4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram

4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram Facebook Twitter
1

Τα social media εκτός από εμμονή και παγίδα μπορούν να γίνουν ένας πρώτης τάξεως παραμορφωτικός καθρέφτης μέσα από τον οποίο αντικρίζουμε τόσο τη ζωή των φίλων μας, όσο και τη δική μας. Πέρα από το κομμάτι των σχέσεων (των άλλων) και την τάση μας να κοιτάζουμε από την κλειδαρότρυπα το τι κάνουν, με ποιους βγαίνουν και το είδος των επαφών που αναπτύσσουν, δυστυχώς, τείνουμε να συγκρίνουμε και το lifestyle, αλλά και την οικονομική μας κατάσταση με τη δική τους. Οι φωτογραφίες δίπλα σε ακριβά αυτοκίνητα, σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων, το πού πέρασαν τις διακοπές ή τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, το αν φόρεσαν ρούχα ή κοσμήματα κάποιου επώνυμου οίκου φαίνεται ότι διαφεντεύει τη ζωή μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κυρίως, όμως, φαίνεται ότι μας βάζει σε διαδικασία μόνιμης σύγκρισης, τη στιγμή που αγνοούμε κάποια αρκετά βασικά στοιχεία - και για τη ζωή των άλλων και για τη δική μας. To Business Insider σε ένα άρθρο του, μάλλον αφιερωμένο σ' αυτούς που δουλεύουν ή πνίγονται από υποχρεώσεις και deadlines, ενώ οι άλλοι γλεντούν στο πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, επισημαίνει κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες. 

1.

Συγκρίνοντας, δεν θα φτάσετε ποτέ στον δικό σας στόχο 

Το να ζει κανείς μήνα με το μήνα, με ένα πολύ μικρό εισόδημα ή έναν πενιχρό μισθό, δεν είναι ακριβώς ευτυχισμένη ζωή. Ούτε, όμως, το να ενδίδει σε προκλήσεις και απολαύσεις που ένας φίλος φαίνεται να απολαμβάνει στο Facebook. Μη χρεώσετε την πιστωτική με το άλλοθι ότι και σ' εσάς αξίζει ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια ή ένα ακριβό δείπνο με φίλους σε ένα φημισμένο εστιατόριο. Δεν είναι ευχάριστο να ζει κανείς συνετά και πάντα με υπολογισμούς, αλλά αν έχετε έναν στόχο -π.χ., να κάνετε οικονομίες για ένα ταξίδι ή για έναν κύκλο σπουδών που θα σας εξελίξει επαγγελματικά- απλώς σκεφτείτε ποιος είναι ο πραγματικά κερδισμένος, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή μέρα.

2.

Θα καταλήξετε να ζείτε τη ζωή των άλλων 

Ναι, δια των συγκρίσεων πάμε μπροστά, αλλά δείτε το ως εξής: θέλατε μία ακριβοπληρωμένη δουλειά, όπως αυτή ενός φίλου σας. Και -ας πούμε- ότι την βρήκατε. Και βγάζετε τα χρήματα που θέλετε. Αν όμως, το όνειρο σας ήταν άλλο, είστε ευτυχείς; Το ότι θα καταφέρετε να αποκτήσετε όσα κι οι φίλοι σας, δεν σημαίνει ότι θα ευτυχήσετε κιόλας. Η αίσθηση ολοκλήρωσης, καλώς ή κακώς, έρχεται με την επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι με το να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο (και ποιο πραγματικά είναι αυτό) με όσους μας περιτριγυρίζουν. Η ευτυχία είναι κάτι που πηγάζει από το να ζούμε τη δική μας ζωή, όχι τις ζωές των άλλων.

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα.

3.

Κι αν οι φίλοι σας είναι ήδη φτωχοί; 

Πέρα από το "φαίνεσθαι" υπάρχει η πραγματικότητα. Η ακριβή ζωή των φίλων μας συνήθως μεταφράζεται σε βαθύ χρέος, παραφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, δανεικά και αγύριστα. Το ότι ξεγελούν τους άλλους -μεταξύ των οποίων και εσείς- δεν σημαίνει ότι ξεγελούν και τις πραγματικές δυνατότητες της τσέπης τους. Και κυρίως: δεν μπορείτε να ξέρετε σε τι υποχωρήσεις και συμβιβασμούς έχουν προχωρήσει για να προβάλλουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο;  

4.

Άλλες προτεραιότητες, άλλη ποιότητα ανθρώπων 

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Και θεωρητικά, θα μπορούσατε να φορτώσετε όλη αυτή τη δουλειά σε κάποιον άλλον και να ακολουθήσετε την παρέα στα χιόνια. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Παρά τις γκρίνιες και τη μουρμούρα, αναλάβατε κάποιες ευθύνες, γιατί ελπίζετε σε μελλοντική ανταμοιβή, είτε αυτό λέγεται προαγωγή, είτε αύξηση. Συγκεντρωθείτε, στον στόχο σας. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν γίνεται, χωρίς να υπάρξει στο τέλος, αποτέλεσμα. 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Υγεία & Σώμα / «Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

Το hashtag «gym weirdos» συγκεντρώνει τις εμπειρίες γυναικών με όσα τους συμβαίνουν την ώρα της προπόνησης, ενώ ένα ιστορικό βιβλίο εξετάζει τις ρίζες της παρανόησης που επιτρέπει στους άνδρες να βλέπουν ως προσωπικό δώρο για τα... μάτια τους γυναίκες που γυμνάζονται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ