Ελέγχοντας διαρκώς το κινητό...

Ελέγχοντας διαρκώς το κινητό... Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Πρόκειται για το νέο μαζικό τικ που o εγκέφαλος καλλιεργεί στις καινούργιες γενιές των καλωδιωμένων ατόμων, και ειδικές έρευνες τώρα επίσημα το αναγνωρίζουν.

 

Στο μυαλό μας “κουδουνίζουν” οι γνώριμοι ήχοι ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, όσο διακριτικά κι αν τους ρυθμίσει κανείς στο προσωπικό laptop ή κινητό. Κάτι σαν ηχητικό μετείκασμα από το το κατ' εξακολούθηση μπιπ-μπιπ... 'H κάτι σαν υπερένταση από την νεύρωση του να τσεκάρουμε τις συνδέσεις μας διαρκώς, μήπως και χάσουμε κλήση, μήνυμα ή μπιπ!

Τις ώρες που μπορεί να χαλαρώνουμε, ακόμη κι αν έχουμε ταξιδέψει σε άλλη ήπειρο, στο μυαλό μπορεί να "κουδουνίσει" to reflex. Είναι η εγρήγορση στην οποία εμείς προγραμματιστήκαμε στις φάσεις που οι συνδέσεις μας έπαιρναν φωτιά. Το πόσο χρειάζεται ο καθένας από τους καθημερινούς ήχους στα κινητό, τα laptop, και κάθε gadget που πλαισιώνει τη ζωή του για να ακούει τα... φαντάσματα της τεχνολογίας, ή να νιώθει τις δονήσεις τους, δεν έχει προσδιοριστεί.

Είναι βέβαιο όμως ότι η έκθεση στους ρυθμούς και τα σινιάλα που εκπέμπει η ηλεκτρονική συνδεσιμότητα, κάνει τον εγκέφαλο να χτυπάει κόκκινο.

Το Πανεπιστήμιο του Worcester εξέτασε 100 εργαζομένους που ζούσαν ταγμένοι στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των mail τους - τσέκαραν δηλαδή διαρκώς το blackberry ή το smart phone τους. Υποβλήθηκαν όλοι σε ψυχομετρικά τεστ που παρακολουθούσαν τις αυξομειώσεις του στρες στην καθημερινότητά τους.

Όσο πιο πολύ άγχος είχαν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο ανήσυχοι ήταν για το κινητό τους, και το έλεγχαν με εμμονή. Αυτό καθιέρωνε έναν φαύλο κύκλο (έναν "άρρωστο κύκλο" όπως τον ονόμασαν οι ερευνητές). Μια υπερδιέγερση που όσο αφήνει να τον καταλαμβάνει κανείς, τόσο χειροτερεύει.

 

Στα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάτηκαν στο Συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων αναγνωρίζεται το στάδιο στο οποίο οι συχνοί χρήστες ακούν κλήσεις και μηνύματα όταν το κινητό τηλέφωνο δεν είναι καν ενεργοποιημένο! Και μάλιστα το στάδιο αυτό συνεχίζεται και όταν τα άτομα αυτά πάνε πχ. διακοπές. Ενώ οι δουλειές και οι υποχρεώσεις, μαζί με την συχνότητα που μας καλούν, σε ημέρες αργίας και διακοπών εμφανώς μειώνονται, τα φαντάσματα επιμένουν...

   

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Εγώ δε νομίζω ότι το ακούω. Αλλά όταν είναι στην τσάντα μου, πολλές φορές παίρνω όρκο ότι νιώθω τη δόνηση. Κοιτάω και τίποτα. Και ξέρω πολλούς που τους συμβαίνει! Και ούτε καν σε αγχώδεις περιστάσεις.
Η δουλειά μου δεν έχει στάνταρ ώρες, ούτε στάνταρ μέρος. Χωρίς το κινητό, κυριολεκτικά θα έχανα τη δουλειά μου. Αλλιώς θα το είχα κόψει προ πολλού γιατί έχω ανησυχήσει. Έχει τύχει πχ να νιώσω στην τσέπη τη δόνηση και όταν πήγα να το πιάσω είδα ότι το κρατούσα ήδη στο χέρι, δεν ήταν ποτέ στην τσέπη. Και φυσικά δεν είχε χτυπήσει.Γι'αυτό έχω αρχίσει τελευταία και το κλείνω τελείως κάποιες ώρες.