Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
«Οι ιδέες της σχέσης του γυναικείου φύλου με τη φύση με βοήθησαν να πλαισιώσω τις σκέψεις μου με τα σωματικά υγρά και το νερό».
1

Όταν προσπαθεί να περιγράψει σε ποιους ανθρώπους απευθύνονται τα ρούχα που κατασκευάζει η νεαρή σχεδιάστρια μόδας και καλλιτέχνις Δήμητρα Πέτσα, αποφεύγει την χρήση των λέξεων «πελάτης» ή «μοντέλο». Αντίθετα, προτιμά να λέει ότι προορίζονται για ανθρώπους οι οποίοι, φορώντας τα, κάνουν, τρόπον τινά, μια περφόρμανς.

Η 24χρονη Δήμητρα εκτός από τον σχεδιασμό ρούχων έχει ασχοληθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο και με τις παραστατικές τέχνες. «Με ενδιαφέρει πολύ η ιδέα πως ό,τι είναι προσωπικό είναι παράλληλα παγκόσμιο και πως από τον μικρόκοσμο της ψυχοσύνθεσης ενός γυναικείου σώματος μπορούμε να καταλάβουμε τον μακρόκοσμο της ψυχοσύνθεσης του περιβάλλοντος».

«Για μένα το γυναικείο σώμα είναι πάντα σε μια κατάσταση περφόρμανς» λέει και συνεχίζει: «Από κοινωνική, πολίτικη και καλλιτεχνική άποψη, το γυναικείο σώμα πάντα ήταν και είναι κάτι βαθιά σκηνοθετημένο. Με πολλές αντιφάσεις, στερεότυπα και ιστορικά απομεινάρια από εποχές που ίσως δεν θυμόμαστε, αλλά είναι όλα γραμμένα στο υποσυνείδητο μας.

Η Δήμητρα τελευταία εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ που ονομάζει Wetness. «Αυτό το πρότζεκτ πηγάζει από την έρευνα που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια πάνω στα σωματικά υγρά. Κοιτάω τη σχέση μας με το νερό και τα σωματικά μας υγρά που είναι στην ουσία νερό φιλτραρισμένο μέσα από το σώμα μας».

Όποτε όλα αυτά δεν μπορείς να τα παραβλέψεις, έτσι απλά, όταν μπαίνεις στη διαδικασία να σχεδιάζεις για μια γυναικά».

O τελικός της σκοπός, λέει, δεν είναι μόνο να σχεδιάσει ένα ρούχο αλλά μέσα από αυτό κάνει και μια πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο σκηνοθεσίας της γυναικείας ταυτότητας, διεκδικώντας μια πιο ελεύθερη έκφραση.

«Ενώ πολλοί συμμαθητές μου (σ.σ. αυτό τον καιρό τελειώνει το master της στο Central Saint Martins) ξεκινάνε τη διαδικασία μιας κολεξιόν με φωτογραφίες και υφάσματα, εγώ ξεκίνησα με το να σκηνοθετήσω δημόσια περφόρμανς στους δρόμους του Λονδίνου, συμμετέχοντας εγώ η ίδια σε αυτές. Αυτή η μεθοδολογία είναι που δίνει τη βάση για τα σχεδία και τα υφάσματα των κολεξιόν μου».

Η διαδικασία που ακολουθεί φαίνεται να μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο έργο. Μια γυναικά που σχεδιάζει πάνω στο ίδιο της το σώμα πρώτα.

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Στην αρχαία Ελλάδα έβρεχαν το ύφασμα που έβαζαν πάνω στα μοντέλα και πολλά από τα αρχαία αγάλματα που βλέπουμε είναι στην ουσία μια απόπειρα να αποτυπώσουν το βρεγμένο σώμα. ©Nicholas Hadfield
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Αυτό που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο αυτήν τη στιγμή είναι το κίνημα της slow fashion, της αργής μόδας δηλαδή, που δεν βασίζεται στο να παράγεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το οποίο εφαρμόζω κι εγώ στη δική μου δουλειά.

«Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου μεγάλωσα με τη γιαγιά μου η οποία είχε σχολή κοπτικής-ραπτικής και έραβε πάντα στο σπίτι της. Οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι να κάθομαι στο πάτωμα, στα ποδιά της, και να παίζω με τα αποκόμματα από υφάσματα που πέταγε από το τραπέζι της, καθώς έραβε τα αριστουργήματα της.

Επίσης, για μένα, η μόδα και η διαδικασία τού να φτιάχνεις ένα ρούχο για μια άλλη γυναικά είναι μια από τις πιο προσωπικές μορφές τέχνης. Με ενδιαφέρει πολύ η παράδοση και ο παλιός τρόπος που φτιαχνόταν η μόδα, κυρίως από μοδίστρες, και η στενή σχέση που είχαν πελάτισσα και μοδίστρα.

Μέχρι στιγμής κάπως έτσι έχει λειτουργήσει και το brand μου (σ.σ. έχει φτιάξει custom made ρούχα για μουσικούς και πιο πρόσφατα ένα «wetlook» νυφικό).

Είναι όλα σχεδιασμένα επίτηδες έτσι ώστε δυο κομμάτια να μην μπορούν ποτέ να είναι όμοια μεταξύ τους. Είναι όλα βασισμένα στο χειροποίητο και στο κάθε σώμα για το οποίο ράβονται».

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
«Η αμηχανία και η ντροπή είναι μορφή αυτό-τιμωρίας, με την οποία εμείς μπορούμε να γίνουμε τύραννοι του εαυτού μας». Φωτο: Χρήστος Πετριτζής
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
©Nicholas Hadfield
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
«Για μένα το γυναικείο σώμα είναι πάντα σε μια κατάσταση περφόρμανς». ©Simone Steenberg and Gabriella Bertin

Η Δήμητρα τελευταία εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ που ονομάζει Wetness. «Αυτό το πρότζεκτ πηγάζει από την έρευνα που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια πάνω στα σωματικά υγρά. Κοιτάω τη σχέση μας με το νερό και τα σωματικά μας υγρά που είναι στην ουσία νερό φιλτραρισμένο μέσα από το σώμα μας.

Έχω κάνει τις εξής παρατηρήσεις: Άμα κλάψεις δημοσιά, πρέπει να το κρύψεις. Άμα θηλάσεις δημοσιά, πρέπει να το κρύψεις. Άμα ιδρώνεις δημοσιά, πρέπει να το κρύψεις».

Από πού πηγάζει άραγε αυτή η αυτολογοκρισία; «Το γυναικείο σώμα συνεχώς αποστειρώνεται και εν τέλει μολύνεται με βάρια χημικά, με τον ίδιο τρόπο -και συνήθως με τα ίδια προϊόντα- με τα οποία μολύνουμε και τους ωκεανούς μας.

Η αμηχανία και η ντροπή είναι μορφή αυτοτιμωρίας, με την οποία εμείς μπορούμε να γίνουμε τύραννοι του εαυτού μας. Το να ντρέπεσαι να κλαις έρχεται από την υποσυνείδητη αντίληψη ότι η έκφραση του νερού, το γεγονός ότι προερχόμαστε από το νερό, είναι κάτι το οποίο πρέπει να κρυφτεί.

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Στις 23 Νοεμβρίου η Δήμητρα Πέτσα θα κάνει μια προσωπική έκθεση/περφόρμανς και video installation στο Παρίσι, στον εκθεσιακό χώρο La paix που ειδικεύεται στο fashion art με το πρότζεκτ Wetness. ©Simone Steenberg and Gabriella Bertin

Η ιδέα λοιπόν ήταν να φτιάξω ένα ύφασμα που όταν το φοράει κανείς να φαίνεται σαν να έχει μόλις βραχεί. Το σχέδιο επίσης είναι βασισμένο σε ερευνά της τέχνης των πτυχώσεων και συγκεκριμένα της δουλειάς της σχεδιάστριας Madame Gres και το πώς χρησιμοποιούσε τον αρχαίο ελληνικό κλασικισμό. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της ερευνάς ήταν όταν διάβασα ότι στην αρχαία Ελλάδα έβρεχαν το ύφασμα που έβαζαν πάνω στα μοντέλα και πολλά από τα αρχαία αγάλματα που βλέπουμε είναι στην ουσία μια απόπειρα να αποτυπώσουν το βρεγμένο σώμα.

Η διαδικασία της δημιουργίας υφάσματος wetlook γίνεται μέσα σε μπάνιο. Πρώτα παίρνω το μοντέλο μου και βάζω το βρεγμένο ύφασμα πάνω του και μετά το φωτογραφίζω. Με βάση αυτές τις φωτογραφίες στη συνεχεία παίρνω ύφασμα και το βρέχω, το βάζω πάνω στην κούκλα ραπτικής και στερεώνω κάθε μικρή τσάκιση και πτύχωση του υφάσματος πάνω στο σώμα. Το αφήνω να στεγνώσει και μετά ράβω με το χέρι όλες τις πτυχές του υφάσματος. Είναι μια πολύ αργή διαδικασία και χρησιμοποιώ από 600 μέχρι 800 καρφίτσες για κάθε ρούχο!».

Οι αναφορές της Δήμητρας έχουν να κάνουν με τον οικοφεμινισμό. «Εκεί βρίσκονται οι ιδέες της σχέσης του γυναικείου φύλου με τη φύση, που με βοήθησαν να πλαισιώσω τις σκέψεις μου με τα σωματικά υγρά και το νερό. Επίσης, τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι κάτι το καθαρά τεχνικό αλλά έχουν να κάνουν με πολύπλοκες κοινωνικές διαδικασίες.

  

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
©Simone Steenberg and Gabriella Bertin

Η σύγχρονη βιομηχανία μόδας είναι προφανώς βαθιά προβληματική. Από τις γυναίκες-μοντέλα που τις μεταχειρίζονται ακόμα και σήμερα σαν αντικείμενα μέχρι τις εργάτριες μόδας και τις άθλιες συνθήκες στα εργοστάσια οπού φτιάχνονται τα ρούχα μαζικής παράγωγης. Περιβαλλοντικά επίσης είναι μια βιομηχανία εντελώς ανεύθυνη.

Αυτό που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο αυτήν τη στιγμή είναι το κίνημα της slow fashion, της αργής μόδας δηλαδή, που δεν βασίζεται στο να παράγεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το οποίο εφαρμόζω κι εγώ στη δική μου δουλειά. Επίσης, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δημιουργήσεις και να συμβάλεις στη συζήτηση της μόδας με πιο οικολογική ευαισθησία» καταλήγει.

Στις 23 Νοεμβρίου η Δήμητρα Πέτσα θα κάνει μια προσωπική έκθεση/περφόρμανς και video installation στο Παρίσι, στον εκθεσιακό χώρο La paix που ειδικεύεται στο fashion art με το πρότζεκτ Wetness. Εκεί, θα συμμετέχει και η ίδια στην περφόρμανς, σε συνεργασία με τη στυλίστρια και curator Christelle Owona Nisin που έχει επίσης background στις καλές τέχνες, σε συνδυασμό με τη μόδα.

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Πετριτζής
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
©Nicholas Hadfield
|article_no_max_width| |article_no_max_width|

Info

Δείτε περισσότερα για την Δήμητρα Πέτσα εδώ. 

Μόδα & Στυλ
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

Μόδα & Στυλ / Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

H πιο ισχυρή παρέλαση διασημοτήτων και brands στον κόσμο ή, για άλλους, η άποψη της «Vogue» για τον κόσμο, τιμά σήμερα τους Μαύρους Δανδήδες της ιστορίας με ένα show που υπόσχεται άψογο tailoring, διαμάντια και φρου φρου. Λίγο πριν συντονιστείτε στο livestreaming της βραδιάς, δείτε μαζί μας τι σημαίνει το φετινό θέμα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Μόδα & Στυλ / «Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Η Μιρκέτα Βιδάλη, δημιουργός των brands «No Thinkin» και «Tanpire», μιλά για την εμπειρία της από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Πώς διαχειρίστηκε τα hate comments στα social media και τι συμβουλεύει άλλες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της;
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers

Μόδα & Στυλ / Τα νέα sneakers είναι για ορειβασία στις «πλαγιές» της πόλης

Μετά την κυριαρχία των retro sneakers, τα approach shoes, μια νέα γενιά ορειβατικών αθλητικών παπουτσιών, κερδίζει συνεχώς έδαφος στα αστικά πεζοδρόμια, εκφράζοντας την καθημερινή άνεση που όλοι αποζητούμε.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Μόδα & Στυλ / Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Η Μάιλι Σάιρους, η Κένταλ Τζένερ, η Dua Lipa και πολλές ακόμα σταρ έχουν φορέσει τα πλεκτά του ανερχόμενου σχεδιαστή μόδας από τη Βέροια, που στα 23 του έχει ήδη κατακτήσει το Λονδίνο. 
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior; / Ποιος θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι του Dior; / Όργιο φημών και παρασκήνιο στον οίκο Dior

Μόδα & Στυλ / Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior;

Με τμηματικές ανακοινώσεις και μισές αλήθειες που εμπλέκουν τον Jonathan Anderson και τη Maria Grazia Chiuri, ο ιστορικός γαλλικός οίκος πλήττει την αξιοπιστία της μόδας και εκθέτει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Φρέντυ, τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Ψυχή & Σώμα / Τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Τι είναι αυτό που κάνει τα κορεατικά προϊόντα ομορφιάς τόσο δημοφιλή; Σε ποιο βαθμό διαμορφώνουν την αισθητική μας τα social media; Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν στο μακιγιάζ σήμερα; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον make up artist Φρέντυ Καλομπράτσο.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Το φορεμα ή το τοπ με βρεγμενο λουκ να το καταλαβω, το κατουρημενο παντελονι δυστυχως ειμαι πολυ πεζος για να βρω την λογικη ή την αισθητικη του...