Το 2012, ας πάει με τον φελλό!

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Με φυσαλίδες φτηνές, φτηνότερες ή και πολύ ακριβότερες, οι πολίτες της γης σφραγίζουν τις ευχές τους κάθε νέο έτος, και εκτοξεύουν με το φελλό του καμπανίτη χαρά και μέθη μαζί με τα όνειρά τους για τη νέα χρονιά. Οι καημοί μεγαλύτεροι φέτος στην Δύση για κείνους που πληρώνουν ακριβότερα τις φουσκάλες, μαζί με το φελλό, αλλά ακόμη και εμείς, οι πιο νεόπτωχοι, δικαιούμαστε, στην φετινή Ανατολή, να πνίξουμε τους πανελλήνιους καημούς μας… στις σαμπάνιας τον αφρό!

Ο φελλός στο πέταγμά του όμως, μπορεί και να κοστίσει όσα κανένα γούρι δεν εύχεται. Γι αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, καταγράφοντας πλέον αμέτρητα δυστυχή περιστατικά,- με αιμορραγίες, τραυματισμούς, ρήξη τοιχώματος του ματιού, απο0κόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.α.-, εξέδωσε Οδηγίες, των σοφών και εμπείρων γευσιγνωστών, για ασφαλές άνοιγμα της σαμπάνιας, για να μπορούμε ανέμελα να ευχηθούμε στα ποτήρια εις Υγείαν της Νέας Χρονιάς

Παρακολουθείστε το βίντεο

 

Κανόνας πρώτος

Με ιδανική την θερμοκρασία μεταξύ των 39 και 48 βαθμών, η σαμπάνια χρειάζεται κάποιες ώρες στο ψυγείο για να παγώσει, θυμίζει ο Douglass Miller, καθηγητής στο Culinary Institute of America στο Χάιντ Παρκ της Νέα Υόρκης.

Η κρύα σαμπάνια αφρίζει λιγότερο όσο σερβίρεται από το μπουκάλι. 

"Η σαμπάνια είναι το είδος που θέλει ποτήρι!", θυμίζει ο Μίλλερ, ως εξέχων ακαδημαϊκός της Οινολογίας.

 

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας δεύτερος

Αποφύγετε τον συνωστισμό της παρέας γύρω από το μπουκάλι όταν το ανοίγετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αφαιρέστε το λεπτό κάλυμμα που συνήθως είναι από πολυτελές αλουμινόχαρτο (της συσκευασίας του μπουκαλιού ) και δώστε προσοχή στο σύρμα, που με μεταλλική επίστρωση καλύπτει το φελλό. Κατά το πρότυπο των οινολόγων θα πρέπει να το γυρίσετε αριστερόστροφα περίπου 7 φορές για να το αφαιρέσετ.

 

Ο καθηγητής Μίλερ προσθέτει ότι χαλαρώνοντας το μεταλλικό κάλυμμα, είναι καλό να κρατάει κανείς ελαφρά τον φελλό για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εκτόξευση.

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας τρίτος

Κρατήστε το μπουκάλι σε μια γωνία 45 μοιρών, φροντίζοντας να ΜΗΝ στρέφεται σε κανένα πρόσωπο ή αντικείμενο που να απειλείται ως στόχος για ατύχημα.

"Η πετσέτα είναι ιδανική βοήθεια για να την κρατάμε πάνω στον φελλό, τόσο για να τον ελέγχουμε, όσο και γιατί αποτελεί μια πολύ καλή λαβή για κράτημα του μπουκαλιού, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Κανόνας τέταρτος

(με τον οποίο μπορείτε και να εντυπωσιάσετε σαν τέλειος επαγγελματίας…)

Κρατήστε το φελλό με τα δάχτυλά σας και στρέψτε το μπουκάλι, όχι το φελλό. Καθώς γυρίζει το μπουκάλι, ο φελλός θα αρχίσει να χαλαρώνει,και φθάνοντας προς το τέλος θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να πετάγεται προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο ο Miller πιέζει "λίγο περισσότερο προς τα κάτω " με τα δάχτυλα για να το ελέγξει.

Οι μεγάλες φυσαλίδες αναστατώνουν τη σαμπάνια, ειδικά, και διαταράσσουν την ιδιαίτερη χημεία της, επιμένει η Sara Dostert, επαγγελματίας «στα δωμάτια γευσιγνωσίας» του Korbel California Champagne στην Guerneville της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το British Journal of Ophthalmology, ο φελλός της σαμπάνιας εκτοξεύεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, που από μια τυπική απόσταση ( 23 ίντσες), « χρειάζεται λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο μάτι»,

Όταν το μπουκάλι ανοίγει, η εσωτερική πίεση είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση στο χώρο του δωματίου. Γι 'αυτό το λόγο και μπουκάλια σαμπάνιας έχουν τόσο χοντρά τοιχώματα – αιχμαλωτίζουν, στην πραγματικότητα την πίεση στο.χρυσό υγρό….

 Αμέσως μόλις ο φελλός εκτιναχθεί, η τεράστια ποσότητα του διαλυμένου αερίου στον καμπανίτη αρχίζει να διαφεύγει.

Για να μην σας χυθεί η σαμπάνια, πριν την σερβίρετε καν στο ποτήρι, σε καιρούς που κάθε σταλιά Είναι πολύτιμη,, μπορείτε περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα πριν τη σερβίρετε στα ποτήρια.

 

Μαζί με τις ευχές μας για sparkling Τύχη, και ακλόνητη Υγεία το 2013, -μια και το μπουκάλι φέτος μπορεί να ανοίξει και μόνο…σε.virtual(!)- θυμίζουμε, «για το καλό»,… το πώς «ηχεί» ιδανικά για σεβαλιέ και οινολόγους ο φελλός, όταν «εγκαταλείπει και λυτρώνει» τη σαμπάνια για την απόλαυσή μας.

«Ακριβώς ένα μικροσκοπικό μικρό σφύριγμα, είναι το μόνο που θέλουμε.», λέει η Σάρα Ντόστερτ, για να προσθέσει «σαν ένα γεμάτο, σκαστό φιλί»….!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια