Ερωτικά καυγαδάκια SOS

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter

Η πληγωμένη καρδιά των εραστών μπλοφάρει, καταγράφουν οι επιστήμονες και θυμίζουν ότι σαν σίφουνας  κυριαρχεί σε έναν συζυγικό καυγά ο θυμός, και  καταλαμβάνει τα συναισθήματα και των δυο.

Ειδικά αφιερωμένη και μακρόχρονη μελέτη στην αναγνώριση των συναισθημάτων μεταξύ των συζύγων, εραστών και συντρόφων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Baylor, δείχνει ότι τα ζευγάρια έχουν υψηλά αντανακλαστικά στο να νιώθει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου αλλά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τη θλίψη που ο σύντροφός τους στον καυγά καλύπτει προβάλλοντας πρωτίστως τον θυμό.  

"Όταν πρόκειται για την κατανόηση των συναισθημάτων σε δυο συντρόφους, ο θυμός «κάνει τράμπα» στην στενοχώρια και την θλίψη”, δήλωσε ο ψυχολόγος Keith Sanford, συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Journal of Family Psychology.

O Sanford ειδικεύεται στο πώς οι άνθρωποι στους καιρούς που ζούμε επιλύουν τις   συγκρούσεις μεταξύ τους , και σε αυτή τη μελέτη με τα ζευγάρια εστίασε σε ένα βασικό ερώτημα. Πόσο καλά μπορούν κατά την διάρκεια ενός καυγά  οι σύζυγοι ή σύντροφοι να αντιληφθούν τα συναισθήματα του άλλου.

 

Στα  83 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη του  διαπιστώθηκε ότι ο θυμός επισκιάζει τα πιο softόπως χαρακτηρίστηκαν τα συναισθήματα ενός πληγωμένου συντρόφου, στενοχωρημένου ή θλιμμένου. Συνήθως αυτή την πλευρά που κρύβει ένας συζυγικός ή ερωτικός καυγάς, την χάνουν οι σύντροφοι που καυγαδίζουν, πολύ συχνά δεν προλαβαίνουν να δουν, να υποψιαστούν ή και να φανταστούν ότι ο άλλος ίσως έχει πληγωθεί. Το γεγονός αυτό, ότι προτάσσεται ο θυμός στην αντίληψη και των δύο όσο συνεχίζουν να καυγαδίζουν, -to hard δηλαδή συναίσθημα , όπως οι μελέτες το περιγράφουν-, εξηγείται από την ίδια την επιστήμη της Ανθρωπολογίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολυάριθμες έρευνες  έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τον θυμό τον αναγνωρίζουν εύκολα και άμεσα, ακόμη και στο πρόσωπο ενός ξένου.

"Είναι λογικό, από την εξελικτική επιστημονική προσέγγιση  ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει πολύ γρήγορα το ότι όταν κάποιος άλλος τον θέτει σε απειλή», εξήγησε ο ψυχολόγος επικεφαλής. "Εμείς μπορεί να χρειαστεί να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όταν τα υποσυνείδητα και συνειδητά αντανακλαστικά μας, πιάνουν, με όλες τις κεραίες και τους εγκεφαλικούς μας δορυφόρους, ότι κάποιος είναι θυμωμένος και πρόκειται να μας επιτεθεί, αυτό προέχει στις προτεραιότητες της αντίδρασής μας για να προστατευτούμε ως όντα, (από τους καιρούς ακόμη των σπηλαίων!) και παραβλέπουμε σε αυτό το φάσμα της αντίληψης και της αντίδρασης τη βοήθεια που μπορεί να μας ζητά εκείνη την ώρα η πληγωμένη του άλλου καρδιά. Εξελικτικά όμως, στην ευρύτερη κοινωνία και την ζούγκλα της ζωής, οι ειδικοί επιμένουν ότι το να αδρανοποιούσαμε τα δικά μας reflex στον  θυμό που εκφράζει κάποιος άλλος, για να συμπονέσουμε την στενοχώρια του που ίσως κρύβει μέσα στην οργή, θα μας έθετε σε κινδύνους , σωτηρίας ή αυτοάμυνας στην επιβιωτική του ανθρώπου στρατηγική.

Στον σύντροφο, τον έρωτα ή τον αγαπημένο μας όμως, υποτίθεται πως το συναίσθημα της «απειλής» της ύπαρξής μας -που κωδικά ενεργοποιεί στον εγκέφαλο του δέκτη η οργή- δεν θα’πρεπε να υπάρχει, και μέσα από τις φωνές και την τσαντίλα, να ξεσκεπάζεται τελικά με αγάπη …η «πληγή». Όμως η έρευνα του πανεπιστημίου του Baylors προχώρησε αυτή τη φορά ένα βήμα παραπέρα και απέδειξε ότι όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο, σπανίως αφήνει να φανεί ότι έχει στενοχωρηθεί! «Τα σκληρά» συναισθήματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές, επισκιάζουν τα «μαλακά»!

 

Κατά τα άλλα –εκτός των θερμών επεισοδίων, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε το αξίωμα  ότι «τα ζευγάρια διαβάζουν, ο ένας, το μυαλό του άλλου, πραγματικά πολύ καλά».

Τα ζευγάρια της έρευνας είχαν παντρευτεί έναν μέσο όρο 10 χρόνια, ήταν άνω του μέσου όρου του εισοδήματος, και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 30+. Σε ποσοστό  22 τοις εκατό είχαν χαρακτηρίσει "προβληματική" την σχέση τους στην κλίμακα οικογενειακής ικανοποίησης, δείκτης που ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο μέσο όρο σε πολλές κοινωνίες, όπως έχει καταγραφεί.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις συζυγικές φουρτούνες οι ψυχολόγοι θυμίζουν ότι η στενοχώρια του ενός σε ένα ζευγάρι είναι κλειδί για να επιλυθεί ιδανικά και από τους δύο μια διαμάχη που θα μπορούσε, κατά τα άλλα να τους φτάσει στον πόλεμο των Ρόουζ! Αν ο σύντροφος σας προτιμά να θυμώνει αντί να το δείχνει, ξεκλειδώστε το εσείς. Κλείστε τα δικά σας αυτιά και μάτια στην παράσταση της κρίσης και σκύψτε με σοφία στην ευαίσθητη πλευρά.

“Show some mercy”… είναι τελικά η ερωτική συνταγή στη διαχείριση θυμού!

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Kαλά το κείμενο όπως είναι γραμμένο, είναι για τα λιοντάρια. Κατα τ΄άλλα, το σέξ είναι το καλύτερο γιατρικό για τον όποιο θυμό, και για να παραφράσω το γνωστό σύνθημα, αντι να θυμώνετε, κάντε ΣΕΞ, εμείς αυτό κάνουμε εδω και 30 χρόνια, και μας έχει βγεί.
Τα κείμενά σας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σπουδής πάνω στις επιπτώσεις που έχουν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά στις ικανότητες των προγραμματιστών να γράψουν ένα αξιοπρεπή αλγόριθμο για προγράμματα αυτόματης μετάφρασης. Τα κόκαλα του Τριανταφυλλίδη τρίζουν καθώς, χωρίς αιδώ, σοδομίζετε το νεκρό σώμα του συντακτικού της Ελληνικής γλώσσας. Επαναλάβετε μετά από μένα : "Υποκείμενο - Ρήμα - Αντικείμενο". Δεν ήταν τόσο δύσκολο, τι λέτε;