Ο εκθεσιακός χώρος - πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ της Μυκόνου παρουσιάζει παράλληλα τρεις νέες εκθέσεις έως τις 22 Αυγούστου. Καταρχήν την ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Γιάννη Βαρελά & Σταματίας Δημητρακοπούλου Build Your Own House. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος των Δύο Χωριών που προσκαλεί καλλιτέχνες ή επιμελητές να οργανώσουν εκθέσεις στον κύριο εκθεσιακό χώρο. Παράλληλα μία διπλή ατομική έκθεση των David Adamo & Μαργαρίτας Μυρογιάννη και την ατομική έκθεση της Καναδής Aurel Schmidt με τίτλο Night Music.

 

3 εντυπωσιακές εκθέσεις στα Δύο Χωριά της Μυκόνου
Zachary Leener - Untitled

 

Build Your Own House
σε επιμέλεια Γιάννη Βαρελά & Σταματίας Δημητρακοπούλου

Η ομαδική έκθεση Build Your Own House χρησιμοποιεί σαν εννοιολογική αφετηρία το εσωτερικό των αθηναϊκών μεσοαστικών διαμερισμάτων. Μέρος της πολυκατοικίας, του κυριότερου αρχιτεκτονικού στοιχείου του αστικού ιστού της πόλης από τη δεκαετία του '50 ως το τέλος της δεκαετίας του '90, τα διαμερίσματα αυτά υιοθέτησαν μια αποκλίνουσα αρχιτεκτονική, βασισμένη στην τυποποίηση.

 

Οι εκφυλισμένες αρχές του μοντερνισμού εδώ κατάφεραν στις περισσότερες περιπτώσεις να δημιουργήσουν ένα αμάλγαμα ιδιότυπου design και μη αρχιτεκτονικής. Εξαιτίας της πίεσης χρόνου και της μαζικής παραγωγής παρατηρείται μια έλλειψη ως προς την τήρηση τάσεων και κινημάτων, με αποτέλεσμα το αρχιτεκτονικό ύφος να αντικατασταθεί από την προσωπική επιλογή.

 

Ο οικιακός χώρος είναι ο χώρος γύρω από το ανθρώπινο σώμα, η επέκταση της υποκειμενικής πραγματικότητας και το φυσικό όριο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Είναι το σημείο εκκίνησης της σχέσης μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας. Έτσι, η οποιαδήποτε χωρική παρεμβολή τείνει να επαναπροσδιορίζει τη σχέση δημόσιου/ιδιωτικού και να συγκειμενοποιεί την οργάνωση των κοινωνικών μορφών. Η έκθεση Build Your Own House εστιάζει στους συμβολισμούς που παράγονται μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης, καταλαμβάνουν και επαναπροσδιορίζουν το χώρο. Εδώ, τα έργα γίνονται οι συμπυκνωμένοι επαναπροσδιορισμοί του χωρικού τους πλαισίου και αντανακλούν τη ρομαντικοποιημένη διάσταση της μοναδικότητας του χρήστη.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Δανάη Ανεσιάδου | Lutz Braun | Voltnoi Brege | Alex Eagleton | Βαγγέλης Χουρσόγλου | Jan Kiefer | Oliver Laric | Zachary Leener | Katrina Lodge | Michi Loukas | Carly Mark | Ben Wolf Noam | Αναστασία Παύλου | Nick Poe | Charlie Roberts | Max Ruf | Bjoern Segschneider | Atelier Van Lieshout | Wendy White | Sue Williams | Chloe Wise | και η προσωπική συλλογή της Σταμάτας Παρδάλη

 

O Γιάννης Βαρελάς είναι εικαστικός. Έργα του συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλες συλλογές. Η Σταματία Δημητρακοπούλου είναι επιμελήτρια και κριτικός τέχνης.

 

3 εντυπωσιακές εκθέσεις στα Δύο Χωριά της Μυκόνου
David Adamo - Untitled

 

David Adamo & Μαργαρίτα Μυρογιάννη

Ο David Adamo παρουσιάζει τρία γλυπτά από κορμούς κέδρων που απεικονίζουν φόρμες τις οποίες είδε ή φαντάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μύκονο. Επιβλητικά και ευαίσθητα την ίδια στιγμή, διεκδικούν μια αφύσικη υλικότητα. Τα έργα του στρέφονται προς την αφαίρεση, αλλά με υπαινιγμούς αναπαράστασης.

 

Στέκονται σαν σώματα μεταξύ άλλων σωμάτων και κάνουν σαφή την ακουστική τους λειτουργία. Τα συμπαγή ξύλα με τραχιές εγκοπές γίνονται μουσικά όργανα. Τα έργα του μπλέκουν τις αισθητηριακές μας προσλαμβάνουσες, προβάλλοντας μια μουσικότητα που συναρπάζει το βλέμμα. Φαίνονται να είναι αμαλγάματα μιας εμμονικής γλυπτικής πρακτικής με έμφαση στην τεχνική και εύκολα διαθέσιμων υλικών από το στούντιο του καλλιτέχνη. Οι εγκαταστάσεις του είναι σαν επιτελεστικές πρακτικές χωρίς εκτελεστή. Μόνο τα έργα παραμένουν, ως ιζηματοποιήσεις του τι συνέβη. Η ένταση απουσίας / παρουσίας αντιμετωπίζεται και μέσω του τρόπου εργασίας του. Μια διαδικασία αφαίρεσης για δημιουργία. Η απουσία εδώ δημιουργεί την υλικότητα του παρόντος.

 

Το παιχνίδι απουσίας / παρουσίας είναι επίσης εμφανές στο έργο της Μαργαρίτα Μυρογιάννη. Η εικονογραφία της αναπτύσσεται γύρω από την ιδέα της παρουσίας και του αντίκτυπου της στις οριοθετήσεις μεταξύ οικιακού και υπαίθριου, μυθικού και αδιάφορου «πραγματικού». Στη σειρά έργων της για την έκθεση, μεταφράζει την όψη της απουσίας σε αναπαράσταση. Φωτογραφίες με θέα στη θάλασσα, από ένα παραθαλάσσιο παράθυρο στην Τήνο, ενσωματώνουν την αθέατη χειρονομία της καλλιτέχνιδας. Χρησιμοποιώντας κρέμα Nivea στο γυάλινο παράθυρο, μεταξύ φακού και τοπίου, θυμίζει στον θεατή τις επιτελεστικές πρακτικές της αναπαράστασης ενώ συγχρόνως εμβαθύνει σε μια μυστηριώδη mise-en-scène. Τα έργα της απεικονίζουν παγωμένες στιγμές πλούσιες σε μη γραμμικές αφηγήσεις και παραστασιακές αλληγορίες ενός καθημερινού αλλά έντονα κινηματογραφικού στυλ.

 

Ο David Adamo έχει γεννηθεί στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Η Μαργαρίτα Μυρογιάννη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην ASFA, στο Faculty of Fine Arts του University of Barcelona και στη Slade School of Fine Art του UCL.

 

3 εντυπωσιακές εκθέσεις στα Δύο Χωριά της Μυκόνου
Aurel Schmidt - Untitled

 

Aurel Schmidt – Night Music

Επτά νέα σχέδια παρουσιάζουν σμήνη μαύρων πεταλούδων που ιεροποιούνται λουσμένες σε χρωματιστό φως. Σε διαδικασία μεταμόρφωσης από το οργανικό στο γεωμετρικό, όπως τα κύτταρα και οι κρυσταλλικοί σχηματισμοί, οι δομές τους αντανακλούν τους υφιστάμενους μικρόκοσμους και αποκαλύπτουν την πιθανότητα ενός κόσμου –μεταφυσικού, μυστικιστικού- πέρα από το εδώ και τώρα.

Η Aurel Schmidt έχει γεννηθεί στον Καναδά. Είναι μία καλλιτέχνις γνωστή τόσο για την επιδέξια τεχνική της όσο και για την αυτοβιογραφική ειλικρίνεια των σχεδίων της. Η πρώτη ατομική της έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Deitch Projects στη Νέα Υόρκη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα.Το 2010 συμπεριλήφθηκε στη Whitney Biennial και παρουσίασε τρεις ατομικές εκθέσεις αναλαμβάνοντας η ίδια την παραγωγή τους. Αυτές περιλαμβάνουν τις εκθέσεις «Fruits», σε ένα εγκαταλελειμμένο ντελικατέσεν, στη Νέα Υόρκη και «New Gods» στη Νέα Υόρκη και στη Βενετία, Ιταλία.

 

Διάρκεια: 27 Ιουλίου - 22 Αυγούστου 2017

Δύο Χωριά
Πλατφόρμα Σύγχρονης Τέχνης
Πλατεία Πανάχρας, Χώρα, Μύκονος
22890 26429

 

3 εντυπωσιακές εκθέσεις στα Δύο Χωριά της Μυκόνου
Lutz Braun - Haus