Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus"

Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus" Facebook Twitter
Μέχρι το 1948, τα πορτραίτα καλλιτεχνών ήταν πάνω κάτω τα ίδια. Ο Phillippe Halsman αποφάσισε να πειραματιστεί, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
1
Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus" Facebook Twitter

Ο Αμερικανός φωτογράφος Phillippe Halsman είχε γεννηθεί το 1906 στη Ρίγα της τότε Ρωσιικής Αυτοκρατορίας (της σημερινής Λετονίας) και όταν συνάντησε το 1941 τον σουρεαλιστή εικαστικό Salvador Dalí ήταν ήδη γνωστός για τα φωτογραφικά του πορτραίτα.

Ταίριαξαν αισθητικά, και ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στα τέλη της δεκαετίας του '40. Εκτός των άλλων έβγαλαν μαζί ένα λεύκωμα που λεγόταν Dali's Mustache, που περιλάμβανε 36 διαφορετικές όψεις του χαρακτηριστικού μουστακιού. 

Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus" Facebook Twitter
Σελίδες από το λεύκωμα Dali's Mustache
Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus" Facebook Twitter
Η αρετουσάριστη φωτογραφία, στην οποία φαίνονται τα σκοινιά κι οι άνθρωποι που κρατούν τα αντικείμενα

Επίσης συνεργάστηκαν στο In Voluptas Mors, ένα σουρεαλιστικό πορτραίτο του Νταλί να ποζάρει δίπλα σε ένα τεράστιο κρανίο, που στην πραγματικότητα ήταν ένα tableau vivant αποτελούμενο από επτά γυμνά μοντέλα.

Πήρε πάνω από τρεις ώρες στον Halsman για να καταφέρει να "συνθέσει" σωστά τα σώματα των μοντέλων, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπήρχαν σ' ένα σκίτσο που του είχε δώσει ο Νταλί.

Η φωτογραφία επηρέασε στη συνέχεια πολλούς γραφίστες και εικαστικούς, ενώ η σύνθεση των γυμνών σωμάτων είναι και εμφανής στο περίφημο πόστερ της ταινίας Η Σιωπή των Αμνών. 

Η γνωστότερη συνεργασία τους όμως έλαβε χώρα το 1948. Το Dalí Atomicus είχε απ' όλα: γάτες που πετούσαν, ένα κουβά νερό, έπιπλα που αιωρούνταν, και φυσικά τον Νταλί στον αέρα.

 

Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus" Facebook Twitter
Η φωτογραφία που επιλέχθηκε απ' αυτές που τραβήχτηκαν στις 26 προσπάθειες παρουσιάστηκε στο περιοδικό LIFE, εκπλήσσοντας και εντυπωσιάζοντας τους αναγνώστες
 

Ο τίτλος της φωτογραφίας προέρχεται απ' τον πίνακα του Νταλί που υπάρχει στη σύνθεση (στο δεξί μέρος της φωτογραφίας) που λέγεται Leda Atomica.

 

Πώς ο Salvador Dalí κι ο Halsman έβγαλαν την εμβληματική τους φωτογραφία "Dali Atomicus" Facebook Twitter
 

Ο Halsman είχε δηλώσει πως χρειάστηκαν 26 προσπάθειες πριν βγει η φωτογραφία όπως ακριβώς την ήθελε. Πρόσφατα το TIME αποφάσισε να ερευνήσει την ιστορία πίσω από την φωτογραφία.

 

Το έκανε με πολύ πετυχημένο τρόπο στο παρακάτω βίντεο:

 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια