Ο Χρήστος Μάστορας απαντά στο Φίλη για τον Κατσίφα: Είμαστε Έλληνες. Δε βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει

Ο Χρήστος Μάστορας απαντά στο Φίλη για τον Κατσίφα: Είμαστε Έλληνες. Δε βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει Facebook Twitter
10

Τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών και τις σχετικές δηλώσεις του Νίκου Φίλη πως «Δεν είναι Βόρειος Ήπειρος, είναι Νότια Αλβανία» σχολίασε ο τραγουδιστής Χρήστος Μάστορας. 

Με ένα μακροσκελές μήνυμα του στο Facebook, ο frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες», που κατάγεται από τα μειονοτικά χωριά της Βόρειας Ηπείρου, αναφέρθηκε στον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα, στηλιτεύοντας αφενός το γεγονός ότι ήταν ένοπλος και άνοιξε πυρ αλλά κάνοντας μνεία την ίδια στιγμή στο καθεστώς υπό το οποίο αναγκάζονται να ζουν οι ομογενείς μας στα χωριά του αλβανικού νότου.

«Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ούτε ευεργέτης ήταν, ούτε ήρωας και θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ. Ήταν όμως η κραυγή απόγνωσης του Βορειοηπειρώτη και ελπίζω να μην έφυγε άδικα. Ελπίζω να έφυγε για να θυμίσει στη μάνα Ελλάδα πως τα παιδιά μας τα αγαπάμε όλα το ίδιο και δεν κάνουμε διακρίσεις», λέει ο ρήστος Μάστορας.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, ο τραγουδιστής απευθυνόμενος προς τον Νίκο Φίλη, γράφει: «Ξέρετε γιατί επιμένουμε να γιορτάζουμε βροντερά τις επετείους μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές και τη γλώσσα μας ελληνική πάνω σ' αυτό το έδαφος αγαπητέ κύριε Φίλη; Νομίζετε πως είμαστε τίποτα εκ γενετής φασίστες; Τίποτα ακροδεξιοί με επεκτατικές βλέψεις; Όχι κύριε Φιλη. Είμαστε Έλληνες. Αλλά εσείς δε θέλετε να βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει, όπως δε συνέφερε ποτέ καμία καμία ελληνική κυβέρνηση». 

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Φίλης αν και χαρακτήρισε «εγκληματική ενέργεια» τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, σημείωσε στη συνέχεια πως «Δεν μπορεί ένα πρόσωπο να πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, να υψώνει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί. Είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία».

Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τον ίδιο να διευκρινίζει αργότερα πως «στις επίσημες διακρατικές σχέσεις είναι νότια Αλβανία. Δεν πρέπει να αφήνουμε υπόνοια ότι είναι ελληνικό έδαφος. Είναι αλβανικό έδαφος με ελληνική μειονότητα». 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Χρήστου Μάστορα: 

«Πολλοί συμπατριώτες μου, μου ζητούν να γράψω κάτι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, καθώς λένε έχω χρέος να μιλήσω.
Μάλλον αισθάνονται πως θα ακουστεί δυνατότερα η φωνή τους από εδω.
Τους καταλαβαίνω.
Καταλαβαίνω την αγανάκτηση, το εμφυτευμένο μίσος, το αίσθημα της αδικίας, της στερημένης εθνικής υπερηφάνειας, το να πρέπει να είναι διπλά Έλληνες γιατί αλλιώς είναι ξένοι.
Ποιός φταίει για το θάνατο του Κωνσταντίνου ;
Φταίνε οι σφαίρες των Αλβανών ενστόλων που ως στόχο τους είχαν τον απόλυτο εχθρό του κράτους τους, τον συναισθηματικά εγκλωβισμένο Έλληνα της πάντα αδικημένης και ποτέ πλήρως αναγνωρισμένης μειονότητας μας;
Φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί που δεν θεώρησαν ποτέ πως το βορειοηπειρωτικό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας;
Φταίει η εθνικά «νεαρή» Αλβανία που πασχίζει να αποκτήσει κυριαρχία εντος των συνόρων της και βλέπει κινδύνους σε μια σημαία που κατ'εμε δεν έχει λόγο να κατεβαίνει ποτέ από τα μέρη που ζουν οι Έλληνες της μειονότητας;
Φταίει ο ίδιος που δεν σκέφτηκε καθαρά και άφησε τον θυμό του να τον κυριέυσει ; Ποιος φταίει ή μάλλον ποιος φταίει πιο πολύ ειναι το ερώτημα.
Ξέρετε κύριε Φίλη για ποιό λόγο υψώνουμε ελληνικές σημαίες σ' αυτό το έδαφος που εσείς ονομάζετε νότια Αλβανία κι εμείς Βόρειο Ήπειρο;
Ξέρετε γιατί επιμένουμε να γιορτάζουμε βροντερά τις επετείους μας, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές και τη γλώσσα μας ελληνική πάνω σ' αυτό το έδαφος αγαπητέ κύριε Φίλη;
Νομίζετε πως είμαστε τίποτα εκ γενετής φασίστες ; Τιποτα ακροδεξιοί με επεκτατικές βλέψεις;
Όχι κύριε Φιλη.
Είμαστε Έλληνες .
Αλλά εσείς δε θέλετε να βλέπετε την αλήθεια γιατί δε σας συμφέρει, όπως δε συνέφερε ποτέ καμία καμία ελληνική κυβέρνηση.
Στη δεκαετια του 90' η πλειοψηφία των ελληνόφωνων της Βορείου Ηπείρου επαναπατρίστηκε (θεωρω αυτό τον όρο πιο δίκαιο). Προερχόμενοι λοιπόν από την καθεστωτική φυλακή του Χότζα οι Βορειοηπειρώτες γεμάτοι μίσος για το παρελθόν και για την έκβαση της ιστορίας μας αλλα παράλληλα γεμάτοι λαχτάρα για το μέλλον μας στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε την καχυποψία και την προκατάληψη των ίδιων μας των αδερφών.
Εκεί είναι που αισθανθήκαμε να μας στερείται η εθνική μας ταυτότητα.
Η ευθύνη για μένα ήταν και είναι πάντα πολιτική.
Η Μαμά Ελλάδα μας αντιπετώπισε ως νόθο παιδί, δίνοντας μας σχεδόν με το ζόρι την Ελληνική ιθαγένεια μετά απο 20 και άνω χρόνια παραμονής και αναμονής στον ιδιο μας τον τόπο.

Ο λόγος που υψώνουμε τη σημαία μας σε ξένο έδαφος κύριε Φίλη είναι για να τραβήξουμε την προσοχή της μάνας μας, της Ελλάδας.
Κάντε κάτι για τους Βορειοηπειρώτες όπως έκαναν εκείνοι για την πατρίδα τους. Να σας θυμίσω κάποιους απο τους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς ευεργέτες μας ; Γεώργιος Σίνας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Απόστολος Αρσάκης και λοιποί...

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ούτε ευεργέτης ήταν, ούτε ήρωας και θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι κρατούσε όπλο και άνοιξε πυρ.
Ήταν όμως η κραυγή απόγνωσης του Βορειοηπειρώτη και ελπίζω να μην έφυγε άδικα.
Ελπίζω να έφυγε για να θυμίσει στη μάνα Ελλάδα πως τα παιδιά μας τα αγαπάμε όλα το ίδιο και δεν κάνουμε διακρίσεις.
Αναπαύσου εν ειρήνη θυμωμένε αδερφέ μου Κωνσταντίνε.
Σε καταλαβαίνω ...
Χρήστος Μάστορας

*οι φωτογραφίες είναι απο το άγαλμα "Βόρειος Ήπειρος" που βρίσκεται επί της οδού Τοσιτσα στα Εξάρχεια από το 1953 . Το αγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές, πριν λίγο καιρό μάλιστα κάποιοι το αποκεφάλισαν και του έκοψαν και τα πόδια»

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Εμπεριστατωμένη πολιτική ανάλυση που περιλαμβάνει και τις ψυχολογικές και συναισθηματικές πτυχές των εκεί πληθυσμών. Μπράβο του!Όσο γιά την αντιμετώπιση των επαναπατρισμένων, τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες, όσο και από τον πληθυσμό, ρωτήστε τους "παλιότερους", Μικρασιάτες, Αιγυπτιώτες κλπ.
Ας μας πει ο κ Φίλης, το Κόσοβο είναι σερβικό έδαφος; Αν τελικά προσαρτηθεί στην Αλβανία, όπως ετοιμάζεται, βάσει κοινής φυλής, να ξέρουμε πως η μειονότητα της Αλβανίας αναγνωρίζεται ως εθνική, όχι ως θρησκευτική, όπως στην Θράκη. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός.Άλλο να θες ειρήνη στα Βαλκάνια, κι άλλο να νοσταλγείς την κομμουνιστική Γιουκοσλαβία και τον Χότζα. Η Ελλάδα δεν υπήρξε κομμάτι του Ανατολικού μπλοκ κι αυτό κάποιους τους ενοχλεί ακόμη.
Αυτό είναι η γενική κουλτούρα βανδαλισμού του δημόσιου χώρου μαζί με ολίγη από αντεξουσιασμό...Δεν έχει γλιτώσει ούτε ο Κοραής κι ο Καποδίστριας στα Προπύλαια ούτε η Μαζοποίηση στη Σοφοκλέους ούτε η Εύα στα Πατήσια ούτε η Κυβέλη δίπλα στη Νομική ούτε η Αθήνα έξω από Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και εννοείται ούτε οι Ερωτιδείς του Fourier στα Εξάρχεια.Όλα αυτά τα αριστερά φασισταριά που έχουν τις πλάτες, την ανοχή της πλατιάς λαϊκής μάζας. Του αριστερούλη της διπλανής πόρτας. Που επειδή διάβασε κάτι από τις εκδόσεις Άλφα κάποτε και έχει κάνει ελεύθερο στην Ανάφη πρέπει να μας σκοτίσει τα ούμπαλα και να μας πείσει για τα πιο απίθανα. Και πάντα θα είναι επιεικής με ό,τι κι αν κάνουν τα "παιδιά".Εννοείται ότι όποιος τολμήσει να μιλήσει για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και την ιστορία τους λογίζεται ως "φασίστας" και "εθνικιστής".
Ξεκάθαρο και πολιτισμένο μήνυμα που απαντά με ήπιο τόνο στην απόλυτη αυθάδεια του καθε αγκυλωμενου ιδεοληπτικου που θεωρεί εθνικιστές τους συμπατριώτες μας που ειχαν την ατυχία να ζήσουν στην κολαση υπό την κυριαρχία της Αλβανίας. Πέρα όμως από την περιορισμένη αντίληψη των ανθρώπων τύπου Φίλη και των παραλλαγών τους που εκφράζονται με ενοχλητικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις για ολα τα εθνικα θεματα , με σοκάρει η εικόνα του βανδαλισμενου μνημείου που ξεπερνά πλέον κάθε οριο ανοχής! Αυτη η εικόνα εκφράζει ολη την καφρίλα του χώρου, δεν υπάρχουν προσχήματα πια
Εννοείται καλύτερα να τραγουδά παρα να μιλά, γιατί τα λέει πολιτισμένα, ολοσωστα και κάποιοι ξεβολευονται. Το προσωπικό σχόλιο του Χρήστου Μάστορα, στο προσωπικό του λογαριασμό δεν πρόσβαλε κανέναν. Μίλησε όμορφα για την δίκη του ιστορια. Ο κυριος φίλης πάντως, (aka: Το κόμμα μοιράζει κρατικό οξυγόνοτρεις μήνες το χρόνο στα μέλη του μόνο) καλά θα κάνει πρώτα να ενημερωθεί πως η Βορειοηπειρώτες Έλληνες είναι αναγνωρισμένη από συνθήκη εθνική ενότητα με αναγνωρισμένο δικαίωμα να σηκώνουν την ελληνική σημαία. Κι εδώ θα συμφωνήσουμε, όλοι πολιτικοί έγιναν πια!