ΥΛΙΚΑ

  • 170 γρ. βάση πίτας (ζύμη)
  • 40 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 20 γρ. μαρμελάδα κρεμμυδιού
  • 1 γρ. βασιλικός
  • 40 γρ. καπνιστό μετσοβόνε
  • 10 ml ελαιόλαδο
  • 70 γρ. μελιτζάνα φλάσκα
  • 30 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

  • 1 κιλό pomodorini φρέσκο
  • 2 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 3 γρ. σκόρδο
  • 15 γρ. βασιλικός

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΠΙΤΑΣ

  • 2,6 κιλά αλεύρι 00
  • 70 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαγιά νωπή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1,2 λίτρο νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 70 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 120 ml μπαλσάμικο παλαιωμένο
  • 1 γρ. αλάτι
  • 1 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σάλτσα ντομάτας: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε σκεύος και τα χτυπάμε με το πίμερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάση πίτας: Βάζουμε το νερό, τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά στη δεύτερη σκάλα, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Βγάζουμε και πλάθουμε σε μπάλες στο επιθυμητό μέγεθος.
  3. Μαρμελάδα κρεμμυδιού: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το βαλσάμικο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει.
  4. Ολοκλήρωση - παρουσίαση: Ανοίγουμε το ζυμάρι. Απλώνουμε τη σάλτσα, βάζουμε τη μελιτζάνα κομμένη σε λεπτές φέτες και προ-ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, 7 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει περιμετρικά. Βγάζουμε και γαρνίρουμε με μετσοβόνε και μοτσαρέλα και ψήνουμε για 3 λεπτά. Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια διαγώνια και τελειώνουμε προσθέτοντας το καραμελωμένο κρεμμύδι, τον βασιλικό, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Vezené.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα