Bauhaus Spirit: Η ιστορία του επιδραστικού κινήματος μέσα από ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ

Bauhaus Spirit: Η ιστορία του επιδραστικού κινήματος μέσα από ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Το ύφος της σχολής Bauhaus επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον βιομηχανικό σχεδιασμό, το design, τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
0

Στην επέτειο των 100 χρόνων του θρυλικού κινήματος Bauhaus, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019), προβάλλει το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Bauhaus Spirit» σε σκηνοθεσία των Νιλς Μπολμπρίνκερ και Τόμας Τιλς.


Από την αρχή και τους ανθρώπους που οραματίστηκαν τον πλανήτη μας αλλιώς, τις αντιστάσεις που συνάντησαν, αλλά και την ανανέωση ενός ουτοπικού μοντέλου για την κοινωνία. Το Bauhaus είναι παντού. Στα σύγχρονα κοινωνικά, εννοιολογικά και καλλιτεχνικά έργα που συνδέονται με την ιστορία του κινήματος.


Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί το πλαίσιο ενός τεράστιου μεγαλόπνοου project για να θέσει τις ερωτήσεις που έχουν σημασία σήμερα: πώς θέλουμε να ζήσουμε, πού θέλουμε να πάμε στο μέλλον;

Bauhaus Spirit: Η ιστορία του επιδραστικού κινήματος μέσα από ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου 2019) προβάλλει το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «Bauhaus Spirit».


Το 1919 ο Βάλτερ Γκρόπιους ίδρυσε το Bauhaus, την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που λειτούργησε μέχρι και το 1933 στη Γερμανία, και έγινε διάσημη για τον τρόπο που προσέγγισε τον σχεδιασμό και το τοπίο.


Έχρισε έναν αριθμό καλλιτεχνών ως κύριους εκφραστές του Bauhaus, μεταξύ των οποίων και οι Βασίλι Καντίνσκι, Λιονέλ Φινίνγκερ, Πολ Κλεέ και Γιοχάνες Ίττεν. Ειδικότερα ο Ίτεν επηρέασε σημαντικά την αρχή του ρεύματος, καθώς ήταν ήδη εκπαιδευτικός, άρα έμπειρος στην διάδοση νέων ιδεών.


Στα μαθήματά του, είχε στόχο να ανακαλύψουν οι φοιτητές του την ουσία των πραγμάτων, είτε στο φυσικό τους περιβάλλον είτε σε μια τεχνική μορφή. Να ανακαλύψουν την αιχμηρή αγκαθωτή ουσία του γαϊδουράγκαθου. Και την κίνησή του. Χαρακτηριστικά κοινά με την πριονωτή λεπίδα, η οποία είναι φτιαγμένη από μέταλλο...


Το ύφος της σχολής Bauhaus επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον βιομηχανικό σχεδιασμό, το design, τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

 
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ