Στην επέτειο των 100 χρόνων του θρυλικού κινήματος Bauhaus, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019), προβάλλει το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Bauhaus Spirit» σε σκηνοθεσία των Νιλς Μπολμπρίνκερ και Τόμας Τιλς.


Από την αρχή και τους ανθρώπους που οραματίστηκαν τον πλανήτη μας αλλιώς, τις αντιστάσεις που συνάντησαν, αλλά και την ανανέωση ενός ουτοπικού μοντέλου για την κοινωνία. Το Bauhaus είναι παντού. Στα σύγχρονα κοινωνικά, εννοιολογικά και καλλιτεχνικά έργα που συνδέονται με την ιστορία του κινήματος.


Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί το πλαίσιο ενός τεράστιου μεγαλόπνοου project για να θέσει τις ερωτήσεις που έχουν σημασία σήμερα: πώς θέλουμε να ζήσουμε, πού θέλουμε να πάμε στο μέλλον;

 

Bauhaus Spirit: Η ιστορία του επιδραστικού κινήματος μέσα από ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ
Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019) προβάλλει το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Bauhaus Spirit».


Το 1919 ο Βάλτερ Γκρόπιους ίδρυσε το Bauhaus, την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που λειτούργησε μέχρι και το 1933 στη Γερμανία, και έγινε διάσημη για τον τρόπο που προσέγγισε τον σχεδιασμό και το τοπίο.


Έχρισε έναν αριθμό καλλιτεχνών ως κύριους εκφραστές του Bauhaus, μεταξύ των οποίων και οι Βασίλι Καντίνσκι, Λιονέλ Φινίνγκερ, Πολ Κλεέ και Γιοχάνες Ίττεν. Ειδικότερα ο Ίτεν επηρέασε σημαντικά την αρχή του ρεύματος, καθώς ήταν ήδη εκπαιδευτικός, άρα έμπειρος στην διάδοση νέων ιδεών.


Στα μαθήματά του, είχε στόχο να ανακαλύψουν οι φοιτητές του την ουσία των πραγμάτων, είτε στο φυσικό τους περιβάλλον είτε σε μια τεχνική μορφή. Να ανακαλύψουν την αιχμηρή αγκαθωτή ουσία του γαϊδουράγκαθου. Και την κίνησή του. Χαρακτηριστικά κοινά με την πριονωτή λεπίδα, η οποία είναι φτιαγμένη από μέταλλο...


Το ύφος της σχολής Bauhaus επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον βιομηχανικό σχεδιασμό, το design, τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.