Ανησυχία από εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία ρομπότ δολοφόνων σε εργαστήριο

Ανησυχία από εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία ρομπότ δολοφόνων σε εργαστήριο Facebook Twitter
1

Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης από σχεδόν 30 χώρες μποϊκοτάρουν ένα πανεπιστήμιο της Ν. Κορέας εκφράζοντας ανησυχίες την εργαστηριακή συνεργασία με μια κορυφαία αμυντική εταιρεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία «ρομπότ δολοφόνων».

Περισσότεροι από 50 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί υπέγραψαν την επιστολή που καλεί για μποϊκοτάζ του Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) και του συνεργάτη της, αμυντικού κατασκευαστή Hanwha Systems.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν με το πανεπιστήμιο λόγω φόβων ότι επιδίωξε να εξελίξει και να επιταχύνει τον αγώνα των εξοπλισμών για να αναπτύξει αυτόνομα όπλα.

«Υπάρχουν πολλά σπουδαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε με την τεχνητή νοημοσύνη που σώζει ζωές, ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά το να δηλώνετε ανοιχτά ότι ο στόχος είναι να αναπτύξετε αυτόνομα όπλα και να έχετε έναν τέτοιο συνεργάτη προκαλεί τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο Toby Walsh, ο διοργανωτής του μποϊκοτάζ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σεβαστό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με έναν ηθικά αμφίβολο εταίρο που συνεχίζει να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες», αναφέρει η επιστολή.

Η ανάπτυξη αυτόνομων όπλων θα επιδεινώσει την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.


Το μποϋκοτάζ έρχεται πριν τη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα η οποία έχει θέμα τα αυτόνομα όπλα και περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη ζητήσει πλήρη απαγόρευση των «ρομπότ δολοφόνων».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει φόβους για μια κατάσταση που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας και έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια αυτών των όπλων και την ικανότητά τους να διακρίνουν φίλους από εχθρούς.

Ο όμιλος Hanwha είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων της Νότιας Κορέας και παράγει πυρομαχικά διασποράς που απαγορεύονται σε 120 χώρες βάσει διεθνούς συνθήκης. Η Νότια Κορέα, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

Ο Walsh ανησυχούσε αρχικά όταν ένα άρθρο της εφημερίδας Korean Times περιγράφει αυτό που γίνεται στο KAIST ως «ένταξη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων» και έγραψε αμέσως στο πανεπιστήμιο ζητώντας απαντήσεις τις οποίες δεν έλαβε.

Ο πρόεδρος του KAIST, Sung-Chul Shin, δήλωσε ότι το μποϊκοτάζ ήταν δυσάρεστη εξέλιξη.« Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι το  KAIST δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στην ανάπτυξη θανατηφόρων αυτόνομων όπλων και ρομπότ δολοφόνων», δήλωσε.

«Ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, εκτιμούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δεοντολογικά πρότυπα σε πολύ υψηλό βαθμό», πρόσθεσε.

«Επιβεβαιώνω για μία ακόμη φορά ότι το KAIST δεν θα διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες αντίθετες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων όπλων που δεν έχουν ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο», κατέληξε.

Με πληροφoρίες από Guardian

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τech & Science / Ο κόσμος «απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία καθώς οι χώρες δεν συμφωνούν σε δεδομένα και εμβόλια

Η διεθνής συνθήκη του ΠΟΥ για τις πανδημίες παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να τονίζει ότι η επόμενη πανδημία είναι «ζήτημα χρόνου και όχι πιθανότητας»
THE LIFO TEAM
ΣΠΕΡΜΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Άνδρας απέκτησε σπέρμα από ιστό που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί

Αν και συχνά σώζουν ζωές σε παιδιά με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες, θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη υπογονιμότητα
THE LIFO TEAM
Το chatbot σου δεν λέει την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύει.

Τech & Science / Τa chatbot δεν λένε την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύουν.

Στο νέο της βιβλίο Prophecy, η φιλόσοφος Carissa Véliz υποστηρίζει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μηχανή γνώσης αλλά μηχανή πρόβλεψης. Από τους αρχαίους μάντεις μέχρι τα chatbots της Big Tech, το βιβλίο εξετάζει πώς η εμμονή με το μέλλον μπορεί να μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο ελεύθερους και πιο ίδιους μεταξύ μας.
THE LIFO TEAM
Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir: όταν ο όρκος φτώχειας συναντά τη Wall Street

Τech & Science / Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir

Μια καθολική μοναχή χρησιμοποιεί τις μετοχές ως εργαλείο πίεσης απέναντι σε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου. Μετά τη Citigroup και τη Microsoft, η Σούζαν Φρανσουά βάζει στο στόχαστρο την Palantir και ζητά να της απαντήσει πώς αυτή επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
THE LIFO TEAM