Μάτι: Τεράστια πρόστιμα σε πυρόπληκτους επέβαλε η Πολεοδομία

Μάτι: Τεράστια πρόστιμα σε πυρόπληκτους επέβαλε η Πολεοδομία Facebook Twitter
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
3

Τεράστια πρόστιμα σε πυρόπληκτους στο Μάτι επέβαλε η Πολεοδομία. 

Σύμφωνα με τα όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, μετά τη φωτιά οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας πραγματοποίησαν ελέγχους για τη νομιμότητα των κτισμάτων.  

Σε συγκεκριμένο τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών ανάλογα με την απόσταση από την κοίτη του ρέματος.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε, και προσφεύγουν μαζικά στη δικαιοσύνη πετυχαίνοντας ο ένας μετά τον άλλο αναστολή της καταβολής των χρημάτων που τους έχουν καταλογιστεί.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος τα πρόστιμα αφορούν μεγάλα εφάπαξ ποσά, ενώ καταλογίζεται και ένα επιπλέον ποσό για κάθε χρόνο.

Τα ποσά αφορούν περίπου 70 σπίτια. 

Σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα κυμαίνονται ανάμεσα σε 150.000 και 250.000 ευρώ, ενώ σε άλλες ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με κάτοικο, πέρα από τα κτίρια κοντά στο ρέμα, η πολεοδομία επέβαλε πρόστιμα και για μαντρότοιχους που κρίθηκαν ψηλότεροι από το προβλεπόμενο.

Κάτοικος της περιοχής κατήγγειλαν πως «τα πρόστιμα άρχισαν να έρχονται όταν δεν είχαμε ακόμα ρεύμα και νερό».

«Τη μία, καλούν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, για τα οποία εισέπρατταν κανονικά τους φόρους, να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι για τους 100 θανάτους. Την άλλη, μας στέλνουν να πληρώσουμε τεράστια ποσά που κανείς μας δεν διαθέτει μετά από αυτό που ζήσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αντί να έχουμε ξεκινήσει την αποκατάσταση των περιουσιών μας, είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια προσπαθώντας να ξεμπλέξουμε. Νιώθουμε σαν να μας τιμωρούν, ειδικά όσους έχουμε τολμήσει να αντιδράσουμε σε αυτές τις καταστάσεις, γιατί ο πολύς κόσμος φοβάται και δεν μιλάει, αφού κάποιοι τους απειλούν ότι θα τους γκρεμίσουν τα σπίτια», επισημαίνει. 

Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πείτε ένα μέρος της Ελλάδας που να μην υπάρχουν αυθαίρετα.Και ξαφνικά, στο Μάτι, οι υπηρεσίες της πολεοδομίας ξύπνησαν από τον βαθύ «ύπνο» τους (κάποιοι βέβαια τις νανούριζαν με διάφορα μέσα...) και διαπίστωσαν ότι πριν 30 χρόνια κτίστηκαν αυθαίρετα.Για μένα, μόλις ομολόγησαν ότι τόσα χρόνια διέπρατταν καραμπινάτη παραβίαση καθήκοντος από αμέλεια ή πρόθεση. Να μην μιλήσω για τις διάφορες ανεκδιήγητες «νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων» που έτρεξαν στο παρελθόν ως προεκλογικό δόλωμα.
Δεν είναι ένα ερώτημα "γιατί τώρα ¨- μετά την φωτιά -, μετά απο τόσα χρόνια πολεοδομικών παρανoμιών;"Η απάντηση είναι διαχρονική στη χώρα μας : Διαβρωμένη Δημόσια Διοίκηση που "τα βρίσκει" με την πολιτική ηγεσία όταν την εξυπηρετεί.Την τελική ευθύνη έχει βέβαια η πολιτική ηγεσία, που δεν απαιτεί από την Δημόσια Διοίκηση να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, αλλά την αφήνει να επιβάλει και πρόστιμα.Αν θέλουμε σαν πολίτες να ελπίζουμε να αποκτήσουμε κάποτε σοβαρό κράτος, ένα μας μένει :Αφού την Δημόσια Διοίκηση δεν μπορούμε να την τιμωρήσουμε αν δεν φθαρούμε πολύ ψυχικά και οικονομικά, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας.ΚΑΤΑΜΑΥΡΟ λοιπόν..
Αποδείχτηκε ότι οι κάτοικοι στο Μάτι δεν είναι ψηφοφόροι μας. Νύχτα, περιφρουρούμενοι, χωρίς ειδοποίηση και με στημένους δικούς μας κλακαδόρους μπορούμε μόνο να εμφανιστούμε σ' αυτές τις περιοχές.Οπότε καλό είναι να τους εξοντώσουμε. Πρώτον για να μάθουν να μας κατηγορούν. Παραδειγματισμός. Δεύτερον για να είναι απασχολημένοι στα δικαστήρια και να μην έχουν λεφτά και διάθεση να στραφούν εναντίον μας. Τρίτον για να τους έχουμε στο χέρι. Μπορούμε π.χ. να υποσχεθούμε μια ελάφρυνση χρεών, αν μας ψηφίσουν. Τέταρτον για να δείξουμε αδιάφθορο προφίλ στους σανοφάγους που μας έχουν απομείνει.Υ.Γ. Πάντα ήμουν κατά των αυθαίρετων. Αλλά τα αυθαίρετα τα γκρεμίζεις ΠΡΙΝ καν χτιστούν. Δεν περιμένεις μια τυχαία καταστροφή μετά από Ν χρόνια.Πότε θα έκανε έλεγχο η πολεοδομία, αν δεν είχε συμβεί η φωτιά; Οποτε γουστάρει;Και φυσικά στα αυθαίρετα δεν τους δίνεις φως, νερό, τηλέφωνο, αποχέτευση. Ούτε εισπράττεις τους φόρους τους.