Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός παραγωγός Andrew Weatherall

Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός παραγωγός Andrew Weatherall Facebook Twitter
Φωτογραφία Graeme Robertson/The Guardian
1

Πέθανε ο Andrew Weatherall, ο κορυφαίος μουσικός παραγωγός και DJ, σε ηλικία 56 ετών. 

Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή οι μάνατζέρ του: «Είμαστε στην βαθιά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Andrew Weatherall, διακεκριμένος DJ και μουσικός, έφυγε από την ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στο νοσοκομείο Whipps Cross του Λονδίνου».

Αιτία θανάτου του ήταν η πνευμονική εμβολή. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον σώσουν «αλλά δυστυχώς ο θρόμβος του αίματος κατέληξε στην καρδιά του. Ο θάνατός του ήταν γρήγορος και ειρηνικός», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. 

Μετά από το πέρασμά του στην post-pun σκηνή, ο Weatherall έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς εκφραστές του κινήματος acid house, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το 1991 ήταν ο πιο περιζήτητος DJ και παραγωγός στη Βρετανία. Συνδέθηκε με το Shoom, τις βραδιές που έκανε ο Paul Oakenfold στο Spectrum, με το Trip, τα πάρτι της Boy's Own Recordings.

Το Boy's Own είχε ξεκινήσει σαν ένα φανζίν για μόδα, δίσκους, ποδόσφαιρο και άλλα θέματα μιας κουλτούρας με κυρίαρχη τη μουσική που ξαφνικά άρχισε να σαρώνει τα πάντα στη Βρετανία. Περιστασιακά έγραφε και ως freelance δημοσιογράφος με το ψευδώνυμο Audrey Witherspoon.

Τα remix που έκανε για το Hallelujah των Happy Mondays και το World in Motion New Order τότε που το «rave» ήταν συνώνυμο της απόλυτης διασκέδασης απογείωσαν την καριέρα του, αυτό όμως που τον έκανε το πιο μεγάλο όνομα της εποχής ήταν η μεταμόρφωση ενός παλιότερου κομματιού των Primal Scream, του "I'm Losing More Than I'll Ever Have", σε Loaded, ανοίγοντας το δρόμο για ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ των '90s, του Screamadelica. 

Το 1992 έφυγε από την Boy's Own –(η οποία μετονομάστηκε σε Junior Boy's Own) και λίγο μετά έφτιαξε τους Sabres of Paradise, έφτιαξε και μία νέα δισκογραφική με το ίδιο όνομα και άρχισε τις περίφημες Sabresonic βραδιές στο club Happy Jack.

Όταν 1996 μαζί με τον Keith Tenniswood δημιούργησαν τους Two Lone Swordsmen και υπόγραψαν στην Warp, φτιάχνοντας και διαλύοντας παράλληλα αρκετές δισκογραφικές. Στη διάρκεια των '90s εκτός από τους Primal Scream έκανε παραγωγές για την Beth Orton και τους One Dove και έδωσε μια σειρά από remix που ορίζουν τον ήχο μιας ολόκληρης εποχής: Björk, Siouxsie Sioux, The Orb, The Future Sound of London, Manic Street Preachers, James.

Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό EP του "The Bullet Catcher's Apprentice" και το 2009 το άλμπουμ "A Pox on the Pioneers" στην δικιά του εταιρία Rotters Golf Club. Το άλμπουμ έγινε το αγαπημένο σάουντρακ για διαφημιστικά για οχήματα.  Το 2013 έφτιαξε τους Asphodells με τον Timothy J. Fairplay και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Ruled by Passion, Destroyed by Lust".

Culture
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια