Αυλαία για την Αγία Τετράδα

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
2

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
Ήταν η τελευταία σέξι γκόμενα του Χόλιγουντ. Ίσως και η μοναδική.

 

Ο Χόμφρεϊ Μπόγκαρτ και η Λόρεν Μπακόλ έγιναν πολύ γρήγορα το αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ, όταν πρωτοσυναντήθηκαν στα γυρίσματα της Μαρτινίκας του Χάουαρντ Χοκς, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το κοινό, ήταν ο σκληρός που άρχισε να χαμογελάει δίπλα στην πανύψηλη γαλανομάτα ξανθιά, ένα κατά 25 χρόνια νεότερο από αυτόν μοντέλο που έμαθε γρήγορα να παίζει στο σινεμά, κυρίως μαζί του, και αργότερα με τους κορυφαίους πρωταγωνιστές, όχι πάντα σε ταινίες που αξιοποιούσαν το κοντράστ της βραχνής φωνής με την αγγελική της εμφάνιση. Για τους φίλους τους, ήταν η Babe και ο Bogie. Η καλύτερη τους παρέα έγινε ο Σπένσερ Τρέϊσι και η Κάθριν Χέμπορν, το ζευγάρι των πολλών Όσκαρ και των εξαιρετικά περιορισμένων κοινωνικών εμφανίσεων- εκείνος δε μπόρεσε ποτέ να απαλλαγεί από τον γάμο του λόγω καθολικισμού και διαχώρισε την προσωπική ζωή από την δουλειά, ενώ εκείνη, λόγω χαρακτήρα, προτιμούσε να μένει μακριά από απονομές και βραβεία, κάνοντας παρέα με τον Κιούκορ, τους Βαϊνγκάρτεν, τους Κάνιν (πριν μαλώσουν αμετάκλητα, επειδή δημοσιοποίησαν τη φιλία τους), τους Ολίβιε και κυρίως τους Μπόγκαρτ.

 

Η Κάθριν Χέμπορν έπαιξε έναν από τους καλύτερους ρόλους της (μια πεισματάρα γεροντοκόρη) πλάϊ στον Μπόγκαρτ στη Βασίλισσα της Αφρικής. Το χρονικό των δυσχερειών και των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν απαθανατίστηκε στο White Hunter, Black Heart του Κλιντ Ίστγουντ. Ο σκηνοθέτης Τζον Χούστον και ο Χόμφρεϊ Μπόγκαρτ τακίμιασαν αμέσως. Αμφότεροι αρσενικά παλαιάς κοπής,  σύγκριναν τα όπλα τους και κυνηγούσαν άγρια ζώα, κάπνιζαν πούρα και πίπες ("take that beastly pipe away from me", τους φώναζε συχνά η Χέμπορν στα διαλείμματα) και έπιναν αποκλειστικά αλκοόλ, γι΄αυτό και δεν νόσησαν από ελονοσία, όπως όλοι οι υπόλοιποι που αναγκαστικά έπιναν νερό. Η Μπακόλ συνόδευε τον σύζυγο της και πλησίασε με αγάπη και σεβασμό τη μεγαλύτερη της, και είδωλο των νεανικών της χρόνων,  Χέμπορν, την οποία είχε θαυμάσει στο σινεμά στο ρόλο της Τρέϊσι Λορντ, στα Κοινωνικά Σκάνδαλα.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

 

Όταν επέστρεψαν ταλαιπωρημένοι αλλά σώοι στα σπίτια τους, άρχισαν να κάνουν παρέα και με τον Τρέϊσι και σχημάτισαν έναν αδιάρρηκτο οικογενειακό κύκλο, με επισκέψεις, γεύματα που οργάνωνε η Χέμπορν και μαγείρευε η πιστή βοηθός της, η Νόρα, ανταλλαγές φιλελεύθερων πολιτικών απόψεων, που κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή των Μπόγκαρτ και Μπακόλ στην πικετοφορία εναντίον του γερουσιαστή Μακάρθι και των μεθοδεύσεων του. Ήταν μια παράξενη σύμπραξη παλιών και νέων αξιών: η Χέμπορν αποτέλεσε πρότυπο για την Μπακόλ στα θέματα της γυναικείας ανεξαρτησίας και των έμπρακτων επιλογών. Δυο δυνατές και δυναμικές γυναίκες στη ζωή τους έβγαζαν παρόμοια εικόνα και στο σινεμά. Ωστόσο, ανήκαν στη γενιά των θηλυκών που υπηρετούσαν τους συντρόφους τους και ποτέ δεν τους αμφισβητούσαν, μεταξύ τους, ή μπροστά σε τρίτους. Η Κέϊτ καθόταν στο πάτωμα (είχε άλλωστε τη συνήθεια να σκύβει για να μη φαίνεται ο λαιμός της, που δεν τον συμπάθησε ποτέ!) και άκουγε ευλαβικά αυτά που είχε να πει ο Σπενς. Παράλληλα, υπέμεινε ευλαβικά τις κρίσεις εσωστρέφειας και τον αλκοολισμό του, μέχρι το τέλος, που τον γηροκόμησε κανονικά. Το ίδιο και η Μπακόλ. Αμέσως μετά τη Βασίλισσα της Αφρικής και το μοναδικό Όσκαρ του, ο Μπόγκαρτ αρρώστησε και, αν και συνέχισε να δουλεύει, είχε περισσότερο από ποτέ τη φροντίδα της Μπακόλ, η οποία παραμέρισε την καριέρα της για να του παρασταθεί και να μεγαλώνει τα δυο παιδιά τους. Ο Μπόγκαρτ παρέμεινε ο έρωτας και οάντρας της ζωής της, ο μοναδικός που συνέχισε να μνημονεύει σε συνεντεύξεις και απονομές, όπως στο τιμητικό Όσκαρ που παρέλαβε από τα χέρια της Αντζέλικα Χιούστον, κόρης του παλιόφιλου Τζον.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
Καλώντας ένα ταξί στις αφίξεις της Ρώμης

 

 Ο επόμενος της γάμος με τον Τζέϊσον Ρόμπαρντς ήταν ατυχής, σύμφωνα με τα δικά της λόγια. Τον χώρισε, όπως είπε, λόγων αλκοολισμού. Προφανώς, το ποτό τουΜπόγκαρτ ήταν εντός ελέγχου, ενώ του Ρόμπαρντς, οδηγούσε στη βία. Με την επιλογή της να παντρευτεί τον Ρόμπαρντς, η Μπακόλ έδειξε μια  κλίση προς τους ηθοποιούς με έντονη προσωπικότητα, κάτι που την διαφοροποίησε από την Χέμπορν, για την οποία ο Τρέϊσι ήταν μονόδρομος, μια οσχέση οριστική κι ανεπανάληπτη. Ο σύντομος αρραβώνας της με τον Φρανκ Σινάτρα, που διαλύθηκε όταν εκείνος πληροφορήθηκε πως το νέο έχει διαθοθεί στους κουτσομπολίστικους κύκλους, μπορεί κα να σήμαινε πανικό μπροστά στο πρόωρο ράφι, φόβο για την  κοινωνική μοναξιά και το στίγμα της νεαρής χήρας με δυο μικρά παιδιά. Ποιός ξέρει πώς σκεφτόταν μια πανέμορφη και ποθητή γυναίκα που τόσα χρόνια είχε μάθει να υπάρχει δίπλα σε έναν ζωντανό θρύλο, ειδικά μετά από μια μεγάλη περίοδο κλεισμένη στο σπίτι της.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
Με τον Μπόγκαρντ και τον γιό τους Stephen στην Πολυνησία, στο διάλειμμα γυρισμάτων

 

Για την Μπακόλ, το σινεμά έφθινε μετά τον Μπόγκαρτ και το θέατρο της συνέβη κυρίως μετά τον Ρόμπαρντς. Έφθασε μάλιστα να κερδίσει δυο βραβεία Τόνι πρώτου ρόλου σε μιούζικαλ, τη μια φορά μάλιστα "εναντίον" της Κάθριν Χέμπορν. Η Μπακόλ έπαιξε τη Μάργκο Τσάνινγκ, τον χαρακτήρα που πρωτοείδαμε στο σινεμά με την Μπέτι Ντέϊβις στο Όλα για την Εύα (άλλη μια τεράστια προσωπικότητα), σε μιουζικαλίστικη διασκευή με τίτλο Applause, ενώ η Χέμπορν έκανε επιτυχία την ίδια χρονιά με το Coco, το 1970, υποδυόμενη την Κοκό Σανέλ, και η υποψηφιότητα της υπήρξε ατελέσφορη, όπως και η επόμενη για το West Side Waltz, το 1981, κατά σύμπτωση τη χρονιά που η Μπακόλ κέρδιζε το δεύτερο της Τόνι.

 

Η Μπέτι Μπακόλ πάντα έλεγε πως όταν έφυγαν από τη ζωή οι σύντροφοι τους, η Κέϊτ και εκείνη "έμειναν οι δυό τους". Επισκεπτόταν συχνότατα τη Χέμπορν και μιλούσαν για τα νέα και κυρίως για τα παλιά, και όταν η φίλη της άρχισε να χάνεται στο θολό σκοτάδι του γήρατος, δεν παρέλειπε να της θυμίζει ποιά ήταν στο πατρικό της, στο Κονέκτικατ, σφίγγοντας την καρδιά της, μόνο και μόνο για να χαρεί ένα ξέφωτο διάυγειας στο σκληρό πρόσωπο της. Από το 2003 κι έπειτα, το κενό έγινε τεράστιο και μόνιμο με την απώλεια της Χέμπορν. Η Μπακόλ έβγαινε σπάνια από το τεράστιο διαμέρισμα της στο κτίριο Ντακότα του Μανχάταν (την τελευταία κατοικία του Τζον Λένον) και χθές πέθανε στα 89 της, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

 

Ήταν η τελευταία σέξι γκόμενα του Χόλιγουντ. Ίσως και η μοναδική. Δείτε στο youtube πώς αντέδρασε όταν έχασε το σίγουρο Όσκαρ για το Ο Καθρέφτης Έχει Δύο Πρόσωπα, από την Ζυλιέτ Μπινός. Ήταν σα να της έλεγε: "Πώς τόλμησες; Κοριτσάκια σαν κι εσένα σας τρώω για πρωϊνό".

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tα Highlights των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας

Οθόνες / Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Κινηματογραφικά διαμαντάκια από όλο τον κόσμο, φιλμικοί θησαυροί του παρελθόντος, χορός, μουσική και σινεφιλικές συζητήσεις δίπλα στους κινηματογράφους που θα φιλοξενήσουν τις φετινές προβολές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΝΕΡΙΤΑΝ ΖΙΝΤΖΙΡΙΑ-ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ

Οθόνες / Το κινηματογραφικό δοκίμιο του Νεριτάν Ζιντζιρία για το Άγιο Όρος

Ο Ελληνοαλβανός σκηνοθέτης μιλά στη LIFO για την ταινία του «Φῶς ἐκ Φωτός», ένα υβρίδιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ «Παραμένουμε μεγάλες βουκόλες»: οι δημιουργοί της Αρκουδότρυπας μιλούν στη LiFO

Οθόνες / «Παραμένουμε μεγάλες βουκόλες»: Οι δημιουργοί της Αρκουδότρυπας μιλούν στη LiFO

Η Χρυσιάννα Παπαδάκη και ο Στέργιος Ντινόπουλος, συν-σκηνοθέτες της Αρκουδότρυπας που κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας, και πλέον συγκάτοικοι, μιλούν για το πώς η ταινία τούς γείωσε στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Νίκος Γαλανός, ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στου Παπάγου.

Οι Αθηναίοι / Νίκος Γαλανός: «Δεσπόζει στις μέρες μας μια κακή απομίμηση των πάντων»

Ο ηθοποιός που επιστρέφει για τρίτη σεζόν στην τηλεοπτική σειρά «Η Γη της Ελιάς» μιλά για τα πρώτα του βήματα, την Τζένη και την Αλίκη, την ευτυχία και την επιτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
EVIL DOES NOT EXIST

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Evil does not exist: Ο σπουδαίος Ρ. Χαμαγκούτσι κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία

Η παραβολή του Ιάπωνα σκηνοθέτη για το περιβάλλον ήταν η καλύτερη ταινία μετά το «Poor Things» του Golden Lion King, Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτα οι κυρίες: Η ιστορία του γυναικείου hip-hop στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Daily / Πρώτα οι κυρίες: Η ιστορία του γυναικείου hip-hop στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Στο πλαίσιο της ιστορικής 50ής επετείου από τη γέννηση του hip-hop, το ντοκιμαντέρ «Ladies First» έχει ως στόχο να κατοχυρώσει πέρα από κάθε αμφισβήτηση τη σημασία των γυναικών MCs, DJs και παραγωγών στο είδος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Βασίλης Κεκάτος: «Αυτή είναι η Ελλάδα, μπετό, ξύλο και ένα εικονοστάσι»

Οθόνες / Βασίλης Κεκάτος: «Αυτή είναι η Ελλάδα, μπετό, ξύλο κι ένα εικονοστάσι»

Η πολυαναμενόμενη μίνι σειρά «Milky Way» δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση αισθητικά και καλλιτεχνικά, ενώ ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα δημιουργός της αγγίζει μια σειρά σύγχρονων θεμάτων με τολμηρό τρόπο που αναμένεται να συζητηθεί, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

2 σχόλια