Πώς είναι να θεωρείσαι άσχημος, να το ξέρεις και να το αποδέχεσαι; Facebook Twitter
«Το ότι δεν είμαι ελκυστική δεν με εμπόδισε να ζω όπως θέλω, για την ακρίβεια να ζω όπως αν ήμουν ελκυστική. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς να προσανατολιστούν στον κόσμο όπου ζω εγώ».

Πώς είναι να θεωρείσαι άσχημος, να το ξέρεις και να το αποδέχεσαι;

27

Η Leigh Peele είναι συγγραφέας, αρθρογράφος στον Guardian, έχει αποφοιτήσει από τη γυμναστική ακαδημία, ξέρει από δίαιτες και δίνει συμβουλές μέσω του site της για διάφορα μικρά και μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, προειδοποιώντας πάντα με χιούμορ ότι ούτε ειδικός είναι ούτε δίπλωμα έχει για όλα αυτά. Γράφει ιδιαίτερα, έξυπνα και προσεγγίζει θέματα που δύσκολα ομολογεί κανείς ότι τον απασχολούν.


Σε ένα από τα πρόσφατα άρθρα της μιλάει για το πώς διαχειρίζεται το γεγονός ότι είναι άσχημη. Πολύ απλά, απερίφραστα, σχεδόν αστεία, η Peele κάνει μια μικρή αναδρομή στην παιδική της ηλικία, όταν ενημερώθηκε γι' αυτό το «προσόν» της, και φτάνει μέχρι την ενήλικη ζωή της, όπου πλέον συνειδητοποιεί ότι τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλη ατυχία να είναι κανείς άσχημος. «Ζω τη ζωή που θέλω να ζήσω, ακόμη κι αν δεν κέρδισα το λαχείο της ομορφιάς», είναι ο εύγλωττος τίτλος του άρθρου της.

Ελκυστικό είναι αυτό που εμείς ορίζουμε ότι είναι. Ζήστε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε ακόμη κι αν δεν είστε οι νικητές της γενετικής λοταρίας

«Δεν είσαι όμορφη. Οπότε θα πρέπει να προσπαθείς πιο σκληρά»

«Ο αδερφός μου ήταν μαυρισμένος, δυνατός και είχε αυτή την άνεση που βρίσκεις μόνο σε όσους είναι πλούσιοι και όμορφοι. Χαμογελούσα κάθε φορά που μου τοποθετούσε σωστά το σακίδιο στην πλάτη. Το να κάνω κάτι σωστά ή να καταφέρνω να τον κάνω περήφανο ήταν μια από τις λίγες χαρές της παιδικής μου ηλικίας. Μέχρι τη μέρα που μου είπε: "Δεν είσαι όμορφη. Οπότε θα πρέπει να προσπαθείς πιο σκληρά σε ό,τι κάνεις. Οκέι;". Έμεινα με ένα παγωμένο χαμόγελο γιατί ακόμη κι όταν είσαι μικρός αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι να υποδύεσαι ότι δεν σε επηρεάζουν αυτά που ακούς. Στο οικογενειακό περιβάλλον μου αυτό ήταν προϋπόθεση επιβίωσης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που μου είπε εκείνη τη μέρα ο αδερφός μου με συνέτριψε. Πολύ σύντομα άρχισα να σταχυολογώ τα σημάδια που εισέπραττε κάποιος που δεν ήταν όμορφος. Αυτό ήταν ακόμη πιο περίπλοκο, γιατί μέχρι τότε γνώριζα πολλούς ανθρώπους και είχα αρκετούς φίλους, που η αλήθεια είναι ότι με συμπαθούσαν. Επίσης, είχα ταλέντο στη μουσική, ήμουν καλή στα σπορ και μέχρι να καταρρεύσει τελείως η ζωή μας στο σπίτι ήμουν καλή μαθήτρια. Ακόμη, ήμουν γεννημένη αγωνίστρια, οπότε οι άλλοι πολύ δύσκολα θα έκαναν ανοιχτά πλάκα μαζί μου για την εμφάνισή μου, τουλάχιστον όχι πριν από την εφηβεία, όπου η ανάπτυξή μου θα έβαζε το χέρι της ώστε να δημιουργηθεί τέτοιου είδους κλίμα», γράφει η Peele. Και συνεχίζει:

«Πολλές φορές βρισκόμουν σε κάποιο χώρο με φίλες μου και άκουγα τα κομπλιμέντα που δέχονταν. Όλες τους εκτός από μένα. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι σε κοιτούν και λένε: "Ωχ, Θεέ μου, πόσο άσχημη είσαι! Γιατί δεν αυτοκτονείς;". Φυσικά και όχι. Είναι το πώς αντέχεις να σταθείς δίπλα σε έναν ελκυστικό άνθρωπο και ο κόσμος τριγύρω, ακόμη και εκείνοι που αντικειμενικά λογίζονται για άσχημοι, να λένε: "Ουάου, η φίλη σου είναι όμορφη! Μα, κοίταξε τη, έχεις ξαναδεί τόσο όμορφο κορίτσι;". Ήμουν αρκετά παρατηρητική και έντιμη για να διακρίνω ότι δεν ανήκα σ' αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Παρατηρούσα τις φωτογραφίες –των φίλων μου και τις δικές μου– και καταλάβαινα ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά... Όμως, δεν είμαι μόνη μου σ' αυτό. Στην πραγματικότητα, πολλοί από σας έχετε μια ιδέα για το τι ακριβώς λέω – αν και το ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς ποτέ δεν μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι».

Τι κάνουμε όσοι δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ωραίων; Τι προτείνει η Peele;

«Το ότι δεν είμαι ελκυστική δεν με εμπόδισε να ζω όπως θέλω, για την ακρίβεια να ζω όπως αν ήμουν ελκυστική. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς να προσανατολιστούν στον κόσμο όπου ζω εγώ. Απλώς θα σας πω ότι απέρριψα τους κανόνες των όμορφων και έμαθα να τους θέτω στην υπηρεσία μου. Αποφάσισα να αποσκιρτήσω από το κλαμπ στο οποίο ανήκα, να περάσω το όριο, να κάνω φίλους και να βγαίνω ραντεβού με ανθρώπους που κανονικά δεν θα μου επιτρεπόταν. Ήθελα να περιβάλλομαι μόνο από πιο μορφωμένους, πιο όμορφους ή πιο έξυπνους από μένα, ακόμη κι αν ο κόσμος θεωρούσε ότι η σύγκριση θα με αδικούσε. Επί της ουσίας, λοιπόν, μπορεί να μην είμαι ο πιο έξυπνος ή ο πιο όμορφος άνθρωπος, αλλά συναναστρέφομαι εκείνους που είναι. Και κάπως έτσι γίνομαι κι εγώ, έστω και λίγο, έστω κι από καραμπόλα ή σύμπτωση, όμορφη. Πάω κόντρα στο σύστημα».


Όπως αναφέρει η Peele, μπήκε στη διαδικασία να μοιραστεί την ιστορία της για να ενθαρρύνει κι άλλους να μιλήσουν ανοιχτά για ένα θέμα που καταστρέφει την ψυχή και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Συνήθως, προτιμούν να κρύβουν όλο αυτόν τον πόνο πίσω μια μάσκα αδιαφορίας, να παριστάνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει, σαν να κλείνουν μάτια κι αυτιά σε όλα τα πικρόχολα σχόλια, αλλά τελικά τα κουβαλάνε μαζί τους.

«Ελκυστικό είναι αυτό που εμείς ορίζουμε ότι είναι. Ζήστε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε ακόμη κι αν δεν είστε οι νικητές της γενετικής λοταρίας», καταλήγει η Peele.

Με στοιχεία από τον Guardian

27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP