Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς

 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
6
 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
Η Κριστιάνε Φ. σήμερα...

Περνώντας προ ημερών έξω από το μετρό, στην πλατεία του Κεραμικού, χάζεψα την πραμάτεια ενός πλανόδιου βιβλιοπώλη. Μεταξύ των βιβλίων που πουλούσε στα 2 και 3 ευρώ, υπήρχε και ένα που το έψαχνα για χρόνια,μια και απ' όσο γνωρίζω εξαντλήθηκε και δεν επανεκδόθηκε. Αναφέρομαι στο ''Κριστιάνε Φ., 13, πόρνη και τοξικομανής'', ένα ντοκουμέντο με αφηγήσεις της Κριστιάνε Φ. σε μαγνητοταινίες των Κάι Χέρμαν - Χόρστ Ρικ (εξαιρετική η μετάφραση των Μάγδας Νικολαΐδου - Ρωξάνης Καμβύση).

Το εν λόγω βιβλίο είχε φτάσει στα χέρια μου πρώτη φορά το 1990, δηλαδή εννιά χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στη χώρα μας (Νοέμβριος 1981) από τη σειρά ''Λογοτεχνία/ Ντοκουμέντο'' των εκδόσεων Εξάντας.

Αυτό που σοκάρει τον αναγνώστη είναι η γλαφυρότητα στις περιγραφές και η αμεσότητα του ζωντανού λόγου της συνεντευξιαζόμενης: ένα μικρό κορίτσι - στα 13 όταν ''έμπλεκε'' και στα 15 όταν έδινε τη συνέντευξη - με ευφυία ανώτερη του μέσου όρου και με απίστευτες δραματικές και τραυματικές εμπειρίες.

 

Ήταν η περίοδος της εφηβείας των 16, 17 και 18 χρόνων που ανακαλύπταμε τα joints μετά μουσικής - συγκεκριμένα, αυτής των rock συγκροτημάτων των δεκαετιών 1960 και '70 - και που νομίζαμε ότι κάτι τρομερό κάναμε, συνδέοντας την ''ιδεολογία'' του ροκ με τα ελαφρά, ευτυχώς, ναρκωτικά. Με την απόσταση 25 χρόνων πλέον, πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν έμπλεξα τότε με χημείες επικίνδυνες, το οφείλω πρώτα απ' όλα στη γνωριμία μου με μία μεγάλη σε ηλικία ηθοποιό, πρώην χρήστρια ηρωίνης, κι έπειτα στο βιβλίο - μαρτυρία της Κριστιάνε Φ.

Ένα βιβλίο που μοιραία χάθηκε στο...δρόμο, αφού τό'χε δανειστεί όλη η παρέα και γύρναγε από στέκι σε στέκι κι από σπίτι σε σπίτι. Κατά ένα περίεργο λόγο, ίσως κατανοητό μόνο από μένα, την ανάγνωση του την έχω μέχρι σήμερα ταυτίσει με πολύ συγκεκριμένες ακροάσεις: Με το ''Salisbury'' των Uriah Heep, το ''Houses of the Holy'' των Led Zeppelin και το ''Pin Ups'' του David Bowie. Ίσως είναι που αυτά τα ονόματα μαζί και μ' άλλα απ' το πάνθεο της ροκ μουσικής, περνάνε από τις σελίδες του βιβλίου. Ίσως πάλι φταίει το ότι σε εκείνη την πρώτη κόπια του βιβλίου που είχα, συνήθιζα να σημειώνω αυτούς τους καλλιτέχνες στις σελίδες του σαν ένα ολίγον βαρβαρικό μαρκάρισμα.

Παρά τον όγκο του (350 σελίδες), το βιβλίο το ξαναδιάβασα μια κι έξω μέσα σ' ένα βράδυ και τίποτα δεν άλλαξε! Εξακολουθώ δηλαδή να το θεωρώ συγκλονιστικό ντοκουμέντο, ενδεικτικό της κουλτούρας της ντρόγκας που οδήγησε πλήθος νεολαίων απ' όλο τον κόσμο στην αυτοκαταστροφή καθ' όλη τη δεκαετία του 1970.

Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, το βιβλίο μας μεταφέρει στη Γερμανία του 1978, τότε που ο Κάι Χέρμαν και ο Χορστ Ρικ συνάντησαν την 15χρονη Κριστιάνε Φ., ήδη κατηγορούμενη για κατοχή ηρωίνης από τα 13 της. Της ζήτησαν να τους δώσει μία δίωρη συνέντευξη στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις συνθήκες ζωής των νέων κι εκείνη δέχτηκε. Μόνο που αντί για δύο ώρες, η συνέντευξη κράτησε δύο μήνες με την Κριστιάνε να αφηγείται τη ζωή της με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: τους πειραματισμούς με το χασίσι και το LSD, τον τελικό εθισμό της στην ηρωίνη μέσα σε λίγους μήνες, το ανελέητο κυνήγι της δόσης, τις εφόδους της αστυνομίας στις ντισκοτέκ της εποχής, τους χιποροκάδες φίλους και εραστές της που αποδεκατίστηκαν, τους πελάτες της στη συνέχεια, την απόλυτη εξαθλίωση και το καθημερινό φλερτ με το θάνατο. Το σχέδιο της γι'αυτή τη συνέντευξη υποστήριξαν κι επιζήσαντες τζάνκις από την παρέα της, οι γονείς τους, καθώς κι η ίδια η μάνα της Κριστιάνε Φ. Έτσι, στο βιβλίο συμπεριλήφθησαν κι αυτών οι μαρτυρίες ''για να συμβάλουν στην ανάλυση του προβλήματος ηρωινομανία'', όπως σημείωναν στον πρόλογο τους οι Κάι Χέρμαν - Χορστ Ρικ.

Αυτό που σοκάρει τον αναγνώστη είναι η γλαφυρότητα στις περιγραφές και η αμεσότητα του ζωντανού λόγου της συνεντευξιαζόμενης: ένα μικρό κορίτσι - στα 13 όταν ''έμπλεκε'' και στα 15 όταν έδινε τη συνέντευξη - με  ευφυία ανώτερη του μέσου όρου και με απίστευτες δραματικές και τραυματικές εμπειρίες. Μιλάει τόσο για τη δική της περιπέτεια, όσο και για την παρέα της, πραγματικά πρόσωπα όλοι και δέσμιοι της ηρωίνης: Τη Στέλλα που κλείστηκε στις γυναικείες φυλακές στα 14 της, τη Μπαμπέτ που πέθανε στα 14 της, επίσης, δημιουργώντας ένα φοβερό ρεκόρ για το Βερολίνο, τον Αντρέα, τον πρώτο έρωτα της, που έφυγε στα 14 του κι αυτός, και τον φίλο της, Ντέτλεφ, με τον οποίο εκπορνεύονταν μαζί για να βρουν χρήματα για τη δόση τους.

 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
H ανήλικη Κριστιάνε...

Το βιβλίο - ντοκουμέντο περιέχει ακόμη φωτογραφίες από αστυνομικά ρεπορτάζ της εποχής με εφόδους σε στέκια τοξικομανών, σε πιάτσες παιδικής πορνείας και στο σιδηροδρομικό σταθμό Bahnhof Zoo, όπου οι dealers ''έσπρωχαν'' την πρέζα στα μικρά παιδιά.

Μια πεισιθανάτια μιζέρια μεταφέρεται στον αναγνώστη που δε μπορεί να ανασάνει κυριολεκτικά από την πορεία της Κριστιάνε στον πιο κακοτράχαλο δρόμο της ζωής της. Μοιραία, η ηρωίνη παρουσιάζεται σαν το πιο αποκρουστικό και επώδυνο ανθρώπινο παρασκεύασμα, ένα τέρας ικανό να κατασπαράξει αθώες παιδικές σάρκες και ψυχές. Ένα ''ουφ'' ανακούφισης φεύγει ασυναίσθητα από τα χείλη κάθε φορά που η Κριστιάνε γλιτώνει από το overdose. Μέχρι την επόμενη φορά...

 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
Η Λίβια, φίλη της Κριστιάνε Φ. Άρχισε τη βελόνα στα 15 και πέθανε στα 18, στις τουαλέτες της πλατείας Χάνσα στο Βερολίνο. Στην τσέπη της βρέθηκε ένα γράμμα προς το Κέντρο Βοήθειας: ''Σας παρακαλώ γι' άλλη μια φορά...Βοηθήστε με να ξαναβρώ τον εαυτό μου''

Και ο αναγνώστης συμπάσχει μαζί. Συμπονάει ένα μικρό κορίτσι, πανέξυπνο!  Ζηλεύει κάπου την απόλυτη ελευθερία του παρά το δράμα του! Κι εκεί είναι που παρεμβαίνουν οι μαρτυρίες της μητέρας της Κριστιάνε και των άλλων προσώπων που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της, δίνοντας κάποιες διαφοροποιημένες εκδοχές. Σαν σύντομα ιντερμέδια μέσα σε μία, βαριά φορτωμένη ενορχηστρωτικά, συμφωνία του άσπρου και του μαύρου!

Ας αφήσουμε όμως τώρα το βιβλίο ''Κριστάνε Φ., 13, πόρνη και τοξικομανής'' - πολύ πιασάρικος ο ελληνικός τίτλος (συμφώνως μ' αυτόν της γαλλικής έκδοσης), αφού ο πρωτότυπος ήταν ''Εμείς τα παιδιά του Bahnhof Zoo'', όπου Bahnhof Zoo ήταν σιδηροδρομικός σταθμός, το στέκι πρέζας της Κριστιάνε στο Βερολίνο - κι ας δούμε τι έκανε στη ζωή της μετά η ταλαιπωρημένη ηρωίδα μας.

 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
Ο Αντρέα και η Μπαμπέτ, φίλοι της Κριστιάνε Φ. Βρέθηκαν νεκροί από ηρωίνη στα 14 τους τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 1977, αντίστοιχα.

Κατ' αρχάς η Κριστιάνε Φ., κατά κόσμον Βέρα Κριστιάνε Φελσέρινοβ, είναι εν ζωή και 53 ετών σήμερα. Μετά την επιτυχία του βιβλίου της, που επίσης έγινε και ταινία με τη συμμετοχή μάλιστα του David Bowie (ο Bowie υπήρξε κι αυτός φαν του βιβλίου), ''υιοθετήθηκε'' από την οικογένεια των εκδοτών της και έφυγε μαζί τους στην Ελβετία. Χρόνια μετά, θα δηλώσει πως το πάρκο Platzspitz της Ζυρίχης ήταν η ''Ντίσνεϊλαντ των πρεζάκηδων'' και πως πέρασε όλη εκείνη την περίοδο ανάμεσα σε χρήστες ηρωίνης και επιφανείς συγγραφείς. 

Την αγάπη της για τη ροκ μουσική δεν την εγκατέλειψε ποτέ, αφού αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου στη Γερμανία τά'φτιαξε με τον μουσικό Αλεξάντερ Χάκε της industrial μπάντας Einsturzende Neubauten και μαζί έκαναν δύο δίσκους, ενώ συμμετείχαν και στην ταινία ''Decoder'' (1983), στην οποία εμφανίζονταν επίσης ο Γουίλιαμ Μπάρροουζ, οι Soft Cell, οι Psychic TV, οι The The κ.α.

 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία ''Christiane F. - Wir kinder vom Bahnhof Zoo'', μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου στον κινηματογράφο από τον Ούλριχ Έντελ. Την Κριστιάνε Φ. υποδυόταν η 14χρονη ηθοποιός Νάτια Μπρούνκχορστ.

Τα επόμενα χρόνια, η Κριστιάνε έζησε στις ΗΠΑ όπου συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης, αλλά και στην Ελλάδα για λίγο, πριν επιστρέψει οριστικά στη Γερμανία το 1993. Το 1994 μπήκε σε πρόγραμμα μεθαδόνης, ούσα ήδη φορέας ηπατίτιδας C από τα τέλη των 80s. Το 1996 γέννησε τον μοναχογιό της. Τον πήρε μαζί της στο Άμστερνταμ, αλλά έχασε την επιμέλεια του το 2008, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της με τα ναρκωτικά.

Σήμερα η Κριστιάνε που πάσχει από κίρρωση του ήπατος περιμένει την έκδοση ενός δεύτερου αυτοβιογραφικού βιβλίου της και τον θάνατο. Για το πρώτο ελπίζει ότι θα κρατήσει μακριά από τα ναρκωτικά κι άλλους ανθρώπους, περισσότερους συγκριτικά με το πρώτο της βιβλίο. Για το δεύτερο, ξέρει ότι σύντομα θα πεθάνει κι αν δεν έχει και την καλύτερη ζωή για να ζήσει, είναι η ζωή της και δε μπορεί τώρα πια να την αλλάξει!

Εγώ πάλι, έχοντας υποστεί ένα μάλλον οφέλιμο πολιτισμικό σοκ με το να διαβάσω το βιβλίο της στα 16 μου, την ευχαριστώ από δω και της εύχομαι νά'ναι όσο γίνεται καλύτερα και να ζήσει πολλά χρόνια ακόμη. Αυτός ήταν ο Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε, μιας 13χρονης πόρνης και τοξικομανούς, και χάρηκα που την ξαναβρήκα σε μια βόλτα μου στον Κεραμικό.

 Ροκ Βίος & Πολιτεία της Κριστιάνε Φ., 13 ετών πόρνης και τοξικομανούς Facebook Twitter
Σήμερα η Κριστιάνε που πάσχει από κίρρωση του ήπατος περιμένει την έκδοση ενός δεύτερου αυτοβιογραφικού βιβλίου της...

Υ.Γ. Ακούστε από το youtube ολόκληρο το σάουντρακ του David Bowie από την ταινία του Ούλριχ Έντελ για την Κριστιάνε Φ. Η ίδια βρήκε την ταινία λίγο soft αναφορικά με ό,τι είχε περάσει και είχε καταγραφεί στο βιβλίο. Θυμόταν ωστόσο έντονα που το ίνδαλμα της, ο David Bowie, ήρθε και την πήρε με ένα πανάκριβο αυτοκίνητο για να πάνε μαζί στην πρεμιέρα. ''Νόμιζα πως ο κόσμος είχε μαζευτεί για να θαυμάσει τον Bowie, αλλά όλοι αυτοί ήταν εκεί για μένα'' θα πει σε συνέντευξη της πολλά χρόνια αργότερα.

Αρχείο
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Το βιβλιο δεν το διαβασα, ειδα την ταινια, αν θυμαμαι καλα στα 1981, στο Παρισι, οπου βρισκομουν για ενα stage, σε ηλικια 32 χρονων. Η παρεα μας ειχε διχασθει, για το ποια ταινια θα παρακολουθουσαμε και τελικα οι περισσοτεροι επιλεξαμε την Christiane F. και οι υπολοιποι κατι αλλο γιατι βρισκαν το θεμα πολυ προκλητικο. Η ταινια μας συγκλονισε δεν μπορουσαμε να αντεξουμε τον πονο των πρωταγωνιστων και τις απελπισμενες προσπαθειες να βρουν τη δοση τους και να ξεφυγουν απ' αυτην και καθως επιστρεφοντας συναντησαμε τους υπολοιπους της παρεας στην εισοδο της φοιτητικης εστιας, τους βρηκαμε σε χαλια ψυχολογικη κατασταση. Ο λογος ηταν οτι κατεβαινοντας στο σταθμο του μετρο για να παρουν το δρομολογιο της επιστροφης, βρηκαν ενα νεκρο τοξικομανη σ' ενα κεφαλοσκαλο. Τελικα η πραγματικη ζωη τους εδειξε, ζωντανα, ποια ειναι.
Το πιο πιθανό είναι να το βρεις σε βιβλιοπωλείο/παλιατζίδικο στο Μοναστηράκι ή από κάναν πλανόδιο, όπως έγραψα κι εγώ ότι το πέτυχα και το αγόρασα κατ'ευθείαν!
Το θυμάμαι πολύ καλά αυτό το βιβλίο. Δυστυχώς στα δικά μου χέρια είχε πέσει σε πολύ πιο τρυφερή ηλικία, πρέπει να ήμουν γύρω στα 10-11: η μητέρα της καλύτερής μου τότε (και τώρα) φίλης είχε βιβλιοπωλείο και έτσι έπεσε στα χέρια μας. Είχα πάθει σοκ, ειδικά με μια φωτογραφία που δείχνει μια νεκρή (;) τοξικομανή στις τουαλέτες του σιδηροδρομικού σταθμού. Αν και δεν το είχα διαβάσει επιμελώς, είναι απότα βιβλία που με σημάδεψαν
Η νεκρή που λέτε ήταν η Λίβια, η φίλη της Κριστιάνε. Οι φωτογραφίες είναι δίπλα - δίπλα στο βιβλίο: στα αριστερά, η Λίβια όρθια με το τσιγάρο στο χέρι, όπως την έβαλα κι εγώ στο άρθρο, και στα δεξιά η Λίβια νεκρή, πεσμένη χάμω στις τουαλέτες, όπως σας είχε σοκάρει τότε...
Πραγματικά, το κείμενο έχει την δύναμη να σε παρασύρει μέσα στον κόσμο της... Θυμάμαι ακόμα την μικρούλα Μπαμπέτ με το αγγελικό πρόσωπο, την είχα σχεδόν πενθήσει σαν δική μου απώλεια! Εξαιρετικό βιβλίο, μαζί με το "Η Αλίκη στη χώρα του LSD".