10 πληροφορίες που σοκάρουν

10 πληροφορίες που σοκάρουν Facebook Twitter
7

"Τα γενετικά σκουπίδια είναι τα μόνα που δεν ανακυκλώνονται". Είναι η πρώτη πληροφορία που άκουσα και με σόκαρε στη πρώτη συνάντηση για το 1ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Σπόρων (ναί, ναί, Φεστιβάλ Σπόρων!) "Love Sporoi -Let's grow together" που έγινε το 2014 στην Αθήνα. 

 

Η άλλη πληροφορία που άκουσα (και έτσι κατάλαβα άλλη μιά φορά γιατί είναι σημαντικό να γίνεται ένα Φεστιβάλ Σπόρων) είναι ότι κάθε παραδοσιακός σπόρος που εξαφανίζεται θέλει τουλάχιστον 2-3.000 χρόνια για να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί.

Και τέλος, η πληροφορία ότι οι τοπικοί σπόροι, με την επερχόμενη λαίλαπα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων (όπως το καλαμπόκι και η σόγια που πλέον παγκόσμια παράγονται μόνο!!!) αλλά και την απελπιστικά διαδεδομένη χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων κρίνονται εδώ και χρόνια από τους ειδικούς , τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές εξίσου σημαντικοί όπως τα πολιτιστικά μνημεία μιας χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από πολύμηνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, κατάφερε και απέρριψε μία πρόταση του 2013 για έναν κανονισμό που θα εφαρμοζόταν υποχρεωτικά σε όλες τις ΕΕ χώρες και όπου όλες οι ποικιλίες θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένες σε έναν οδηγό. Η εγγραφή θα ήταν υποχρεωτική και οι ενστάσεις ήταν μια κραυγή ενάντια στο πατεντάρισμα των σπόρων και την εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα. Ο κανονισμός καταψηφίστηκε τον Μάιο 2014 από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και θεωρήθηκε μία νίκη της Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδιοπαραγώμενων σπόρων.

Η οργάνωση Demeter πιστοποιεί σε περισσότερες από 50 χώρες τις βιοδυναμικές καλλιέργειες και στηρίζεται στη φιλοσοφία του Στάινερ που πριν ένα αιώνα ανέπτυξε τη θεωρία της Ανθρωποσοφίας που σέβεται τις σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά και εφαρμόζεται σε όλη τη κοινωνία, από τα σχολεία μέχρι τη γεωργία.

Η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο μέλλον παρόμοιους κινδύνους εξαφάνισης των σπόρων που είναι η βάση του κύκλου της ζωής πάνω στο πλανήτη Γη αλλά και αφετηρία για καλό και καθαρό φαγητό για όλους μας.

10 πληροφορίες για τους σπόρους που σοκάρουν

 

1. Το 75% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έχει χαθεί τα τελευταία 100 χρόνια.


2. Το 95% των σπόρων λαχανικών ελέγχεται από πέντε (5) εταιρίες σε όλο το κόσμο.


3. Περισσότερα από 7.000 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου για τη τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Πλέον μόνο τριάντα καλλιεργήσιμα είδη αποτελούν το κορμό της διατροφής μας και το 90% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά.


4. Μόνο τρία είδη (ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι) περιέχονται σε τρόφιμα που αποτελούν σχεδόν το μισό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου.


5. Στην ΕΕ οι τιμές των σπόρων έχουν αυξηθεί ραγδαία (κατά μέσο όρο +30,2%) στο διάστημα από 2000-2008.


6. Το καλαμπόκι, που μαζί με τη σόγια αποτελούν μεγάλο ποσοστό για ανθρώπινες αλλά και ζωικές τροφές, καλλιεργείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κατά το 85% τουλάχιστον στην Αμερική.


7. Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας στην Αμερική έφθανε το 2007 το 91%.


8. Η Ευρώπη δεν επιτρέπει γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς στις καλλιέργειες. Εμεσα όμως τρυπώνουν στη καθημερινή μας διατροφή μέσω των βρώσιμων ζώων που καταναλώνουν τέτοιες ζωοτροφές.


9. Δέκα μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως διακινούν το 75% της αγοράς σπόρων.


10. Η Ελλάδα αν και θεωρείται από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα και γεννετικό υλικό, υστερούμε στη παραγωγή και εξαγωγή σπόρων.

*1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σπόρων "Love Sporoi-Let's Grow Together", 6-12 Οκτωβρίου 2014, Impact Hub, Καραΐσκάκη 28, Ψυρρή και Κέντρο της Γης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ιλιον). Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ, www.ogi.gr / love sporoi.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκολατούχο και τυρόπιτα: Ωδή στο πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό πρωινό

Γεύση / Σοκολατούχο και τυρόπιτα: Ωδή στο πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό πρωινό

Σε πλοία και σε ΣΕΑ, από τα πιο κοσμοπολίτικα μέχρι τα πιο εναλλακτικά νησιά, αυτό τον συνδυασμό μπορούμε να τον βρούμε παντού το καλοκαίρι. Για κάποιους «είναι το απόλυτο brunch με το καλύτερο junk στον πλανήτη», για τους περισσότερους είναι μια ένοχη απόλαυση πολύ καλά κρυμμένη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το πρωινό που όλους μας ενώνει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι: Τα νέα στέκια στην πιο ωραία γειτονιά του Κέντρου!

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
"Περισσότερα από 7.000 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου για τη τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Πλέον μόνο τριάντα καλλιεργήσιμα είδη αποτελούν το κορμό της διατροφής μας και το 90% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. Πηγή: www.lifo.gr"Έστω και αν θεωρήσουμε ότι αυτός ο αριθμός είναι ακριβής, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι μιλάει για μια διάρκεια πολλών χιλιάδων χρόνων και για συνθήκες μη παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, με την έννοια του παγκόσμιου εμπορίου κτλ.Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την δυσκολότερη διάδοση των σπόρων και κατ επέκταση τη μη κυριαρχία των πιο αποδοτικών σπόρων εις βάρος των σπόρων που δεν βγάζαν καλή σοδειά.Μόνο 30 είδη;Εμείς στο μποστάνι μας κάθε καλοκαίρι έχουμε τουλάχιστον 10 διαφορετικά είδη φυτών..για φαντάσου...το 1/3 των σπόρων..Τέλος, για την συγκεκριμένη φράση της συγκραφέως και μόνο, εκτός κι αν είσαι χορτοφάγος οι καθημερινές θερμίδες σου προέρχονται από άλλες πηγές.Στην σύγχρονη κοινωνία τουλάχιστον, υπάρχει πληθώρα τροφών με βάση το κρέας ας πούμε.
εμ οχι ακριβως. το ανθρωπινο ειδος πλεον επιβιωνει λογω της εξελιξης της ιατρικης επιστημης απο κοινες παθησεις που παλιοτερα θεριζαν (φυματιωση, πανωλη, χολερα κλπ), και στατιστικα εχει αυξηθει το προσδοκιμο ζωης. ειναι λογικο λοιπον να αυξηθει ο αριθμος περιστατικων με καρκινο, μεταξυ αλλων παθησεων του γηρατος.
Μία μέρα που πήγαινα στο χωριό, μου έκανε ωτοστόπ μια γριούλα. Σταματώ και την παίρνω. Ήταν στον κήπο, απ' ό,τι είπε, (που τον είχε στου διαόλου τη μάνα) και ήθελε να την πάρω μέχρι το παραπάνω χωριό. Μες στ' αμάξι βγάζει και μου δίνει μια ντομάτα – όλη κι όλη – και μου λέει όλο καύχηση: Τον σπόρο τον διατηρώ από τον πόλεμο, είναι δικός μου.Φτάνοντας στο χωριό μου, το οποίο βρισκόταν πολύ μακρύτερα από το δικό της, κοιτάω να δω τι είδους ντομάτα ήταν αυτή. Τη βλέπω απέξω δε μου άρεσε, το αντίθετο. Την ανοίγω και μέσα ήταν τερατοειδές. Με κοιλώματα, εξογκώματα και σιχαμερή ύλη. Έμοιαζε με το εσωτερικό του αυτιού.Τι συμβαίνει εδώ! Πώς στο καλό είναι οι ντομάτες που βγαίνουν από αγνούς σπόρους, σαν εκείνη; Μας έχουν μαγέψει οι πολυεθνικές με τις ελκυστικές όψεις των προϊόντων και αποκρύβουν από τα μάτια μας το πραγματικό. Ή οι πολυεθνικές κατάφεραν να κυριαρχήσουν και σχεδόν να εξαφανίσουν από την αγορά τόσους χιλιάδες διαφορετικούς σπόρους επειδή κινούν τα νήματα αλλά και επειδή διαθέτουν ένα πολύ πολύ προσεγμένο προϊόν από όλες τις πλευρές; Και πέρα από την όψη. Τι απόδοση είχαν οι σπόροι του καλομποκιού πριν τον πόλεμο και τι οι σημερινοί, πόσος ήταν ο παγκόσμιος πληθυσμός στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα και πόσος στις αρχές του εικοστού πρώτου, η απόδοση των παλιών σπόρων φτάνει να θρέψει έστω το 1/3 του σημερινού πληθυσμού;
η αληθεια να λεγεται, η αποδοση των "αγνων" σπορων δεν μπορει να καλυψει την αυξημενη ζητηση. η ποιοτητα του ομως γευστικα αρκετες φορες υπερτερει, οποτε πιστευω ο μεγαλυτερος φοβος για τα γενετικα τροποποιημενα τροφιμα δεν ειναι το αν θα κανουν κακο στην υγεια ( που κανουν η δεν κανουν εχει αναπτυχθει τεραστια παραφιλολογια στο θεμα) αλλα οτι θα χαθει η βιοποικιλοτητα. καλο θα ηταν λοιπον να γινει προσπαθεια για διασωση των προιοντων αυτων, και η αναδειξη τους σε πιο εκλεκτη τροφη, σαν τα βιολογικα.
abuser.Συμφωνώ μαζί σου. Όλοι οι σπόροι αξίζει να διασωθούν και δράσεις όπως τα φεστιβάλ σπόρων και οι τράπεζες σπόρων είναι καλές και επαινετές.Εντούτοις το να νομίζουμε πως πέντε εταιρείες έχουν επιβάλλει με το έτσι θέλω και την οικονομική άνεση που διαθέτουν τους δικούς τους σπόρους και έχουν εξαφανίσει χιλιάδες άλλους, είναι εκτός πραγματικότητας. Το "υβρίδιο καλαμπόκι" που όλοι έχουμε ακουστά το οποίο εμφανίστηκε στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο αποδίδει περισσότερη από δεκαπλάσια παραγωγή από τους σπόρους που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε. Οι καλλιεργητές ήταν φυσικό κι επόμενο να παρατήσουν εκείνους τους σπόρους μόνοι τους με αποτέλεσμα τώρα αυτοί να είναι είδος προς εξαφάνιση. Επιπλέον η δεκαπλάσια παραγωγή σημαίνει πως η παραγωγή θα μοιραστεί σε περισσότερο κόσμο σε φθηνότερη τιμή. Εάν χάνονταν αύριο οι μετρημένοι σπόροι του υβρίδιου καλαμποκιού που δημιουργούν οι πολυεθνικές και η αγορά κατακλυζόταν από αυτούς τους εκατοντάδες σπόρους καλαμποκιού, με τον πληθυσμό που έχει σήμερα ο πλανήτης, οι μισοί και βάλε κάτοικοι δε θα μπορούσαν ν' απολαμβάνουν όλες αυτές τις τροφές που φτιάχνονται ή μεγαλώνουν με καλαμπόκι, καθότι η παραγωγή θα ήταν δραματικά μικρότερη, δε θα έφταναν για όλους και θα ήταν πολύ ακριβές.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ