Έρευνα: Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα δύο γονίδια που είναι συχνότερα στους ομοφυλόφιλους

Έρευνα: Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα δύο γονίδια που είναι συχνότερα στους ομοφυλόφιλους Facebook Twitter
1

Δύο γονίδια που είναι συχνότερα στους ομοφυλόφιλους και φαίνεται να επηρεάζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των αγοριών, αυξάνοντας την πιθανότητα ομοφυλοφιλίας, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης πάνω στο γενετικό υπόβαθρο του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις προς το ίδιο φύλο.


Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα 1.077 ομοφυλόφιλων ανδρών και το συνέκριναν με τα γονιδιώματα 1.231 ετεροφυλόφιλων. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον 'Αλαν Σάντερς του Πανεπιστημίου Νορθ Σόουρ του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports».


Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύφθηκαν δύο γονίδια, το TSHR στο χρωμόσωμα 14 και το SLITRK6 στο χρωμόσωμα 13, τα οποία εμφανίζονται συχνότερα στο DNA των «γκέι». Η ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι, εν μέρει τουλάχιστον, η ομοφυλοφιλία έχει και βιολογική βάση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτό.


Το δεύτερο από τα δύο γονίδια παίζει σημαντικό ρόλο στην νευροανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα ενεργό στην περιοχή του υποθαλάμου, όπου παράγονται οι ορμόνες που ελέγχουν τις σεξουαλικές ορμές. Προηγούμενη μελέτη από το 1991 έχει δείξει ότι ορισμένα τμήματα του υποθαλάμου είναι έως 34% μεγαλύτερα στους «γκέι».
Το άλλο γονίδιο, το TSHR, εμπλέκεται στη λειτουργία του θυρεοειδούς και επίσης επιδρά στον εγκέφαλο μέσω μιας πρωτεΐνης που ενεργοποιεί τον εν λόγω αδένα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι και ο θυρεοειδής εμπλέκεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό.


Οι ερευνητές τόνισαν ότι η ανακάλυψή τους δεν δίνει μεν οριστική απάντηση στο ερώτημα αν η ομοφυλοφιλία στους ανθρώπους έχει βιολογική βάση, όμως παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι αυτό όντως συμβαίνει. Προηγούμενες έρευνες που είχαν εστιάσει στο οικογενειακό ιστορικό και σε διδύμους, συμπέραναν ότι η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στον σεξουαλικό προσανατολισμό. 'Άλλες μελέτες είχαν βρει κάποιες διαφορές στα χρωμοσώματα 8 και Χ μεταξύ «ομοφυλόφιλων» και «στρέιτ».


Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το δείγμα γονιδιωμάτων που μελέτησαν, είναι μικρό για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, γι' αυτό ανάλογες μεγαλύτερες μελέτες πρέπει να ακολουθήσουν. Επίσης υπογράμμισαν ότι δεν θα γίνουν «γκέι» όλοι οι άνδρες που έχουν στο γενετικό τους υλικό τα εν λόγω δύο γονίδια, καθώς, σύμφωνα με τον Σάντερς, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, ιδίως το περιβάλλον.


Ο αμερικανός γενετιστής, σύμφωνα με το «New Scientist», εκτιμά ότι «πιθανώς εμπλέκονται πολλαπλά γονίδια, που το καθένα έχει σχετικά μικρή επίδραση. Υπάρχουν σίγουρα άνδρες που έχουν τη γονιδιακή παραλλαγή η οποία αυξάνει την πιθανότητα να γίνουν γκέι, αλλά δεν θα γίνουν».


Αν από κοινού πολλά γονίδια, το περιβάλλον και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στον σεξουαλικό προσανατολισμό, τότε αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται αμφισεξουαλικοί ή θεωρούν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους ως ένα ευρύ φάσμα και όχι ως κάτι «παγιωμένο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM
«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM