ΕΡΤ: Ένας γίγαντας που ξύπνησε χωρίς αλυσίδες

Facebook Twitter
25

 

Παρασκευή βράδυ σε Live Streaming μια αγνώριστη ΕΡΤ. Ο «κοιμισμένος γίγαντας» ελεύθερος από τις αλυσίδες της κυβέρνησης έδειχνε τι θα μπορούσε να κάνει αν το άφηναν ελεύθερο. Η συζήτηση για την πιθανότητα η ΕΥΔΑΠ να ιδιωτικοποιηθεί είχε πάρει μια απρόσμενη τροπή. Στο τηλέφωνο ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Πωλείται Ζωή» μιλούσε για την μεγαλύτερη αγορά νερού στον κόσμο που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία. Ένας καλεσμένος μίλησε για το Παρίσι όπου μετά από 25 χρόνια ιδιωτικοποίησης του νερού επέστρεψε σε δημόσιο φορέα

Με αφορμή το κλείσιμο της, η ΕΡΤ άρπαξε την ευκαιρία να μιλήσει για τα δημόσια αγαθά. Και η κουβέντα δεν θύμιζε καθόλου τα συνηθισμένα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης με τους μοιρασμένους καλεσμένους και τις ίδιες απόψεις-κονσέρβα που σερβίρονται κάθε φορά. Δημοσιογράφοι και καλεσμένοι ήταν ελεύθεροι να εκφραστούν χωρίς να αισθάνονται την καυτή ανάσα της κυβερνητικής επιτήρησης στο σβέρκο τους.

Ακούγονται πολλά για την ΕΡΤ αλλά λίγοι μιλούν για αυτή «την καυτή ανάσα» που αισθάνθηκαν όσοι τόλμησαν να βγουν έξω από τα πλαίσια που κινούνται οι εργαζόμενοι σε κρατικό κανάλι. Όπως για παράδειγμα ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης που ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση βρέθηκε εκτός. Η δημοσιογράφος Έλλη Στάη επίσης που της ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο που λειτούργησε όταν προβλήθηκε βίντεο-διαφήμιση εφημερίδας.

Το θέμα παραμένει: Όσοι θα εργάζονται στην νέα δημόσια τηλεόραση που οραματίζεται η κυβέρνηση θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς κυρώσεις; Γιατί αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες είναι άνθρωποι να μιλούν μπροστά στην κάμερα σαν να απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της κυβερνητικής επιτήρησης. Σαν κάποιος να τους έβγαλε το τσιρότο από το στόμα.

Η δημόσια τηλεόραση μπορεί να γίνει μια ελεύθερη τηλεόραση ή θα παραμείνει το όργανο της κάθε κυβέρνησης; Γιατί αυτό είναι το ζήτημα για τον τηλεθεατή: Άνθρωποι πίσω από το γυαλί που μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και πολιτισμένα. Αρκετά έχουμε δει από αυτούς που περιορίζονται εξαιτίας του άγραφου νόμου της σιωπής που επιβάλει η εκάστοτε κυβέρνηση. Η ιδιωτική tv έχει ήδη καθημερινά πολλές τέτοιες «απαγγελίες ποιημάτων».

25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ