«Γράμματα στην αγαπημένη»: Το μεταθανάτιο άλμπουμ του Μάνου Λοΐζου που έγινε το ευαγγέλιο μιας γενιάς τραγουδοποιών Facebook Twitter

«Γράμματα στην αγαπημένη»: Το μεταθανάτιο άλμπουμ του Μάνου Λοΐζου που έγινε το ευαγγέλιο μιας γενιάς τραγουδοποιών

1

Μέχρι το 1983, οπότε κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Γράμματα στην αγαπημένη», έναν χρόνο δηλαδή μετά τον βιολογικό του θάνατο, ο Μάνος Λοΐζος δεν είχε αφήσει δισκογραφημένα δείγματα με τον ίδιο ως τροβαδούρο, καλλιτέχνη του οποίου η κιθάρα έμοιαζε προέκταση των χεριών του. Όλοι του οι δίσκοι, από τον «Σταθμό» του 1968 μέχρι το «Για μια μέρα ζωής» του 1980, ήταν δουλειές ενός ολοκληρωμένου λαϊκού-έντεχνου συνθέτη, πάντα σε λόγια σημαντικών ποιητών και στιχουργών και με τις μεγαλύτερες φωνές (Χάρις Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Καλατζής, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.). Θα εξαιρούσα κάποια κομμάτια που ηχογράφησε ο ίδιος με τη φωνή του για τα υπέροχα «Τραγούδια του δρόμου» του 1975 («Τσε», «Τ' ακορντεόν», «Ο μέρμηγκας»), καθώς βέβαια και το «Σ' ακολουθώ», που δεν έχει πάψει να μεταδίδεται απ' όλα τα ραδιόφωνα και να επανεκτελείται.

Η μελοποίηση του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ απασχολούσε τον Λοΐζο από το 1971, απ' όταν έφτιαξε τα τέσσερα πρώτα τραγούδια στην ελληνική απόδοση του Γιάννη Ρίτσου. Τα δισκογραφικά του σχέδια, όμως, καθ' όλη τη δεκαετία του 1970 δεν του επέτρεπαν να τους δώσει την τελική τους μορφή. Συνήθιζε να μπαινοβγαίνει στο στούντιο δοκιμάζοντας κάποια τραγούδια είτε με τη φωνή του είτε με άλλους τραγουδιστές. Αρχικά επρόκειτο να ενορχηστρώσει το υλικό ο Νίκος Μαμαγκάκης, σχέδιο που εγκαταλείφθηκε νωρίς, μια και ο Λοΐζος αποφάσισε να το αφήσει στην άκρη. Αργότερα θέλησε να επιμεληθεί ο ίδιος τις ενορχηστρώσεις, αλλά και πάλι άφησε το πρότζεκτ λόγω των υποχρεώσεών του. Όταν καταστάλαξε κι έβαλε μπροστά τα τραγούδια, μετά το '79, είχε επιλέξει μια λιτή ενορχήστρωση: κιθάρες, λαούτο και πιάνο. Σύμφωνα με όσα γράφει ο παραγωγός του άλμπουμ Αχιλλέας Θεοφίλου στο ένθετο της έκδοσης, ο Λοΐζος άκουγε πολύ έναν δίσκο του Άγγλου κιθαρίστα και λαουτιέρη Julian Bream και ονειρευόταν μια δισκογραφική σύμπραξη μαζί του.

Τα «Γράμματα στην αγαπημένη» ήταν ο δίσκος που λειτούργησε ως ευαγγέλιο για όλη την επόμενη γενιά των Ελλήνων τραγουδοποιών, των τροβαδούρων με την κιθάρα, από τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Ορφέα Περίδη μέχρι τον Χρήστο Θηβαίο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Αυτό που δεν έγινε ποτέ γνωστό, μέχρι τη μέρα που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της Columbia στον Περισσό το σχετικό ντοκουμέντο, ήταν ότι ο Λοΐζος ήθελε για ερμηνευτή των τραγουδιών αυτών τον συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη που είχε τραγουδήσει και στα «Νέγρικα» (1975) δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη. Τον πίστευε πολύ ο Λοΐζος τον Ρασούλη ως τραγουδιστή και απόδειξη είναι ότι στα «Τραγούδια του δρόμου», αν δεν του υπεδείκνυε ο Ρασούλης τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, εκείνος θα έλεγε τον «Στρατιώτη» και τον «3ο Παγκόσμιο». Γεγονός είναι όμως πως, άγνωστο ποια χρονιά ακριβώς, πολλά από τα «Γράμματα στην αγαπημένη» ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Ρασούλη. Η ανεύρεση μιας μπομπίνας με τις πρόβες Λοΐζου - Ρασούλη στα τραγούδια αυτά εν έτει 2011, ζώντος του Ρασούλη, ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκουμέντα που μας κληροδότησε το ελληνικό τραγούδι μέσα από τη χωματερή του ιστορικού κτιρίου της Columbia! Μάλιστα, πολλές από τις δοκιμαστικές εκείνες ηχογραφήσεις ανέβηκαν στο YouTube, έτσι, ως αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, δεδομένης επίσης της αποσιώπησής τους τα χρόνια που μεσολάβησαν.

«Γράμματα στην αγαπημένη»: Το μεταθανάτιο άλμπουμ του Μάνου Λοΐζου που έγινε το ευαγγέλιο μιας γενιάς τραγουδοποιών Facebook Twitter
Η Μαρία Φαραντούρη το 1967 σε πρόβα με τον Μάνο Λοΐζο για τα «Νέγρικα».

Τέλος πάντων, αρχές του 1982 ο Μάνος Λοΐζος προόριζε οριστικά τα τραγούδια για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, περιμένοντάς την να τελειώσει μιαν άλλη δουλειά, δική της. Συγκεκριμένα, τον δίσκο «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Λιβανελί», που ήταν και παρεμφερής ως πρότζεκτ λόγω της περιβόητης ελληνοτουρκικής φιλίας εκείνου του καιρού αλλά και λόγω των ποιημάτων του Χικμέτ, μεταφρασμένων από τον Γιάννη Ρίτσο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και μελοποιημένων από τον Ζουλφί Λιβανελί. Έναν άλλο τραγουδιστή που ήθελε ο Λοΐζος δίπλα στη Φαραντούρη ήταν ο Δημήτρης Κατοίκος, συνεργάτης του από τις μπουάτ δίπλα στη Μαρίζα Κωχ, τον Μανώλη Ρασούλη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου την περίοδο της Μεταπολίτευσης.


Ο τίτλος του δίσκου ήταν έτοιμος, «Γράμματα στην αγαπημένη», που εμπνεύστηκε ο τραγουδοποιός από την ποιητική συλλογή του Ναζίμ Χικμέτ «Επιστολές και ποιήματα 1942-1946», η οποία είχε κυκλοφορήσει από τον Κέδρο στη μετάφραση πάντα του Ρίτσου. Τελικά, όμως, τον πρόλαβε το εγκεφαλικό και ο απρόσμενος θάνατος στη Μόσχα της τότε Σοβιετικής Ένωσης: 17 Σεπτεμβρίου του 1982.


Έναν χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 1983, τα «Γράμματα στην αγαπημένη» κυκλοφόρησαν ως το πρώτο μεταθανάτιο άλμπουμ του τραγουδοποιού με τη φωνή του από τις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις μέσα του '70 και μια λιτή, πρόχειρη ενορχήστρωση. Απορίας άξιον γιατί δεν βγήκαν οι ηχογραφήσεις με τη φωνή του Ρασούλη ή γιατί δεν μπήκε η Φαραντούρη στο στούντιο να γράψει απ' την αρχή τα κομμάτια, καταπώς το 'θελε ο δημιουργός τους. Ας είναι! Ο δίσκος αυτός, έτσι όπως έφτασε σ' εμάς, αν δεν ξέραμε καθόλου, λόγου χάριν, τον Λοΐζο και τις προηγούμενες δουλειές του, θα λέγαμε πως είναι το απόλυτο αριστούργημα. Δεκατέσσερις μπαλάντες ακουστικές από έναν κύκλο με δεκαοχτώ συνολικά κομμάτια (τα υπόλοιπα τέσσερα δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ) όλο μελαγχολία, λυρισμό και συναίσθημα. Ακριβώς σαν και τα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ, του «αγαπημένου μας Ναζίμ Χικμέτ με τα γαλάζια μάτια», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο μεταφραστής του στη χώρα μας Γιάννης Ρίτσος.

«Γράμματα στην αγαπημένη»: Το μεταθανάτιο άλμπουμ του Μάνου Λοΐζου που έγινε το ευαγγέλιο μιας γενιάς τραγουδοποιών Facebook Twitter
«Είμαι ένας ανώνυμος εργάτης που εσύ τον έκανες επώνυμο και σου εύχεται καλή ανάρρωση για να συνεχίσουμε τον δρόμο που χαράξαμε από κοινού»… (Τηλεγράφημα ανώνυμου αποστολέα στον Μάνο Λοΐζο, σε μια από τις νοσηλείες του σε νοσοκομείο)

Και κάτι ακόμα: Τα «Γράμματα στην αγαπημένη» ήταν ο δίσκος που λειτούργησε ως ευαγγέλιο για όλη την επόμενη γενιά των Ελλήνων τραγουδοποιών, των τροβαδούρων με την κιθάρα, από τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Ορφέα Περίδη μέχρι τον Χρήστο Θηβαίο και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Δεν ξέρω δηλαδή αν θα συνέβαινε το ίδιο με έναν ακόμα καλοενορχηστρωμένο δίσκο του Λοΐζου και ερμηνευμένο από έναν άλλον τραγουδιστή συνεργάτη του. Τέλος, έχω την αίσθηση πως η εικόνα του Λοΐζου, μόνου στο στούντιο να αποδίδει τα συγκεκριμένα κομμάτια, είναι πολύ κοντά σ' αυτήν του Νίκου Κούνδουρου για το ντοκιμαντέρ «Τραγούδια της φωτιάς»: ο Μάνος Λοΐζος, πάντα με την κιθάρα του, να ερμηνεύει με πάθος τον αξέχαστο «Τσε» του.

 

Μάνος Λοϊζος - Τσε Γκεβάρα (1974)

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 17.9.2017

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Μας έχει μείνει η πίκρα για μια ζωή ενός ταλαντούχου που κόπηκε πρόωρα.Αλλά αυτά δεν τα ελέγχουμε.Όμως, πρόλαβε να αφήσει την ερωτική/τρυφερή λαϊκή ή "έντεχνη" μουσική του.Με το "ζεϊμπέκικό" του να ξεσηκώνει πάντα σαν ένα και μοναδικό και αξεπέραστο, γιατί "επιβλήθηκε" - σαν ισότιμο τουλάχιστον - ανάμεσα στα ζεϊμπέκικα των παλιών λαϊκών.