«Καταγόμαστε όλοι από την Αφρική― ακόμη και οι Αβορίγινες της Αυστραλίας»

«Καταγόμαστε όλοι από την Αφρική― ακόμη και οι Αβορίγινες της Αυστραλίας» Facebook Twitter
8

 

Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική, γι' αυτό πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την μαύρη ήπειρο, λέει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βέρνης της Ελβετίας. Όπως επισημαίνει πάντως, προς το παρόν η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση για το πότε έγινε η «έξοδος» από την Αφρική. 

 

Η ελληνίδα επιστήμων της διασποράς ήταν επικεφαλής διεθνούς γενετικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό "Nature" και αποκάλυψε ότι οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες, κατάγονται από τους ίδιους πληθυσμούς της Αφρικής, που εγκατέλειψαν την «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 72.000 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία. Η συνεχής παρουσία αυτών των πρώτων τολμηρών εξερευνητών στην Αυστραλία, όπου έφθασαν πριν περίπου 50.000 χρόνια διασχίζοντας τον ωκεανό, τους καθιστά τον αρχαιότερο πολιτισμό του πλανήτη.

Στη συνέντευξή της, η ελληνικής καταγωγής βιολόγος τονίζει ότι η νέα αυτή έρευνα ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις στην Αυστραλία, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γης, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι. Η Μαλασπίνα γεννήθηκε από έλληνες γονείς στη Γενεύη, σπούδασε φυσική και βιολογία στο πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης και πήρε το διδακτορικό της στη βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ το 2011. Σήμερα, εκτός από επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Οικολογίας & Εξέλιξης του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, είναι επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Φέτος τον Αύγουστο η έρευνά της επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant 2016-2021).Υπογραμμίζει ότι, παρόλο που ζει στο εξωτερικό, «στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά της», ενώ ονειρεύεται ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσει να εργαστεί ερευνητικά και να συνεισφέρει στη επιστήμη της Γενετικής μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και στην καταγωγή των Ελλήνων. 

«Καταγόμαστε όλοι από την Αφρική― ακόμη και οι Αβορίγινες της Αυστραλίας» Facebook Twitter
Η Άννα- Σαπφώ Μαλασπίνα/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα αυτή έρευνα ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις στην Αυστραλία, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γης, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΕΡ: Τελικά σήμερα είμαστε όλοι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική;

ΑΠ: Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική. Αυτό διαφαίνεται από τα αποτελέσματα γενετικών μελετών και επιβεβαιώνεται από έρευνες στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως η Παλαιοανθρωπολογία.

ΕΡ: Πότε είναι το πιθανότερο ότι συνέβη η μετανάστευση-έξοδος προς την Ευρώπη; Πριν 80.000, 70.000, 60.000, 50.000 χρόνια ή κάτι άλλο;

ΑΠ: Είναι μια ουσιαστική ερώτηση, αλλά δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα. Η χρονική μέτρηση μέσω γενετικών δεδομένων είναι σχετική. Μπορούμε να δώσουμε απόλυτα χρονολογικά δεδομένα μόνο αν καταστεί δυνατό να μετρήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι μεταλλάξεις σωρεύονται στα γονίδια μας με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός των μεταλλάξεων είναι μια παράμετρος που δύσκολα προσδιορίζουμε με ακρίβεια. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ο προγονικός πληθυσμός αυτών που σήμερα ζουν εκτός Αφρικής, μειώθηκε ως προς μέγεθός του πριν 72.000 χρόνια περίπου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τότε συντελέστηκε η λεγόμενη «έξοδος από την Αφρική». Οι πρόγονοι των Ευρωπαίων «χώρισαν» από τους προγόνους των Ανατολικών Ασιατών πριν 42.000 χρόνια. Επομένως, Ευρωπαίοι και Ανατολικοί Ασιάτες έχουν κοινούς προγόνους πριν από αυτά τα 42.000 χρόνια. Τότε υπολογίζουμε ότι άρχισε και το ταξίδι των δικών μας προγόνων προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΕΡ: Όλες οι νέες γενετικές πληροφορίες που έχουμε μάθει τελευταία για το ποιοί ήσαν οι πρόγονοί μας στην Ευρώπη, έχουν κάνει την επιστημονική εικόνα για το παρελθόν μας πιο πολύπλοκη ή πιο απλή;

ΑΠ: Στην ερώτηση αυτή μπορώ να απαντήσω με περισσότερη βεβαιότητα από την προηγούμενη. Με την μελέτη μας δείξαμε ότι όλοι είμαστε "γενετικοί συγγενείς", καθώς έχουμε κοινούς προγόνους και, ως εκ τούτου, πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την Αφρική. Δείξαμε επίσης ότι πριν από 42.000 έτη άρχισε να συντελείται μια "ροή γονιδίων" ή "ανταλλαγή γενετικής πληροφορίας". Μπορούμε να την ορίσουμε και ως "γενετήσια πράξη", δηλαδή ζευγάρωμα μεταξύ των πληθυσμών που πήγαιναν στην Ευρώπη και στην Ασια. Με άλλα λόγια, ο άμεσα προγονικός πληθυσμός των Ευρωπαίων αντάλλασε, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετανάστες με τους γείτονες, πολύ πριν απο την εμφάνιση των σημερινών συνόρων που καθορίστηκαν με τη δημιουργία των εθνών.

ΕΡ: Μπορεί η μελέτη των αρχαίων γονιδίων να φέρει νέες εκπλήξεις στο μέλλον; Ποιά βασικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τους προγόνους μας;

ΑΠ: Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Μιά πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ερώτηση αναφέρεται στις σχέσεις μας με αρχαϊκούς πληθυσμούς, όπως οι Νεάντερταλ. Επιβεβαιώσαμε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας ότι όλοι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί που ζούσαν εκτός Αφρικής, ζευγάρωναν με τους προγόνους των Νεάντερταλ, αλλά και μ' έναν πληθυσμό πού είχε μια πολύ μακρινή σχέση με τους τους επονομαζόμενους Ντενίσοβα. Το ποιοί ήσαν και το πού ζούσαν αυτοί οι αρχαϊκοί πληθυσμοί, οι Ντενίσοβα και οι μακρινοί συγγενεις τους, αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα.

ΕΡ: Yπάρχουν αξιόπιστες γενετικές έρευνες ειδικά για τους Έλληνες και το παρελθόν τους;

ΑΠ: Υπάρχουν, αντίστοιχες με τη δική μας, μελέτες βασισμένες σε γενετικά δεδομένα που προέρχονται απο ελληνικά πληθυσμιακά δείγματα. Δεν συμμετείχα σε αυτές τις έρευνες και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Διαφέρουν όμως, ως προς το εύρος και την κλίμακα, με την πολύ πρόσφατη μελέτη μας για τον πληθυσμό των Αβοριγίνων της Αυστραλίας. Πάντως στο μέλλον θα επιθυμούσα να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μου σε έρευνες με αντικείμενο τους ελληνικούς πληθυσμούς.

ΕΡ: Είχε αντίκτυπο στην Αυστραλία και ειδικά στους Αβορίγινες η νέα σας έρευνα στο "Nature" για τη γενετική καταγωγή τους;

 

ΑΠ: Ο χρόνος θα δείξει. Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι Αβορίγινες, αν και ενδοπληθυσμιακά ποικίλουν γενετικά, διαφοροποιούνται αρκετά ως προς τους γείτονές τους. Η εντυπωσιακή γενετική ποικιλομορφία συνάδει με την άποψη ότι κατοικούν στην Αυστραλιανή ήπειρο για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γής, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι.

ΕΡ: Πώς βρεθήκατε στην Ελβετία; Έχετε διατηρήσει σχέσεις με την Ελλάδα;

 

ΑΠ: Είμαι Ελληνίδα, καθώς οι γονείς μου είναι Αθηναίοι, που ήρθαν στην Ελβετία τη δεκαετια του ΄60. Γεννήθηκα στη Γενεύη, όπου έκανα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιό της. Το διδακτορικό μου το ολοκλήρωσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ήμουν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δηλαδή κατά το ένα τρίτο της ζωής μου βρίσκομαι «εν κινήσει», όπως πολλοί επιστήμονες στον κόσμο σήμερα. Όμως από τότε που γενήθηκα, δεν θυμάμαι να υπήρξε έστω και ένας χρόνος που να μην έχω έρθει στην Ελλάδα, για μεγάλα ή μικρά διαστήματα. Στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά μου. Ονειρεύομαι ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσω να εργαστώ ερευνητικά και να συνεισφέρω στη επιστήμη της Γενετικής και μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και την καταγωγή των Ελλήνων. 

 

Τech & Science
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Α, δεν χρειαζονται και τιποτα ...τεραστιες περγαμηνες να κουβαλει κανεις προκειμενου να μας πεισει για το αυτονοητο! Εδω εμεις το βιωνουμε ΑΜΕΣΑ και καθημερινα αυτο περι ..καταγωγης απο αφρικη, απλα και μονο ανοιγωντας την τηλεοραση , ή κανοντας το λαθος να ερθουμε σε επαφη με το "ελληνικο" ΔΗΜΟΣΙΟ!!
..οταν η επιστημη γινεται οχημα της πολιτικης.Κριμα που η κυρια ερευνητρια προσπαθει να περασει πολιτικα μυνηματα, αντι να επικεντρωθει στην ερευνα της. Ναι οι Αβοριγινες φτασανε πρωτοι στην Αυστραλια, το ξεραμε αυτο. Λοιπον;
...Ή όταν ή επιστήμη δεν γίνεται κατανοητή μεταξύ τυριού και αχλαδιού.Υπήρχε και υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον για σημαντικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με το πόσα ήταν τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης από την Αφρική και πότε (ή αν ήταν single out migration), για το πότε διαχωρίστηκαν ποιοι πληθυσμοί και τον ρου που ακολούθησαν …χωρίς gps και υπερωκεάνια, τις προσμίξεις με άλλα hominids κ.λπ. Και επίσης υπάρχουν και οι γενετικές και ουχί μόνο πληροφορίες που μπορεί να εκμαιεύσει, κανείς από την έρευνα. Μερικά πράγματα δεν είναι δυνατόν να τα αντιληφθούμε από μία fast food περίληψη και είναι απολύτως λογικό. Αυτό το οποίο δεν είναι λογικό είναι να μην το παιδεύουμε καθόλου, ειδικά όταν υπάρχουν πολλά άρθρα που αναφέρονται στο εν λόγω:http://www.ancient-origins.net/news-evolution-human-origins/dna-study-finds-aboriginal-australians-are-oldest-civilization-world-021000...Επίσης αναφορικά με την «πολιτική»:«Liberal Democrat Senator David Leyonhjelm recently said Australia should not recognise Aboriginal and Torres Strait Islander people as the First Australians in legislation because the evidence was only “conjecture”.» (!!!)(…)«In making his first point, the senator may be echoing earlier claims for a pre-Aboriginal population of Australia. But such views are as much out of step with present-day archaeology and human biology as they are with Indigenous tradition.Writing in the magazine Quadrant, the historian Keith Windschuttle claimed that Indigenous Australians should not have Native Title rights because they were not the first to occupy Australia. He claimed that over most of the continent they had wiped out an earlier group, the sole survivors being represented by pygmies of northern Queensland». (!!!)http://theconversation.com/who-we-should-recognise-as-first-australians-in-the-constitution-38714https://www.theguardian.com/australia-news/2015/jun/25/experts-dismiss-david-leyonhjelms-claims-about-australias-first-peopleκαι ένα τελευταίο, για την παρούσα έρευνα:"The importance of this study for me is to have some proof of how long we [Aboriginals] have been in Australia," Colleen Wall, an Aboriginal elder and Senior Woman of the Dauwa Kau'bvai Nation, told CNN. "To have that credibility is really important to us as we know from our point of view that we've been here for thousands of years, but people look at our stories [of being here] as myth," added Wall.»
Tα όσα λέει η καθηγήτρια είναι λίγο πολύ γνωστά σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ανθρωπολογία και στις συναφείς επιστήμες. Αυτό που λέει όμως για του;ς Αβορίγινες και τις κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις τι σημαίνει; Δε γνωρίζαμε από πάντα πως οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας;
Η "ιδιοκτησία" (διότι αυτήν την λέξη χρησιμοποιεί η ερευνήτρια) δεν θεωρούταν ως λογική απόρροια της "κατοικήσεως". Επί σειρά δεκάδων εκατοντάδων ετών, σύμφωνα με νόμους και ρυθμίσεις βολικές γιά τους λευκούς κατακτητές(*), η "ιδιοκτησία" (-χρήση) των αβοριγινων, επί της αυστραλιανής γης, δεν ήταν δεκτή, επειδή δεν θύμιζε τον τρόπο ιδιοκτησίας που γνώριζαν οι "πολιτισμένοι". Πλέον έχουν γίνει,σαφώς,amendments, τα οποία, όμως, πιθανότατα είναι ημίμετρα. (*) terra nullius (βλ australia)https://en.m.wikipedia.org/wiki/Terra_nulliusΦυσικά ένα κόνσεπτ (του καταλαμβανειν γη μη κατοικημένη ή κατοικημένη από "βάρβαρους") δεν εφαρμόστηκε, μόνον, στους ιθαγενείς της αυστραλιανής ηπείρου.Ο τίτλος του άρθρου, φυσικά, και δεν είναι κάτι νέο, εκτός κι αν δεν έχει ακούσει κανείς τις επικρατούσες θεωρίες περί αφρικανικής εξόδου του homo sapiens. Νομίζω πως καταλαβαίνει κανείς περισσότερα για το τι νέο προσφέρει η έρευνα από εδώ:http://www.history.com/news/dna-study-finds-aboriginal-australians-worlds-oldest-civilization
Ναι ναι, και τωρα με τις δαφνες που τσικνισε προσφατα ο σωρρας και η παρεα του, θα κατεβει ο ιδιος κατω να ριξει ενα ψιλοσυμμαζεματακι, γιατι του τοχουμε κανει το μαγαζι, ασε μη σου πω και κοκκινιζεις πρωινιατικα