Σαλάτα κοτόπουλο

Facebook Twitter
2

 

Δεν ξέρω αν το λένε κι άλλοι, ή αν είναι κάτι ήδη πασίγνωστο, αλλά πιστεύω ότι ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ θα γινόταν ο καλύτερος κριτικός γεύσης. Οι κριτικοί γεύσης, πάνω από όλα, είναι συγγραφείς: πολλοί καταλαβαίνουν τι τρων, πόσοι όμως μπορούν να το περιγράψουν; Αν έχετε διαβάσει το «Μια κινητή γιορτή» (αν όχι, να το κάνετε), θα ξέρετε για τι μιλάω: στο βιβλίο ο νεαρός, φτωχός και ακόμη άσημος συγγραφέας τριγυρνάει στο Παρίσι με άδειο στομάχι, προσπαθώντας να κάνει οικονομία. Όταν ξαφνικά πληρώνεται από κάπου, τρώει σαν βασιλιάς: το κρασί, τα στρείδια, οι σούπες γίνονται πυροτεχνήματα κι εμπειρίες που μόνο ένας συγγραφέας μπορεί να περιγράψει.

Έτσι είναι το φαγητό, όταν πεινάς! Η πείνα πλέον είναι ταυτισμένη με την πειθαρχία – για τους περισσότερους από εμάς – και τρώμε συχνά χωρίς να πεινάμε. Καταλαβαίνουμε τα πυροτεχνήματα μέσα στα κεφάλια μας;

Ας κάνουμε ένα τεστ: θα σας δώσω μια συνταγή –πάντα πανεύκολη- του αγαπημένου Jamie, για μια σαλάτα κοτόπουλο που δεν μοιάζει με τις άλλες. Είναι ένα απολύτως κατάλληλο πιάτο για τη ζέστη, πανάλαφρο με λίγο άρωμα Ανατολής.

____________ 

Σαλάτα κοτόπουλο

Υλικά

  • Ένα κοτόπουλο
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • Μια χούφτα αμύγδαλα

Για το dressing

  • 2 κουταλιές γιαούρτι
  • 3 κουταλιές μαγιονέζα
  • Χυμός λεμονιού και ξύσμα
  • 1 αγγούρι σε κύβους
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού

Για το σερβίρισμα

  • Διάφορα πράσινα σαλατικά της προτίμησής σας

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλτε ολόκληρο το κοτόπουλο, σκεπάστε το με νερό, προσθέστε το πιπέρι και τη δάφνη και ανεβάστε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοβράζει. Αφήστε το να μαλακώσει σ’ αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά. Αν μπορείτε, αφήστε το κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στο υγρό. Βγάλτε το από την κατσαρόλα, αφαιρέστε την πέτσα και κόψτε το κρέας σε κομμάτια.

Βάλτε το κύμινο και τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι που καίει, ψήστε τα μέχρι να βγει το άρωμά τους και αφήστε τα να κρυώσουν.

Για το dressing, ανακατέψτε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το λεμόνι και το ξύσμα. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

σχόλια

1 σχόλια