Ποιον να εμπιστευόμαστε

Ποιον να εμπιστευόμαστε Facebook Twitter
6

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ποιον να εμπιστευόμαστε Facebook Twitter

O ψεύτης και ο κλέφτης δεν θα 'πρεπε να χαίρονται … Η επιστήμη ξεχώρισε τα σημάδια του ψεύδους και της απατεωνιάς , και εκτός του ότι μας τα ανακοινώνει ένα προς ένα , τα κωδικοποιεί και σε ρομπότ! Οι τελευταίες μελέτες που έρχονται από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης αποσκοπούν στο να «σκανάρουν» τα κυριότερα χαρακτηριστικά των μη έμπιστων ή ύποπτων ανθρώπων, και μας ενημερώνουν ότι σ΄ ένα 13% του γενικού πληθυσμού οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα άπιστοι ή προδότες , ενώ το 65% είναι κάτι μεικτό: τόσο καλόπιστοι και έμπιστοι όσο και δύσπιστοι και άπιστοι

Η έρευνα εκπονήθηκε με ομάδες εθελοντών φοιτητών που επικοινωνούσαν μεταξύ τους είτε από κοντά είτε μέσω υπολογιστών. Τους ζητήθηκε να χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων και ανά δύο να διαγωνιστούν σε παιχνίδι με μάρκες, αξίας η καθεμία 1$, και με κίνητρο το κέρδος.

Όποιος θα κρατούσε τις μάρκες για τον εαυτό του στο παιχνίδι το οποίο παιζόταν ανά ζεύγη, θα κέρδιζε 4$. Εκείνος που θα μοιραζόταν όλες του τις μάρκες με τον συνεργάτη του κατά τους κανόνες του παιχνιδιού θα κέρδιζε 8 $, ενώ το μέγιστο κέρδος των 12$ περίμενε όποιον θα έκλεβε τον συνέταιρό του παίρνοντας του όλες τις μάρκες χωρίς να επιστρέψει τίποτε. Ο «καταχραστής» θα εισέπραττε τελικά μόνος του 12$, χρήματα τα οποία ίσως δεν θα έβγαζε ούτε στην καλύτερη έκβαση του παιχνιδιού μαζί με τον συνεργάτη του.

Το 22% των συμμετεχόντων, ένας στους πέντε δηλαδή, αποδείχθηκαν αγνοί και έμπιστοι συμπαίκτες και συνέταιροι στο παιχνίδι για το κέρδος. Στο 13% οι παίκτες έκλεψαν από την πρώτη στιγμή τους συνεργάτες τους, ενώ σε ποσοστό 65% η συμπεριφορά ήταν μεικτή: Κρατούσαν μάρκες για τον εαυτό τους, φερόταν με δυσπιστία, προσπαθούσαν να κλέψουν τον συμπαίκτη τους αλλά και επεδείκνυαν συνεργασιμότητα και αμοιβαιότητα. Η έρευνα όμως είχε ως στόχο να εντοπίσει στην απευθείας, ή και κατά την ηλεκτρονική επικοινωνία των διαγωνιζομένων, στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα έκαναν τους άγνωστους να αναγνωρίσουν τους έμπιστους (γι' αυτούς) μεταξύ αγνώστων.

Τα στοιχεία αυτά βρέθηκαν, καταγράφηκαν και αναγνωρίστηκαν, αλλά μόνον κατά την πρόσωπο- με- πρόσωπο επικοινωνία των παικτών, που γνωρίζονταν μεταξύ τους για τις ανάγκες του παιχνιδιού, ενώ δεν εμφανίστηκαν καθόλου «κριτήρια εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας» στην ηλεκτρονική επικοινωνία και γνωριμία των παικτών. Το συμπέρασμα αυτό, εξήγησαν στην συνέχεια οι επιστήμονες, καταδεικνύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το ένστικτο της επιβίωσης έχουν οπτικά σημάδια-κώδικες για να εμπιστευτούν, να συνεργαστούν ή να συνεταιριστούν στην ανθρώπινη αγέλη.

Τέσσερα ήταν τα σημεία- κλειδιά, όπως ανακοινώθηκε, που απέτρεπαν τους παίκτες να δείξουν εμπιστοσύνη στους συν- διαγωνιζόμενους . Για την ακρίβεια, όπως το διατυπώνουν οι επιστήμονες της μελέτης « όταν οι παίκτες γνωρίζονταν face-to- face, ήταν επιτυχέστεροι στο να αναγνωρίζουν πόσο αξιόπιστοι ή έμπιστοι ήταν οι συμπαίκτες τους ». Τα σημεία αυτά , σημάδια-κλειδιά , είναι:

  1. Το να απομακρύνεται κάποιος από τον συνομιλητή του

  2. Το να τρίβει ή να σφίγγει τα χέρια του νευρικά

  3. Το να σταυρώνει τα χέρια του σαν σε αποκλεισμό μπροστά του ή στο στήθος

  4. Το να αγγίζει μόνος του το πρόσωπό του, την κοιλιά του ή άλλα σημεία του σώματός του

Όσο περισσότερο παρατηρούσαν τους συμπαίκτες οι διαγωνιζόμενοι , τόσο πιο ξεκάθαρα διαπίστωναν ότι όντως ο συνέταιρός τους επρόκειτο να τους κλέψει.

Στην συνέχεια, οι πρωτοποριακοί ερευνητές θέλησαν να τεστάρουν τα ανθρώπινα αντανακλαστικά απέναντι στις χειρονομίες και τα σημάδια της απάτης, όταν όμως αυτά δεν προέρχονταν από άνθρωπο συμπαίκτη, αλλά από ρομπότ! Το αποτέλεσμα ήταν αποκαλυπτικό. Το ρομπότ –συνέταιρος αφού γνωριζόταν με τους διαγωνιζόμενους, (μιλώντας με γυναικεία φωνή - γυναίκας που δεν ήξερε τι προγραμματισμό είχαν οι κινήσεις του-) έπαιζε κανονικά στο παιχνίδι αναγκάζοντας τον συμπαίκτη με τις μάρκες , να συνεταιριστεί μαζί του σαν να ήταν άνθρωπος. Ανάμεσα στις χειρονομίες που το ρομπότ είχε εμφανίσει κατά το διάστημα της γνωριμίας στο παιχνίδι, ήταν και οι τέσσερις …«SOS- της ατιμίας»: τρίψιμο των χεριών , σταύρωμα των χεριών στο στήθος , άγγιγμα του προσώπου ή της κοιλιάς, απομάκρυνση σε απόσταση. Οι παίκτες συμπεριφέρθηκαν στο ρομπότ με την ίδια επιφυλακτικότητα, όπως όταν αντίστοιχες χειρονομίες έκαναν οι άνθρωποι- συμπαίκτες τους.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι γραμμένη στα γονίδια μας είναι η εντιμότητα, και ότι αυτό, ως ανθρώπινο πλήθος, μας βελτιώνει και εξελίσσει το είδος, όσο συμπράττουμε στη ζούγκλα της ζωής. Οι κινήσεις ενοχής είναι, προφανώς, η συνείδηση της «ζαβολιάς», που’χει σχεδιαστεί να χτυπάει “alert” σε όσους απέμειναν απ τους έμπιστους συνανθρώπους…

Ποιον να εμπιστευόμαστε Facebook Twitter

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

4 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ