Βαθαίνει η κρίση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Βαθαίνει η κρίση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας Facebook Twitter
0

Tο βραβείο Νόμπελ για τη λογοτεχνία δεν θα απονεμηθεί το 2019 εκτός εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη σουηδική ακαδημία που πλήττεται από σκάνδαλα, αποκάλυψε ο διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ.

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες από την ανακοίνωση πως δεν θα δοθεί βραβείο το 2018 μετά από ισχυρισμούς για σεξουαλική κακομεταχείριση και οικονομικές ατασθαλίες.

Στις 4 Μαΐου, η Σουηδική Ακαδημία - η οποία αποφασίζει για τον νικητή του κορυφαίου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο - ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, μετά από σειρά ισχυρισμών περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης κατά του συζύγου της Katarina Frostenson η οποία είναι μέλος της επιτροπής.

Ο τρόπος με τον οποίο η ακαδημία χειρίστηκε τις καταγγελίες οδήγησε σε αρκετές παραιτήσεις, αφήνοντας του συμβούλιο με μόνο 10 ενεργά μέλη ενώ απαιτούνται 12 για να εκλέξουν νέα. Για να αφιερώσει χρόνο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού, η ακαδημία δήλωσε ότι θα έδινε και τα δύο βραβεία το 2019.

Ενώ το Ίδρυμα υποστήριξε αυτήν την απόφαση, ο διευθυντής του ιδρύματος, Lars Heikensten, έχει αμφισβητήσει την ικανότητα της ακαδημίας να τακτοποιήσεις τις σοβαρές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Στην ιστοσελίδα του βραβείου, ο Ηeikensten αναφέρει: «Ο στόχος της Σουηδικής Ακαδημίας είναι να αποφασίσει για το βραβείο Νόμπελ του 2018 στη λογοτεχνία και να την ανακοινώσει μαζί με το βραβείο του 2019. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αλλά εξαρτάται από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη Σουηδική Ακαδημία».

Ο Heikensten ήταν σαφής ότι η ακαδημία έπρεπε να καλλιεργήσει μια πιο ανοιχτή προσέγγιση για να το κάνει αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο η κριτική επιτροπή αποφασίζει για τον νικητή είναι από καιρό μυστικός, με τα αρχεία των πρακτικών να ανοίγουν μόνο 50 χρόνια μετά τη λήψη απόφασης.

«Η Σουηδική Ακαδημία πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρει ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται και πρέπει να λάβει εξωτερική βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο Heikensten. «Μεταξύ άλλων, πρέπει να επανεξεταστεί η τήρηση των κανόνων περί εμπιστευτικότητας και σύγκρουσης συμφερόντων», πρόσθεσε.

"Η ακαδημία έχει καλλιεργήσει έναν κλειστό κύκλο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν πιθανό να αμφισβητηθεί κάποια στιγμή ... Πιστεύω ότι στο τέλος κάτι καλό θα βγει από αυτή την κατάσταση, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το συναίσθημα που προκύπτει τις τελευταίες εβδομάδες ».

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ