Τελικά μήπως κάνουμε κακό στην υγεία μας όταν φιλάμε στο στόμα τα κατοικίδιά μας;

Τελικά μήπως κάνουμε κακό στην υγεία μας όταν φιλάμε στο στόμα τα κατοικίδιά μας; Facebook Twitter
2

Όταν ο σκύλος ή η γάτα μας μάς φιλάει στο στόμα, κοινώς μας γλείφει, συνήθως το λαμβάνουμε σαν μια φυσική έκφραση στοργής. Τι κι αν μας γεμίζουν με σάλια! Εφόσον τα θεωρούμε μέλη της οικογένειάς μας, τα φιλιά στο τριχωτό μουσουδάκι τους είναι ο τρόπος μας να δείξουμε κι εμείς την αγάπη μας γι' αυτά.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν είναι καλό να φιλάτε για τη γάτα σας για παράδειγμα ή αν κάνει καλό να αφήνετε τον σκύλο σας να σας γλύφει με τη γλώσσα του;

Οι ειδικοί φαίνεται να είναι της άποψης ότι «Το να φιλάμε τα κατοικίδιά μας στο στόμα δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα» λέει ο Omai Garner, καθηγητής παθολογίας και διευθυντής της κλινικής μικροβιολογίας του Ιατρικού κέντρου του UCLA.

«Και δεν είναι μόνο όσα υπάρχουν στο σάλιο τους. Τα κατοικίδιά μας περνούν τη μισή ζωή τους μυρίζοντας γωνίες και περιττώματα άλλων ζώων, οπότε είναι λογικό να περιμένει κανείς οι μύτες τους να είναι γεμάτες βακτήρια και ιούς».

Ωστόσο το ερώτημα εξακολουθεί να υπάρχει: αυτά τα μικρόβια μπορούν να μας βλάψουν;

Η στοματική σας υγεία


Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν δείξει ότι οι γάτες και τα σκυλιά μοιράζονται μερικούς από τους ίδιους τύπους μικροβίων, οι οποίοι προκαλούν περιοδοντική ασθένεια (ασθένεια των ούλων). Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία που να μαρτυρούν ότι η επαφή με τα κατοικίδια ζώα είναι εκείνη που μεταδίδει αυτά τα βακτήρια στους κηδεμόνες τους.
Μια μελέτη του 2015, με δείγμα από το στόμα τεσσάρων σκυλιών και των ιδιοκτητών τους (συμπεριλαμβανομένων 2 ανθρώπων που δεν είχαν σκυλιά), έδειξε ότι τα βακτηρίδια των σκύλων δεν δύνανται να επιβιώσουν σε χαμηλότερο pH-πιο όξινο είναι το ανθρώπινο στόμα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών θα απομάκρυνε τα περισσότερα βακτηρίδια που μεταφέρθηκαν από τα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, αν τελικά κάποια βακτηρίδια εξακολουθήσουν να υπάρχουν, είναι πιθανόν να αρρωστήσετε;

Δυστυχώς, δεν είναι και αδύνατο.

Ο κίνδυνος μόλυνσης


Οι περισσότερες ασθένειες, όπως η γρίπη των πτηνών, προέρχονται από ζώα που δεν συνηθίζουμε να έχουμε για κατοικίδια. Ωστόσο, και τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να φέρουν μικρόβια που είναι ικανά να μας κάνουν να αρρωστήσουμε.

Αυτό είναι γενικά σπάνιο, σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), όταν αγγίζετε το κατοικίδιο σας με το χέρι σας, ωστόσο η επαφή με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Οι περιοχές αυτές είναι πιο ευάλωτες και απορροφούν πιο εύκολα τα μικρόβια από το ζώο.

Επίσης, μπορεί να κολλήσετε τα μικρόβια σε περίπτωση που το σκυλί σας, σας γλείψει το δάχτυλο και έπειτα εσείς τρίψετε το μάτι σας. Γι' αυτό προτείνεται μετά την επαφή με το ζώο, η καλή πλύση των χεριών.

Τι μπορείτε (θεωρητικά) να κολλήσετε;


Υπάρχουν πολλές ασθένειες που θα μπορούσατε ενδεχομένως να κολλήσετε από το φιλί της γάτας ή του σκύλου σας. Το πιο πιθανό όμως – αν και αυτό είναι επίσης αρκετά σπάνιο-είναι μια γαστρεντερική (συνήθως όχι πολύ σοβαρή) ασθένεια.

Για παράδειγμα, το CDC επισημαίνει ότι η καμπυλοβακτηρίωση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στην άνθρωπο από τις γάτες και τους σκύλους. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων του ζώου, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται άρρωστο. Πως γίνεται αυτό; Μα οι γάτες και οι σκύλοι τείνουν να γλείφουν τα κόπρανα τους. Η καμπυλοβακτηρίωση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στο στομάχι και πυρετό στους ανθρώπους.

Η λαμβλίαση, ή αλλιώς giardiasis, είναι ένα άλλο μικροσκοπικό παράσιτο που μπορεί να κολλήσετε και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στο στομάχι, ναυτία, αέρια και έμετο σε γάτες, σκύλους και ανθρώπους.

Η ασθένεια cat-scratch, παρουσιάζεται όταν η γάτα έχει μολυνθεί με το βακτήριο bartonella και έπειτα σας δαγκώσει ή σας γρατζουνίσει αρκετά, έτσι ώστε να σκίσει το δέρμα σας. Στους ανθρώπους, αυτά τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετό, κεφαλαλγία, μειωμένη όρεξη και κόπωση. Επίσης, το γρατζούνισμα μπορεί να σας προκαλέσει πρήξιμο και πόνο της πληγής.

Αυτές οι ασθένειες δεν θεωρούνται σοβαρές και είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν σε ανθρώπους με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως π.χ. στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη άλλα προβλήματα υγείας.

Οι εγκυμονούσες γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν για την τοξοπλάσμωση, την ασθένεια που προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii. Η τοξοπλάσμωση μπορεί να εξαπλωθεί όταν η έγκυος γυναίκα έρθει σε επαφή με τα περιττώματα της γάτας και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του εμβρύου, ακόμα και αν η έγκυος γυναίκα δεν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Στο τέλος της ημέρας, είναι μάλλον απίθανο να αρρωστήσετε από το κατοικίδιο σας αλλά όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως θα ναι καλύτερο να δείξετε την αγάπη σας με άλλους τρόπους.

ί. Με στοιχεία από το self.com

 

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια