4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram

4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram Facebook Twitter
1

Τα social media εκτός από εμμονή και παγίδα μπορούν να γίνουν ένας πρώτης τάξεως παραμορφωτικός καθρέφτης μέσα από τον οποίο αντικρίζουμε τόσο τη ζωή των φίλων μας, όσο και τη δική μας. Πέρα από το κομμάτι των σχέσεων (των άλλων) και την τάση μας να κοιτάζουμε από την κλειδαρότρυπα το τι κάνουν, με ποιους βγαίνουν και το είδος των επαφών που αναπτύσσουν, δυστυχώς, τείνουμε να συγκρίνουμε και το lifestyle, αλλά και την οικονομική μας κατάσταση με τη δική τους. Οι φωτογραφίες δίπλα σε ακριβά αυτοκίνητα, σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων, το πού πέρασαν τις διακοπές ή τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, το αν φόρεσαν ρούχα ή κοσμήματα κάποιου επώνυμου οίκου φαίνεται ότι διαφεντεύει τη ζωή μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κυρίως, όμως, φαίνεται ότι μας βάζει σε διαδικασία μόνιμης σύγκρισης, τη στιγμή που αγνοούμε κάποια αρκετά βασικά στοιχεία - και για τη ζωή των άλλων και για τη δική μας. To Business Insider σε ένα άρθρο του, μάλλον αφιερωμένο σ' αυτούς που δουλεύουν ή πνίγονται από υποχρεώσεις και deadlines, ενώ οι άλλοι γλεντούν στο πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, επισημαίνει κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες. 

1.

Συγκρίνοντας, δεν θα φτάσετε ποτέ στον δικό σας στόχο 

Το να ζει κανείς μήνα με το μήνα, με ένα πολύ μικρό εισόδημα ή έναν πενιχρό μισθό, δεν είναι ακριβώς ευτυχισμένη ζωή. Ούτε, όμως, το να ενδίδει σε προκλήσεις και απολαύσεις που ένας φίλος φαίνεται να απολαμβάνει στο Facebook. Μη χρεώσετε την πιστωτική με το άλλοθι ότι και σ' εσάς αξίζει ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια ή ένα ακριβό δείπνο με φίλους σε ένα φημισμένο εστιατόριο. Δεν είναι ευχάριστο να ζει κανείς συνετά και πάντα με υπολογισμούς, αλλά αν έχετε έναν στόχο -π.χ., να κάνετε οικονομίες για ένα ταξίδι ή για έναν κύκλο σπουδών που θα σας εξελίξει επαγγελματικά- απλώς σκεφτείτε ποιος είναι ο πραγματικά κερδισμένος, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή μέρα.

2.

Θα καταλήξετε να ζείτε τη ζωή των άλλων 

Ναι, δια των συγκρίσεων πάμε μπροστά, αλλά δείτε το ως εξής: θέλατε μία ακριβοπληρωμένη δουλειά, όπως αυτή ενός φίλου σας. Και -ας πούμε- ότι την βρήκατε. Και βγάζετε τα χρήματα που θέλετε. Αν όμως, το όνειρο σας ήταν άλλο, είστε ευτυχείς; Το ότι θα καταφέρετε να αποκτήσετε όσα κι οι φίλοι σας, δεν σημαίνει ότι θα ευτυχήσετε κιόλας. Η αίσθηση ολοκλήρωσης, καλώς ή κακώς, έρχεται με την επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι με το να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο (και ποιο πραγματικά είναι αυτό) με όσους μας περιτριγυρίζουν. Η ευτυχία είναι κάτι που πηγάζει από το να ζούμε τη δική μας ζωή, όχι τις ζωές των άλλων.

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα.

3.

Κι αν οι φίλοι σας είναι ήδη φτωχοί; 

Πέρα από το "φαίνεσθαι" υπάρχει η πραγματικότητα. Η ακριβή ζωή των φίλων μας συνήθως μεταφράζεται σε βαθύ χρέος, παραφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, δανεικά και αγύριστα. Το ότι ξεγελούν τους άλλους -μεταξύ των οποίων και εσείς- δεν σημαίνει ότι ξεγελούν και τις πραγματικές δυνατότητες της τσέπης τους. Και κυρίως: δεν μπορείτε να ξέρετε σε τι υποχωρήσεις και συμβιβασμούς έχουν προχωρήσει για να προβάλλουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο;  

4.

Άλλες προτεραιότητες, άλλη ποιότητα ανθρώπων 

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Και θεωρητικά, θα μπορούσατε να φορτώσετε όλη αυτή τη δουλειά σε κάποιον άλλον και να ακολουθήσετε την παρέα στα χιόνια. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Παρά τις γκρίνιες και τη μουρμούρα, αναλάβατε κάποιες ευθύνες, γιατί ελπίζετε σε μελλοντική ανταμοιβή, είτε αυτό λέγεται προαγωγή, είτε αύξηση. Συγκεντρωθείτε, στον στόχο σας. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν γίνεται, χωρίς να υπάρξει στο τέλος, αποτέλεσμα. 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια