Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε

 Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε Facebook Twitter
Η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη.
22

Πού είναι η εμπειρία του χρώματος «κόκκινο» στον εγκέφαλό μας; Αυτή την ερώτηση έθεσε ο Ντίπακ Τσόπρα στον Michael Shermer του Scientific American στα πλαίσια του Sages and Scientists Symposium στην Καλιφόρνια. Κάποιοι από τους παρουσιαστές ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη. Η ιδέα ότι η υποκειμενική εμπειρία είναι αποτέλεσμα ηλεκτροχημικής δραστηριότητας είναι μια υπόθεση, έγραψε ο Τσόπρα σε ένα μέιλ.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει.

Πού είναι το μυαλό της θείας Μίλλι όταν πεθαίνει από Αλτσχάιμερ; Απάντησε ο Michael Shermer. Η θεία ήταν ένα εφήμερος σχηματισμός συμπεριφοράς στο σύμπαν και επέστρεψε στο δυναμικό από το οποίο προήλθε. Στη φιλοσοφική θεώρηση των ανατολικών παραδόσεων η υπόσταση του «εγώ» είναι μια ψευδαίσθηση και ο στόχος της φώτισης είναι η μετάβαση σε μια πιο παγκόσμια, μη χωρική, άυλη ύπαρξη.

Όμως, όπως γράφει ο Shermer στο Scientific American, η υπόθεση ότι ο εγκέφαλος είναι αυτός που δημιουργεί τη συνείδηση, έχει πολλαπλές σχετικές ενδείξεις, ασύγκριτα περισσότερες με την υπόθεση ότι η συνείδηση είναι αυτή που δημιουργεί τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει. Το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει απόλυτα για το ποια θεωρία εξηγεί καλύτερα τον εγκέφαλο δε σημαίνει ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι η ύλη δημιουργία της συνείδησης.- Λ.Φ.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ