«Bruised» στο Netflix: Είναι όντως το μεγάλο comeback της Χάλι Μπέρι;

Είναι όντως το Bruised του Netflix το μεγάλο comeback της Χάλι Μπέρι; Facebook Twitter
Η εκτέλεση είναι τέτοια, που κάθε σκηνή συνιστά δραματική κορύφωση.
0

Η ΦΗΜΙΣΜΕΝΗ «ΚΑΤΑΡΑ» των Όσκαρ έχει τόσες εξαιρέσεις που κακώς τη συζητούμε ακόμα, μα σε περιπτώσεις όπως αυτή της Χάλι Μπέρι έχει επιβεβαιωθεί.

Η εν λόγω κατάρα θέλει την καριέρα ενός ηθοποιού να παίρνει την κάτω βόλτα μετά τη βράβευσή του με το χρυσό αγαλματίδιο. Με μια προσεκτικότερη εξέταση των βραβεύσεων στις ερμηνευτικές κατηγορίες τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει κανείς πως, όπου αυτό συνέβη, είτε επρόκειτο για κάποιον που λόγω γενικότερου hype βρέθηκε στο προσκήνιο, βιώνοντας μια μιντιακή αναγνώριση που ουδέποτε είχε, είτε η οσκαρική νίκη εξαργυρώθηκε με την αποδοχή προτάσεων οικονομικά προσοδοφόρων, μα ποιοτικά ατυχών.

Η Χάλι Μπέρι υπάγεται στη δεύτερη κατηγορία. Μετά από μια ερμηνεία συναισθηματικά φορτισμένη σε σημείο σωματικής εξάντλησης στον Χορό των Τεράτων, που τιμήθηκε από την οσκαρική Ακαδημία, η Μπέρι έκανε τη χειρότερη ταινία κόμικ του 21ου αιώνα, το Catwoman, και την Αποπλάνηση ενός Ξένου με τον Μπρους Γουίλις.

Οι συμμετοχές της αραίωσαν μέσα στα χρόνια, κάποιες ανεξάρτητες απόπειρες έπεσαν στο κενό, με τον χαρακτήρα της Storm στους Χ-Μen να την κρατά στην πρώτη γραμμή, μέχρι που πήρε τη σκυτάλη η νεότερη εκδοχή των δημοφιλών μεταλλαγμένων.

Όπως ο Σταλόνε χρησιμοποιεί τον Ρόκι του μέσα στα χρόνια (και) για να σχολιάσει τη φάση που βρίσκεται η ζωή του και η καριέρα του, καθιστώντας την εν λόγω saga ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον work in progress, έτσι και η Μπέρι χρησιμοποιεί ως όχημα για το comeback της την ιστορία μιας πυγμάχου των Mixed Martial Arts που από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ και επιχειρεί να ανακάμψει.

Αφού λοιπόν δεν της πρότειναν ικανοποιητικούς ρόλους, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, σκηνοθετώντας τον εαυτό της στο Bruised, μια ταινία που προβλήθηκε πέρσι στο φεστιβάλ του Τορόντο. Το buzz από την προβολή μιλούσε για τη μεγάλη επιστροφή της πρωταγωνίστριας και οι υπεύθυνοι του Netflix πείστηκαν, αγοράζοντας την ταινία για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έναν χρόνο μετά η ταινία ανεβαίνει στην πλατφόρμα την κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσει την πορεία της προς τα Όσκαρ. Σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί στην πράξη η οσκαρική της απόπειρα πέφτει στο καναβάτσο.

Όπως ο Σταλόνε χρησιμοποιεί τον Ρόκι του μέσα στα χρόνια (και) για να σχολιάσει τη φάση που βρίσκεται η ζωή του και η καριέρα του, καθιστώντας την εν λόγω saga ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον work in progress, έτσι και η Μπέρι χρησιμοποιεί ως όχημα για το comeback της την ιστορία μιας πυγμάχου των Mixed Martial Arts που από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ και επιχειρεί να ανακάμψει.

Είναι όντως το Bruised του Netflix το μεγάλο comeback της Χάλι Μπέρι; Facebook Twitter
Η ταινία είναι από εκείνες που παραδίδονται αμαχητί στην ακαταμάχητη(!) γοητεία της μιζέριας.

Μόνο που η ταινία που γυρίζει πάνω σε αυτήν τη συνηθισμένη ιδέα είναι από εκείνες που παραδίδονται αμαχητί στην ακαταμάχητη(!) γοητεία της μιζέριας, φορτώνοντας όλο και περισσότερα βάσανα και συμφορές στις πλάτες του κεντρικού χαρακτήρα ώστε να τον λυπηθούμε και η λύτρωση να έχει καλύτερο αποτέλεσμα – χαρακτηριστικά μια σκηνή ενδοοικογενειακής κακοποίησης συνοδεύεται κι από φωτιά στον φούρνο μικροκυμάτων.

Η εκτέλεση είναι τέτοια, που κάθε σκηνή συνιστά δραματική κορύφωση, οι αισθητικές επιλογές συνάδουν με τα σεναριακά κλισέ, κάτι που δεν θα περίμενες με την ενδιαφέρουσα εισαγωγική σκηνή, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα που αποτέλεσε την αρχή της πτώσης από το POV της ηρωίδας, σε ένα φλουταρισμένο πλάνο που θα μπορούσε να επισημαίνει (και) τη μυωπική της στάση απέναντι στα πράγματα.

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τον καλοσυνάτο, ελαφρώς βραδύνου Ρόκι Μπαλμπόα που αναζητά μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει, o χαρακτήρας της Τζάκι Τζάστις δεν έχει και πολλά redeeming qualities, μοιάζει να μην ενδιαφέρεται για τίποτα και για κανέναν, με την πυγμαχική της αρετή(;) να συνίσταται σε οργίλα ξεσπάσματα βίας – αυτό ίσως θα έπρεπε να το χρεώσουμε και στην επιλογή του αγωνίσματος, οι Mixed Martial Arts είναι κατά κάποιο τρόπο αφορμή για «βρομόξυλο».

Αν στεκόμαστε στο πλευρό της και θέλουμε να δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται για εκείνη, οφείλεται στο γεγονός ότι την υποδύεται η Χάλι Μπέρι, ομολογουμένως με μια ωμότητα και μια αφοσίωση που κάπως δικαιολογεί το οσκαρικό buzz που συνόδευε την ταινία από την προαναφερθείσα προβολή στο Τορόντο.

Έτσι όπως είναι η ταινία, όμως, μάλλον θα παραμείνει τέτοιο και δεν θα μετουσιωθεί σε υποψηφιότητες, παρά την προωθητική καμπάνια του Netflix και το συνοδευτικό αφήγημα του μεγάλου comeback της πρωταγωνίστριας.

Bruised | Official Trailer | Netflix

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.