Στο σημερινό «Α μπα»: η σημασία της παιδικής ηλικίας

Στο σημερινό «Α μπα»: η σημασία της παιδικής ηλικίας Facebook Twitter
34


__________________
1.

Καλησπέρα α,μπα μου, θαυμάζω πολύ της απόψεις σου και έτσι θέλω να σου εκφράσω το πρόβλημα μου.
Είμαι σε μία σχέση η οποία πλέον με πνίγει καθώς πιστεύω πως δεν έχω κάτι να πάρω από αυτή αλλά ούτε και να δώσω. Μέχρι να το τελειώσω -που θα γίνει εντός ολίγων ημερών- βιώνω μια καθημερινή πίεση η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι μαζί με τον χωρισμό μου θα χάσω και φίλους του αγοριού μου που τους εκτιμώ και συμπαθώ πολύ(έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ). Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως η σχέση μας είναι μικρή (κρατά 2,5 μήνες) και μου έχει συμπεριφερθεί άψογα. Κάθομαι και υπεραναλύω την κατάσταση και το μόνο που καταφέρνω είναι να φτάσω στο συμπέρασμα πως ‚ θα τον πληγώσω χωρίς να το θέλω και αυτό εμένα με θλίβει και μαζί με αυτό πως θα με επιβαρύνει και η τυχόν γνώμη που θα σχηματίσουν οι φίλοι του. Μήπως είμαι απλά μια drama queen? Εγωίστρια? τι απ'όλα? τα θέλω όλα δικά μου? και την παρέα του και να μην είμαι με αυτόν? πως θα καταφέρω αυτή τη συνύπαρξη?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

H προτεραιότητα είναι να είσαι σωστή απέναντι στον εαυτό σου και στους άλλους. Το να σε αγαπάνε όλοι είναι μια επιθυμία που είναι σεβαστή, αλλά πρέπει να ακολουθεί.

__________________
2.

Γειά σου αμπα! Είσαι μια απο τις αγαπημενες μου συνηθειες!
Θέλω να σε ρωτησω, πως αλλάζει κανεις χαρακτήρα; προσωπικοτητα; (ξερω ειναι διαφορετικα πραγματα αλλα ποτε δεν καταλαβα την ουσιαστική διαφορα τους) νιώθω οτι ειμαι πολυ παθητική, οτι δε διεκδικω, οτι ειμαι δειλή. Ισως γι αυτο να ευθύνεται το οτι στα παιδικά μου χρόνια η αδερφή μου μου έκανε απίστευτο ψυχολογικό πόλεμο, κατακρινοντας με το χειρότερο τρόπο οποιαδήποτε κίνησή μου και η μαμά μου δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την σταματησει ισα ισα που συνηθως εγω την πληρωνα απο πανω πχ. εγω επρεπε να φυγω απο το δωματιο για να μην τσακωνομαστε "γιατι την ξερεις τωρα την αδερφη σου τι χαρακτήρας είναι" και πολλά άλλα...δε μπορούσε να επιβληθεί στο ίδιο της το παιδί και προτιμούσε να "ευνουχισει" την προσωπικοτητα του αλλου, μου ειχαν κολλήσει τη ρετσινιά ότι δεν είμαι καλή μαθήτρια και συζητούσε την πρόοδο μου με τις θειες μου οι οποιες οπως καταλαβαινεις το στοματακι τους δεν το κρατούσαν κλειστό. Όταν ήμουν γυμνάσιο κ πήρα σχετικά καλούς βαθμούς θυμάμαι γύρισε μια απο τις θειες μου και ειπε "ειδατε και μεις λεγαμε οτι εχει δυσλεξια και οτι δεν τα παιρνει τα γραμματα" μπορει να σου φαινεται υπερβολικο αλλα εγω ετσι αισθανομαι. ειμαι πολυ θυμωμενη μαζι της και ακομη της το χτυπαω. νιωθω οτι κουβαλαω τα "σκουπιδια" καποιου αλλου,οτι ημουν μονυμως εκτεθειμένη στην κριτικη του ενος και του αλλου ασχετου και οτι η ιδια μου η μανα δεν εκανε τιποτα απολυτως για να με προστατεψει . πολλες φορες ευχομαι να ημουν μοναχοπαιδι, δε θα ειχα αυτο το προβλημα που πραγματικα με βασανιζει κ μου εχει στοιχησει παρα πολλα στην πορεια της ζωης μου . πλεον ειμαι 30. ΔΕν ξερω αν το θυμηθηκα πολυ αργα. Προσφατα έφυγα απο Ελλάδα, εργάζομαι εξωτερικο. σκεφτηκα οτι ειναι μια καλη ευκαιρια να τα παρω ολα απο την αρχη, αλλα γαμωτο παλι αυτη η παθητικοτητα μου με κανει "θυμα" πολλων περιστασεων . Νιωθω οτι εχω πεσει σε μια επαναλαμβανομενη κατασταση κ δε μπορω να βρω την ακρη του νήματος για να ξεμπερδεψω το κουβαρι. Σκεφτηκα να παω σε ψυχολογο αλλα ειναι πολυ ακριβο κατι τετοιο για εδω . στην ψυχολογο που παρεχει η εταιρεια δε θα ηθελα να το ρισκαρω να παω γιατι παρολο που μου ειπε οτι μπορω να την επισκεπτομαι και για προσωπικα μου ζητηματα κ οτι τιποτα απο οσα συζηταμε δεν προκειται να "φτασει" στην εταιρεια εγω τρεφω τις αμφιβολιες μου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ποτέ δεν είναι αργά για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Να πας στον ψυχολόγο της εταιρείας και ξεκινήσεις. Δεν χρειάζεται να την εμπιστευτείς με την πρώτη επίσκεψη, αλλά να πας και να ξεκινήσεις, μέχρι να βρεις τον τρόπο να πας αλλού, αν χρειαστεί.


Αν είναι σοβαρή η εταιρεία είναι αρκετά απίθανο να ριψοκινδυνέψει την θέση της. Η εχεμύθεια είναι πολύ βασική προϋπόθεση για έναν ψυχολόγο έτσι κι αλλιώς. Αν μυριστείς παραβίαση μπορείς να της κάνεις τεράστια ζημιά, μόνο να χάσει έχει.


Αυτό μόνο μπορώ να σου πω γιατί αυτά που περιγράφεις για τη ζωή σου δεν λύνονται με συμβουλές στο πόδι. Είναι η ιστορία της ζωής σου, ένα χταπόδι με πολλά πόδια, με πολλές αναμνήσεις, με πολλά παράπονα και πίκρα και πολλές παρανοήσεις και γενικώς, πάρα πολλά. Θα χρειαστεί χρόνος για να την βάλεις στη σειρά, και οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις με έναν ειδικό. Αυτό που ρωτάς, αν μπορείς να αλλάξεις χαρακτήρα, γίνεται. Αξίζει η προσπάθεια με ψυχολόγο, γιατί γίνεται. Πρέπει όμως να την κάνεις με ψυχολόγο.


__________________
3.

ετοιμάσου για μεγάλη πρόταση χωρίς τελεία.. Να φύγω από το νησί ονείρων-φοιτητικό μέρος έπειτα από 4 χρόνια σπουδών και άλλα 2 (το 2ο το τωρινό) με μεταπτυχιακές σπουδές και εργασία σχετική κάπως με τις σπουδές αλλά με χαμηλό μισθό(και αβεβαιότητα αύξησης),αντιπαλότητα και το σημαντικότερο χωρίς μία αγκαλιά-άνθρωπό μου και να γυρίσω στο σπίτι παύλα πατρίδα παύλα δεν ξέρω αν έχω πιθανότητες για δουλειά αλλά θα είμαι στους δικούς μου ανθρώπους που με αγαπάνε-αγκαλιάζουν και δεν θα έχουν έξοδά μου(ενοίκια) ?
Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι καλύτερο...

σόρρυ για την τελεία, την τρώει καθημερινά η αβεβαιότητά μου!
- Αστέρι (κρύβει όνομα)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εχμ, στην μία περίπτωση θα έχεις δουλειά και στην άλλη όχι. Ή έχεις κάτι υπόψη σου; Επίσης δεν μας λες αν έχεις λεφτά (η οικογένεια σου). Βασικά, δεν μας λες τα σημαντικότερα.

__________________
4.

Γεια σου Αμπα μου! Να πω κι εγω το γνωστό κλισέ του ποσο αγαπώ την στήλη σου; Θα το πω:την υπεραγαπω!
Και νομίζω πως η αγάπη μου αυτη σχετίζεται κάπως και με το θεμα για το οποιο αποφάσισα να σου γράψω!
Και θα ξεκινήσω με την ερώτηση και θα δωσω και μια μικρή ανάλυση αυτής!
Η ερώτηση είναι :
Πιστεύεις πως το γνωστό σε ολους μας κουτσομπολιό, χωρίζεται σε κατηγορίες;Και κυρίως σε κακοπροαίρετο και καλοπροαίρετο;Επίσης θεωρητικά, ποσο υγιές πιστεύεις πως είναι;
Προσωπικά με λες ανετα κουτσομπόλα, αλλα δεν το κανω με κακία. Θελω να μαθαίνω πράγματα γυρω μου για ανθρώπους ,οχι όμως για να τα χρησιμοποιήσω εναντίον τους ή εναντίον κάποιων άλλων! Ουσιαστικά ναι μεν τα μαθαίνω για να τα ξερω, ομως ποτε δεν θα μπω στο τρυπακι του να παω να πω σε κάποιον :ξερεις αυτος μου ειπε αυτο, εκεινο, το ενα το άλλο! Απλως θέλω να ξερω τα πάντα για τους πάντες για εμενα και μονο για εμένα! Βεβαια δεν θα σου πω ψέματα πως αν πέσει στην αντίληψη μου οτι γίνεται ενα "πηγαδάκι" και δεν ειμαι μεσα σε αυτο ωστε να μαθω τι λένε, ψιλοτσαντιζομαι και προσπαθώ πλαγίως να μαθω και αν τα καταφέρω δεν συνεχίζω την συζήτηση παρα μονο ηρεμώ που το έμαθα! Αν παλι δεν καταφέρω να μαθω τι λέγανε εντάξει, μου φεύγει σε κανενα μισάωρο η ολη μου τρελα με αυτο και έπειτα το ξεχνάω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κουτσομπολιό είναι να μιλάς πίσω από την πλάτη των άλλων για τα προσωπικά τους, είτε σου τα έχουν εμπιστευτεί, είτε επειδή τα έχεις μάθει από άλλους, βασικά με αρνητικό τρόπο, δηλαδή κριτικάροντας. Καλοπροαίρετο κουτσομπολιό δεν υπάρχει – η αφέλεια δεν συγχωρείται, δεν κατατάσσεται στην κατηγορία «αλλά είχα καλές προθέσεις».


Αν πραγματικά και με το χέρι στην καρδιά δεν μεταφέρεις πληροφορίες άλλων, δεν τις συζητάς, δεν τις κριτικάρεις, και με το χέρι στην καρδιά τις κρατάς όοοολες μόνο για τον εαυτό σου, δεν είσαι κουτσομπόλα. Αυτό που έχεις εσύ είναι τεράστια, γιγαντιαία περιέργεια να ξέρεις τι γίνεται και τι κάνει ο καθένας. Αν δεν είναι για να μεταφέρεις πληροφορίες ώστε να νιώσεις πιο κοντά με τους άλλους, τότε μοιάζει με ανάγκη για έλεγχο του περιβάλλοντος σου. Σχετικά με το κατά πόσο είναι αυτό υγιές, δεν ξέρω. Εξαρτάται από το αν σου δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις σου με τους άλλους.

__________________
5.

Θα ήθελα να τονίσω, να πω και να ρωτήσω τα εξής:
Σαν εσωστρεφής χαρακτήρας που είμαι.. και όπως όλοι οι άνθρωποι στον παρελθόν τους έχουν πληγωθεί από λάθους ανθρώπους!
Μερικοί έχουν αποφασίσει (αναλόγως τον χαρακτήρα-άνθρωπο) να κλείστουν στον εαυτό τους και να μην ξανα εμπιστευθούν ποτέ ξανά κανέναν γιατί πληγώθηκαν αρκετά!
Ενώ έχω ρωτήσει τον κοινωνικό μου περίγυρο..όλοι μου λένε το ίδιο κοινό παρανομαστή! ΝΑ ΜΙΛΑΩ, να ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΩ τίποτα μέσα μου! Και αυτό δεν το καταλαβαίνω πως μπορεί αυτό να βοηθήσει..
Με αποτέλεσμα να τα κρατάω όλα μέσα μου αλλά μετά με χτυπάνε πίσω..
Υπάρχει μια μέση λύση να αντιμετωπίσω αυτό που περνάω;; δίχως να βασανίζω το μυαλό μου για τα ανείπωτα λόγια, σκέψεις και συναισθήματα ;;
Ψυχικά ασθενής, βαρεία αρρώστια ή απλά μια δειλή γυναίκα;;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν δεν καταλαβαίνεις πώς μπορεί να βοηθήσει το να μιλάς και να μην κρατάς πράγματα μέσα σου, τότε πώς γίνεται μετά από μια πρόταση να λες ότι βασανίζεσαι από ανείπωτα λόγια, σκέψεις και συναισθήματα;


Άλλο εσωστρεφής, και άλλο να περιμένεις από τους άλλους να μαντέψουν τι θέλεις, τι σκέφτεσαι, και να το κάνουν είτε τους αρέσει είτε όχι, χωρίς διαπραγμάτευση, μόνο και μόνο για να σε ευχαριστήσουν. Δεν γίνεται να είσαι πάντα η προτεραιότητα, αλλά κυρίως, δεν γίνεται να περιμένεις ότι οι άλλοι θα σε καταλάβουν με έναν μαγικό τρόπο, αν σχηματιστεί μια μαγική σύνδεση. Βαθιά σύνδεση χωρίς λόγια υπάρχει, αλλά προϋποθέτει πολύ χρόνο και ΠΟΛΛΗ κουβέντα.


Όταν έχουμε ένα θέμα συμπεριφοράς που μας δημιουργεί πρόβλημα με τους άλλους και στη σχέση με τον εαυτό μας, και δεν ξέρουμε από πού έχει προκύψει και πώς να το αλλάξουμε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε ψυχολόγο.


__________________
6.

Εδώ κ 1 χρόνο ζω στο Λονδίνο με την πολύχρονη σχέση μου. Ήρθε πρώτα εκείνος κ μετά ακλούθησα εγώ ..δεν πολυσκέφτηκα αυτή μου την απόφαση, είμαστε πολλά χρόνια μαζί και δεδομένης της κακής κατάστασης της Ελλάδας, σκέφτηκα να δω και κάτι άλλο. Εδώ και 1,5 χρόνο όμως έχει μπει στη ζωή μου κάποιος άνθρωπος από το παρελθόν μου, στην αρχή τα λέγαμε φιλικά κ στην πορεία συνειδητοποίησα ότι τρέφω πολλά συναισθήματα για εκείνον όπως κ αυτός θεωρώ για μένα ..έχουμε βρεθεί κάποιες φορές και νιώθω πολύ όμορφα. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι είναι ο Mr Perfect, μου αρέσει έτσι όπως είναι όμως και με κάνει χαρούμενη. Έχουμε προσπαθήσει να το κόψουμε πολλές φορές, γιατί και εκείνος ζει σε άλλη χωρά του εξωτερικού και είναι ψυχοφθόρα όλη αυτή η κατάσταση, αλλά πάντα καταλήγουμε να μιλάμε πάλι. Το έχω συζητήσει με τη μητέρα μου, με την όποια έχω άριστη σχέση και μου λέει να μην τα χαραμίσω όλα για έναν ενθουσιασμό κ πως όλες οι σχέσεις έτσι καταλήγουν μετά από καιρό και να stick to what I have. Έμενα όμως με τρώει όλο αυτό και συνειδητοποιώ πως για να νιώθω έτσι για κάποιον άλλον, κάτι δεν με καλύπτει πια στη σχέση μου και πως φοβάμαι να το παραδεχτώ. Φοβάμαι το ρίσκο όμως, μην το μετανιώσω και ξέρω πως μετά δεν θα υπάρξει επιστροφή .. κ περά από αυτό είναι ο άνθρωπος μου όλα αυτά τα χρόνια, η σκέψη ότι δεν θα μιλάμε (γιατί αποκλείεται να δεχτεί να μείνουμε φίλοι) με πονάει ..με πονάει όμως και αυτό το χλιαρό, που βιώνω εδώ. Επίσης με φοβίζει να πάω στην χωρά που μένει ο άλλος, γιατί δεν μιλώ τη γλώσσα και αυτό νιώθω πως θα μου στερήσει κάποιες επαγγελματικές ευκαιρίες, που έχω στην Αγγλία. Ο οποίος άλλος έχει αρχίσει στο μεταξύ να κουράζεται και να αποστασιοποιείσαι σιγά σιγά. Γενικά φοβάμαι το ένα, φοβάμαι το άλλο και δεν παίρνω καμία απόφαση και παραμένω μπερδεμένη. Όλη αυτή η κατάσταση επίσης δεν με αφήνει να νιώσω το Λονδίνο σπίτι μου (για το οποίο δεν πολυτρελαίνομαι κιόλας), ζω εκεί, δουλεύω, αλλά η σκέψη μου τρέχει αλλού. Θα περιμένω τη συμβουλή σου.. σε ευχαριστώ πολύ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εύχομαι πραγματικά να μην περίμενες τη συμβουλή μου.


Διότι, συμβουλή δεν έχω. Έχω όμως να κάνω μια παρατήρηση: η ζωή σου εξαρτάται από τους άντρες που είναι στη ζωή σου.


Πήγες στο Λονδίνο για έναν άντρα, και αναρωτιέσαι αν πρέπει να φύγεις από το Λονδίνο για έναν άλλον άντρα. Αν δεν μπορείς να μείνεις κάπου μόνη σου, με τις δικές σου δυνάμεις, θα παρασέρνεσαι συνέχεια από τον καθένα με τον οποίο περνάς καλά, και δεν θα καταλαβαίνεις ποιος σου ταιριάζει, ποιος σου αρέσει, και ποιος είναι κατάλληλος για σένα. Θυμάσαι ποια είσαι;

 

_________________
7.

Τελευταία έχω παρατηρήσει το εξης: Ενήλικες που είχαν δύσκολη παιδική ηλικία καταφέρνουν πολύ νωρίς στη ζωή τους να αποκτήσουν αυτογνωσία, αναζητουν ανοιχτα, και ακομπλεξάριστα θα ελεγα, τις απολαύσεις που έχει να προσφέρει η ζωή και γενικα δεν θελουν να ζοριζονται ιδιαιτερα. Αντιθέτως, οσοι μεγαλωσαν προστατευμενοι και χωρις βαρύγδουπα προβλήματα, κανουν λιγοτερο συμφερουσες επιλογες, που εχουν στοιχεια δυσκολιας και προσωπικης πιεσης. Νιώθουν αραγε την αναγκη να παιδεύονται περισσότερο στη ζωή τους? Μήπως μεγαλωνοντας ψάχνουν τα δύσκολα που δεν εζησαν? Μήπως είναι πιο ξεκούραστοι και νομίζουν πως έχουν αντοχές ενω οι πρώτοι ξέρουν ότι αυτο είναι μια σκέτη ματαιοτητα; Εσύ τι λες, βρε α μπα, για όλα αυτά ?

- Κυρία Φιλοσόφου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δε νομίζω ότι είναι καλή φιλοσοφική κίνηση να βάζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ειδικά αν οι κατηγορίες είναι δύο, και ακόμα ειδικότερα αν συσχετίζουμε αφετηρία με αποτέλεσμα τόσο αυστηρά. Υπάρχουν ενήλικες που είχαν δύσκολη παιδική ηλικία και αυτό τους βαραίνει για πάντα. Υπάρχουν προστατευμένοι που δεν βγαίνουν ποτέ από την φούσκα προστασίας τους και περνούν ζωή χαρισάμενη. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες εκδοχές. Αυτό που έχεις παρατηρήσει είναι αυτό που έχεις δει πρόσφατα, μην κάνεις γενικές κρίσεις για κάτι τόσο πολύπλοκο όπως είναι η εξέλιξη του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Δεν έχει βρεθεί ακόμα επιστήμη που έχει καταφέρει να σχετίσει απόλυτα το ένα με το άλλο.


Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν χαρακτηριζόμαστε από την παιδική μας ηλικία με καταδικαστικό και συγκεκριμένο τρόπο. Θα ήταν πολύ θλιβερό και τρομαχτικό αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Η σημασία της παιδικής ηλικίας ως εξήγηση για τα πάντα είναι πολύ παλιά θεωρία και έχει απορριφθεί άπειρες φορές. Κρατάει επειδή είναι εύκολη στην κατανόηση ως υπεραπλούστευση – και γι'αυτό ακριβώς είναι λάθος.


34

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#4 Για τα δικά μου δεδομένα θεωρώ ότι η γράφουσα είναι αν μη τι άλλο πολύ περίεργη. Μου θυμίζει την ταινία "Οι ζωές των άλλων"(πολύ καλή να την δείτε) Να ρωτήσω κάτι για το κουτσομπολιό. Πες ότι συναντάς έναν παλιό σου φίλο και με την τότε κοινή σας παρέα έχεις κρατήσει εσύ επαφές και σε ρωτάει τι κάνει ο τάδε? και ο τάδε?και απαντάς ο τάδε παντρεύτηκε, ο τάδε μετακόμισε στο εξωτερικό. Αυτό είναι κουτσομπολιό??Η αν υπάρχει μία κοινή παρέα και ρωτάς "ρε παιδιά τον Β έχω καιρό να τον δω ολα καλα? και απαντάνε ναι έχει παίσει με τα μουτρα στη δουλειά. Είναι κουτσομπολιό? Η για έναν κοινό φίλο που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και συζητάτε συμβουλες για να του δώσετε είναι κουτσομπολιό?Η αν στον κολλητό σου λες πχ η αδελφή μου αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα και δενξέρω τι να κάνω για να βοηθήσω πες καμιά ιδέα ? Είναι κουτσομπολιό ??
#7 Εν μέρει συμφωνώ με την Αμπα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχουν κατηγορίες, σχετικά με τη διαχείριση της παιδικής ηλικίας.Αλλά θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων και η ερώτηση αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία.Όποιος έχει κακοποιηθεί στην παιδική του ηλικία, παθαίνει σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή ψυχική αναπηρία.Είναι σαν να του λείπει, ας πούμε ένα χέρι.Το πως ζουν οι άνθρωποι με ένα χέρι, ας μας το πουν καλύτερα οι ίδιο. Όσοι επίσης νομίζουν πως εννοούμε κακοποίηση, ότι ας πούμε δε μου πήρε η μαμά μου τη σοκολάτα που ήθελα, πλανώνται πολύ σοβαρά.Δεν καταλαβαίνουν τον απίστευτο πόνο, την απελπισία και τη δυστυχία που νοιώθει ένα παιδί, που δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα για να γλιτώσει.Επίσης όποιος δεν γνωρίζει, πότε σχηματίζεται η προσωπικότητα του ανθρώπου, οι άμυνες του, η αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση κ.λ.π είναι απλά αμόρφωτος.Και ναι αγαπητή αμπά, που καταλαβαίνω,πως η απάντηση σου είναι καλοπροαίρετη και θέλεις να είσαι αισιόδοξη ως προς το θέμα ΚΑΙ καταδικαζόμαστε ΚΑΙ χαρακτηριζόμαστε από την παιδική μας ηλικία.Δεν με αφορά, αν κάποιοι καταχρώνται τους όρους και βρίσκουν δικαιολογίες για τη δική τους ανεπάρκεια, αυτό που γνωρίζω απόλυτα είναι ότι η παιδική ηλικία είναι ατομικό θεμελιώδες δικαίωμα και όχι τυχαία.Η παιδική κακοποίηση είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να την ξεπετάμε και να λέμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από τους εφιάλτες του και είναι στο χέρι του και διάφορα χαριτωμένα.Οι περισσότεροι τρελαίνονται, κάποιοι κάνουν εγκλήματα και λίγοι, πολύ λίγοι ζούνε με την αναπηρία τους....Μη μιλάτε αφ υψηλού λοιπόν περί κακοποίησης γιατί δεν ξέρετε προφανώς τι σημαίνει και τι αφήνει....Άσε δε, που είμαι πολύ καχύποπτη ως προς τους ανθρώπους που δήθεν δεν καταλαβαίνουν όλα αυτά. Νομίζω ότι έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη κακοποίηση σε σημείο, που δεν διανοούνται καν, για να την αναγνωρίσουν.Τουλάχιστον εμείς κάνουμε κάτι. Το ξέρουμε...και η γνώση είναι δύναμη
καταδικαζόμαστε και χαρακτηριζόμαστε είναι πολύ τελεσίδικα αμφότερα και δεν ισχύουν στον ίδιο βαθμό για ολους. Διαμορφωνόμαστε καθ όλη την διάρκεια της ζωής μας, από πολλά: γεγονότα, σχέσεις(και τα διαμορφωνουμε).Η τύχη βέβαια ,σαφέστατα παίζει ρόλο,αναφέρθηκε από άλλον σχολιαστή ,πριν από μένα.
6. Υπάρχει μία κάβα ερωτήσεων που συνοψίζονται στο εξής: <<Είμαι σε σχέση και νταραβερίζομαι παράλληλα και με άλλον, δεν ξέρω τι να κάνω και δε θέλω να χάσω τίποτα από τα δύο, γι'αυτό δεν παίρνω καμία απόφαση.>> Αυτό λέγεται, θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, οπότε κοιτάω μόνο την πάρτη μου. Καλά κρασά.
#2 Ψάξε και τις παροχές της χώρας που μένεις. Για παράδειγμα και εδώ στην Ολλανδία οι ψυχολόγοι είναι ακριβοί αλλά μπορείς να πάρεις κάποια από τα χρήματά σου πίσω από την ασφάλιση υγείας σου. Καλή δύναμη και όλα θα ξεκαθαρίσουν (σου το λέει κάποια που έχει δει την αλλαγή στην ίδια)!
#2 Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ταυτίζομαι μαζί σου και πόσο θυμώνω ακόμα με γονείς σαν τους δικούς μας....Φαντάσου ότι έγινα δικηγόρος και ο πατέρας μου ακόμα λέει ότι δεν έκανα εγώ για γράμματα .......ΑΦΩΝΟΙ;Έχω κι εγώ μια αδελφή μεγαλύτερη, που όπως και η δική σου, ήταν τραμπούκος και συνεχίζει βέβαια, αλλά πλέον μακρυά από εμένα. Ακριβώς όπως και η μάνα σου έτσι και η δική μου ζητούσε άτυπα από εμένα να υφίσταμαι όλη τη βία για να έχει το κεφάλι της ήσυχο τουλάχιστον από το ένα παιδί. Ε όπως και να το κάνουμε δύο τρελλά παιδιά πάει πολύ.....Ποτέ δεν με υπερασπίστηκε κανείς, ποτέ δε μου έδωσε δίκιο κανείς από την οικογένεια. Πάντα μόνη μου, πάντα αθόρυβα, τέλειωσα το σχολείο με άριστα, πέρασα στη νομική, έγινα δικηγόρος στην Αθήνα, απέκτησα πελάτες δικούς μου ....πάντα μόνη μου και την οικογένεια απέναντι. Έκανα και ψυχοθεραπεία, αλλά δε νομίζω να με βοήθησε. Όλα τα κλισέ του κόσμου μου έλεγε η ψυχ. Με μπέρδεψε χειρότερα.Αυτό που κατάλαβα όμως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και τον πόνο, του να νιώθεις όλη αυτή την εγκατάλειψη και την εχθρότητα από το οικογενειακό περιβάλλον είναι ότι τελικά έγινα πιο δυνατή.Από την αδελφή μου σίγουρα είμαι πιο ποιοτικός άνθρωπος. Έκανα πολύ καλύτερες σχέσεις και εστίασα σε ψηλότερα επίπεδα αισθητικής ζωής. Αν με άφηναν και εμένα να τραμπουκίζω τους πάντες θα είχα μία άθλια ζωή. Αυτή τη ζωή που ζουν όλοι αυτοί οι δυνάστες των άλλων. Χωρίς χαρά, χωρίς αγάπη, χωρίς διακρίσεις των χρωμάτων....σκέτη αναπηρία δηλαδή.Αυτό που θέλω να σου πω, είναι πως τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει, όλοι σέρνουμε τα κουρέλια της παιδικής μας ηλικίας τελικά, αλλά αυτό είναι ζωή.Άλλοι είναι πιο τυχεροί στο θέμα γονείς, αλλά και πιο άτυχοι. Τουλάχιστον αυτή η διαπίστωση εμένα με έχει βοηθήσει. Μία βόλτα στον Εισαγγελέα ανηλίκων και όταν δεις τι παιρνάνε άλλα παιδιά , θα σκεφτείς πόσο μοιραίο είναι τελικά το που γεννιέται ο άνθρωπος.Πάρε τα θετικά αυτής της δοκιμασίας που σου έτυχε και δούλεψε το. Το μόνο που δε βοηθά είναι να προσπαθείς να αλλάξεις το παρελθόν. Μόνο κακό θα σου κάνει
Πολύ συγκινητική η απάντησή σου.Λυπάμαι πολύ για την ατελέσφορη προσπάθεια με την ψυχολόγο.Ήταν το τελευταίο που χρειαζόσουν. Πέραν τούτου,η αλήθεια είναι ότι κανείς από μας δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο παρελθόν.Σε καλύτερο μέλλον ναι,εφ όσον εστιάσει σ αυτό.Αυτά που συνέβησαν πριν 20 χρόνια επί πόσο διάστημα θα τα σέρνει κανείς σαν αλυσίδες γύρω από τον λαιμό του;Πόσοι άνθρωποι αυτοπαγιδεύονται εφ όρου ζωής σε στείρους εσωτερικούς μονολόγους και υποθέσεις για εναλλακτικές πραγματικότητες χωρίς τέλος;
Το λινκ που παραθέτω (από ομιλία TED) νομίζω θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κι ενδιαφέρον για όσους προβληματίζονται από αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας. https://www.ted.com/talks/elizabeth_loftus_the_fiction_of_memory/transcript?language=el
#7 Τα παιδικά χρόνια μπορούν να αποτελέσουν και κακό και καλό εφαλτήριο για τη ζωή μας αλλά συμφωνώ με την Λένα ότι δεν μπορούν να την καθορίσουν! Είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε ως ένα βαθμό την ζωή μας!
#4Υπάρχει κάτι σε σχέση με το κουτσομπολιό που δε μπορώ να το καταλάβω.Αν κουτσομπολιό θεωρούμε το να μιλας για πράγματα που έχουν συμβεί σε ζωές άλλων ,έχοντας τα μάθει από κάπου, και αυτό θα έπρεπε να μην το κάνεις (δε μιλαω για κριτικαρισμα και κακεντρεχεια κατα τη μεταφορά,αυτό ειναι σίγουρα κατι που δε θα πρεπε να γινεται) τότε δηλαδή θα ήμασταν σε μια κατάσταση που δε θα ξέραμε ποτέ τι έχουν κάνει άλλοι άνθρωποι στη ζωη τους, τι έχει συμβεί σε πάμπολλες περιπτώσεις διαπροσωπικών σχέσεων στον κόσμο κλπ. Νομίζω δηλαδή πως με την πλήρη εφαρμογή αυτού δε θα ειμασταν σε θέση να αναλύσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά σε εκτενέστερα πλαίσια απο αυτά που θα προέκυπταν αποκλειστικά από τη δική μας εμπειρία με ανθρώπους. Προσωπικά δε μου αρέσει να κουτσομπολευω με την κακή έννοια,ούτε έχω περιέργεια να μαθαίνω τι γίνεται στις ζωές των άλλων,αλλα έχω κάνει πάμπολλες εποικοδομητικές συζητήσεις με αφορμή γεγονότα απο ζωές άλλων. Αν θεωρητικά αυτά τα γεγονότα δεν έπρεπε να μην έχουν αναφερθεί θεωρώ ότι θα ήμουν πολύ φτωχότερη στην αντίληψη που εχω για τον κόσμο,την ανθρώπινη διάδραση και κατ επέκταση λιγότερη "πείρα" και περιθώρια ελιγμού στην ίδια τη ζωή μου. Ναι βέβαια,υπάρχουν και τα βιβλία,αλλά δε νομίζω πως απο αυτά ξεκινάει κανείς να πάρει διδαχές για να μάθει τον κόσμο και να προσαρμόζεται μεσα σε αυτόν.
#1 Δεν νομίζω πως μέσα σε 2,5 μήνες προλαβαίνεις να δεθείς τόσο σε μια παρέα. Να περνάς καλά μαζί τους ναι, αλλά να σου έγιναν τόσο σημαντικοί, ώστε να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σου;; Και από την άλλη...για μπες και στην θέση του άλλου ή των άλλων: το πιο πιθανό είναι -αν τον πληγώσεις- να μην σε θέλει πια στην παρέα. Και για τους φίλους του μπορεί να είσαι απλώς η κοπέλα του φίλου τους, οπότε με το που χωρίζεις, χάνεις και τον ρόλο σου αυτό. Από ό,τι κατάλαβα, δεν ήταν κοινή παρέα, ήταν δικοί του φίλοι. Αυτό πρέπει να το σεβαστείς και να το αφήσεις πάνω του/τους πώς θέλουν να το χειριστούν.
#1"Μήπως είμαι απλά μια drama queen?"ε ναι, μαλλον.οι 2,5 μηνες σχεσης δεν δικαιολογουν τοσο καημο για το τι θα πουν οι φιλοι ΤΟΥ, εκτος αν εχεις κανει καποια μικροπεπεια και ανησυχεις, η γουσταρεις καποιον φιλο του ( ε τι να πω πια!).επισης, αν εισαστε φιλοι, μπορειτε μια χαρα να συνεχισετε να ειστε και μετα τον χωρισμο, πραγμα που προφανως ΔΕΝ ισχει. επομενως ποια ειναι η ανησυχια σου? μηπως σε κοιτανε στραβα μερικοι γνωστοι σου επειδη αποφασισες να χωρισεις? τους αφορα??? ουτε τους δικους σου φιλους αφορα, ποσω μαλλον, φιλους του αλλου.
#4"Ουσιαστικά ναι μεν τα μαθαίνω για να τα ξερω, ομως ποτε δεν θα μπω στο τρυπακι του να παω να πω σε κάποιον :ξερεις αυτος μου ειπε αυτο, εκεινο, το ενα το άλλο! Απλως θέλω να ξερω τα πάντα για τους πάντες για εμενα και μονο για εμένα!"ναι, αλλα πας και λες "ξερεις για τον ταδε, εμαθα αυτο κι εκεινο".ελα τωρα, μεταξυ μας ειμαστε. δεν υπαρχει κουτσομπολιο που δεν ανατροφοδοτειται.κανεις δεν καθεται να σου λεει ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ κουτσομπολια οταν εσυ δεν συζητας και δεν μεταφερεις επισης κουτσομπολια. ετσι παει αυτο, ΕΙΔΙΚΑ αν οπως λες εισαι φαν του ειδους.αν μας ελεγες οτι δεν σου αρεσουν αλλα σε πιανουν με το ζορι και ξεκινανε, να πιστευαμε οτι δεν εισαι κουτσομπολα. αλλα να τραβας τετοιο ζορι η ιδια και να μην κουτσομπολευεις, δεν παιζει ουτε 1/1.000.000
#3 Εννοείς πως μετά από 6 χρόνια που ζεις μόνη σου θα γυρίσεις πίσω να ζήσεις με τους γονείς σου;;; Ζόρικο πράγμα. Η σχέση σας δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση αυτή που άφησες ακόμα και τώρα που όπως λες έχετε καλή σχέση. Αυτό που έχει αλλάξει είσαι εσύ. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις αυτή την αγκαλιά που λες είναι να έχεις την ίδια ανεξαρτησία, αλλά από ότι καταλαβαίνω οι δικοί σου πλήρωναν το νοίκι σου, άρα δεν είσαι ακόμα οικονομικά ανεξάρτητη κι εκείνοι θέλουν να μαζέψουν τα έξοδα μαζεύοντας σε σπίτι, λογικό. Οπότε ο καλύτερος δρόμος για να επιστρέψεις είναι να έχεις και μια καλή δουλειά. Αντιπαλότητα πάντως υπάρχει παντού.
#7.Μάλλον έχεις πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους στο μυαλό σου και με βάση αυτούς γενικεύεις.Δεν πιστεύω,ότι ισχύει αυτό.Ο τρόπος που μεγαλώνουμε,αφήνει χνάρια πάνω μας.Όμως αυτά καταγράφονται διαφορετικά στον καθένα.Δεν μπορούμε να πούμε,ότι επειδή η οικογένεια του Χ έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά,νομοτελειακά ο Χ θα εξελιχθεί ως ενήλικας έτσι ή γιουβέτσι.Ας πούμε ότι ο Χ έχει τσιγκούνηδες γονείς.Μπορεί κι ο ίδιος να γίνει τσιγκούνης,γιατί έχει μάθει να τα κάνει μασούρια.Μπορεί από αντίδραση να γίνει σπάταλος.Μπορεί όμως να κάνει και μια πιο ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του.Ίδια αφετηρία,διαφορετικοί δρόμοι.Βλέπουμε άλλωστε αδέρφια,που έχουν μεγαλώσει μαζί κάτω απ'τις ίδιες συνθήκες,να είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες.Άλλωστε η ζωή μας και η εξέλιξη μας δε σταματάει στην παιδική/εφηβική ηλικία.Συνεχίζουμε να μαζεύουμε εμπειρίες,να ωριμάζουμε,να χρησιμοποιούμε τη λογική μας.Καθώς μεγαλώνουμε,μπορούμε και συνειδητά,όχι μόνο αντιδρώντας με το ένστικτο ή το συναίσθημα,να επεξεργαστούμε ό,τι έχει καταγραφεί στο σκληρό μας δίσκο.Να βάλουμε μια τάξη και να αποφασίσουμε για τη δική μας προσωπική πορεία σαν άτομα πλέον κι όχι σαν συνέχεια της οικογένειας μας.
Υποθέτω ότι καλά κανει και τρέφει αμφιβολίες, έστω και χωρίς χειροπιαστά στοιχεία. Μέρος την δουλειάς της ψυχολόγου είναι και η επαφή και συνεργασία με το HR. Δουλεύει για αυτούς και αν αποκαλύψει κάτι άσχημο για τη γράφουσα, η δεύτερη δεν θα το μάθει ποτέ απλά θα λουστεί τις συνέπειες χωρίς να μπορεί να αποδείξει τίποτα ούτε και να κάνει φυσικά καμία ζημια στην ψυχολόγο και την εταιρία. Τί να αποδείξεις και με τί στοιχεία.
Η εταιρεία έχει διαθέσιμο ψυχολόγο για τους υπαλλήλους της με απώτερο σκοπό να είναι καλύτερα ψυχολογικά οπότε να είναι και πιο παραγωγικοί. Δε νομίζω ότι ο εργοδότης έχει στήσει παγίδα για να αντλεί πληροφορίες για τους εργαζόμενους μέσω της ψυχολόγου. Αυτό, εκτός από αντιδεοντολογικό, θα ήταν και αντιπαραγωγικό για την εταιρεία. Τι μπορεί να γίνει δηλαδή; Να μειωθεί ο μισθός του υπαλλήλου επειδή έχει άλυτο οιδιπόδειο; Εξ' ορισμού ο ψυχολόγος ακούει για προβλήματα, δεν πάμε στον ψυχολόγο για να του πούμε πόσο καλά περνάμε και τι ωραία είναι η ζωή. Μπορεί όμως η #2 να κάνει μια συζήτηση με το HR και με την ίδια την ψυχολόγο και να κρίνει βάση όσων της πουν.
#4 Ακόμα όμως και αυτή η έντονη ανάγκη για έλεγχο (αν υποθέσουμε ότι είναι αυτός ο λόγος της εξωφρενικής περιέργειας) είναι θέμα προς διερεύνηση. Καλό θα ήταν, η κοπέλα να ψάξει λίγο περισσότερο τον εαυτό της, τις ανασφάλειές της και τις προτεραιότητές της. Just sayin’…
#7 "Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν χαρακτηριζόμαστε από την παιδική μας ηλικία με καταδικαστικό και συγκεκριμένο τρόπο. Θα ήταν πολύ θλιβερό και τρομαχτικό αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Η σημασία της παιδικής ηλικίας ως εξήγηση για τα πάντα είναι πολύ παλιά θεωρία και έχει απορριφθεί άπειρες φορές. Κρατάει επειδή είναι εύκολη στην κατανόηση ως υπεραπλούστευση – και γι'αυτό ακριβώς είναι λάθος."Διαφωνώ μαζί σου Λένα. Μπορεί σε γενικά πλαίσια η άσχημη παιδική ηλικία να μην είναι απόλυτα καταδικαστικη για κάποιον, αλλά πιστεύω πως αφήνει πολλά κατάλοιπα. Πολλά και βαριά. Γιατί δεν γίνεται να έχεις μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με ξύλο στην μητέρα ή ακόμη και σε σένα και να μην σου καθορίσει σε μεγάλο μέρος τη ζωή. Ή να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών οι γονείς σου μπροστά σου, να γίνονται λιώμα, να σε απορρίπτουν με τον χειρότερο τρόπο και να μην σου "καταστρέψει" αυτό τη ζωή. Εκτός και αν είσαι τόσο δυνατός χαρακτήρας και προσπαθήσεις απο μικρός, με βοήθεια ειδικού, να το ξεπεράσεις. Γνωρίζω πολλά άτομα, όπως κι εγώ η ίδια, που είχαν γονείς σχετικά νορμάλ και τους έδωσαν αγάπη, αλλά απο κάποια πράγματα που δεν διαχειρίστηκαν σωστά, τσούπ, να τα τα κατάλοιπα. Σκέψου τώρα να ζείς σε μια οικογένεια με ξύλο, φωνές, απόρριψη, ψυχολογική βια και ούτω καθεξής. Μακάρι να ισχύει αυτό που λές, Λένα. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να ταλαιπωρείται απο ανίκανους και επικίνδυνους γονείς.
Δεν μιλάμε για περιπτώσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας και παιδικής κακοποίησης, piripiri. Αυτά είναι εγκλήματα. Τα θύματα εγκλημάτων είναι άλλη κατηγορία εντελώς. Ακόμα και τότε όμως, αυτό που λέω δεν είναι ότι είναι άσχετο το πώς μεγάλωσες, αλλά ότι δεν είναι καταδίκη. Και αυτό δεν το λέω επειδή είμαι καλοπροαίρετη, αλλά επιεδή ισχύει. Δεν είναι απλό το θέμα, αλλά καταδίκη δεν είναι.
Ποιά θεωρούνται δύσκολα παιδικά χρόνια; Μια οικογένεια που δεν έχει να φάει; Ή μια οοκογένεια που έχει πεθάνει ο ένας απο τους δύο γονείς; Μακάρι να ισχύει, τότε. Μπορούμε να έχουμε κάποιο λινκ για περαιτέρω διάβασμα; https://www.2knowmyself.com/how_childhood_experiences_affect_adulthoodhttp://www.npr.org/sections/health-shots/2014/12/19/371679655/some-early-childhood-experiences-shape-adult-life-but-whichhttps://psychcentral.com/blog/archives/2014/06/28/adverse-childhood-experiences-affect-adult-behaviors/Να τι βρήκα εγώ και γιατί το λέω.
#7 Σίγουρα δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε 2 μόνο κατηγορίες, αλλά νομίζω πως καταλαβαίνω πού αναφέρεται η αποστολέας. Μιλάμε για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον και έχουν άγνοια κινδύνου (η υπερπροστασία μπορεί ίσως να σε κάνει αφελή γιατί θα πιστέψεις ότι, εφόσον είμαι εγώ καλός και σωστός, θα είναι και ο άλλος). Αντίστοιχα, άτομα που δεν έχουν μεγαλώσει σε υγειές περιβάλλον, αναγνωρίζουν τον «κίνδυνο» πολύ πιο εύκολα ή είναι υπερ-επιφυλακτικοί. Για εμένα, κίνητρο τους δεν είναι ότι θέλουν να ζήσουν το αντίθετο από αυτό που έχουν μάθει για να δουν πως είναι αλλά η άγνοια ή ο φόβος αντίστοιχα. Σίγουρα τα παιδικά χρόνια δεν καθορίζουν 100% την προσωπικότητα αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι οι βάσεις.
6. Το'χεις δεδομένο ότι εσύ πρέπει να τα παρατήσεις όλα και να βρεις τον άλλον στην άλλη χώρα. Επίσης μάλλον έχεις δεδομένο ότι θα θέλει να μείνετε μαζί. Αυτός ο άλλος άραγε θα σκεφτόταν να ξεβολευτεί για πάρτη σου;
ετσι ακριβως,επιπλεον γιατι οι επιλογες ειναι αγγλια με τον εναν η αλλη χωρα με τον αλλο?αγγλια μονη σου η ελλαδα μονη σου δεν υπαρχει?επισης,αντιλαμβανομαι οτι με τον νυν θα χωρισεις μονο αν γινει σχεση αυτο που εχεις με τον αλλο,ενω δεν θα επρεπε κριτηριο να ειναι αν εχεις ετοιμο τον επομενο και απο αυτα που γραφεις πρεπει να χωρισεις ανεξαρτητα απο το τι θα γινει με τον δευτερο