Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια

Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
1
Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Το εσωτερικό της αίθουσας

Μια καινούργια και εξαιρετικά δαπανηρή αίθουσα συναυλιών έκανε χθες τα VIP εγκαίνιά της. Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου Ζαν Νουβέλ, σνόμπαρε το opening, με τη δήλωση ότι η Philharmonie δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Ο Νουβέλ κέρδισε το 2008 το πρώτο παγκόσμιο βραβείο αρχιτεκτονικής, το βραβείο Pritzker. Το άνοιγμα της Philharmonie, στην περιοχή του βορειοανατολικού Παρισιού είχε σαν σκοπό να προσελκύσει όλη την αφρόκρεμα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του Παρισιού συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ενώ θεωρείται ένα μεγάλο έργο σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο συγκρότημα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 2.400 άτομα στην κεντρική σάλα και τα θεωρεία του, πήρε οκτώ χρόνια και 386 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρήμα και ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του 300% από την αρχική εκτίμηση. Τα εγκαίνια έγιναν ενώ οι εργάτες ακόμα δουλεύουν και το κτίριο είναι ανοικτό κόντρα στις αρχιτεκτονικές και τεχνικές απαιτήσεις.

Ο στόχος της Philharmonie είναι να προσελκύσει ένα ακροατήριο νεότερο από τους γκριζομάλληδες που παρακολουθούν συνήθως συναυλίες κλασσικής μουσικής στο Παρίσι

Ο διευθυντής της Philharmonie, Laurent Bayle, εξήγησε σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα Le Parisien ότι θα ήταν πάρα πολύ δαπανηρό να καθυστερήσουν τα εγκαίνια. "Έχουμε ήδη καθυστερήσει το άνοιγμα κατά έξι μήνες. Μια νέα καθυστέρηση θα κοστίσει πολλά χρήματα και δημιουργεί προβλήματα, επειδή το (ορχηστρικό) πρόγραμμα ολοκληρώθηκε ένα και ενάμιση χρόνο πριν», δήλωσε.

"Η περιφρόνηση για τον αρχιτέκτονα του πιο σημαντικού γαλλικού πολιτιστικού προγράμματος στην αρχή αυτού του αιώνα αποκλείει την παρουσία μου από τα εγκαίνια" δήλωσε ο Ζαν Νουβέλ. Η δημιουργία του Νουβέλ χαιρετίστηκε ως ένα «Κέντρο Πομπιντού της μουσικής", κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο υπερσύγχρονο κτίριο της Philharmonie και την από το 1977 πολυεπίπεδη γκαλερί του Παρισιού, από σωλήνες και γυαλί στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
H μακέτα του Ζαν Νουβέλ με τον κόσμο να περπατά στην οροφή της Philarmonie

Ο στόχος της Philharmonie είναι να προσελκύσει ένα ακροατήριο νεότερο από τους γκριζομάλληδες που παρακολουθούν συνήθως συναυλίες κλασσικής μουσικής στο Παρίσι, θέση που κατείχε προηγουμένως η σε στιλ Μπελ Επόκ Salle Pleyel στην άλλη πλευρά της πόλης, κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Καθώς επίσης να προσελκύσει κόσμο για τις σύγχρονες συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ποπ, ροκ και τζαζ. Οι άνθρωποι θα μπορούν να περπατούν και στην οροφή της.

Η ακουστική της κύριας αίθουσας του Philharmonie έχει σχεδιαστεί από δύο ιδιοφυείς στον τομέα τους: Τον Χάρολντ Μάρσαλ από τη Νέα Ζηλανδία και τον Yasuhisa Toyota από την Ιαπωνία. Το εσωτερικό μοιάζει με στάδιο που περιβάλλεται από καθίσματα, όπως στην Φιλαρμονική του Βερολίνου, είναι να έχουμε το πιο απομακρυσμένο θεατή μόλις 32 μέτρα (105 πόδια) από το διευθυντή ορχήστρας, πολύ πιο κοντά από ό, τι σε άλλους χώρους. Το Παρίσι έχει μερικές από τις ιστορικές αίθουσες μουσικής στον κόσμο. Αλλά η Φιλαρμονική υπόσχεται μια απαράμιλλη ζωντανή εμπειρία όσον αφορά στην ακουστική," είπε ο Douglas Boyd, ο Βρετανός μαέστρος που τον Ιούλιο θα πάρει τη σκυτάλη της Ορχήστρας Δωματίου του Παρισιού στο Philharmonie .

Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Το κτίριο και ο εξωτερικός χώρος
Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Μακέτα του εσωτερικού χώρου
Το Παρίσι έχει καινούργια αίθουσα συναυλιών, την Philarmonie, ο αρχιτέκτονας σνομπάρει τα εγκαίνια Facebook Twitter
Μακέτα του εσωτερικού χώρου
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια