ΕΡΤ REVIEW

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter
0

Χθες στην ΕΡΤ τα πράγματα ήταν πολύ πιο ''τακτοποιημένα'' συγκριτικά με το προηγούμενο διήμερο: Υπήρχαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου για να αποφευχθούν οι ζημιές, ενώ η είσοδος χωρίς επίδειξη ταυτότητας απαγορευόταν στο κτήριο. Σωστή κίνηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως στο αρχείο της ΕΡΤ φυλάσσονται πολύτιμα αρχεία - εθνικά κειμήλια.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Για μένα, πάντως, μια ζωή οι φίλοι μου ήταν και είναι εξίσου πολύτιμοι: εδώ με τη Λήδα Χαλκιαδάκη, τη Γιώτα Γιάννα και τον κινηματογραφικό συντάκτη στα ''Νέα'', Άκη Καπράνο.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Τέσσερις ''συγγενείς'' καλλιτέχνιδες της μουσικής από τέσσερις τελείως διαφορετικές ''σχολές'': Η Γεωργία Βεληβασάκη, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Γιώτα Γιάννα και η Λήδα Χαλκιαδάκη.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

''Μη με παρεξηγείς'' έλεγε ο πάντα ευσυγκίνητος Ηλίας Λιούγκος στη Ναταλία Ρασούλη ''αλλά τα πιο ωραία νεανικά μου χρόνια τα έζησα με τον πατέρα σου και τον Νίκο τον Ξυδάκη, τότε που συγκατοικούσαμε όλοι μαζί και μοιραζόμασταν μια μακαρονάδα στα τρία''. Ο Λιούγκος δε μπορούσε χθες να συγκρατήσει τα δάκρυα του, περνώντας για ακόμη μία φορά από τα στούντιο του Ραδιομεγάρου.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Όμορφες παρέες, ωραίοι άνθρωποι συναντιούνται καθημερινά στην ΕΡΤ. Εδώ ο αγαπημένος παραγωγός του Δευτέρου Προγράμματος και ερμηνευτής της Λένας Πλάτωνος, Νίκος Αϊβαλής, με την πιανίστρια Άλκηστη Ραυτοπούλου και τον ερμηνευτή Σταύρο Σιόλα. ''Καλά, μωρέ μαλάκα, έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ για να σε ξαναδώ;'' μου είπε η Άλκηστη, με την οποία είχαμε πραγματικά να βρεθούμε πάνω από πενταετία.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Για τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια μού'χε πρωτομιλήσει ο συμμαθητής του και συνθέτης του ντοκιμαντέρ για τη Γώγου, Κωνσταντίνος Τσιώλης: ''Να τον γνωρίσεις τον Κώτσια, πρόκειται για τον πιο καλό νέο πιανίστα που έχουμε''. Το διαπίστωσα αυτές τις μέρες που ο Μάρκος βρίσκεται στην ΕΡΤ και συμπράττει με όλους τους τραγουδιστές που προσφέρουν το τραγούδι τους. Χθες τον ''χρησιμοποίησε'' μεταξύ άλλων και η Γιώτα Γιάννα.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου πάντα στις επάλξεις εκτονώνει το επαναστατικό φρόνημα του πλήθους με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Είχαμε πολλούς καλλιτέχνες στη χθεσινή συναυλία στο προαύλιο της ΕΡΤ:

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Τη Γεωργία Βεληβασάκη που βγήκε πρώτη ακριβώς στις 21.30,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον Μιχάλη Τσαντίλα που ερμήνευσε το ''Workin' Class Hero'' του John Lennon,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον Ηλία Λιούγκο στον ''Κεμάλ'' και ''Τ' αστέρι του βοριά'' των Μ. Χατζιδάκι - Ν. Γκάτσου, αλλά και στο δικό του, ''Μη σκέφτεσαι γερμανικά'', ντουέτο με την πιανίστρια Δέσποινα Στεφανίδου.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Τη ρεμπέτικη κομπανία επίσης της Κατερίνας Τσιρίδου,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τις γαμάτες, πραγματικά, Αδέσποτες Σκύλες που τις ανήγγειλλα μεσ' στον πανικό μου ως ''Λυσσασμένες Σκύλες'',

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον συμπαθή καλό λαϊκό δημιουργό Βαγγέλη Κορακάκη

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

με guest τη Γιώτα Γιάννα στο ''Πρώτο φθινόπωρο'' του,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τους νεοψυχεδελικούς Bandallusia που τραγούδησαν ''πειραγμένο'' Θανάση Παπακωνσταντίνου και πολύ μου άρεσαν,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον τραγουδοποιό Λεωνίδα Μαριδάκη,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα, τελειότερο εκπρόσωπο πλέον μιας εν Ελλάδι ''πατριωτικής Αριστεράς'' στο χώρο του τραγουδιού,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τη Λήδα Χαλκιαδάκη που μας συγκίνησε με το ''Ας ερχόσουν για λίγο'' της μητέρας της, Δανάης Στρατηγοπούλου, αλλά και το ''Comadante Che Quevara''

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

και που τη συνόδευσαν τέσσερα χέρια, της Άλκηστης Ραυτοπούλου και του Φώτη Μυλωνά σε ένα πιάνο,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τη λευκή νέγρα Αργυρώ Καπαρού στο ''Κι εσύ τρελή με τυραννάς'' της Μαρίζας Κωχ υπό μορφή μπαλάντας, όπως και στο σπιρίτσουαλ ''Sometimes I feel like a motherless child'',

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον Σταύρο Σιόλα στο ''Πως να σωπάσω'' των Σ. Ξαρχάκου - Κ. Κινδύνη,

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

τον ποιητή τραγουδοποιό Δημήτρη Λάμπο που περίμενε ο άνθρωπος από τις εφτά το απόγευμα και βγήκε λίγο μετά τις δύο τη νύχτα

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

και τον Κώστα Γρούντα με τον Δημήτρη Πάλλη, δηλαδή το μισό συγκρότημα Τεφλόν. Ξέρεις τι είναι μετά από έξι ώρες ''Είμαστε δυο - Είμαστε τρεις'' και ''Επέσατε θύματα'' να ακούς το ''Guns of Brixton'' των Clash; Ανοίγει η καρδιά σου, όπως και να το κάνεις...

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Θεωρώ μεγάλη τιμή που γνώρισα από κοντά επιτέλους τη συνθέτρια Αγγελική Ιονάτου, γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionatos. Κάποτε σκόπευα να πάω στο Παρίσι για να τη βρω και να μιλήσω μαζί της!

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη συνθέτρια που ήρθε από τη Γαλλία, όπου διαμένει μόνιμα, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Συνοδεία του συνθέτη Στάμου Σέμση στη βιόλα, η Ιονάτου παρουσίασε δύο τραγούδια της σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Μιλάμε για πρωτοπορία! Καμία σχέση με συνήθεις ''έντεχνες'' μελοποιήσεις!

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

Η αδιαφιλονίκητη ''σταρ'' της βραδιάς ωστόσο ήταν η Γιώτα Γιάννα! ''Η Janis Joplin του ελληνικού τραγουδιού'', όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Σταμάτης Κραουνάκης, ενθουσίασε τα πλήθη με το rock σόλο της στη φυσαρμόνικα

ΕΡΤ REVIEW Facebook Twitter

και τους χάρισε την ψυχωμένη ερμηνεία της στο ''Ίσως φταίνε τα φεγγάρια'' των Ν. Μαυρουδή - Τ. Σαμαρτζή.

''Είσαι η προσωποποίηση της χαράς'' είπα στην πιο cult περσόνα της νυχτερινής ζωής στην Αθήνα βλέποντας την με τους φίλους της, τη Ναταλία Ρασούλη, τον κιθαρίστα Πάνο Παπαϊωάννου και τον άνθρωπο - ορχήστρα Τεό Λαζάρου! Τι να πω και για τον Τεό που συνόδευσε όλους τους τραγουδιστές χθες σε πιάνο, κιθάρα και κοντραμπάσο, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του ''Έλληνα Al Di Meola''!

Εμφανίστηκαν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες που δεν ''παρελαύνουν'' από το post τούτο: Ο stand up comedian Σύλλας Σεραφείμ, η Καίτη Κουλλιά, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη, ο Γιώργος Υδραίος, ο Σταύρος Παπασταύρου.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν το παιδικό τραγούδι ''Η επανάσταση των παιχνιδιών'' από ένα παραμύθι που ετοίμαζε για το Τρίτο Πρόγραμμα η παραγωγός Άννα Σακαλή και που ερμήνευσαν ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας με τον μικρό Ίωνα Δραβάνη.

Πέρα όμως από τα τραγούδια, το πιο σημαντικό ήταν το ζήτημα που τέθηκε από χθες: τι θα γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών που μέχρι πρότινος ανήκαν στην εταιρεία ΕΡΤ Α.Ε. Ήδη ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης έστειλε επιστολή από το Παρίσι, στην οποία δηλώνει την απαγόρευση χρήσης του προσωπικού του αρχείου από οποιονδήποτε άλλο μελλοντικό οπτικοακουστικό φορέα! Στο facebook φτιάχτηκε σελίδα με τίτλο ''Κλείνετε την ΕΡΤ; Τα έργα μας πίσω'', συγκεντρώνοντας τις υπογραφές εκατοντάδων σκηνοθετών, παραγωγών και δημοσιογράφων μέσα σ' ένα 24ωρο!

Σήμερα στις 19.00 θα δοθεί μία άλλη συναυλία διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου με κανονική εξέδρα, φώτα και ηχητικό εξοπλισμό, όπου θα δώσουν το παρόν όλες οι μεγάλες κλασικές ορχήστρες και τα συμφωνικά σύνολα της ΕΡΤ και όχι μόνο. Και πάλι εκεί! Άπαντες!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ