Αυλαία για την Αγία Τετράδα

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
2

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
Ήταν η τελευταία σέξι γκόμενα του Χόλιγουντ. Ίσως και η μοναδική.

 

Ο Χόμφρεϊ Μπόγκαρτ και η Λόρεν Μπακόλ έγιναν πολύ γρήγορα το αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ, όταν πρωτοσυναντήθηκαν στα γυρίσματα της Μαρτινίκας του Χάουαρντ Χοκς, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το κοινό, ήταν ο σκληρός που άρχισε να χαμογελάει δίπλα στην πανύψηλη γαλανομάτα ξανθιά, ένα κατά 25 χρόνια νεότερο από αυτόν μοντέλο που έμαθε γρήγορα να παίζει στο σινεμά, κυρίως μαζί του, και αργότερα με τους κορυφαίους πρωταγωνιστές, όχι πάντα σε ταινίες που αξιοποιούσαν το κοντράστ της βραχνής φωνής με την αγγελική της εμφάνιση. Για τους φίλους τους, ήταν η Babe και ο Bogie. Η καλύτερη τους παρέα έγινε ο Σπένσερ Τρέϊσι και η Κάθριν Χέμπορν, το ζευγάρι των πολλών Όσκαρ και των εξαιρετικά περιορισμένων κοινωνικών εμφανίσεων- εκείνος δε μπόρεσε ποτέ να απαλλαγεί από τον γάμο του λόγω καθολικισμού και διαχώρισε την προσωπική ζωή από την δουλειά, ενώ εκείνη, λόγω χαρακτήρα, προτιμούσε να μένει μακριά από απονομές και βραβεία, κάνοντας παρέα με τον Κιούκορ, τους Βαϊνγκάρτεν, τους Κάνιν (πριν μαλώσουν αμετάκλητα, επειδή δημοσιοποίησαν τη φιλία τους), τους Ολίβιε και κυρίως τους Μπόγκαρτ.

 

Η Κάθριν Χέμπορν έπαιξε έναν από τους καλύτερους ρόλους της (μια πεισματάρα γεροντοκόρη) πλάϊ στον Μπόγκαρτ στη Βασίλισσα της Αφρικής. Το χρονικό των δυσχερειών και των διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν απαθανατίστηκε στο White Hunter, Black Heart του Κλιντ Ίστγουντ. Ο σκηνοθέτης Τζον Χούστον και ο Χόμφρεϊ Μπόγκαρτ τακίμιασαν αμέσως. Αμφότεροι αρσενικά παλαιάς κοπής,  σύγκριναν τα όπλα τους και κυνηγούσαν άγρια ζώα, κάπνιζαν πούρα και πίπες ("take that beastly pipe away from me", τους φώναζε συχνά η Χέμπορν στα διαλείμματα) και έπιναν αποκλειστικά αλκοόλ, γι΄αυτό και δεν νόσησαν από ελονοσία, όπως όλοι οι υπόλοιποι που αναγκαστικά έπιναν νερό. Η Μπακόλ συνόδευε τον σύζυγο της και πλησίασε με αγάπη και σεβασμό τη μεγαλύτερη της, και είδωλο των νεανικών της χρόνων,  Χέμπορν, την οποία είχε θαυμάσει στο σινεμά στο ρόλο της Τρέϊσι Λορντ, στα Κοινωνικά Σκάνδαλα.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

 

Όταν επέστρεψαν ταλαιπωρημένοι αλλά σώοι στα σπίτια τους, άρχισαν να κάνουν παρέα και με τον Τρέϊσι και σχημάτισαν έναν αδιάρρηκτο οικογενειακό κύκλο, με επισκέψεις, γεύματα που οργάνωνε η Χέμπορν και μαγείρευε η πιστή βοηθός της, η Νόρα, ανταλλαγές φιλελεύθερων πολιτικών απόψεων, που κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή των Μπόγκαρτ και Μπακόλ στην πικετοφορία εναντίον του γερουσιαστή Μακάρθι και των μεθοδεύσεων του. Ήταν μια παράξενη σύμπραξη παλιών και νέων αξιών: η Χέμπορν αποτέλεσε πρότυπο για την Μπακόλ στα θέματα της γυναικείας ανεξαρτησίας και των έμπρακτων επιλογών. Δυο δυνατές και δυναμικές γυναίκες στη ζωή τους έβγαζαν παρόμοια εικόνα και στο σινεμά. Ωστόσο, ανήκαν στη γενιά των θηλυκών που υπηρετούσαν τους συντρόφους τους και ποτέ δεν τους αμφισβητούσαν, μεταξύ τους, ή μπροστά σε τρίτους. Η Κέϊτ καθόταν στο πάτωμα (είχε άλλωστε τη συνήθεια να σκύβει για να μη φαίνεται ο λαιμός της, που δεν τον συμπάθησε ποτέ!) και άκουγε ευλαβικά αυτά που είχε να πει ο Σπενς. Παράλληλα, υπέμεινε ευλαβικά τις κρίσεις εσωστρέφειας και τον αλκοολισμό του, μέχρι το τέλος, που τον γηροκόμησε κανονικά. Το ίδιο και η Μπακόλ. Αμέσως μετά τη Βασίλισσα της Αφρικής και το μοναδικό Όσκαρ του, ο Μπόγκαρτ αρρώστησε και, αν και συνέχισε να δουλεύει, είχε περισσότερο από ποτέ τη φροντίδα της Μπακόλ, η οποία παραμέρισε την καριέρα της για να του παρασταθεί και να μεγαλώνει τα δυο παιδιά τους. Ο Μπόγκαρτ παρέμεινε ο έρωτας και οάντρας της ζωής της, ο μοναδικός που συνέχισε να μνημονεύει σε συνεντεύξεις και απονομές, όπως στο τιμητικό Όσκαρ που παρέλαβε από τα χέρια της Αντζέλικα Χιούστον, κόρης του παλιόφιλου Τζον.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
Καλώντας ένα ταξί στις αφίξεις της Ρώμης

 

 Ο επόμενος της γάμος με τον Τζέϊσον Ρόμπαρντς ήταν ατυχής, σύμφωνα με τα δικά της λόγια. Τον χώρισε, όπως είπε, λόγων αλκοολισμού. Προφανώς, το ποτό τουΜπόγκαρτ ήταν εντός ελέγχου, ενώ του Ρόμπαρντς, οδηγούσε στη βία. Με την επιλογή της να παντρευτεί τον Ρόμπαρντς, η Μπακόλ έδειξε μια  κλίση προς τους ηθοποιούς με έντονη προσωπικότητα, κάτι που την διαφοροποίησε από την Χέμπορν, για την οποία ο Τρέϊσι ήταν μονόδρομος, μια οσχέση οριστική κι ανεπανάληπτη. Ο σύντομος αρραβώνας της με τον Φρανκ Σινάτρα, που διαλύθηκε όταν εκείνος πληροφορήθηκε πως το νέο έχει διαθοθεί στους κουτσομπολίστικους κύκλους, μπορεί κα να σήμαινε πανικό μπροστά στο πρόωρο ράφι, φόβο για την  κοινωνική μοναξιά και το στίγμα της νεαρής χήρας με δυο μικρά παιδιά. Ποιός ξέρει πώς σκεφτόταν μια πανέμορφη και ποθητή γυναίκα που τόσα χρόνια είχε μάθει να υπάρχει δίπλα σε έναν ζωντανό θρύλο, ειδικά μετά από μια μεγάλη περίοδο κλεισμένη στο σπίτι της.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter
Με τον Μπόγκαρντ και τον γιό τους Stephen στην Πολυνησία, στο διάλειμμα γυρισμάτων

 

Για την Μπακόλ, το σινεμά έφθινε μετά τον Μπόγκαρτ και το θέατρο της συνέβη κυρίως μετά τον Ρόμπαρντς. Έφθασε μάλιστα να κερδίσει δυο βραβεία Τόνι πρώτου ρόλου σε μιούζικαλ, τη μια φορά μάλιστα "εναντίον" της Κάθριν Χέμπορν. Η Μπακόλ έπαιξε τη Μάργκο Τσάνινγκ, τον χαρακτήρα που πρωτοείδαμε στο σινεμά με την Μπέτι Ντέϊβις στο Όλα για την Εύα (άλλη μια τεράστια προσωπικότητα), σε μιουζικαλίστικη διασκευή με τίτλο Applause, ενώ η Χέμπορν έκανε επιτυχία την ίδια χρονιά με το Coco, το 1970, υποδυόμενη την Κοκό Σανέλ, και η υποψηφιότητα της υπήρξε ατελέσφορη, όπως και η επόμενη για το West Side Waltz, το 1981, κατά σύμπτωση τη χρονιά που η Μπακόλ κέρδιζε το δεύτερο της Τόνι.

 

Η Μπέτι Μπακόλ πάντα έλεγε πως όταν έφυγαν από τη ζωή οι σύντροφοι τους, η Κέϊτ και εκείνη "έμειναν οι δυό τους". Επισκεπτόταν συχνότατα τη Χέμπορν και μιλούσαν για τα νέα και κυρίως για τα παλιά, και όταν η φίλη της άρχισε να χάνεται στο θολό σκοτάδι του γήρατος, δεν παρέλειπε να της θυμίζει ποιά ήταν στο πατρικό της, στο Κονέκτικατ, σφίγγοντας την καρδιά της, μόνο και μόνο για να χαρεί ένα ξέφωτο διάυγειας στο σκληρό πρόσωπο της. Από το 2003 κι έπειτα, το κενό έγινε τεράστιο και μόνιμο με την απώλεια της Χέμπορν. Η Μπακόλ έβγαινε σπάνια από το τεράστιο διαμέρισμα της στο κτίριο Ντακότα του Μανχάταν (την τελευταία κατοικία του Τζον Λένον) και χθές πέθανε στα 89 της, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

 

Ήταν η τελευταία σέξι γκόμενα του Χόλιγουντ. Ίσως και η μοναδική. Δείτε στο youtube πώς αντέδρασε όταν έχασε το σίγουρο Όσκαρ για το Ο Καθρέφτης Έχει Δύο Πρόσωπα, από την Ζυλιέτ Μπινός. Ήταν σα να της έλεγε: "Πώς τόλμησες; Κοριτσάκια σαν κι εσένα σας τρώω για πρωϊνό".

 

Αυλαία για την Αγία Τετράδα Facebook Twitter

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το καλοκαίρι θα θυμηθούμε τον Γιώργο Λούκο. Επιτέλους, για το καλό που έκανε

Οθόνες / Αυτό το καλοκαίρι θα θυμηθούμε τον Γιώργο Λούκο. Επιτέλους, για το καλό που έκανε

Το αποτύπωμα μιας εποχής μάς παραδίδει στο ντοκιμαντέρ «2005-2015: Στα χρόνια του Λούκου» ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης, σε μια απόπειρα να αποκατασταθεί η φήμη ενός ανθρώπου με σπουδαίο έργο που πολεμήθηκε όσο λίγοι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Kάννες 2026: Gay έρωτες που επιβιώνουν σε καιρούς πολέμου

Aνταπόκριση από τις Κάννες / Kάννες 2026: Gay έρωτες που επιβιώνουν σε καιρούς πολέμου

Το Coward, το Bola Negra και το The Man I Love είναι τρεις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Καννών για τον έρωτα και τον πόλεμο, που αναδεικνύουν ιστορικά διλήμματα και απαγορευμένα μυστικά από το παρελθόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τιτανικός Ωκεανός: Ένα πολυεπίπεδο στοίχημα pop φαντασίας και ευάλωτου ψυχισμού

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τιτανικός Ωκεανός: Ένα πολυεπίπεδο στοίχημα pop φαντασίας και ευάλωτου ψυχισμού

Στο ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους μυθοπλασία η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μας προσκαλεί  στο σαγηνευτκό σύμπαν της, δραπετεύει με χάρη και δύναμη, οργανώνει τα σύμβολα, οργώνει τις θάλασσες και βουτά στην υπέρβαση, απνευστί. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ο σπουδαίος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ επιστρέφει με ένα υπαινικτικό αριστούργημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενσωματώνοντας σε αυτό ιδιοφυώς την «Άπιστη Σύζυγο» του Κλοντ Σαμπρόλ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης επιστρέφει για 7η φορά στο Φεστιβάλ Καννών με έναν αυτοαναφορικό στοχασμό πάνω στα λανθασμένα κίνητρα και στη δεύτερη ευκαιρία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Μια σειρά από τραύματα κρύβει η ήσυχη καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής που μέχρι να μετακομίσει από το Κουίνς θα υποχρεωθεί να υποστεί σκληρή δοκιμασία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια