Όχι, στις νεκρικές ενδυμασίες των Βίκινγκς δεν είναι κεντημένη η λέξη «Αλλάχ»

Όχι, στις νεκρικές ενδυμασίες των Βίκινγκς δεν είναι κεντημένη η λέξη «Αλλάχ» Facebook Twitter
Ανακατασκευασμένος τάφος Βίκινγκ σε βάρκα από τον αρχαιολογικό χώρο Gamla Uppsala στη Σουηδία
0

Η αρχική είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου έλεγε ότι Σουηδοί αρχαιολόγοι έκαναν μία ανακάλυψη που μπορεί να άλλαζε τον δρόμος της θρησκευτικής ιστορίας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε ευρήματα τους, όπως μετέδιδαν τα ξένα πρακτορεία, εντόπισαν ότι σε νεκρικές ενδυμασίες των Βίκινγκς εντοπίστηκαν γράμματα του αραβικού αλφάβητου και η λέξη «Αλλάχ»... 

Τα ρούχα βρέθηκαν σε ταφικά μνημεία των Βίκινγκς στα χωριά Birka και Gamla Uppsala της Σουηδίας, ενώ αρχικά οι ερευνητές έκαναν λόγο για αδιάσειστα στοιχεία που αποδείκνυαν τις σχέσεις του κατακτητικού φύλου με τον ισλαμικό κόσμο. Τα αραβικά γράμματα στα ρούχα ήταν τα λεγόμενα Kufic, δηλαδή η αρχαιότερη μορφή της γλώσσας, ενώ συμπληρώνονταν από γεωμετρικά σχέδια και από τη λέξη «Αλλάχ», που επαναλαμβανόταν συνεχώς ως μοτίβο στα υφάσματα. Όσο για τους τάφους, αυτοί είχαν ανακαλυφθεί διαδοχικά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε αντιληφθεί τα αραβικά διακριτικά στα ρούχα. 

Πιο παρατηρητική αποδείχθηκε η αρχαιολόγος Ανίκα Λάρσον, από το Πανεπιστήμιο της Uppsala, η οποία θυμήθηκε ότι παρόμοια μοτίβα είχε αντικρίσει σε αντικείμενα ισλαμικής τέχνης στην Ισπανία, οπότε με σχετική ευκολία προχώρησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειτο περί απτής απόδειξης της σχέσης Ισλάμ - Βίκινγκς. 

Είναι πιο πιθανό τα ευρήματα να αποδεικνύουν ότι την εποχή των Βίκινγκς τα ταφικά έθιμα είχαν ισλαμικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη μετά θάνατον ζωή.

«Η πιθανότητα οι τάφοι να είναι μουσουλμανικοί δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γνωρίζουμε από άλλα ταφικά μνημεία και αναλύσεις DNA ότι υπήρχε σχέση της φυλής με ανθρώπους από την Περσία όπου κυριαρχούσε το Ισλάμ. Όμως, είναι πιο πιθανό τα ευρήματα να αποδεικνύουν ότι την εποχή των Βίκινγκς τα ταφικά έθιμα είχαν ισλαμικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη μετά θάνατον ζωή», δήλωσε η αρχαιολόγος στο BBC. 

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με την Stephennie Mulder, καθηγήτρια Ιστορίας συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο του Τέξας κάτι δεν πάει καλά σε όλο αυτό. Η ίδια μάλιστα δεν δίστασε να κατηγορήσει τη Λάρσον ότι εν γνώσει της λέει ψέματα, προκειμένου να τραβήξει πάνω στην εργασία της ομάδας της τα φώτα της δημοσιότητας. 

Όχι, στις νεκρικές ενδυμασίες των Βίκινγκς δεν είναι κεντημένη η λέξη «Αλλάχ» Facebook Twitter
Φωτογραφία από την ανάλυση των αραβικών χαρακτήρων που βρέθηκαν πάνω σε ζώνες σε τάφους στη Σουηδία.

«Υπάρχει μία εξαιρετικά προβληματική σχέση ανάμεσα στα ΜΜΕ και τους ειδικούς, που θα έπρεπε να ζητήσουν περαιτέρω συμβουλές αναφορικά με την αξιοπιστία των συμπερασμάτων τους», έγραψε σε μια ανάρτηση της η Mulder, κάνοντας λόγο για ατεκμηρίωτο ενθουσιασμό.

«Η χρήση της λέξης Ali δεν μαρτυρά σύνδεση με την Περσία», συνέχισε τον συλλογισμό της ο Amir De Martino, υπεύθυνος Ισλαμικών Σπουδών στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όπως λέει, «χωρίς τη φράση 'waly' που σημαίνει "φίλος του Αλλάχ" δεν αποδεικνύεται ο συσχετισμός, ότι δηλαδή προέρχεται από την κυρίαρχη κουλτούρα των Σιιτών. Θα μπορούσε απλώς να ήταν ένα μοτίβο που αντιγράφηκε και μάλιστα λάθος».

«Ως ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, ήμουν καχύποπτη από την πρώτη στιγμή αναφορικά με το στιλ της αραβικής επιγραφής. Είναι πραγματικά τόσο προφανής η διαφορά που έχω περάσει πέντε μέρες να σκέφτομαι ότι δεν θα μπορούσε η η Larsson να κάνει ένα τόσο δομικό και τόσο προφανές λάθος», καταλήγει η Mulder. Φυσικά και η Larsson ανταπάντησε ότι πολλές φορές τα αναπάντεχα στοιχεία μιας έρευνας δεν... "χωνεύονται" εύκολα από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, η μόνη αλήθεια εδώ αναμένεται να δοθεί από τις εργαστηριακές έρευνες που θα πιστοποιήσουν (ή όχι) οριστικά τη σύνδεση του πολιτισμού των Βίκινγκς με την ισλαμική κουλτούρα και θρησκεία. 

Όχι, στις νεκρικές ενδυμασίες των Βίκινγκς δεν είναι κεντημένη η λέξη «Αλλάχ» Facebook Twitter
Κορδέλες από μετάξι και ασήμι με αραβικούς χαρακτήρες που βρέθηκαν σε τάφους σε βάρκες.

Με στοιχεία από Guardian, BBC, New York Times, Gizmodo

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ