ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

100 χρόνια ΧΕΝ Αθηνών: Μια από τις πρώτες οργανώσεις που ενδιαφέρθηκαν για την εκπαίδευση των γυναικών

100 χρόνια ΧΕΝ Αθηνών: Μια από τις πρώτες οργανώσεις που ενδιαφέρθηκαν για την εκπαίδευση των γυναικών Facebook Twitter
Μαθήματα αγγειοπλαστικής. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ
0

Πριν από πενήντα χρόνια, μια νεαρή αρραβωνιασμένη γυναίκα πέρασε την πόρτα της ΧΕΝ στην οδό Αμερικής όταν έμαθε ότι εκεί γίνονται μαθήματα μαγειρικής που θα της ήταν χρήσιμα όταν θα άνοιγε το νέο της σπίτι. Πενήντα χρόνια αργότερα, η Θεώνη Μποζώνη, που βρήκε εκεί πολλά και ενδιαφέροντα εργαστήρια, δράσεις και προγράμματα και βίωσε μια μεταμορφωτική εμπειρία μέσα από μια μεγάλη γυναικεία κοινότητα, είναι η πρόεδρος της ΧΕΝ Αθηνών.

Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του αρχείου, τη ρωτώ τι σημαίνει το «χριστιανική» στον τίτλο τους. «Μόνο θρησκευτική οργάνωση δεν είμαστε», λέει. «Μακριά από εμάς τα δόγματα και η πολιτική. Εμάς μας ενδιαφέρει η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικότητα των γυναικών, ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν, οι υπόδικες και οι κρατούμενες –δεν είναι τυχαίο ότι κάθε εβδομάδα είμαστε στις φυλακές γυναικών–, οι οικονομικές μετανάστριες, οι γυναίκες και τα παιδιά τους σε υποβαθμισμένα περιβάλλοντα. Μέσα στα χρόνια έχει μετατοπιστεί και η οπτική μας, προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας, είμαστε συνδεδεμένες με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Kατά της Bίας και περιθάλπουμε κακοποιημένες και άνεργες γυναίκες».

H ΧΕΝ, που δραστηριοποιείται σε 120 χώρες, είναι παγκόσμια, γυναικεία εθελοντική οργάνωση με στόχο την ανάπτυξη της γυναίκας κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση και οποιαδήποτε άλλη διάκριση.

Η ΧΕΝ είναι στην ουσία της μια από τις πρώτες φεμινιστικές οργανώσεις που ενδιαφέρθηκαν όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την επαγγελματική υποστήριξη χιλιάδων γυναικών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν οποιεσδήποτε σπουδές ή να λάβουν έστω και στοιχειώδη επαγγελματική κατάρτιση.

Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Εργαστήρια υφαντικής. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ

H ΧΕΝ, που δραστηριοποιείται σε 120 χώρες, είναι παγκόσμια, γυναικεία εθελοντική οργάνωση με στόχο την ανάπτυξη της γυναίκας κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτική τοποθέτηση και οποιαδήποτε άλλη διάκριση. Ιδρύθηκε το 1855 από τη Lady Mary Jane Kinnaird για νοσοκόμες που ταξίδευαν από ή προς τον Κριμαϊκό Πόλεμο. Το σπίτι στο οποίο στεγάστηκε κάλυψε τις ανάγκες των ανύπαντρων γυναικών που έφταναν από αγροτικές περιοχές για να ενταχθούν στο βιομηχανικό εργατικό δυναμικό στο Λονδίνο, προσφέροντας στέγη, εκπαίδευση και υποστήριξη.

Από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Χρυσή Σκάλα των Ανακτόρων

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι καταφεύγουν στην Ελλάδα, σε μια χώρα αδύναμη και απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους. Αναμεσά τους βρίσκονται και δέκα νεαρές γυναίκες πρόσφυγες, μέλη της ΧΑΝ Σμύρνης, της YWCA, που ξεκίνησαν με ενθουσιασμό τη λειτουργία της οργάνωσης στην Ελλάδα, με την εμπειρία της ευεργετικής δράσης που είχε μέχρι τότε στη ζωή τους.

Η Θεοδώρα Ισαακίδου, προσφυγοπούλα και αυτή από τη Σμύρνη, εργαζόταν στο Γραφείο Προς Εύρεσιν των Συγγενών των Προσφύγων, το οποίο στεγαζόταν στο κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων. Καθημερινά περνούσαν από το γραφείο της συμπατριώτες της που αναζητούσαν την οικογένειά τους. Ανάμεσα τους και μέλη της YWCA Σμύρνης. Κατάφερε να τις συγκεντρώσει και οι πρώτες τους συναντήσεις έγιναν στον Βασιλικό Κήπο.

Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1973, η Θεοδώρα Ισαακίδου θυμάται: «Συζήτησα το θέμα με την Φλώρα Χανιώτου και ένα άλλο μέλος της YWCA Κωνσταντινουπόλεως. Έβαλε η κάθε μιας μας από πέντε δραχμές και αγοράσαμε χαρτί και φακέλους για προσκλήσεις στην πρώτη μας συνεδρίαση. Τα ταχυδρομικά ήταν δωρεάν, γιατί είμεθα πρόσφυγες και μεταχειριστήκαμε τη σφραγίδα της Near East Relief. Καθίσαμε έως τις δέκα το βράδυ να γράψουμε τις προσκλήσεις στις 150 διευθύνσεις που είχαμε... Ήλθαν παραπάνω από 200.

Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Μαθήματα αγγλικής γλώσσας. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ
Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Εκμάθηση γραφομηχανής. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ

Την ημέρα της συγκεντρώσεως πολλές συναντώμεθα για πρώτη φορά έπειτα από την καταστροφή. Χαρά και δάκρυα ήσαν ανάμικτα με αναμνήσεις της Σμύρνης. Ώρες ολόκληρες, ώρες ευχάριστες, μας έδωσε η YWCA και θέλαμε να έχωμε την οργάνωση στην Αθήνα. Το πώς; Δεν ξέραμε. Είμεθα πολύ νέες και άπειρες να το σκεφτούμε. Σκεπτόμεθα μόνον την ανάγκη και την χαρά που το YWCA της πόλεως θα προξενούσε σ' όλες τις νέες, είτε ήσαν από την Μικρά Ασία είτε από την κυρίως Ελλάδα».

Η πρώτη έδρα της ΧΕΝ ήταν η Χρυσή Σκάλα των Ανακτόρων, εκεί μπήκε για πρώτη φορά το μπλε τρίγωνο που συμβολίζει τον σκοπό της οργάνωσης, σε αυτήν τη σκάλα έγιναν οι συναντήσεις τους και η οργάνωση των πρώτων προγραμμάτων.

Ήταν μαθήματα ξένων γλωσσών στα αγγλικά και τα γαλλικά, λογιστικά, στενογραφία καθώς και ελληνικά για όσους δεν γνώριζαν γράμματα. Και όλα αυτά σε έναν χώρο με τέσσερα τραπέζια και έξι πάγκους και με εθελοντές δασκάλους που και αυτοί ήταν πρόσφυγες. Ξεκίνησε και ο αθλητισμός, βόλεϊ, μπάσκετ και τένις σε δανεικά γήπεδα. Οργανώθηκε και η πρώτη κατασκήνωση για νεαρά κορίτσια, ενώ μέσα σε έναν χρόνο τα μέλη της οργάνωσης είχαν φτάσει τα χίλια. Όσο η ΧΕΝ γινόταν γνωστή στην πρωτεύουσα, πολλές νέες Αθηναίες άρχισαν να συμμετέχουν στα προγράμματά της και έτσι άρχισαν να έρχονται σε επαφή οι προσφυγοπούλες με τις ντόπιες.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο να εδραιωθεί μια οργάνωση στην αθηναϊκή κοινωνία. Υπήρχε σύγχυση και καχυποψία απέναντι σε καινούργιες ιδέες. Εκτός από την επανασύνδεση των οικογενειών που χάθηκαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και την εξασφάλιση στέγης και εργασίας στις ξεριζωμένες Μικρασιάτισσες, ξεκίνησαν πρωτοπόρα προνοιακά μαθήματα κοπτικής, δακτυλογραφίας, ξένων γλωσσών και άθλησης καθώς και προγράμματα ψυχαγωγίας, αθλητισμού και κατασκηνώσεων.

Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Μαθήματα κοπτικής-ραπτικής. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ

Από τη δικτατορία του Μεταξά στην κόρη της Πηνελόπης Δέλτα

Το 1938 η ΧΕΝ καταργείται από τη δικτατορία Μεταξά. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά πάλι από την αρχή, χωρίς στελέχη, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, με πρωτεργάτρια όμως τη Σοφία Μαυρογορδάτου, κόρη της Πηνελόπης Δέλτα, γυναίκα με έμπνευση και ηγετικές ικανότητες. Εξασφάλισε στέγη, ολόκληρο κτίριο επτά ορόφων στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αμερικής 11, εκεί που βρίσκεται και σήμερα η ΧΕΝ Αθήνας. Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν το 1955 και πέντε χρόνια αργότερα η ΧΕΝ επεκτάθηκε και στο διπλανό κτίριο.

Οι δεκαετίες που ακολούθησαν έφεραν μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα η δεκαετία του '60 είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές της νεότερης ιστορίας. Πολιτικά και κοινωνικά κινήματα, έντονες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, αλλαγές στη νοοτροπία, στα ήθη και τα έθιμα, ρήξεις και αμφισβητήσεις αλλά συγχρόνως αισιοδοξία και ελπίδα. Η φτώχεια και η ανεργία των αγροτικών περιοχών αναγκάζουν χιλιάδες πολίτες να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα ή να μεταναστεύσουν σε υπερπόντιες χώρες ή στη δυτική Ευρώπη.

Σε αυτό το περιβάλλον η ΧΕΝ Αθηνών, με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, οργανώνει τις δράσεις και τα προγράμματά της με βάση τις πραγματικές ανάγκες της νέας γυναίκας και καταφέρνει να συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο και ανάπτυξή της. 1.500 έως 1.800 άτομα περνούσαν καθημερινά την πόρτα της ΧΕΝ είτε για να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, είτε για να χρησιμοποιήσουν το εστιατόριο, την καντίνα ή τη βιβλιοθήκη. 

Σπουδαίοι εκπαιδευτικοί όπως η Μαρία Χουρδάκη και ο Αλέξης Δημαράς είχαν την ευθύνη της λειτουργίας του εκπαιδευτικού τμήματος. Η ΧΕΝ Αθηνών γίνεται ευρύτερα γνωστή λόγω των εκπαιδευτικών και μορφωτικών της προγραμμάτων. Εκεί λειτούργησε η πρώτη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα, η οποία συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό των βιβλιοθηκών στη χώρα που από κλειστές (μόνο σπουδαστές και λόγιοι γνώριζαν τη χρήση τους) μετατράπηκαν σε ανοικτές για το ευρύ κοινό. Παράλληλα λειτουργούσε η Σχολή Γραμματέων που έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέα κορίτσια να αναζητήσουν εργασία και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.

Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Από το σεμινάριο "Δημιουργώ & Στηρίζω". Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ
Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Από το σεμινάριο "Δημιουργώ & Στηρίζω". Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ

Σε απόφοιτες δημοτικού, που μέχρι τη δεκαετία του '70 ήταν το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού, η ΧΕΝ προσέφερε τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματικές γνώσεις για να ασκήσουν το επάγγελμα της μοδίστρας ή της κομμώτριας. Το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα τμήματα ξεπερνούσε πάντα τις δυνατότητες της ΧΕΝ,  γεγονός που φανέρωσε την ανάγκη των νεαρών κοριτσιών να ξεκινήσουν να εργάζονται επαγγελματικά από πολύ μικρή ηλικία.

Λειτουργούν εργαστήρια διακοσμητικής και τέχνης του βιβλίου, κεραμικής και ζωγραφικής, κοπτικής και ραπτικής. Στο εργαστήρι αυτό το ξενοδοχείο Χίλτον παρήγγειλε και ράφτηκαν 500 στολές των υπαλλήλων όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, ενώ χιλιάδες γυναίκες εκπαιδεύονται στο κέντημα, την υφαντική, τη μεταλλοτεχνία, το σμάλτο, το πλέξιμο, τη χειροτεχνία, αλλά και στη μαγειρική.

Για 20 χρόνια λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο Ενηλίκων, αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο αποκτούν τις γνώσεις που στερήθηκαν στα πρώτα παιδικά τους χρόνια γυναίκες διαφόρων ηλικιών, ενώ ήταν το μοναδικό κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών στην πρωτεύουσα, όπου διδάσκονταν οκτώ ξένες γλώσσες. Ενώ οι χώροι άθλησης και γύμνασης για τη γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας ήταν ελάχιστοι, οι θέσεις του τμήματος Σωματικής Αγωγής έγιναν ανάρπαστες.

Το πρόγραμμα που μετέτρεψε τη ΧΕΝ σε χώρο Ανοικτού Πανεπιστημίου ήταν το «Διά βίου Επιμόρφωσις Ενηλίκων» που ξεκίνησε το 1968, με σκοπό να δώσει στη νέα γυναίκα τη δυνατότητα να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει τις γνώσεις της, ενώ παρελαύνουν σπουδαίοι συνθέτες και καλλιτέχνες στις βραδιές που οργανώνονται. Τα κορίτσια της επαρχίας έχουν εκεί στέγη, διαμονή, διατροφή, ασφάλεια και κυρίως τη δυνατότητα να ζουν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Σε ένα από τα πρώτα εστιατόρια self-service της πρωτεύουσας μπορούν να βρουν καλής ποιότητας φαγητό. Σε διπλανό χώρο οργανώθηκε η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης με χιλιάδες τόμους.

Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τις εκπαιδεύσεις της ΧΕΝ. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ
Η ΧΕΝ Αθηνών γιορτάζει τα 100 της χρόνια και δεν είναι μια χριστιανική οργάνωση Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το εντευκτήριο της ΧΕΝ. Πηγή: Φωτογραφικό αρχείο της ΧΕΝ

Για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της ανάγκες η ΧΕΝ οργανώνει ποικίλες δράσεις και μπαζάρ με μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, τα προγράμματά της εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, οι εθελόντριες που τη στηρίζουν απίστευτα δραστήριες, τεχνολογικά ενήμερες και με προσανατολισμό στην έννοια της ισοτιμίας και στην εξάλειψη των διακρίσεων, στα προβλήματα του περιβάλλοντος, της ασφάλειας των τροφίμων, της υπογεννητικότητας, των μετακινήσεων πληθυσμών καθώς και του ρατσισμού.

Οι δράσεις της ΧΕΝ τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις τοπικές κοινωνίες έχουν κυρίως έμφυλη οπτική. «Tα δέκα χρόνια της κρίσης και ο Covid δημιούργησαν ψυχολογικές συνθήκες ώστε να πολλαπλασιαστούν τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», λέει η κ. Μποζώνη. «Η χρήση του διαδικτύου έφερε θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά την εξωστρέφεια και τη βελτίωση της άμεσης επικοινωνίας, ενημέρωσης και προσέγγισης. Με την εμπειρία και τη γνώση των 100 χρόνων να μετουσιώνει το εμπόδιο σε εφόδιο, βρισκόμαστε δυναμικά και δημιουργικά δίπλα στη γυναίκα, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της και στην κουλτούρα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης».

Πληροφορίες για τις δράσεις της ΧΕΝ Αθηνών μπορείτε να βρείτε εδώ

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

women equal rights march 1971

Σαν Σήμερα / Πριν από τις 8 Μαρτίου: Οι γυναίκες που άλλαξαν το ημερολόγιο του κόσμου

Πριν γιορταστεί, αμφισβητηθεί και σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, η Ημέρα της Γυναίκας έχει μια μακρά ιστορία συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών, τη μόρφωση και την ψήφο τους, με περιορισμούς, εξευτελισμούς και δημόσιες απειλές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Lifo Picks / Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Ενώ οι ανισότητες με τους άντρες εξασθενίζουν σταδιακά σε αρκετούς τομείς και ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών γίνεται πιο δυναμικός, με κινήσεις όπως το #MeToo, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος σε πολλά μέτωπα.
THE LIFO TEAM
Ανθρωπώ: Iστορίες αποσιωπημένων γυναικών

ampa / Iστορίες αποσιωπημένων γυναικών

Η Χριστίνα Γαλανοπούλου συζητά με την εκπαιδευτικό, ακτιβίστρια, φεμινίστρια και δημιουργό του ντοκιμαντέρ «Οι Κατίνες μου», Βίλμα Μενίκη και τη φεμινίστρια και οικονομολόγισσα, Τζίνα Παράσχου για την Ανθρωπώ, έναν γυναικείο σχηματισμό που με δράσεις και σεμινάρια φέρνει στο φως ιστορίες αποσιωπημένων γυναικών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φεμινισμός, Πανελλήνιες και Γαλλίδες «νεοφεμινίστριες»

Οπτική Γωνία / Φεμινισμός, Πανελλήνιες και Γαλλίδες «νεοφεμινίστριες»

Όλες οι οργισμένες αντιδράσεις σωστές, όμως το βασικό ζητούμενο, αυτό της διαρκούς επιμόρφωσης των καθηγητών, δεν θα το απαντήσει κανείς, γιατί δεν συμφέρει κανέναν να παραδεχθεί ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα σέρνεται ξυπόλητο στ’ αγκάθια. Μερικές πικρές διαπιστώσεις και ερωτήματα για τα ζητήματα φύλου στην Ελλάδα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ