Σύμφωνα με κάθε σχετική μαρτυρία, όταν η Βίβιαν Λιμπέρτο και ο άγνωστος ακόμα τότε Τζόνι Κας ξεκίνησαν την σχέση τους, ο έρωτας μεταξύ τους υπήρξε θυελλώδης. Παρότι σύντομα εκείνος βρέθηκε να υπηρετεί την θητεία του σε αεροπορική βάση του αμερικανικού στρατού στην Γερμανία (όπως αργότερα θα έκανε και ο Έλβις), αλληλογραφούσαν μεταξύ τους καθημερινά και για τα τρία σχεδόν χρόνια που παρέμεινε εκεί.

 

Μία από αυτές τις επιστολές περιείχε και την πρόταση γάμου που της έκανε λίγο καιρό πριν ολοκληρώσει τη θητεία του. Ο γάμος έγινε τελικά στο Σαν Αντόνιο του Τέξας (γενέτειρα της νύφης) τον Αύγουστο του 1954, ένα μήνα μετά την επιστροφή του από την Γερμανία. Αυτά τα γράμματα – που απλώνονταν σε χιλιάδες σελίδες – θα τα φύλαγε εκείνη μέχρι το τέλος της ζωής της, σε μια μεγάλη κόκκινη βαλίτσα.

 

Πολλοί από τους θαυμαστές του Τζόνι Κας ανά την υφήλιο έχουν γαλουχηθεί με την ιστορία της θρυλικής σχέσης του Τζόνι και της Τζουν σε τέτοιο βαθμό ώστε αγνοούν ενδεχομένως ακόμα και την ύπαρξη της πρώτης γυναίκας του.

 

'Όταν ο γάμος τους διαλύθηκε 13 χρόνια αργότερα, ο χωρισμός υπήρξε επίσης έντονος και θυελλώδης, κυρίως ως αποτέλεσμα του εθισμού του στα ναρκωτικά αλλά και της σχέσης που είχε αναπτύξει με την γνωστή τραγουδίστρια της country μουσικής, Τζουν Κάρτερ, η οποία έμελλε να γίνει η επόμενη σύζυγός του. Πολλοί από τους θαυμαστές του Τζόνι Κας ανά την υφήλιο έχουν γαλουχηθεί με την ιστορία της θρυλικής σχέσης του Τζόνι και της Τζουν (ειδικά μετά την ταινία "Walk the Line" όπου τους υποδύθηκαν ο Χοακίν Φίνιξ και η Ρις Γουίδερσπουν) σε τέτοιο βαθμό ώστε αγνοούν ενδεχομένως ακόμα και την ύπαρξη της πρώτης γυναίκας του.

 

«Αγαπημένη μου Βίβιαν»: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου γάμου του Johnny Cash στο φως
Την ημέρα του γάμου τους στο Σαν Αντόνιο, Αύγουστος 1954.

 

«Μετά το διαζύγιο, την αντιμετώπισαν, σαν, δεν ξέρω κι εγώ τι, σα να μην υπήρξε», λέει χαρακτηριστικά η κόρη του Τζόνι και της Βίβιαν, η εξαίρετη τραγουδοποιός Ροζάν Κας, στο νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο "My Darling Vivian" που στόχο έχει να συστήσει την Βίβιαν Λιμπέρτο και την σχέση της με τον «Άνδρα με τα μαύρα» στο ευρύ κοινό.

 

Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ South by Southwest (SXSW 2020) στο Όστιν, το οποίο όμως, λόγω της πανδημίας, μετέφερε τις προβολές του στην πλατφόρμα του Amazon Prime, ξεκινώντας από την Δευτέρα 27 Απριλίου και με ημερομηνία λήξης την 6η Μαΐου. Σ' αυτό το διάστημα θα είναι ελεύθερη για το κοινό (ασχέτως αν είναι συνδρομητές ή όχι) η παρακολούθηση στην πλατφόρμα των σαράντα περίπου ταινιών του φεστιβάλ από το SXSW, ανάμεσά τους και το "My Darling Vivian" (η λίστα των ταινιών βρίσκεται στη διεύθυνση amazon.com/sxsw).

 

Το γεγονός ότι η ταινία θα φτάσει με την πρώτη της προβολή σε ένα ευρύ και παγκόσμιο κοινό, χαροποιεί ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη της, Ματ Ριντλχούβερ, ο οποίος την ολοκλήρωσε μετά από δυόμιση χρόνια γυρισμάτων και μια σειρά από συνεντεύξεις που έκανε με τις τέσσερις κόρες που πρόλαβε και έκανε το ζεύγος – σε συνδυασμό με μπόλικο υλικό από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Τζόνι Κας αλλά και σπάνιες 'σπιτικές' ταινίες 16mm και πολλές οικογενειακές φωτογραφίες.

 

«Αγαπημένη μου Βίβιαν»: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου γάμου του Johnny Cash στο φως
Ο Τζόνι και η Βίβιαν με τις τρεις από τις τέσσερις κόρες που έκαναν μαζί

 

Κάποια στιγμή στην ταινία, μια από τις τέσσερις κόρες τους – η Κάθι – λέει ότι το διαζύγιο το πρότεινε η μητέρα της στα τέλη του 1966, όχι επειδή ήθελε πραγματικά να χωρίσει, αλλά για να τον ταρακουνήσει. Εκείνος όμως το αποδέχτηκε. Δεν άργησε πάντως και η ίδια να ξαναπαντρευτεί, φροντίζοντας μάλιστα να προλάβει τον δικό του επικείμενο γάμο με την Τζουν.

 

Από τότε, η Βίβιαν Λιμπέρτο 'σβήστηκε' από την επίσημη ιστορία του Τζόνι Κας. Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως για εκείνη ήταν πολλές δεκαετίες αργότερα, στην επιμνημόσυνη τελετή που ακολούθησε τον θάνατο του Τζόνι Κας στα 71 του, το 2003 (τέσσερις μήνες αφότου είχε πεθάνει η Τζουν), το όνομά της ούτε καν αναφέρθηκε.

 

Η Βίβιαν Λιμπέρτο πέθανε δύο χρόνια αργότερα (επίσης σε ηλικία 71 ετών), λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του "Walk the Line" στους κινηματογράφους. Η φωνή της δεν είχε ακουστεί ποτέ, ακούγεται όμως στο τέλος του "My Darling Vivian" καθώς μιλά για την ζωή της με τον Τζόνι Κας, και για πρώτη φορά είναι αυτή που έχει την τελευταία λέξη.