Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική;

Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική; Facebook Twitter
11

Μεταξύ 750 π.Χ. και 400 π.Χ., οι Αρχαίοι Έλληνες συνέθεταν τραγούδια συνοδεύονταν από λύρα, αυλό και διάφορα κρουστά όργανα. Περισσότερο από 2.000 χρόνια μετά, οι σύγχρονοι μελετητές βρήκαν τελικά τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να παρουσιάσουν αυτά τα τραγούδια με (όπως υποστηρίζουν) 100% ακρίβεια.


Γράφοντας στην ιστοσελίδα του BBC, ο Armand D'Angour, μουσικός και δάσκαλος της κλασικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει:


[Τα αρχαία ελληνικά] όργανα είναι γνωστά από τις περιγραφές, τους πίνακες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και την έκταση του τόνου που παράγουν.
Και τώρα, έχουν γίνει νέες αποκαλύψεις σχετικά με την Αρχαία Ελληνική μουσική, από δεκάδες αρχαία έγγραφα χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία που δημιουργήθηκε περίπου το 450 π.Χ., αποτελούμενη από γράμματα της αλφαβήτου και σύμβολα τοποθετημένα πάνω από τα φωνήεντα των Ελληνικών λέξεων.


Οι Έλληνες είχαν επεξεργαστεί τις μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων – μια οκτάβα είναι 2:1, μια Πέμπτη 3:2, μια Τετάρτη 4:3 και ούτω καθεξής.


Ο συνδυασμός δίνει μια ακριβή ένδειξη του σχετικού τόνου.


Επομένως, πως ακουγόταν η Ελληνική μουσική;

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον David Creese, έναν κλασικιστή από το Πανεπιστήμιο του Newcastle να παίζει «ένα αρχαίο Ελληνικό τραγούδι, παρμένο από επιγραφές πάνω σε πέτρες, σε ένα οκτάχορδο «κανόνι» (ένα όργανο που μοιάζει με σαντούρι) με κινούμενες γέφυρες».

Η μελωδία ανήκει στον Σείκιλο, σύμφωνα με το Archaeology Magazine.

 

 

 

Μουσική
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT

σχόλια

5 σχόλια
Ως καθηγήτρια μουσικής στην δημόσια εκπαίδευση να ενημερώσω πιθανά ενδιαφερόμενους, πως το απόσπασμα που αναφέρεται στην συνοπτική (και ελλιπή) ανάρτηση, διδάσκονται πλέον οι μαθητές όλη της χώρας μέσα από τα νέα σχολικά βιβλία μουσικής, ήδη στο δημοτικό σχολείο. Λέγεται Επιτάφιος του Σεικίλου. Πράγματι ασκεί γοητεία το θέμα, όπως τίθεται. Οι στίχοι λένε Ὅσον ζῇς φαίνουμηδὲν ὅλως σὺ λυποῦπρὸς ὀλίγον ἐστὶ τὸ ζῆντὸ τέλος ὁ xρόνος ἀπαιτεῖ.Όσο ζεις, να λάμπειςΜη λυπάσαι καθόλουΗ ζωή είναι σύντομηΟ χρόνος οδηγεί στο τέλοςΜ.Σ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανασκευάζεται αρχαία ελληνική μουσική.Εχει ξαναγίνει εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα είναι (κατά τη γνώμη μου) καλύτερα.Μέχρι και cd κυκλοφορούσαν προ 20ετίας.
μόνο άσχετοι με Ελλάδα κάνουν προσπάθειες και ψαχνοντε σχετικά με αναπαραστασεις.. το 2014 στην ελλαδα ψαχνουμε μουσικη ανατολικά της Ελλάδας . τελικά πόσο γελοίο παιζει να ειναι το προφιλ του νέου ελληνα?! και εθνολατρης και μεγαλοπρεπης (τύπου αρχ.ελληνας) ,έτοιμοι για χριστιανικό ιερό πόλεμο υπο την μουσική τσιφτετελιού..
Αυτό που μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση είναι ότι, σε αυτή την πραγματικά εξαιρετική και μοναδική δουλειά που κάνανε αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσει να ξανακουστεί η αρχαία Ελληνική μουσική στον κόσμο μετά από 25 αιώνες λήθης, ενώ τα σχόλια σε ξένες γλώσσες είναι υπέροχα, τα σχόλια στα Ελληνικά στο soundcloud είναι υβριστικά...Τι να πεις πια....
Έλα μωρέ τώρα που θα μας πούνε οι εγγλέζοι (το είδες το σχόλιο) πως ακούγονταν η μουσική ΜΑΣ.Βελανιδια ποπ-κορν κι έτσι η φάση δικε μου. Πάντως το άκουσα 10 φορές και δεν μπόρεσα να καταλάβω αρχαία ελληνικά. Μάλλον φταίει η προφορά.Έχει κάτι το περίεργα μαγνητικό αυτή η μουσική. Απόκοσμα οικεία και ξένη ταυτοχρόνως.
Την δική ΜΑΣ μουσική; Οι σημερινοί Βρετανοί έχουν όση σχέση έχουμε και εμείς με τους αρχαίους Έλληνες. Βελανιδιά-ποπ κορν και έτσι φάση αλλά αυτοί είναι εκείνοι που ασχολούνται σε τέτοιο βαθμο με τον σπουδαίο αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό που κατάφεραν να αναπαράγουν την μουσική του. Αν μπορούσαμε ας το κάναμε και εμείς. Να τιμήσουμε τους "προγόνους μας".