Το 2012, ας πάει με τον φελλό!

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Με φυσαλίδες φτηνές, φτηνότερες ή και πολύ ακριβότερες, οι πολίτες της γης σφραγίζουν τις ευχές τους κάθε νέο έτος, και εκτοξεύουν με το φελλό του καμπανίτη χαρά και μέθη μαζί με τα όνειρά τους για τη νέα χρονιά. Οι καημοί μεγαλύτεροι φέτος στην Δύση για κείνους που πληρώνουν ακριβότερα τις φουσκάλες, μαζί με το φελλό, αλλά ακόμη και εμείς, οι πιο νεόπτωχοι, δικαιούμαστε, στην φετινή Ανατολή, να πνίξουμε τους πανελλήνιους καημούς μας… στις σαμπάνιας τον αφρό!

Ο φελλός στο πέταγμά του όμως, μπορεί και να κοστίσει όσα κανένα γούρι δεν εύχεται. Γι αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, καταγράφοντας πλέον αμέτρητα δυστυχή περιστατικά,- με αιμορραγίες, τραυματισμούς, ρήξη τοιχώματος του ματιού, απο0κόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.α.-, εξέδωσε Οδηγίες, των σοφών και εμπείρων γευσιγνωστών, για ασφαλές άνοιγμα της σαμπάνιας, για να μπορούμε ανέμελα να ευχηθούμε στα ποτήρια εις Υγείαν της Νέας Χρονιάς

Παρακολουθείστε το βίντεο

 

Κανόνας πρώτος

Με ιδανική την θερμοκρασία μεταξύ των 39 και 48 βαθμών, η σαμπάνια χρειάζεται κάποιες ώρες στο ψυγείο για να παγώσει, θυμίζει ο Douglass Miller, καθηγητής στο Culinary Institute of America στο Χάιντ Παρκ της Νέα Υόρκης.

Η κρύα σαμπάνια αφρίζει λιγότερο όσο σερβίρεται από το μπουκάλι. 

"Η σαμπάνια είναι το είδος που θέλει ποτήρι!", θυμίζει ο Μίλλερ, ως εξέχων ακαδημαϊκός της Οινολογίας.

 

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας δεύτερος

Αποφύγετε τον συνωστισμό της παρέας γύρω από το μπουκάλι όταν το ανοίγετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αφαιρέστε το λεπτό κάλυμμα που συνήθως είναι από πολυτελές αλουμινόχαρτο (της συσκευασίας του μπουκαλιού ) και δώστε προσοχή στο σύρμα, που με μεταλλική επίστρωση καλύπτει το φελλό. Κατά το πρότυπο των οινολόγων θα πρέπει να το γυρίσετε αριστερόστροφα περίπου 7 φορές για να το αφαιρέσετ.

 

Ο καθηγητής Μίλερ προσθέτει ότι χαλαρώνοντας το μεταλλικό κάλυμμα, είναι καλό να κρατάει κανείς ελαφρά τον φελλό για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εκτόξευση.

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας τρίτος

Κρατήστε το μπουκάλι σε μια γωνία 45 μοιρών, φροντίζοντας να ΜΗΝ στρέφεται σε κανένα πρόσωπο ή αντικείμενο που να απειλείται ως στόχος για ατύχημα.

"Η πετσέτα είναι ιδανική βοήθεια για να την κρατάμε πάνω στον φελλό, τόσο για να τον ελέγχουμε, όσο και γιατί αποτελεί μια πολύ καλή λαβή για κράτημα του μπουκαλιού, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Κανόνας τέταρτος

(με τον οποίο μπορείτε και να εντυπωσιάσετε σαν τέλειος επαγγελματίας…)

Κρατήστε το φελλό με τα δάχτυλά σας και στρέψτε το μπουκάλι, όχι το φελλό. Καθώς γυρίζει το μπουκάλι, ο φελλός θα αρχίσει να χαλαρώνει,και φθάνοντας προς το τέλος θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να πετάγεται προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο ο Miller πιέζει "λίγο περισσότερο προς τα κάτω " με τα δάχτυλα για να το ελέγξει.

Οι μεγάλες φυσαλίδες αναστατώνουν τη σαμπάνια, ειδικά, και διαταράσσουν την ιδιαίτερη χημεία της, επιμένει η Sara Dostert, επαγγελματίας «στα δωμάτια γευσιγνωσίας» του Korbel California Champagne στην Guerneville της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το British Journal of Ophthalmology, ο φελλός της σαμπάνιας εκτοξεύεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, που από μια τυπική απόσταση ( 23 ίντσες), « χρειάζεται λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο μάτι»,

Όταν το μπουκάλι ανοίγει, η εσωτερική πίεση είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση στο χώρο του δωματίου. Γι 'αυτό το λόγο και μπουκάλια σαμπάνιας έχουν τόσο χοντρά τοιχώματα – αιχμαλωτίζουν, στην πραγματικότητα την πίεση στο.χρυσό υγρό….

 Αμέσως μόλις ο φελλός εκτιναχθεί, η τεράστια ποσότητα του διαλυμένου αερίου στον καμπανίτη αρχίζει να διαφεύγει.

Για να μην σας χυθεί η σαμπάνια, πριν την σερβίρετε καν στο ποτήρι, σε καιρούς που κάθε σταλιά Είναι πολύτιμη,, μπορείτε περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα πριν τη σερβίρετε στα ποτήρια.

 

Μαζί με τις ευχές μας για sparkling Τύχη, και ακλόνητη Υγεία το 2013, -μια και το μπουκάλι φέτος μπορεί να ανοίξει και μόνο…σε.virtual(!)- θυμίζουμε, «για το καλό»,… το πώς «ηχεί» ιδανικά για σεβαλιέ και οινολόγους ο φελλός, όταν «εγκαταλείπει και λυτρώνει» τη σαμπάνια για την απόλαυσή μας.

«Ακριβώς ένα μικροσκοπικό μικρό σφύριγμα, είναι το μόνο που θέλουμε.», λέει η Σάρα Ντόστερτ, για να προσθέσει «σαν ένα γεμάτο, σκαστό φιλί»….!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια