O Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες τα φιλμ του Γκας Βαν Σαντ και του Νάνι Μορέτι

O Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες τα φιλμ του Γκας Βαν Σαντ και του Νάνι Μορέτι Facebook Twitter
1
O Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες τα φιλμ του Γκας Βαν Σαντ και του Νάνι Μορέτι Facebook Twitter
Ο Μάθιου Μακόναχι σε σκηνή της ταινίας Sea of Trees του Γκας Βαν Σαντ

Ο Γκας Βαν Σαντ και ο Νάνι Μορέτι, αμφότεροι κάτοχοι Χρυσών Φοινίκων σε παλιότερα φεστιβάλ Καννών, φαίνεται απίθανο να ντουμπλάρουν. Στην περίπτωση του Βαν Σαντ, το απίθανο παίρνει διαστάσεις πανωλεθρίας.

 

Το Sea of Trees του Γκας Βαν Σαντ ξεκινάει υπέροχα, έχοντας ήδη ένα υπέροχα τραγικό concept: Ο Μάθιου Μακόναχι ταξιδεύει στο Τόκιο για να αφαιρέσει τη ζωή του στο διαβόητο για τις αυτοκτονίες, δάσος Αοκιναχάρα, στους πρόποδες του όρους Φούτζι. Λίγο πριν την τελευταία πράξη, προσπαθεί να σώσει έναν Ιάπωνα (Κεν Γουατανάμπε) που παραπατά, σε κακή κατάσταση ανάμεσα στους βράχους και τα δένδρα, ενώ εμείς βλέπουμε αναδρομικά την προβληματική σχέση του με την σύζυγο, που υποδύεται η Νεϊόμι Γουότς.

Το Sea of Trees του Γκας Βαν Σαντ ξεκινάει υπέροχα, έχοντας ήδη ένα υπέροχα τραγικό concept: Ο Μάθιου Μακόναχι ταξιδεύει στο Τόκιο για να αφαιρέσει τη ζωή του στο διαβόητο για τις αυτοκτονίες, δάσος Αοκιναχάρα, στους πρόποδες του όρους Φούτζι.

 

O Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες τα φιλμ του Γκας Βαν Σαντ και του Νάνι Μορέτι Facebook Twitter
Οι πρωταγωνιστές του Sea of Trees

Ο Αμερικανός υπόσχεται μια περιπλάνηση φαντασμάτων σε ένα ιδανικό τοπίο, αλλά παλινωδεί χωρίς τελειωμό ανάμεσα στο κλισέ οικογενειακό μελό και την ενοχική κατάρρευση ενός επιστήμονα που αδυνατεί να συλλάβει την έννοια του μεταφυσικού, σε έναν από τους στοιχειωμένους, μυθολογικά, φυσικούς χώρους του πλανήτη. Στην πλούσια εργογραφία του, ο Γκας Βαν Σαντ φαίνεται να γυρίζει τη μία ένα φιλμ για Όσκαρ, και την άλλη για Κάννες. Για κάθε Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ και Ψάχνοντας τον Φόρεστερ, υπάρχει ένα Elephant  και ένα Last Days. Με το Sea of Trees, έφερε ένα θεωρητικά Οσκαρικό δράμα λύτρωσης στο φεστιβάλ Καννών, κι αντί να διαπρέψει με τον συνδυασμό, έχασε και τους δύο στόχους του.

 

O Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες τα φιλμ του Γκας Βαν Σαντ και του Νάνι Μορέτι Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ στις Κάννες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου

 

Είναι να αναρωτιέται κάποιος πώς είναι δυνατόν το φεστιβάλ να επιλέγει έναν προηγούμενο νικητή του Χρυσού Φοίνικα, με μια κακή στιγμή του (οι κριτικές κυρίως από τους Αμερικανούς αλλά και από το ενδεικτικό καθημερινό βαθμολόγιο του Screen International, είναι σφαγιαστικές, κάτι που δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε τέτοια έκταση στο παρελθόν με διεκδικητή, εντός συναγωνισμού) και να απορρίπτει τον Ταϊλανδό Απιτσατπόνγκ Βερεσεθάκουλ, ο οποίος μάλιστα κέρδισε Φοίνικα μόλις με την προηγούμενη ταινία, κι όχι πριν από 30 χρόνια (δηλαδή δεν είναι περίπτωση Κόπολα) και να τον υποβιβάζει στο Ένα Κάποιο Βλέμμα; Τόσο χάλια είναι η ταινία του Βερεσεθάκουλ, ή απλώς δεν προτιμήθηκε, έναντι της παρουσίας του Μάθιου Μακόναχι και της Γουότς στο κόκκινο χαλί;

 

 

Ο Νάνι Μορέτι δεν έχει καμμία σχέση με το πατατράκ του Βαν Σαντ.

Απλώς, το Mia Madre δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες ταινίες του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Ιταλός σκηνοθέτης δεν βρήκε τα συγκινητικά του πατήματα μέσα από τη σχέση μιας σκηνοθέτιδας με την ετοιμοιάνατη μητέρα της. Μάλιστα, ο Μορέτι θέλησε να δώσει τον πρώτο ρόλο σε γυναίκα, κρατώντας για τον εαυτό του τον υποστηρικτικό ρόλο του αδελφού.

 

O Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες τα φιλμ του Γκας Βαν Σαντ και του Νάνι Μορέτι Facebook Twitter

 

Ο Τζον Τουρτούρο περιηγείται κωμικά σε μια ταινία που γυρίζεται μέσα στην ταινία, προσθέτοντας μια όχι πάντα εύστοχη, αλλά ευπρόσδεκτη, κωμική ανακούφιση σε μια πένθιμη ενδοσκόπηση μιας κοντρολαρισμένης, έξυπνης αλλά θλιμμένης αστής, που σταδιακά ανακαλεί τα διδάγματα της καθηγήτριας μάνας, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

 


 

Ο Μορέτι έλαβε θετικές κριτικές, όπως και ο Γιώργος Λάνθιμος με τον εξαιρετικό Αστακό, ο οποίος αποθεώθηκε από τους Αμερικανούς ανταποκριτές και βρήκε μεγαλύτερη αντίσταση από τους Γάλλους, με τους Βρετανούς να βρίσκονται κάπου στη μέση. Με δεδομένο πως η ταινία ψάχνει, αν δεν έχει βρει ήδη, αγοραστές στις ΗΠΑ, έχοντας εξασφαλίσει διανομή σε δυνατές ευρωπαϊκές αγορές, το καλό buzz βοηθάει πολύ. Το Hollywood Reporter τον δίνει ως φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ακόμη έχουμε να διανύσουμε το υπόλοιπο μισό του φεστιβάλ, με αναμενόμενες ταινίες να προβάλλονται στις επόμενες ημέρες...

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η ταινία του Gus Van Sant έχει πάρει τόσο απαίσιες κριτικές που θέλω να τη δω! Πάντως το Watanabe λυπάμαι. Και όποιος συνεχίσει να δίνει ρόλους επιστημόνων στον Matthew McConaughey είναι έρμαιο της τύχης του και των βιτριολικών κριτικών!