Αφιέρωμα Bauhaus στο Γκαίτε: Μια προβολή και μια ξενάγηση που δεν πρέπει να χάσετε

Αφιέρωμα Bauhaus στο Γκαίτε: Μια προβολή και μια ξενάγηση που δεν πρέπει να χάσετε Facebook Twitter
Arieh Sharon and Eldar Sharon, University of Ife (Obafemi Awolowo University), Ile-Ife, Osun, Nigeria, late 1960s, Yael Aloni Collection
0

Το μεγάλο αφιέρωμα το ινστιτούτου Γκαίτε στο διάσημο κίνημα του Bauhaus συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με δύο ξεχωριστά δρώμενα.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου η επιμελήτρια Marion von Osten θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση «Bauhaus Imaginista Collected Research», η οποία αποτελεί ένα διεθνές εγχείρημα σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία και τη Ρωσία και έχει στόχο την εξέλιξη και τη διάδοση του Bauhaus πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης.

Την ίδια μέρα θα προβληθεί και η ταινία Two Stones, παρουσία της σκηνοθέτριας, Wendelien van Oldenborgh.

Το πρόγραμμα

Bauhaus Imaginista Collected Research

Εισαγωγή και ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια Marion von Osten
19:30
Στα αγγλικά

Ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί την έκθεση «Bauhaus Imaginista Collected Research» να τη δει σαν ένα αρχείο, σαν μια εγκατάσταση ή ακόμα και σαν ένα ερευνητικό σταθμό.

Εδώ αντικείμενο της αφήγησης είναι οι διεθνείς ιστορικές εξελίξεις του Bauhaus, οι ερμηνείες του και οι ποικίλοι τρόποι με τους οποίους υιοθετήθηκε στην Κίνα, την Ινδία, τη Σοβιετική Ένωση, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τη Νιγηρία, το Μαρόκο και τις ΗΠΑ.


Στην περιήγησή της μέσα στην εγκατάσταση η ερευνήτρια, συγγραφέας και επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων Marion von Osten (Βερολίνο) θα φωτίσει πτυχές αυτής της συναρπαστικής ιστορίας του μοντερνισμού ως ενός κοσμοπολίτικου εγχειρήματος.


Η Marion von Osten είναι επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων, επιστήμονας και συγγραφέας. Από το 2014 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, επιμελήτρια και ερευνήτρια του bauhaus imaginista (2018–19).

Αφιέρωμα Bauhaus στο Γκαίτε: Μια προβολή και μια ξενάγηση που δεν πρέπει να χάσετε Facebook Twitter
Iwao and Michiko Yamawaki, Page from scrapbook: Bauhaus und Bauhäusler, dessau – berlin, 1931-33, Musashina Art University Museum & Library, © Yamawaki Iwao & Michiko Archives


Προβολή
Two Stones – Μια ταινία της Wendelien van Oldenborgh
Παρουσία της σκηνοθέτριας

20:30
Με αγγλικούς υπότιτλους

Το Two Stones εξερευνά τις πορείες και τα ιδανικά της φοιτήτριας του Bauhaus Γερμανίδας αρχιτέκτονος Lotte Stam-Beese και της ακτιβίστριας και συγγραφέως από την Καραϊβική Hermina Huiswoud μέσα από διαλόγους με σύγχρονα πρόσωπα του χώρου της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.


Τόσο η Stam-Beese όσο και η Huiswoud εργάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, και αμφότερες κατέληξαν να δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία μετά τον Β΄ Π.Π.


Το Two Stones γυρίστηκε στην κονστρουκτιβιστική γειτονιά του KhTZ στο Χάρκοβο της Ουκρανίας τη δεκαετία του 1930, το πρώτο μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα στο οποίο εργάστηκε η Lotte Stam-Beese, και στη φημισμένη συνοικία Πέντρεχτ της δεκαετίας του 1950, την οποία η Stam-Beese σχεδίασε την περίοδο που ήταν η κύρια αρχιτέκτων/πολεοδόμος του Ρότερνταμ.


Τη δεκαετία του 1970, η Hermina Huiswoud μαχόταν εναντίον της οικιστικής νομοθεσίας του Ρότερνταμ, σύμφωνα με την οποία οι Ολλανδοί κάτοικοι με καταγωγή από την Καραϊβική απαγορευόταν να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε γειτονιά της πόλης στην οποία η παρουσία τους υπερέβαινε το 5%.

Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές πορείες των δύο γυναικών αλλά και οι προσδοκίες τους από την κομμουνιστική ιδεολογία ανιχνεύονται μέσα από σκέψεις και εμπειρίες ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο χώρο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής και έχουν μια προσωπική ή επαγγελματική σχέση με τα υπό εξέταση θέματα της ταινίας.

Info
Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 19:30
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000
Είσοδος ελεύθερη

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ