Τα 10 σημαντικότερα σάουντρακ του Ένιο Μορικόνε

Τα 10 σημαντικότερα σάουντρακ του Ένιο Μορικόνε Facebook Twitter
O Ένιο Μορικόνε είχε συνθέσει πάνω από 500 σκορ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και 100 κλασικά έργα.
4



ME MIA ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ που μετράει πάνω από 7 δεκαετίες, ο Ένιο Μορικόνε είχε συνθέσει τα πάντα. Κυριολεκτικά τα πάντα, αφού είχε συνθέσει πάνω από 500 σκορ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και 100 κλασικά έργα, έχοντας περάσει από όλα τα είδη μουσικής, από την τζαζ μέχρι και την ποπ.

Ο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 10 Νοεμβρίου 1928. Το μουσικό του ταλέντο το κληρονόμησε από τον πατέρα του, Mario, που ήταν τρομπετίστας. Ήταν επίσης ο πρώτος του δάσκαλος μουσικής. Παιδί-θαύμα, έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις όταν ήταν μόλις 6 χρονών. Από τότε δεν σταμάτησε να γράφει μουσική. Ακολούθησε αρχικά τα χνάρια του πατέρα του και σπούδασε τρομπέτα πριν αφοσιωθεί στην κλασική σύνθεση και την ενορχήστρωση. Άρχισε να αποκτάει αναγνώριση για το έργο του πρώτα από το ραδιόφωνο, πριν μεταπηδήσει στον κινηματογράφο.

 

Ο Μορικόνε δεν μιλούσε καλά αγγλικά και έζησε όλη του την ζωή στην Ιταλία, μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, και τους τρεις γιους του. Ποτέ δεν τον ενδιέφερε το Χόλιγουντ.

 

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, με 5 άκαρπες υποψηφιότητες, ο Μορικόνε δεν είχε πάρει ποτέ Όσκαρ, μέχρι το 2007, που η Ακαδημία αποφάσισε να του απονείμει ένα τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Τότε, ταπεινός, σηκώθηκε να το παραλάβει και εκφώνησε όλο τον ευχαριστήριο λόγο του στα ιταλικά, μπροστά σε ένα αμήχανο κοινό, και με τον Κλιντ Ίστγουντ από δίπλα να προσπαθεί κουτσά-στραβά να μεταφράσει τα όσα έλεγε. Από τις πιο αξιομνημόνευτες και συγκινητικές στιγμές των βραβείων, που μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τον θρύλο του. Τελικά, μερικά χρόνια αργότερα, το 2016, η Ακαδημία τον τίμησε και με ένα «κανονικό» Όσκαρ, για τη δουλειά του στο «The Hateful Eight» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο Μορικόνε δεν μιλούσε καλά αγγλικά και έζησε όλη του την ζωή στην Ιταλία, μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, και τους τρεις γιους του. Ποτέ δεν τον ενδιέφερε το Χόλιγουντ.

 

Ο Ένιο Μορικόνε παραλαμβάνει το τιμητικό Όσκαρ το 2007

  

Αυτά είναι τα 10 πιο σημαντικά σάουντρακ που έχει συνθέσει:

Για μια χούφτα δολάρια (1964)

Σέρτζιο Λεόνε

 

Το διάσημο σπαγγέτι γουέστερν με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ ήταν η πρώτη συνεργασία του Ένιο Μορικόνε με τον σκηνοθέτη Σέρτζιο Λεόνε. Αν και είναι από τα σάουντρακ που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό, ο Μορικόνε το σιχαινόταν. Το θεωρούσε την χειρότερη δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα στον κινηματογράφο!

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος (1966)

Σέρτζιο Λεόνε

 

Ένα από τα πιο διάσημα σφυρίγματα αλλά και μουσικά θέματα όλων των εποχών. Η επιρροή του σε όλη την ποπ κουλτούρα είναι αδιαμφισβήτητη, από το πανκ μέχρι την chill out μουσική. Δεν γίνεται να μην το έχεις ακούσει.

Κάποτε στη Δύση (1968)

Σέρτζιο Λεόνε

 

Άλλη μια αριστουργηματική ταινία από τον σπουδαίο Σέρτζιο Λεόνε με πρωταγωνιστές την Κλαούντια Καρντινάλε και τον Χένρι Φόντα, και φυσικά με ένα αξεπέραστο σκορ από τον Μορικόνε. Η μουσική θεωρείται από τις καλύτερες που έχει συνθέσει. Ο Μορικόνε έγραψε ένα μουσικό θέμα για καθένα ήρωα της ταινίας ενώ είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που χρησιμοποιεί τη φωνή της Έντα ντελ Όρσο.

Θεώρημα (1968)

Πιερ Πάολο Παζολίνι

 

O Μορικόνε συνέθεσε πέντε κομμάτια για το φιλμ του Παζολίνι. Το υπόλοιπο σάουντρακ είχε μουσική από τον Μότσαρτ. Αυτό που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη είναι φυσικά το «Fruscio di foglie verdi», ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια και ο λόγος που βρίσκεται σε αυτήν τη δεκάδα.

Dirty Angels (1969)

Μάουρο Σεβερίνο

 

Μια άγνωστη ταινία της δεκαετίας του ’60 με ένα από τα πιο σπάνια και πανέμορφα σάουντρακ του Μορικόνε. Εδώ δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην ποπ μουσική και βγάζει διαμάντια που δεν γίνεται να μη σου κολλήσουν στο μυαλό. Σημείο αναφοράς. 

1900 (1976)

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

 

Ένα επικό σκορ για μια επική ταινία για τη φιλία δυο αγοριών από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στην Ιταλία των αρχών του 20ού αιώνα, με ένα τεράστιο καστ με ονόματα όπως οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Στεφανία Σαντρέλι.

Η απειλή (1982)

Τζον Κάρπεντερ

 

Στην πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε για μεγάλο στούντιο, ο Κάρπεντερ προσέλαβε τον Μορικόνε για να γράψει το σάουντρακ. Συνήθως τα έγραφε ο ίδιος ο Κάρπεντερ. Ο μεγάλος συνθέτης απάντησε με ένα ηλεκτρονικό, παγωμένο αριστούργημα που ήταν ιδανικό για το είδος της ταινίας –επιστημονική φαντασία τρόμου– αλλά και στον τόνο των μουσικών δουλειών του σκηνοθέτη με στόχο να τον τιμήσει. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, δεν εντυπωσίασε τον Κάρπεντερ, ο οποίος απογοητεύτηκε τόσο πολύ από το αποτέλεσμα που ο μύθος λέει ότι πέταξε πολλά κομμάτια στα αζήτητα. Αλήθεια, γιατί;

  

Η αποστολή (1986)

Ρολάν Ζοφέ

 

Η μουσική που έγραψε για τις εμπειρίες των Ιησουιτών ιεραποστόλων του 18ου αιώνα στη Νότια Αμερική τον έφερε πολύ κοντά στα Όσκαρ. Το έχασε από τον Χέρμπι Χάνκοκ για το Round Mindnight. Αρχικά είχε αρνηθεί να αναλάβει το σάουντρακ επειδή πίστευε ότι η ταινία είχε ήδη ορίτζιναλ μουσική μέσα.

Σινεμά ο Παράδεισος (1988)

Τζουζέπε Τορνατόρε

 

Το Σινεμά ο Παράδεισος κέρδισε διεθνή αναγνώριση με τη βράβευση του στις Κάννες αλλά και με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το φιλμ, τοποθετημένο στην Σικελία, έχει μουσική γραμμένη από τον Μορικόνε, σε συνεργασία με τον γιο του Άντριου. Ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκαν επίσημα σε ταινία.

  

Μαλένα (2000)

Τζουζέπε Τορνατόρε

 

Η ταινία που έκανε σταρ τη Μόνικα Μπελούτσι. O Μορικόνε έγραψε ένα ονειρικό, νοσταλγικό σάουντρακ για τη Σικελία και κέρδισε την 5η υποψηφιότητα του για Όσκαρ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 12.1.2016

Μουσική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ