12 σημάδια ότι καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ' όσο πρέπει

12 σημάδια ότι καταναλώνετε περισσότερη ζάχαρη απ' όσο πρέπει Facebook Twitter
Η ζάχαρη αφήνει τα σημάδια της στο σώμα μας και εδώ ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τα κιλά, αλλά για τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας ότι υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
1

Οι συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία μας είναι γνωστές. Και συνήθως, ο δραστικός περιορισμός και η διακοπή της κατανάλωσης της προκύπτει μόνο όταν τα επίπεδα του σακχάρου εκτιναχθούν, επιβάλλοντας ένα πιο συντηρητικό διατροφολόγιο. Κι όμως, η ζάχαρη αφήνει τα σημάδια της στο σώμα μας και εδώ ο λόγος δεν γίνεται μόνο για τα κιλά, αλλά για τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός μας ότι υποφέρει από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, και συνήθως δεν γνωρίζουμε πώς να τα διακρίνουμε. Να, 12 από αυτά:

1. Πεινάτε συνεχώς

Αν μόλις έχετε καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα, με όλα τα συνοδευτικά, αλλά εξακολουθείτε να πεινάτε, αυτό είναι μία ένδειξη ότι ο οργανισμός έχει καταναλώσει σωρευτικά όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση μπλοκάρει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να μην μετατρέπεται σε ενέργεια και να αισθάνεστε αδύναμοι και πεινασμένοι. 

2. Ξυπνάτε με δυσκολία

...και το αίσθημα υπνηλίας και κούρασης σας συνοδεύει για ώρες μετά το ξύπνημα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που περιγράφετε παραπάνω. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και πάλι ευθύνεται για τον τρόπο που εκμηδενίζεται η ενέργεια σας τόσο γρήγορα και αργείτε να την επαναφέρετε στα αναγκαία επίπεδα. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να ελαττώσετε τα προϊόντα ζάχαρης και να την αντικαταστήσετε με μέλι.

3. Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα 

Η συχνο-ουρία είναι μία πρώτη ένδειξη αυξημένου σακχάρου, που με τη σειρά του δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών. Το σώμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κι όταν δεν τα καταφέρνει -όταν, δηλαδή, στον οργανισμό παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης- τότε το σώμα αποβάλλει το περιττό μέσω της ούρησης. Αν νιώθετε την ανάγκη για ακόμη μία επίσκεψη στην τουαλέτα, ενώ η τελευταία φορά που βρεθήκατε εκεί ήταν πριν από 10 λεπτά, θα πρέπει να προβληματιστείτε. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, αλλά δοκιμάστε για λίγες μέρες να κόψετε μαχαίρι τα γλυκά τσιμπολογήματα και να μετρήσετε τις φορές που νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε μέσα στη μέρα.

4. Υποφέρετε από ξηροστομία και επίμονο αίσθημα δίψας

Η ζάχαρη έχει την τάση να αφυδατώνει τον οργανισμό. Γι΄αυτό μετά από ένα δροσιστικό αναψυκτικό ίσως αισθάνεστε την ανάγκη για ένα ποτήρι νερό και παρά την ψευδαίσθηση ότι μόλις καταναλώσατε αρκετά υγρά. Κατά τον ίδιο τρόπο οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη -είτε αναγράφεται στα συστατικά αυτού που καταναλώσατε είτε όχι- "στεγνώνει" το στόμα και δημιουργεί το αίσθημα της δίψας. Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα αναψυκτικό και ένα μπουκαλάκι νερό, επιλέξτε το δεύτερο. Αν δεν μπορείτε με τίποτα το άγευστο νερό, προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή λίγες σταγόνες του ή ακόμη καλύτερα παγάκια φυσικών χυμών φρούτων που αρωματίζουν και δίνουν γεύση με φυσικό τρόπο το νερό σας.

5. Ξαφνική απώλεια βάρους 

Αυτό σίγουρα θα σας χαροποιήσει, παρά θα σας προβληματίσει. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχετε, αν συνεχίζετε να τρώτε κανονικά γεύματα μέσα στη μέρα, αλλά παρ' όλα αυτά χάνετε βάρος. Αν αυτό συσχετίζεται και με τη συχνοουρία επίσης θα πρέπει να προβληματιστείτε, κυρίως για τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σας και για τα θρεπτικά στοιχεία που δεν μπορεί να απορροφήσει. Όσο ο οργανισμός σας θα προσπαθεί να αποβάλλει τη γλυκόζη που δεν του χρειάζεται, τόσο θα καταναλώνει θερμίδες και θα οδηγεί στην απώλεια βάρους. 

6. Επιρρέπεια στις ουρολοιμώξεις 

Το ακριβώς παραπάνω σας κάνει πιο ευάλωτους σε κάθε είδους ουρολοίμωξη, ενώ ταυτοχρόνως καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι αρρωσταίνετε συχνότερα απ' ό,τι συνήθως και κυρίως ότι ο οργανισμός αργεί να αναρρώσει από κρυολογήματα, ιώσεις και εποχιακές γρίππες, μη βιαστείτε να καταφύγετε στα αντιβιοτικά. Ελαττώστε τη ζάχαρη και τα παράγωγα της στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. 

Επίσης, η ξηροδερμία, η θολή όραση, η δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και οι πληγές που κλείνουν αργά και επώδυνα, αλλά και η ανικανότητα, καθώς και η κυκλοθυμία σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωσης ζάχαρης. Βέβαια, πριν συμπεράνετε (από μόνοι σας) ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ή απλώς κόψτε τη ζάχαρη (μαχαίρι!) για περίπου 4 εβδομάδες. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ωστόσο θα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε πόσα από τα παραπάνω συμπτώματα καταφέρατε να εξαλείψετε...

Με στοιχεία από το Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Υγεία & Σώμα / Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τον διαβήτη

Μπορεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αυξάνεται ανησυχητικά στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά το να προστατευτούμε από την «επιδημία του αιώνα» παραμένει μια απλή, καθημερινή υπόθεση: αρκεί να τρεφόμαστε σωστά και να περπατάμε μία ώρα καθημερινά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Δίαιτες-εξπρές, νηστεία και τι διατροφικά λάθη κάνουμε αυτή την εποχή

Ο Λάμπρος Μουλίνος λύνει απορίες για τις διατροφικές μας επιλογές, τις δίαιτες που προτιμούμε να ακολουθήσουμε και τους τρόπους άσκησης που (δεν) υιοθετούμε και γι' αυτό δεν βλέπουμε αποτέλεσμα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τον Ιούλιο έκοψα την ζάχαρη,αντικατέστησα τα γλυκά με φρούτα,μείωσα ψωμί τελείως τα αρτοσκευάσματα,εντελώς τα τσιμπήματα και έβαζα κανονική μερίδα φαγητού,δηλαδή αντί στην μπανιέρα έβαζα το φαγητό στο πιάτο.6 κιλά σε ένα μήνα κορίτσια...Ύστερα ήρθαν οι διακοπές.