Οι 23 χώρες που δεν έχουν στρατό

Οι 23 χώρες που δεν έχουν στρατό Facebook Twitter
Η παπική Eλβετική Φρουρά παρελαύνει έξω από το Βατικανό
16


Περισσότερες από 20 χώρες δεν έχουν σήμερα ένοπλες δυνάμεις, μία εκ των οποίων είναι και το Βατικανό, σύμφωνα με το "World Fact book" της CIA.

 

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η παρακάτω λίστα συμπεριλαμβάνει 7 από τα 10 μικρότερα ανεξάρτητα κράτη του κόσμου, όπως είναι το Τουβαλού, το Ναουρού και το Σαν Μαρίνο. «Ιστορικά τα κράτη αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στόχος εισβολής», εξηγεί ο Peter Stearns, ο καθηγητής που επεξεργάστηκε και εξέδωσε το βιβλίο "Demilitarization in the Contemporary World".

 

Ορισμένες από αυτές που διοικητικά άνηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τα Νησιά Μάρσαλ και το Παλάου, δεν θέσπισαν ποτέ στρατό μετά την ανεξαρτησία τους, αφήνοντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες και για τη δική τους άμυνα.

 

Υπάρχει όμως και ένα σύνολο χωρών στη λίστα που κάποτε διατηρούσε στρατό και τον κατήργησε. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η οποία σύμφωνα με τον Stearns «είναι περιοχή που δεν βάλλεται συχνά από πολέμους», υπό την έννοια εξωτερικών εισβολών (παρόλο που στην περιοχή έχουν λάβει χώρα αρκετοί εμφύλιοι πόλεμοι και στρατιωτικές δικτατορίες).

 

Οι υπόλοιπες χώρες έχουν η κάθε μία τη δική της ιστορία. Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα κατήργησε το στρατό της το 1948, μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της José Figueres Ferrer, ο οποίος, σύμφωνα με το Council on Hemispheric Affairs, πήρε με στρατιωτικά μέσα την εξουσία και πιθανότατα κατήργησε το στρατό «για να αποφύγει πιθανή μελλοντική στρατιωτική εξέγερση εναντίον του». Οι ένολες δυνάμεις της Γρενάδας και του Παναμά καταργήθηκαν και οι δύο μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 1983 και το 1989 αντίστοιχα.


Τι θεωρείται στρατός; Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση, δίπλα σε δρόμους – κλειδιά για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εξαιτίας των συνοριακών διαφορών που εδώ και χρόνια έχει με τη γειτονική της Νικαράγουα. Ο δημοσιογράφος Robert Beckhusen υποστηρίζει πως η 70μελής "Special Intervention Unit" της χώρας μία ομάδα καταδρομέων η οποία εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει διακινητές ναρκωτικών καθώς και στη διάσωση ομήρων, δρώντας σαν αντιτρομοκρατική μονάδα είναι στρατιωτική δύναμη σε όλα εκτός από το όνομα. Μετά τη μετακίνηση 7.000 μελών των Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κόστα Ρίκα για να βοηθήσουν στην προσπάθεια καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, ο Βολιβιανός Πρόεδρος Evo Morales δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει στρατεύματα, αυτά των ΗΠΑ.

 

Ο Stearns,σημειώνει «Εάν έχεις δεσμευτεί στην αποφυγή της εξωστρεφούς βίας, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα».
Παράλληλα είναι και ένα βήμα που επηρεάζει την οικονομία. Σύμφωνα με την CIA, τα έξοδα για στρατιωτικούς σκοπούς αντιστοιχούν περίπου 2,42% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια, για το 2012. 


Η λίστα είναι η εξής:


1. Ανδόρα
2. Κόστα Ρίκα
3. Ντομίνικα
4. Γρενάδα
5. Αϊτή
6. Ισλανδία
7. Κιριμπάτι
8. Λιχτενστάιν
9. Νησιά Μάρσαλ
10. Μαυρίκιος
11. Μικρονησία
12. Μονακό
13. Ναουρού
14. Παλάου
15. Παναμάς
16. Αγία Λουκία (St. Lucia)
17. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
18. Σαμόα
19. Σαν Μαρίνο
20. Νησιά Σολομώντα
21. Τουβαλού
22. Βανουάτου
23. Βατικανό ( με δεδομένο πως δεν θεωρείται στρατός η παπική Ελβετική Φρουρά)



16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM