Σαλάτα κοτόπουλο

Facebook Twitter
2

 

Δεν ξέρω αν το λένε κι άλλοι, ή αν είναι κάτι ήδη πασίγνωστο, αλλά πιστεύω ότι ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ θα γινόταν ο καλύτερος κριτικός γεύσης. Οι κριτικοί γεύσης, πάνω από όλα, είναι συγγραφείς: πολλοί καταλαβαίνουν τι τρων, πόσοι όμως μπορούν να το περιγράψουν; Αν έχετε διαβάσει το «Μια κινητή γιορτή» (αν όχι, να το κάνετε), θα ξέρετε για τι μιλάω: στο βιβλίο ο νεαρός, φτωχός και ακόμη άσημος συγγραφέας τριγυρνάει στο Παρίσι με άδειο στομάχι, προσπαθώντας να κάνει οικονομία. Όταν ξαφνικά πληρώνεται από κάπου, τρώει σαν βασιλιάς: το κρασί, τα στρείδια, οι σούπες γίνονται πυροτεχνήματα κι εμπειρίες που μόνο ένας συγγραφέας μπορεί να περιγράψει.

Έτσι είναι το φαγητό, όταν πεινάς! Η πείνα πλέον είναι ταυτισμένη με την πειθαρχία – για τους περισσότερους από εμάς – και τρώμε συχνά χωρίς να πεινάμε. Καταλαβαίνουμε τα πυροτεχνήματα μέσα στα κεφάλια μας;

Ας κάνουμε ένα τεστ: θα σας δώσω μια συνταγή –πάντα πανεύκολη- του αγαπημένου Jamie, για μια σαλάτα κοτόπουλο που δεν μοιάζει με τις άλλες. Είναι ένα απολύτως κατάλληλο πιάτο για τη ζέστη, πανάλαφρο με λίγο άρωμα Ανατολής.

____________ 

Σαλάτα κοτόπουλο

Υλικά

  • Ένα κοτόπουλο
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • Μια χούφτα αμύγδαλα

Για το dressing

  • 2 κουταλιές γιαούρτι
  • 3 κουταλιές μαγιονέζα
  • Χυμός λεμονιού και ξύσμα
  • 1 αγγούρι σε κύβους
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού

Για το σερβίρισμα

  • Διάφορα πράσινα σαλατικά της προτίμησής σας

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλτε ολόκληρο το κοτόπουλο, σκεπάστε το με νερό, προσθέστε το πιπέρι και τη δάφνη και ανεβάστε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοβράζει. Αφήστε το να μαλακώσει σ’ αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία για 40 λεπτά. Αν μπορείτε, αφήστε το κοτόπουλο να κρυώσει μέσα στο υγρό. Βγάλτε το από την κατσαρόλα, αφαιρέστε την πέτσα και κόψτε το κρέας σε κομμάτια.

Βάλτε το κύμινο και τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι που καίει, ψήστε τα μέχρι να βγει το άρωμά τους και αφήστε τα να κρυώσουν.

Για το dressing, ανακατέψτε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το λεμόνι και το ξύσμα. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια