Eίναι το «Black Bird» του Apple TV+ η καλύτερη νέα σειρά του καλοκαιριού;

Eίναι το Black Bird του Apple TV+ η καλύτερη νέα σειρά του φετινού καλοκαιριού; Facebook Twitter
Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Τάρον Έτζερτον ενώ τον ρόλο του σίριαλ κίλερ ενσαρκώνει ο Πολ Γουόλτερ Χάουζερ.
0

Το 2022 εξελίσσεται σε μια δυνατή χρονιά για το Apple TV+. Τον Μάρτιο σημείωσε μεγάλη οσκαρική νίκη με το CODA και μάλιστα με την παρθενική του εμφάνιση στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας. Εκεί που είχε να υπερηφανεύεται μόνο για το Ted Lasso και το Morning Show δε, από την αρχή του έτους έχει κάνει ρελάνς με τρεις από τις καλύτερες σειρές του 2022, το Severance, το Slow Horses και το Pachinko – κάποιοι ίσως να πρόσθεταν σε αυτά το WeCrashed και το Essex Serpent. H εν λόγω τριπλέτα ενδέχεται να αποκτήσει παρέα με το Black Bird, τη σειρά με την οποία η πλατφόρμα εγκαινιάζει το δεύτερο εξάμηνο του ’22.

Στο Black Bird ένας νεαρός ναρκέμπορος που εκτίει τη δεκαετή ποινή του δέχεται μια πρόταση που θα μπορούσε να σημάνει την αποφυλάκισή του: να μετατεθεί σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που φιλοξενεί καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα, να πιάσει φιλίες με έναν serial killer, που πρόκειται να αποφυλακιστεί σύντομα λόγω ενός ζητήματος τυπικής νομιμότητας, και να μάθει το μέρος που έχει κρύψει το πτώμα ενός (υποτιθέμενου) θύματός του, έτσι ώστε να αποτραπεί η έξοδός του στον έξω κόσμο και κατ’ επέκταση η συνέχιση του δολοφονικού έργου του.

Όπως μας ενημερώνει ένας σχετικός τίτλος με το καλημέρα, η σειρά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μια ιδιότητα που παραδοσιακά γοητεύει μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα εύκολο τέχνασμα ώστε ο δημιουργός να κάμψει τη δυσπιστία του θεατή.

H σειρά όντως βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζέιμς Κιν με τίτλο In with the Devil: A Fallen Hero, A Serial Killer and a Dangerous Offer for Redemption. Τη σεναριακή διασκευή αλλά και τη γενική εποπτεία της σειράς έχει αναλάβει ο Ντένις Λεχέιν, τα βιβλία του οποίου έγιναν ταινίες όπως το Mystic River του Κλιντ Ίστγουντ, το Gone Baby Gone του Μπεν Άφλεκ και το Shutter Island του Μάρτιν Σκορσέζε.

Οι κριτικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου προβλήθηκε ολόκληρη η σειρά, κάνουν λόγο για ένα must see, τόσο λεπτοδουλεμένο που δεν μπορείς να υποδείξεις έναν τομέα και να πεις ότι αυτός είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Πέρα από το crime στοιχείο, που είναι στο... στοιχείο του Λεχέιν, μπορείς να καταλάβεις τι τον τράβηξε στο υλικό από τα δύο πρώτα επεισόδια που ανέβηκαν στην πλατφόρμα. Η ατομική και η συλλογική ενοχή, καθώς και τα ανήλικα θύματα των ενηλίκων και η απώλεια της παιδικότητας ως τα χειρότερα πράγματα που κατάφερε ποτέ το είδος μας, είναι θεματικές που διατρέχουν σχεδόν το σύνολο της λογοτεχνικής του παραγωγής.

Eίναι το Black Bird του Apple TV+ η καλύτερη νέα σειρά του φετινού καλοκαιριού; Facebook Twitter
O Ρέι Λιότα σε έναν από τους τελευταίους ρόλους του.

Σε αυτά τα δύο πρώτα επεισόδια βλέπεις να φυτεύονται οι σπόροι και μένεις να αναρωτιέσαι πότε θα φυτρώσουν, σε τι είδους φυτά θα εξελιχθούν και πώς θα τα περιποιηθεί ο κηπουρός Λεχέιν στα υπόλοιπα τέσσερα που ακολουθούν.

Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Τάρον Έτζερτον. Ο Έλτον Τζον του Rocketman εδώ μεταμορφώνεται σε έναν αλαζονικό μορφονιό με τραυματικό παρελθόν. Η μυϊκή του διάπλαση είναι εντυπωσιακά ογκώδης, σε βαθμό που αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι οι φήμες που θέλουν τη Marvel να τον έχει προσλάβει στον ρόλο του Wolverine έχουν μια δόση αλήθειας.

Τον ρόλο του σίριαλ κίλερ ενσαρκώνει ο Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, ο κωμικός θησαυρός του Ι, Τοnya, αλλά και η τέλεια ενσάρκωση της ιστγουντικής ερμηνευτικής λιτότητας στο Richard Jewell – να το αναζητήσετε αυτό, αν δεν το έχετε δει.

Εδώ ο Χάουζερ επιχειρεί μια πιο προσγειωμένη ενσάρκωση του Κακού, που σε ανατριχιάζει όχι με την υπερβατική, μη ανθρώπινη φύση της, αλλά με τη φυσικότητα και την αποστασιοποίηση με τις οποίες αναφέρεται στα φρικιαστικά πεπραγμένα της.  

Στο καστ συναντάμε και τον Ρέι Λιότα σε έναν από τους τελευταίους ρόλους του. Αν και προς το παρόν δεν έχει πάρει τη μεγάλη σκηνή, είχες πολύ καιρό να δεις τόση ένταση στο βλέμμα, τέτοια σωματική εγρήγορση και τέτοια αίσθηση του κατεπείγοντος από τον Αμερικανό ηθοποιό. Μας ετοίμαζε σπουδαία πράγματα σε αυτή την αναγέννηση της καριέρας του μετά το Marriage Story, τα οποία, δυστυχώς, θα μείνουν ημιτελή μετά τον αιφνίδιο θάνατό του.

Eίναι το Black Bird του Apple TV+ η καλύτερη νέα σειρά του φετινού καλοκαιριού; Facebook Twitter
Η ανάπτυξη της ιστορίας είναι κάπως βραδυφλεγής σε αυτά τα δύο πρώτα επεισόδια.

Η ανάπτυξη της ιστορίας είναι κάπως βραδυφλεγής σε αυτά τα δύο πρώτα επεισόδια, ο τεμαχισμός της δράσης ανάμεσα στο παρόν και τη φυλακή και στο χτες και τη διαδικασία της σύλληψης του σίριαλ κίλερ θα δείξει στο μέλλον τι άλλο εξυπηρετεί, πέρα από τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής αφήγησης, ενώ η σκηνοθεσία του Μάικλ Ρ. Ρόσκαμ, με τον οποίο ο Λεχέιν είχε ξανασυνεργαστεί στο The Drop, στοχεύει στη δημιουργία ατμόσφαιρας, την οποία υπηρετούν επιτυχώς οι post-rock συνθέσεις των Mogwai.

Τα καταφέρνει, δίχως, βέβαια, να προσεγγίζει τη σχεδόν μεταφυσική αίσθηση και τον θρηνητικό τόνο του True Detective. Οι κριτικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου προβλήθηκε ολόκληρη η σειρά, κάνουν λόγο για ένα must see, τόσο λεπτοδουλεμένο που δεν μπορείς να υποδείξεις έναν τομέα και να πεις ότι αυτός είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, στα πρώτα δύο επεισόδια που είδαμε μας κράτησαν κυρίως οι ερμηνείες και οι σεναριακές υποσχέσεις για τη συνέχεια, αλλά δεν έχουμε κανέναν λόγο για να μην πιστέψουμε τους Αμερικανούς κριτικούς, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει και τα έξι επεισόδια της σειράς και αναφέρουν ότι όσο περνά η ώρα, αυτή γίνεται ολοένα και πιο υποβλητική και «απορροφητική». Αν λοιπόν η συνέχεια επιβεβαιώσει τα γραφόμενά τους, τότε ίσως όντως να έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη νέα σειρά του φετινού καλοκαιριού. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Οθόνες / Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, ανατρέχουμε στην καριέρα ενός ηθοποιού με την ερμηνευτική στόφα των μεγάλων ονομάτων του New Hollywood, μα καταδικασμένου να εργάζεται σε καιρούς που η κινηματογραφική βιομηχανία δεν ξέρει τι να κάνει μαζί του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Οθόνες / Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Η ελληνικής καταγωγής Αυστραλή σκηνοθέτιδα πίσω από το «Ten Pound Poms» μιλά στη LiFO για τη στάση των Αυστραλών απέναντι στους μετανάστες, την ταινία της που εξόργισε την ομογένεια, και το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος ακόμη κι όταν το έργο σου έχει δει πολύς κόσμος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

Οι Αθηναίοι / Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

«Τρεις Χάριτες», «Βίρα τις Άγκυρες», «Δις εξαμαρτείν», «Safe Sex», «Το Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο», «Μπαμπάδες με ρούμι». Λίγοι μας έχουν κάνει να γελάσουμε τόσο τα τελευταία 30 χρόνια όσο ο Μιχάλης Ρέππας. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης που εξαιτίας του «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα» αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Μια ταινία που η Τζέιν Όστιν θα ήταν περήφανη να είχε σκηνοθετήσει, η Λίντσεϊ Λόχαν ανταλλάζει σώμα με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά μετά από 22 χρόνια κι ένας μεταλλαγμένος Μπάμπι εκδικείται για τον θάνατο της μαμάς του. – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM