Aντάν Χοδορόφσκι: Ο πρωταγωνιστής του Ποίηση Χωρίς Τέλος μιλά στο LIFO.gr

Aντάν Χοδορόφσκι: Ο πρωταγωνιστής του Ποίηση Χωρίς Τέλος μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Αλεχάντρο Χοδορόσφσκι
0

Ο γιος του θρυλικού Αλεχάντρο Χοδορόσφσκι, γνωστός ως το νεαρό παιδί του Santa Sangre, βρήκε τον δικό του καλλιτεχνικό δρόμο στην πορεία και είναι σήμερα ευρύτερα γνωστός ως μουσικός με το όνομα Adanowsky, έχοντας συνεργαστεί με τον Ντεβέντρα Μπάνχαρντ, ενώ μόνος του έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους από το 2006 ως σήμερα. Παράλληλα, μεγαλώνοντας σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν λόγω του πατέρα του, δύσκολα θα έμενε εκτός του χώρου. Εμφανίστηκε σε ορισμένες ταινίες την περασμένη δεκαετία, σκηνοθέτησε κάποιες μικρού μήκους, μέχρι τη στιγμή που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξανασυναντήσει τον πατέρα του. Έγραψε τη μουσική στον Χορό της Πραγματικότητας, την ταινία που σηματοδοτούσε το ξεκίνημα μιας αυτοβιογραφίας και τώρα, στο Ποίηση Χωρίς Τέλος η πρόκληση ήταν μεγαλύτερη. Ο Αντάν υποδύεται τον Αλεχάντρο, πατέρας και γιος γίνονται το ίδιο πρόσωπο μπροστά στη κάμερα. Τον βρήκαμε σε μια επαρχιακή πόλη του Μεξικού όπου βρίσκεται αυτό το διάστημα (η βάση του είναι το Παρίσι), αποσπώντας του λίγες κουβέντες για την εμπειρία αυτού του φιλμ, τη καριέρα του και τις αγαπημένες του ταινίες.

—Πως αντέδρασες όταν ο πατέρας σου ζήτησε να τον υποδυθείς στην ταινία;

Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα αλλά και κάτι που σήμαινε δουλειά ταυτόχρονα γιατί το να παίξεις τον πατέρα μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και ξέρεις, τον γνωρίζω πολύ καλά οπότε έπρεπε να ελευθερωθώ κάπως από αυτό και να τον αντιμετωπίσω ως κάποιον άγνωστο.

—Σου έδινε συγκεκριμένες οδηγίες για τον ρόλο;

Όχι, με εμπιστεύτηκε. Έκανα κι εγώ αρκετή προσπάθεια, διάβασα όλα τα βιβλία που είχε διαβάσει και αυτός σε νεαρή ηλικία και μελέτησα πράγματα με τα οποία είχε ασχοληθεί όπως μιμήσεις, χορό και μαριονέτες.

—Βλέποντας την ταινία, μου φάνηκε περισσότερο ως πρόθεση του πατέρα σου να υπερασπιστεί το συνολικό του έργο, παρουσιάζοντάς μας όσα τον επηρέασαν σε νεαρή ηλικία. Συμφωνείς;

Αυτό που κάνει είναι περισσότερο ένα είδος ψυχοθεραπείας πια. Ήθελε να γιατρέψει το παρελθόν του και τη σχέση που είχε με τον πατέρα του. Όλα όσα βλέπουμε στην ταινία είναι βασισμένα σε αληθινά περιστατικά αλλά τα περιέγραψε με πολύ πιο ποιητικό τρόπο σε σχέση με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και διάλεξε αυτό τον τίτλο.  Ήθελε να φαίνονται όλα ομορφότερα σε σχέση με την πραγματικότητα γιατί αυτή ήταν αρκετά πιο σκληρή.

Aντάν Χοδορόφσκι: Ο πρωταγωνιστής του Ποίηση Χωρίς Τέλος μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Όλα όσα βλέπουμε στην ταινία είναι βασισμένα σε αληθινά περιστατικά αλλά τα περιέγραψε με πολύ πιο ποιητικό τρόπο σε σχέση με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και διάλεξε αυτό τον τίτλο. Ήθελε να φαίνονται όλα ομορφότερα σε σχέση με την πραγματικότητα γιατί αυτή ήταν αρκετά πιο σκληρή.

—Απ’ ότι ξέρω σκοπεύει να κάνει και τρίτο μέρος που θα ξεκινά την περίοδο που φτάνει στο Παρίσι. Σκοπεύεις να τον βοηθήσεις και πάλι; 

Ναι, η ιδέα του είναι να κάνει το τρίτο μέρος με τη ζωή του στο Παρίσι και το Μεξικό και φυσικά θα είμαι πάλι δίπλα του. Θα τον υποδυθώ και θα γράψω τη μουσική.

—Φεύγοντας λίγο από την ταινία, εσύ παίζεις και σκηνοθετείς στο σινεμά ενώ παράλληλα γράφεις και ερμηνεύεις τραγούδια. Αν έπρεπε να επικεντρωθείς κάποια στιγμή σε μία ιδιότητα, ποια θα διάλεγες;  

Δε βλέπω λόγο να κάνω κάτι τέτοιο, είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ, δε θα ήθελα να βρεθώ στο δίλημμα να διαλέξω, είμαι πολύ χαρούμενος με αυτά που κάνω αυτήν τη στιγμή.

—Με το σινεμά ως θεατής ποια είναι η σχέση σου;

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, προσπαθώ να βλέπω μια ή δύο ταινίες την ημέρα. Το έκανα αυτό μέχρι πρόσφατα, τώρα όμως έχω έναν γιο 6 μηνών και σπάνια έχω χρόνο το βράδυ για ταινία. Ελπίζω σύντομα να τα καταφέρνω και πάλι.

—Υπάρχει ταινία που θεωρείς αγαπημένη σου ή δεν πιστεύεις σε αυτό;

Για χρόνια θεωρούσα ως αγαπημένη μου το Evil Dead 2. Τώρα πλέον νομίζω πως η καλύτερη που έχω δει είναι ο Κλέφτης Ποδηλάτων του Ντε Σίκα.

—Έπαιξε η πατρότητα τον ρόλο της σε αυτή την αλλαγή;

(Γέλια) Ναι, ίσως και να είναι έτσι. Αυτό τον καιρό πάντως προτιμώ να λέω σε όλους πως η αγαπημένη μου ταινία είναι το Ποίηση Χωρίς Τέλος. 

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας Ποίηση χωρίς τέλος

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Βιμ Βέντερς: «Είμαι αισιόδοξος για το σινεμά, ο κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Οθόνες / Βιμ Βέντερς στη LifO: «O κόσμος σιχάθηκε το streaming»

Με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του που είδαμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γερμανός σκηνοθέτης μάς μίλησε για την εκλεκτική συγγένεια που νιώθει με την Ιαπωνία και για τον τρόπο που του αρέσει να κάνει ταινίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ