Για πρώτη φορά, η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Goethe-Institut ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ανά τoν κόσμο βραβευμένες γερμανικές ταινίες.

 

Όλες οι ταινίες που επιλέχθηκαν έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για τα Γερμανικά Κινηματογραφικά 2018 και τα Βραβεία First Steps 2017.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, με τίτλο «… and the winners are…», οι δημιουργοί των επιλεγμένων ταινιών θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ελλάδα για να παραστούν στις προβολές και να γνωρίσουν το κοινό.

 

Τα μέλη της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπως και οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες, ψηφίζουν για να αποφασίσουν ποιος θα λάβει το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο, μία από τις πιο αξιόλογες διακρίσεις στον γερμανικό πολιτιστικό χώρο. Ως ειδικοί στον χώρο τους, αποφασίζουν ποιες ταινίες είναι πιο πρωτοποριακές, καινοτόμες, συγκινητικές και δυνατές ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα, και επομένως αξίζουν να τιμηθούν με το βραβείο.
 
Αυτό σημαίνει ότι μόνο οι πιο συναρπαστικές καλλιτεχνικά ταινίες βραβεύονται με ένα «Lola»,όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο.

 

Βραβευμένο γερμανικό σινεμά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο
3 Μέρες στο Quiberon

 

Η επιλογή του ονόματος αυτού σαφώς σχετίζεται με τις μνήμες ορισμένων από τις πιο θρυλικές προσωπικότητες του γερμανικού κινηματογράφου: στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η Marlene Dietrich υποδύθηκε τη Λόλα στον «Γαλάζιο Άγγελο», όπως και η Barbara Sukowa αρκετές δεκαετίες αργότερα στην ομώνυμη ταινία του Rainer Werner Fassbinder.

 

Το «Τρέξε, Λόλα, τρέξε» του Tom Tykwer συμβολίζει από το 1998, τότε που βγήκε στις αίθουσες, τις νέες αφηγηματικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο. Την εποχή που κυκλοφόρησε αυτό το αντισυμβατικό νεανικό φιλμ, γνώρισε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και συνέβαλε στην αναβάθμιση του προφίλ του γερμανικού σινεμά διεθνώς.

 

Το πρόγραμμα των ταινιών, που επιλέχθηκαν από τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Goethe-Institut, θα παρουσιαστεί σε πέντε μητροπόλεις του κόσμου: στην Αθήνα (7-14 Δεκεμβρίου), στη Βοστώνη, στο Πόρτλαντ, στο Νέο Δελχί και στην Καλκούτα, όπου κάθε πόλη διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα.

 

Βραβευμένο γερμανικό σινεμά στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο
Μια αναπάντεχη φιλία (Amelie rennt)

 

Στην Αθήνα θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 8 βραβευμένες ή υποψήφιες για κάποιο βραβείο ταινίες: Beuys, Amelie rennt (Μια αναπάντεχη φιλία), 3 Tage in Quiberon (3 Μέρες στο Quiberon), Ayny – My Second Eye (Ayny – To άλλο μάτι μου), Lomo – The Language of Many Others (Lomo – Η γλώσσα πολλών άλλων), Western, Manifesto, The Congo Tribunal.

 

Παρόντες από Γερμανία θα είναι ο σκηνοθέτης του «Beuys» Andres Veiel, ο οποίος θα δώσει και master class με θέμα «Staging / Reenactment in Documentaries», ο πρωταγωνιστής της νεανικής ταινίας «Μια αναπάντεχη φιλία/Amelie rennt» και οι πρωταγωνίστριες της ταινίας «Lomo – The Language of many othes».

 

Info

«… and the winners are…»

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3661000

Διάρκεια: 7 - 14 Δεκεμβρίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Οι ταινίες προβάλλονται σε γερμανική και εν μέρει και σε άλλες γλώσσες με ελληνικούς υπότιτλους.

Συζητήσεις: Γερμανικά/Ελληνικά με μετάφραση.

Master Class: Σε αγγλική γλώσσα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο εδώ.