Koυίζ: «Πόσα χρόνια θα ζήσεις;»

18




Το παρακάτω κουίζ
βασίζεται στον τρόπο ζωής των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας (σ.σ.: χριστιανικό δόγμα που προέρχεται από τον προτεσταντισμό), οι οποίοι φημίζονται για τη μακροζωία τους. Αυτό το ίδιο πείραμα, τροποποιήθηκε από τον Thomas Perls, καθηγητή Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Δεν είναι τέλειο - ως πείραμα - αλλά είναι καλό.

"Οι άνθρωποι μου γράφουν και μου λένε ότι λατρεύουν τον υπολογιστή προσδόκιμου ζωής, αλλά βάσει αυτών που τους βγάζει, λογικά μέχρι τώρα θα είχαν ήδη πεθάνει", λέει ο Perls και συνεχίζει: "Και εγώ τους απαντώ: αυτό σημαίνει ότι προφανώς έχετε υιοθετήσει μερικές πολύ κακές συνήθειες, αλλά έχετε φανταστικά γονίδια που μέχρι τώρα σας έχουν προστατέψει από αυτές". 

Για το πείραμα, αρκεί να κάνετε τα εξής: Ξεκινήστε από την ηλικία των 86, αν είστε άντρες κι από την ηλικία των 89, αν είστε γυναίκες. (Συγνώμη κιόλας, αλλά σε γενικές γραμμές οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες).

Καπνίζετε; Αν ναι, αφαιρέστε 15 χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μη αφαιρείτε τίποτα.

Έχετε κάποιες ζεν συμπεριφορές, που σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε πιο εύκολα το στρες; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια. Αν όχι, αφαιρέστε πέντε. 

Έχετε ανθρώπους στην οικογένεια σας που έζησαν πάνω από τα 95 τους ή και περισσότερο; Αν ναι, προσθέστε 10 χρόνια. Αν όχι, μην προσθέσετε, μην αφαιρέσετε τίποτα. 

Γυμνάζεστε πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά κάθε φορά; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια, αν όχι, αφαιρέστε πέντε. 

Συνηθίζετε να κρατάτε σε εγρήγορση το μυαλό σας, μέσω γρίφων, μαθηματικών κουίζ ή ενεργής μάθησης ενός αντικειμένου που σας αρέσει; Αν ναι, προσθέστε πέντε χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μην αφαιρείτε τίποτα.

Ο τρόπος που τρέφεστε σας βοηθά να διατηρείτε ένα υγιές, φυσιολογικό βάρος, ώστε να μη νιώθετε αργοκίνητοι ή καταβεβλημένοι; Αν ναι, μην προσθέσετε τίποτα. Αν όχι, αφαιρέστε πέντε χρόνια. 

Καπνίζετε; Αν ναι, αφαιρέστε 15 χρόνια, αν όχι μην προσθέτετε και μη αφαιρείτε τίποτα. 

Για την ιστορία, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι τα 68 έτη για τους άντρες και τα 73 για τις γυναίκες. Εσάς, τι σας έβγαλε τελικά το πείραμα; 

Με στοιχεία από το περιοδικό Popular Science

18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ