Forbes: Γιατί τα ρομπότ απειλούν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο

Forbes: Γιατί τα ρομπότ απειλούν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
3

«Βλέπουμε συχνά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο καιρό που καταγγέλλουν με πηχυαίους τίτλους ότι τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση θα μας πάρουν τις δουλειές» γράφει στο Forbes o Bernard Marr, σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί τα ρομπότ αποτελούν σοβαρή απειλή για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο».

«Ωστόσο», σημειώνει ο ίδιος, «την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη και η επιστήμη της ρομποτικής μετασχηματίζουν το εργατικό δυναμικό λόγω της δημιουργίας αυτοματοποιημένων θέσεων εργασίας, αυτό είναι κάτι συμβαίνει από την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν εργαλεία».

Τα πλυντήρια πιάτων αντικατέστησαν τους υπαλλήλους που έπλεναν τα πιάτα. Το ίδιο συνέβη με τους φούρνους και την ανάγκη των ανθρώπων να φτιάχνουν φωτιές για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Ακόμη και ο τροχός κατέστησε ευκολότερο για ένα άτομο να μετακινεί βαριά αντικείμενα που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν τη συμμετοχή περισσοτέρων. Ο τροχός «έκλεψε» τις δουλειές των ανθρώπων.

Τα καλά νέα είναι πως σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η κοινωνία έμαθε να προσαρμόζεται. Κάθε φορά που μία νέα τεχνολογική ανακάλυψη αντικαθιστά τους εργάτες, αυτοί απορροφούνται σε ένα άλλο είδος εργασίας.


Σύμφωνα με τον Marr, το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται όταν η μετάβαση αυτή γίνεται γρήγορα.

Όταν ακούμε κάτι τέτοιο, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε υπαλλήλους εργοστασίου και γραμμές παραγωγής που αντικαθίστανται από ρομπότ.

Στην πραγματικότητα, όμως, πωλητές, ταμίες, σερβιτόροι, υπάλληλοι φαστφουντάδικων και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον τους. Και αυτό γιατί την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις ελάχιστες αποδοχές, το κόστος της αυτοματοποιημένης παραγωγής γίνεται πιο ελκυστικό για τις εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος των McDonald's δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος των 35.000 δολαρίων (31.000 ευρώ) για έναν ρομποτικό βραχίονα αρχίζει να φαίνεται πιο λογικό όταν τίθεται σε σύγκριση με την προοπτική να πληρώσει όλους τους εργαζόμενους του αυτά τα 15 δολάρια την ώρα.

Καθώς η αυτοματοποίηση θα καθίσταται πιο βιώσιμη οικονομικά, το κόστος θα φτάσει να είναι χαμηλότερο ακόμη και από τους πιο φτηνά εργατικά χέρια.

«Απλώς δείτε την Κίνα» γράφει ο Marr και προσθέτει: «Η Foxconn - ο Κινέζος προμηθευτής των προϊόντων της Apple- ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί πλέον ρομπότ για να μειώσει το εργατικό δυναμικό σε ένα και μόνο εργοστάσιο της από τους 110.000 σε 50.000 εργάτες.

Οι αμοιβές αυτών των υπαλλήλων δεν πλησιάζουν επ' ουδενί τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ και αυτό δεν εμπόδισε την εταιρεία να επενδύσει στον αυτοματισμό.

Όσο το κόστος της αυτοματοποιημένης παραγωγής μειώνεται, τόσο πιο λογική (σε οικονομικό επίπεδο) μοιάζει για τις εταιρείες του Δυτικού κόσμου η μεταφορά της παραγωγής πίσω στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με δεδομένο ότι τα ρομπότ θα μπορούν πλέον να παράγουν προϊόντα με περίπου το ίδιο κόστος όσο το σύνολο των εργατικών χεριών στο εξωτερικό, τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από τις μεταφορές και την παραγωγή δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στις εταιρείες.

Μόλις τον περασμένο μήνα η Adidas, ο γίγαντας στον τομέα των αθλητικών ειδών, αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή πίσω στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ανοίγοντας νέες, πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες παραγωγής.

Θα μπορούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να απορροφήσουν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ανέργους στις οικονομίες τους όταν ο αυτοματισμός θα πάρει τις δουλειές τους; Αν η μετάβαση γίνει πολύ γρήγορα, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για αυτούς, τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Με στοιχεία από το Forbes

Τech & Science
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM
«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ή ανάπτυξη της τεχνολογίας που υπό άλλες συνθήκες θα εξασφάλιζε λιγότερες ώρες εργασίας για όλους και υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης... Τι να πήγε λάθος άραγε...Κάτι που λέγεται αναντιστοιχία παραγωγικών δυνάμεων -σχεσεων παραγωγής, μάλλον. Ουπς ξύλινη γλώσσα...
άσχετο σχετικό... στο εξωτερικό τα μακντόναλντς δεν έχουν ταμείο που να δέχεται παραγγελία σε όλα τα καταστήματα, πας σε ένα μεγάλο τατσκριν και παραγγέλνεις και βάζεις την καρτούλα σου για την πληρωμή. το ταμείο απλά σου δίνει τα φαγιά ή παίνρει μετρητά εάν δεν έχεις κάρτα. Πριν το Πάσχα στην Βιέννη έτσι ήταν όλα τα μακντόναλντ. Έχει βίντεο εδώ από αμέρικα: https://www.youtube.com/watch?v=aZqn2s9hzv0
Το πλήθος των θέσεων εργασίας που χάνεται από τις μηχανές δεν αναπληρώνεται με παρόμοιες θέσεις εργασίας. Συνήθως δημιουργούνται πόστα που απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερη εξειδίκευση άρα πιο μορφωμένο προσωπικό που να επιμορφώνεται συνεχώς. Το κόστος όμως αυτής της επιμόρφωσης σε χρόνο και χρήμα συνήθως το επωμίζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος κι όχι το όποιο αφεντικό του.Χαμένοι λοιπόν είναι όσοι δεν μπορούν να μορφωθούν και από αυτούς όσοι μακροπρόθεσμα δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιμορφώνονται ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Δηλαδή οι φτωχοί, όσοι δεν διαθέτουν υψηλό διανοητικό δυναμικό (σε ολοένα και τραγικότερο βαθμό), οι μεγάλης ηλικίας και όσοι δεν μπορούν να απασχολούνται διαρκώς με την εργασία τους και μετά το τέλος της βάρδιας τους π.χ. όσοι έχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις.