LIVE!

Έρχεται το 5ο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου

 Έρχεται το 5ο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου Facebook Twitter
Η μικρού μήκους ταινία ''Ave Maria'', που διεκδίκησε τον μικρό Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, θα διαγωνιστεί στο φεστιβάλ Κύπρου
0

 Έρχεται το 5ο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου Facebook Twitter
Η Υβόννη Μαλτέζου πρωταγωνιστεί στο ''Joanna'' του Παναγιώτη Φαφούτη. Φωτο: Bonelli Arte

 

Από τις 17 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, ανοίγει τις πόρτες του σε εικόνες και αφηγήσεις. Πραγματικά, μια ολιστική εμπειρία από ιστορίες του κόσμου, οι οποίες την τελευταία τριετία καταγράφονται από το LIFO.gr εν είδει ανταποκρίσεων από τη Λεμεσό.

 

Με σχεδόν εκατό μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ θα προβάλει επιλεγμένες δημιουργίες Κυπρίων και ξένων δημιουργών, αναδεικνύοντας το έργο τους και προσφέροντας στο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να απολαύσει τα καλύτερα δείγματα παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους. Παράλληλα, αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας, διάδρασης και κινηματογραφικής παιδείας, αφού φιλοξενεί νέους μα και καταξιωμένους δημιουργούς, σε μια συνδιαλλαγή ιδεών και κινηματογραφικής δημιουργίας, με masterclasses, θεματικές προβολές και άλλες δραστηριότητες. 

 

Το ISFFC στρέφει φέτος το βλέμμα στο τρισδιάστατο σινεμά – τη νέα τάση στον χώρο του κινηματογράφου και για πρώτη φορά στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη φόρμα του 3D.

 

Η Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από σημαντικούς στο χώρο δημιουργούς και προσωπικότητες θα απονέμει τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο. Επιπλέον, χορηγούνται από τις εταιρείες MS Viewpoint Ltd, Full Moon και Sklavis Film Lab τρία ακόμα βραβεία για κυπριακές ταινίες, υπό μορφή υπηρεσιών παραγωγής και post production. Η επιλογή του διεθνούς προγράμματος ανήκει στην Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά.

 

 Έρχεται το 5ο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου Facebook Twitter
''Κατηφόρα'' του Στέλιου Καμμίτση

 

Το φεστιβάλ γιορτάζει φέτος τα πεντάχρονά του ως διεθνές διαγωνιστικό, και για ακόμα μία χρονιά υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία. Και ποιος δεν θυμάται την περσινή έναρξη, που με τη χρήση της τεχνολογίας 3D Mapping ζωντάνεψε το εξωτερικό του Θεάτρου Ριάλτο, αναδεικνύοντας μέσα από τη δύναμη ήχου και εικόνας την τρίτη διάσταση! Φέτος, το Φεστιβάλ προετοιμάζει ένα ανάλογο 3D Mapping δημιούργημα μόνο που αυτή τη φορά θα είναι – όπως υπόσχεται- μεγαλύτερο σε διάρκεια και με διαφορετική αισθητική.

 

Φέτος επίσης θα διαγωνιστούν 57 ταινίες απ' όλο τον κόσμο και 12 κυπριακές - μεταξύ αυτών, η ''Κατηφόρα'' του Στέλιου Καμμίτση και η ''Joanna'' του Παναγιώτη Φαφούτη, που είδαμε πρόσφατα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, αλλά και η ''Προκαταβολή'', η νέα μικρού μήκους ταινία του πολυβραβευμένου δημιουργού του ''The Immortalizer'', Μάριου Πιπερίδη.

 

Το ISFFC στρέφει φέτος το βλέμμα στο τρισδιάστατο σινεμά – τη νέα τάση στον χώρο του κινηματογράφου και για πρώτη φορά στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη φόρμα του 3D. Μοιράζοντας 3D γυαλιά καλεί όλους σε μια αξέχαστη τρισδιάστατη εμπειρία μίας ώρας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του δημιουργού Björn Speidel, συνεργάτης του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, από τη Γερμανία. Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Ρίο, στη Λεμεσό, στις 21 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ.!

 

 Έρχεται το 5ο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου Facebook Twitter
Από την κυπριακή ταινία μικρού μήκους ''Austerity'' του Ρένου Γάβρη

 

Στο φετινό ISFFC, τέλος, θα υπάρχουν πολλά παράλληλα προγράμματα που θα ταξιδέψουν το κοινό από την πραγματικότητα της Αφρικής, στους ρυθμούς χορευτικών φιλμ και μουσικών βίντεο μέχρι και τον θαυμαστό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, της επιστημονικής φαντασίας και των κόμικς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κύπρου έλαβε πρόσφατα το ευρωπαϊκό βραβείο EFFE Label 2015-2016. Μια εγγύηση ποιότητας αναγνωρισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη που θέτει το φεστιβάλ σε ένα δίκτυο διοργανώσεων όπου τυγχάνει προβολής, θεατών και νέων δυνατοτήτων δικτύωσης. Το Πρόγραμμα EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, αποτελεί μια πολιτιστική πύλη που εστιάζει στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργία μέσα από τον θεσμό των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

 

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο. Τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κύριος Χορηγός του Φεστιβάλ η PrimeTel, ενώ χορηγοί επικοινωνίας η cityfreepress.com.cy και ο SUPER FM. Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

 

0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ