55o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

55o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Το δημιουργικό της αφίσας του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοτέχνησε η Θάλεια Ζαχαρή.
1

1. Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο. Στη λίστα περιλαμβάνονται και δύο ελληνικές: η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget me not του Γιάννη Φάγκρα.


2. Η αυλαία της διοργάνωσης θα ανοίξει με την ταινία Λευκός Θεός / White God του Ούγγρου σκηνοθέτη Κόρνελ Μούντρουτσο. Η προβολή της ταινίας έναρξης θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη.

3.Ως ταινία λήξης έχει επιλεγεί η νέα δουλειά του σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον, με τίτλο Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του / A pigeon sat on a branch reflecting on existence. Μάλιστα, στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης συμπεριλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στην υπόλοιπη φιλμογραφία του Σουηδού δημιουργού με την προβολή και των πέντε μεγάλου μήκους ταινιών που φέρουν την υπογραφή του.

To τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια περιλαμβάνει και φέτος ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της Βαλκανικής Χερσονήσου με ταινίες νέων αλλά και αναγνωρισμένων δημιουργών, όπως οι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν


4.Ο ελληνικός κινηματογράφος συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα ζωής (1914-2014) και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτίνει τον δικό του φόρο τιμής με την προβολή 36 ελληνικών ταινιών και την παρουσίαση 11 ελληνικών πρότζεκτ και ταινιών στο τμήμα της Αγοράς και στα τμήματα Crossroads και Works in Progress. Παράλληλα, στο ομώνυμο αφιέρωμα του φεστιβάλ θα προβληθούν οι 20 επικρατέστερες ελληνικές ταινίες που ψηφίστηκαν από το κοινό μέσα από μια λίστα 200 φιλμ που αναρτήθηκε στη σελίδα του Φεστιβάλ στις αρχές του Σεπτέμβρη.


5.Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki, πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της, καθώς και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους που έχει επιμεληθεί η ίδια.

6.Το βαθιά ανθρωπιστικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ζέλιμιρ Ζίλνικ έχει την τιμητική του στο φετινό Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα στον Σέρβο κινηματογραφιστή αποτελείται από έξι μεγάλου μήκους και επτά μικρού μήκους ταινίες με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην πορεία του σκηνοθέτη.


7.Μεγάλο μέρος της δουλειάς του γεννημένου στις ΗΠΑ Ιρανού σκηνοθέτη Ραμίν Μπαχράνι περιστρέφεται γύρω από την απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου και τη γενικότερη κρίση των αξιών. Στο αφιέρωμα σε αυτόν θα προβληθούν μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες του.


8.Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές θα παρουσιαστούν πολλές νέες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών, όπως οι Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ.


9.To τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια περιλαμβάνει και φέτος ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της Βαλκανικής Χερσονήσου με ταινίες νέων αλλά και αναγνωρισμένων δημιουργών, όπως οι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.


10. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, Νεανική Οθόνη, που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ακόμη πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, βραβεύσεις, μουσικά δρώμενα κ.ά.

Για το πλήρες πρόγραμμα του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επισκεφθείτε το tiff.filmfestival.gr.

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Στο "σημαντικότερο κινηματογραφικό θεσμό της συμπρωτεύουσας" πιστεύω πως θα άρμοζε να διαχειρίζεται διαφορετικά καθυστερήσεις θεατών (βασικά,καταναλωτών) της τάξης των 10 λεπτών στις αίθουσες προβολών. Θεωρώ απαράδεκτη την άρνηση της εισόδου στον οποιοδήποτε, πόσο μάλλον σε κάποιο φοιτητή ή και άνεργο, που έχει πληρώσει για να αγοράσει το εισιτήριο του (προσοχή, δεν κάνω λόγο για απλή κράτηση) και, απλά, καθυστέρησε 10 λεπτά λόγω μετακίνησης από άλλη πόλη. Η πολιτική αυτή που ακολουθείται είναι ,τουλάχιστον, απογοητευτική,ιδίως, για όσους έρχονται έρχονται πρώτη φορά στο φεστιβάλ, είναι άδικη, δεν εξυπηρετεί πραγματικά κάποιο σκοπό (ας είμαστε ρεαλιστές, ο θεατής θα μπορούσε να ενοχληθεί και από κάποιον που θα σηκωνόταν για να μεταβεί στην τουαλέτα, όχι απαραίτητα από τον αργοπορημένο) και,τελικά, βασίζεται σε άτακτη διπλοπώληση εισιτηρίων. Φυσικά πάντα έρχεται ως απάντηση η φράση "Ναι,αλλά το έγραφε στους όρους". Στο εισιτήριο δεν έγραφε καν το νούμερο της αποθήκης στο λιμάνι όπου βρίσκεται η αίθουσα προβολών, η αναζήτηση της οποίας, από κάποιον εκτός Θεσσαλονίκης, εύκολα θα έπαιρνε 10 λεπτά... Για αποζημίωση ή παρακολούθηση άλλης ταινίας αντί της επιλεγμένης ούτε λόγος, φυσικά.Και όλα αυτά την πρώτη,μόλις, μέρα του φεστιβάλ.