Παιδαριώδη και ανήθικη χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για το ζήτημα του «Δρομέα», ο Έλληνας γλύπτης Κώστας Βαρώτσος. 

 

Μιλώντας στο LIFO.gr, ο κ. Βαρώτσος αποκαλύπτει λεπτομέρειες από την επικοινωνία του με την υπουργό, αλλά και τις προθέσεις του στο υποθετικό σενάριο της έκθεσης οποιουδήποτε έργου του στα Σκόπια. Εν τω μεταξύ, η υπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πρότεινε στον Έλληνα γλύπτη την ανταλλαγή του «Δρομέα» με κάποιο γλυπτό από τη γειτονική χώρα. 

 

«Η συμπεριφορά αυτή είναι παιδαριώδης. Δεν έχει νόημα. Η κα Ζορμπά με πήρε τηλέφωνο στο σπίτι μου για να μου ανακοινώσει αυτή την ιδέα. Το ότι το αρνείται αυτή τη στιγμή, είναι μία στάση που με αφήνει για δεύτερη φορά εμβρόντητο. Την πρώτη φορά με άφησε εμβρόντητο με την πρόταση αυτή, την απίστευτη. Είναι μία ανήθικη στάση θα έλεγα», σχολιάζει ο Έλληνας γλύπτης. 

 

Ο κ. Βαρώτσος υπογραμμίζει ότι η υπουργός Πολιτισμού του χρωστά «τουλάχιστον μία συγγνώμη». «Απορώ γιατί έγινε όλο αυτό. Είναι απίστευτο. Τη συμβουλεύουν άσχημα, έχει κακούς συμβουλάτορες». 

 

Με δεδομένο ότι ο «Δρομέας» απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton δεν είναι το ίδιο γλυπτό με αυτό που δημιουργήθηκε το 1988 αλλά αντίγραφο του γλυπτού στην πλατεία της Ομόνοιας, τον ρωτάμε αν θα είχε αντίρρηση να εκτεθεί ένα αντίγραφο του «Δρομέα» και στα Σκόπια. 

 

«Δεν διαφωνώ να μπει ένα έργο κάποιου καλλιτέχνη στα Σκόπια και να στείλουν ένα έργο οι Σκοπιανοί εδώ. Αλλά όμως όχι τον "Δρομέα". Ο "Δρομέας" είναι ριζωμένος μέσα στην ιστορία της Ελλάδας. Δεν μπορεί να ξεριζωθεί ένα κομμάτι της ιστορίας και να το στείλεις. Είναι τρελό». 

 

-Θα ήσασταν ανοικτός στο να φτιάξετε ένα άλλο έργο για την πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας;

 

«Ένα άλλο έργο; Δεν έγινε τέτοια πρόταση (...) Θα ήτανε λογικό κάτι τέτοιο. Αλλά η ιστορία του να μεταφερθεί ο "Δρομέας" δεν έχει καμία λογική. Για αυτό και αρνήθηκα».

 

Κλείνοντας, ο διεθνούς φήμης γλύπτης ξεκαθαρίζει πως ακόμα και αν η κα Ζορμπά δεν του ζητήσει την οφειλόμενη συγγνώμη, εκείνος δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω με το ζήτημα και θα επικεντρωθεί στη δουλειά του.

 

«Δεν θα ξανασχοληθώ με αυτά τα θέματα. Εγώ δεν έχω σχέση με το υπουργείο. Έχω διάφορα έργα που φτιάχνω αυτή τη στιγμή, θα ασχοληθώ με τη δουλειά μου και με το πανεπιστήμιο. Δεν μπορώ να ασχοληθώ, δεν με ενδιαφέρει». 

 

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Την τετραετία 1973-1976 σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Πεσκάρα και, στη συνέχεια, στην ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στη Νέα Υόρκη.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Το 1999 εξελέγη καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών όπου διδάσκει Εικαστικές Τέχνες

 

Ο «Δρομέας» δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου.