30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
0

Όταν ήταν έξι χρονών ο Τέλυ, το μικρό του «μπιζέλι» είχε μήκος είκοσι εκατοστά. Οι γονείς του τον άφηναν να γυρνάει γυμνός στην παραλία και όλα τα βλέμματα καρφώνονταν πάνω του. Τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν. Ο πατέρας του γέλαγε και συνέχιζε αμέριμνος να φτιάχνει κάστρα στην άμμο. Η μητέρα του περιοριζόταν σε ένα συγκρατημένο χαμόγελο, έχοντας πείσει τον εαυτό της ότι όλα θα εξελίσσονταν απόλυτα φυσιολογικά. Σε στιγμές βαρεμάρας, ο Τέλυ ξάπλωνε και το άπλωνε πάνω στην κοιλιά του. Το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να το χρησιμοποιεί σαν μικρόφωνο. Η μικρή του αδερφή το έβλεπε σαν κούκλα κι ήθελε κι αυτή να παίζει μαζί του. Κατά τ’ άλλα, ο μικρός φορούσε σώβρακο νούμερο 46.

Όταν ο Τέλυ έγινε δώδεκα χρονών, η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Πιάσανε ένα διαμέρισμα δίπλα σε κάποιον Έκτωρα που εμπορευόταν ορθοπεδικά είδη. Δύο πατώματα πιο κάτω έμενε ένας πιτσιρικάς με πυκνά μαλλιά και μυωπικά γυαλιά που τον έλεγαν Κάσπερ και λάτρευε τα κόμικς και τις καραμέλες. Όλη μέρα τραγούδαγε το «Pretty Woman» του Roy Orbison. Κάποιος είχε κάνει δώρο τον δίσκο στους γονείς του για την επέτειο των γάμων τους.

Ο Μπεν Ντέτρικ από τους «New York Times» περιέγραψε την ταινία ως «τον άρχοντα των "Μυγών" με σκέιτμπορντ, ναρκωτικά και χιπ-χοπ. Δεν υπάρχει βροντερή ηθική εκτίμηση, μόνο αποστασιοποιημένη παρατήρηση».

Ο Κάσπερ είχε ένα σπασμένο δόντι κι όποτε ήθελε να αστειευτεί παρίστανε τον βρυκόλακα στους φίλους του. Ήθελε να πιστεύει ότι ήταν ο γιος του διαβόλου. Του άρεσε να κλέβει τα καταστήματα. Στην αρχή βούταγε μόνο τσιπς ή φακελάκια με κάρτες από σκηνές μπέηζμπολ. Μα σιγά-σιγά τα γούστα ακρίβαιναν… κι άρχισε να κλέβει ρολόγια και μικρές ηλεκτρικές συσκευές. Μια μέρα τον τσάκωσε ένας αστυνόμος την ώρα που βούταγε ένα walkman από ένα μαγαζί ηλεκτρικών ειδών.

Αστυνομικός: Έλα εδώ.    
Κάσπερ: Ποιος; Εγώ;
Αστυνομικός: Εσύ, ποιος νομίζεις; Έλα εδώ γρήγορα. 
Κάσπερ: Γιατί; Τι έγινε;
Αστυνομικός: Ξέρεις πολύ καλά γιατί σε φώναξα. Τι κρύβεις κάτω από το πουκάμισό σου;
Κάσπερ: Κάτω από το πουκάμισό μου;
Αστυνομικός: Ακριβώς. Κάτω από το πουκάμισό σου. Δώστο μου εδώ αμέσως.
Κάσπερ: Είναι ένα walkman για τον αδελφό μου. Αυτός με έβαλε να το κάνω. Με ανάγκασε να το πάρω. 
Αστυνομικός: Αυτός σε έβαλε να το κλέψεις;
Κάσπερ: Όχι, όχι, θα του το αγόραζα. Δεν είχα σκοπό να το κλέψω.

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark

Ο Κάσπερ γώρισε για πρώτη φορά το Τέλυ σε ένα παγωτατζίδικο. Καθόταν με μερικούς φίλους του και συζήταγαν για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τραβάς μαλακία. Ο Τέλυ περηφανευόταν ότι μπορεί να το κάνει και με τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Ο Κάσπερ ζήλευε, αλλά ήθελε οπωσδήποτε να γίνει φίλος μ’ αυτό το παιδί με τα ασυνήθιστα σωματικά προσόντα. Χρόνια μετά, στο ίδιο παγωτατζίδικο οι δυο φίλοι συζητούν, όπως πάντα, για παρθένες. Ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ένας ηλικιωμένος κύριος κι αρχίζει και βαράει τον Τέλυ με μια ομπρέλα.

Κύριος: Κατέστρεψες την κόρη μου.
Τέλυ: Κάνετε λάθος. Δεν έκανα τίποτα.
Κύριος: Είμαι σίγουρος ότι ήσουν εσύ, παλιοαλήτη.
Τέλυ: Δεν είναι αλήθεια.
Κύριος: Γύρισε σπίτι κλαίγοντας και μου τα είπε όλα. Δεν είμαι χαζοαμερικανάκι εγώ. Είμαι Ιταλός. Ξέρω τι της έκανες.
Τέλυ: Δεν την πείραξα καθόλου. Το ορκίζομαι.
Κύριος: Θα το πληρώσεις παλιοαλήτη. Θα σε σκοτώσω.

Ο Τέλυ είναι 17 χρονών. Μικρόσωμος, χωρίς καθόλου μυς και πολύ βρώμικος. Το πρόσωπό του εκπέμπει την εξυπνάδα των ανθρώπων του δρόμου. Είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και φοράει μόνο ένα λευκό σλιπάκι. Δίπλα του ένα ημίγυμνο κορίτσι. Από το μαύρο σουτιέν της προβάλλει η μία ρώγα του στήθους της. Τα παράθυρα είναι ανοιχτά, τα αυτοκίνητα κορνάρουν μανιασμένα κι ο ανεμιστήρας στέλνει μόνο ζεστό αέρα. Κάλτσες, πουκάμισα, παντελόνια, όλα ριγμένα στο πάτωμα μπροστά από το κουκλόσπιτο. Στον τοίχο μια αφίσα των Beastie Boys και στο κρεβάτι δεκάδες πάνινα κουκλάκια.

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark

Το κορίτσι μιλάει ψιθυριστά, ο Τέλυ με αυτοπεποίθηση.

Τέλυ: Ξέρεις τι θέλω να κάνω;
Κορίτσι: Ναι, θέλεις να κάνουμε έρωτα. Αλλά αυτό δεν γίνεται.
Τέλυ: Γιατί, πιστεύεις ότι είσαι κοριτσάκι ακόμα; 
Κορίτσι: Είμαι κοριτσάκι και δεν θέλω να βρεθώ με κανένα μωρό.
Τέλυ: Νομίζεις ότι εγώ θέλω να κάνουμε παιδί; Άφησε αυτό επάνω μου. Όσο είμαστε μαζί δεν πρέπει να φοβάσαι για τίποτα.  
Κορίτσι: Γιατί;
Τέλυ: Γιατί μου αρέσεις. Είσαι όμορφη. Άμα γαμηθούμε, θα δεις, θα σ’ αρέσει.   
Κορίτσι: Δεν ξέρω, φοβάμαι. Φοβάμαι ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αλλάξουν τα πράγματα μεταξύ μας.
Τέλυ: Τι να αλλάξει; Τίποτα δεν θα αλλάξει. Θέλω να σε κάνω ευτυχισμένη. Αυτό είναι όλο.

Ο Τέλυ αρχίζει να την χαϊδεύει. Στα μαλλιά, στην πλάτη. Βάζει τη γλώσσα του στο στόμα της. Φιλιούνται.

Τέλυ: Δεν θα σε πονέσω. Θα είμαι τρυφερός. Στο υπόσχομαι.
Κορίτσι: Σε παρακαλώ να είσαι προσεκτικός.
Τέλυ: Θα είμαι.

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark

Λίγο αργότερα, ο Τέλυ κλείνει σχεδόν αθόρυβα την πόρτα. Σταματάει για λίγο στο πλατύσκαλο και ένα χαμόγελο ικανοποίησης σχηματίζεται στο πρόσωπό του. Αμέσως αρχίζει να κατεβαίνει τρέχοντας τις σκάλες. Τρία πατώματα, σε χρόνο μηδέν. Τα τελευταία τέσσερα σκαλιά τα πηδάει. Λίγο πριν την εξώπορτα τον πιάνουν τα γέλια. Εκεί τον περιμένει ο Κασπερ.

Ο Κάσπερ είναι μικρός και αστείος. Όλοι τον γουστάρουν. Είναι πολύ γρήγορος και δε φοβάται να τα βάζει με ανθρώπους που έχουν το διπλάσιο μπόι από το δικό του. Είναι ένα πανέξυπνο τσογλάνι με κλασική νεοϋορκέζικη προφορά, πολλά τατουάζ και χαλασμένα δόντια. Πίνει μπύρα από ένα μπουκάλι κρυμμένο σε χαρτοσακούλα και διαβάζει κόμικς. Ο Τέλυ του ρίχνει μια σφαλιάρα στο σβέρκο. Η γουλιά της μπύρας που μόλις έχει αρχίσει να καταπίνει καταλήγει στα παπούτσια. «Σκατά», φωνάζει. Βλέπει το χαμόγελο στο πρόσωπο του φίλου του, σηκώνεται και τον αγκαλιάζει.

«Πες μου τι έγινε», τον ρωτάει επιτακτικά, «Τα κατάφερες;».
Τέλυ: Εσύ τι λες;

(απόσπασμα από το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο «01»)

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark

Ο Χάρμονι Κόριν έγραψε το σενάριο του «Kids» το 1993, όταν ήταν 18 χρονών. Ήταν η πρώτη του συνεργασία με τον Λάρι Κλαρκ και η αρχή μιας αμερικανικής κινηματογραφικής σχολής με ταινίες που καταγράφουν την αμερικανική κουλτούρα των ’90s, έχουν εντελώς raw αισθητική και σήμερα θεωρούνται cult. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1995, αλλά η φωτογράφιση που δημοσιεύτηκε στο δέκατο τεύχος του «01», τον Σεπτέμβριο του 1994, είχε γίνει εκείνο το καλοκαίρι. Οι φωτογραφίες που συνόδευαν το σενάριο στο έντυπο σε μια αποκλειστικότητα που είχε συζητηθεί πολύ εκείνη την εποχή, τριάντα χρόνια μετά εξακολουθούν να έχουν μια τόλμη που σήμερα θα δημιουργούσε άλλου είδους αντιδράσεις.    

Στο «Kids» ο Κλαρκ επέλεξε παιδιά από τους δρόμους της Νέας Υόρκης χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην υποκριτική, με κυριότερους τους Λίο Φιτζπάτρικ (Τέλυ) και Τζάστιν Πίερς (Κάσπερ). Τον Φιτζπάτρικ τον είχε παρακολουθήσει την ώρα που έκανε σκέιτ και έβριζε γιατί δεν μπορούσε να κάνει κόλπα. Ήταν η πρώτη εμφάνιση και της Κλόι Σεβινί σε ταινία, την οποία έφερε στο καστ ο Κορίν. Την είχε γνωρίσει λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή του «Kids» και στο αρχικό πλάνο ήταν να παίξει έναν μικρό ρόλο, αλλά όταν αποχώρησε η Μία Κίρσνερ της δόθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος, της Τζένι. Η Σεβινί και ο Κορίν συνεργάστηκαν ξανά στη δημιουργία των ταινιών «Gummo» (1997) και «Julien Donkey-Boy».

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark

Το «Kids» ήταν το κινηματογραφικό ντεμπούτο και για τους Λίο Φιτζπάτρικ και Τζάστιν Πίερς, ενώ στο καστ ήταν και η Ροζάριο Ντόουσον και άλλοι νεοεμφανιζόμενοι εκείνη την εποχή ηθοποιοί που υποδύονται μια ομάδα εφήβων στη Νέα Υόρκη οι οποίοι ζουν με έναν ηδονιστικό τρόπο, εμπλεκόμενοι σε κατάχρηση ουσιών, σεξουαλικές και άλλες διάφορες πράξεις που τότε θεωρήθηκαν ακραίες. Όλα αυτά τα ζουν στη διάρκεια ενός 24ώρου – τα περιστατικά παρουσιάζονται σε στυλ ημι-ντοκιμαντέρ, ωστόσο όλες οι σκηνές βασίζονται σε σενάριο. Ο Μπεν Ντέτρικ από τους «New York Times» περιέγραψε την ταινία ως «τον άρχοντα των "Μυγών" με σκέιτμπορντ, ναρκωτικά και χιπ-χοπ. Δεν υπάρχει βροντερή ηθική εκτίμηση, μόνο αποστασιοποιημένη παρατήρηση».

Μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της τολμηρότητας των σκηνών αλλά και του θέματός της, έτσι την κατέταξαν στις ακατάλληλες (Ν-17), ωστόσο έφερε πολλά λεφτά στους δημιουργούς της και σήμερα θεωρείται από τις κλασικές των '90s. Ο Λάρι Κλαρκ είχε δηλώσει ότι ήθελε να «δημιουργήσει τη μεγάλη αμερικανική ταινία για εφήβους, κάτι ανάλογο με το μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα». Σε μεγάλο μέρος τα κατάφερε.

30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark
30 χρόνια μετά, το «Kids» είναι το ίδιο τολμηρό Facebook Twitter
©Larry Clark

«Kids» (1995), οfficial trailer

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM