Eat souvlaki

Eat souvlaki Facebook Twitter
69

Δεν ξέρω ούτε έναν ξένο που να μην τρελαίνεται για σουβλάκι. Ένας Άγγλος, παραλίγο γαμπρός μου, ήταν ικανός να έρθει Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα μόνο και μόνο για δυο γύρους πίτα και να ξαναπετάξει πίσω με το ίδιο αεροπλάνο. Μια φορά είχε φάει τόσα πολλά που κόντεψε να σκάσει, τον τρέχαμε στο νοσοκομείο στις τρεις το πρωί γιατί νομίσαμε ότι είχε πάθει έμφραγμα. Ένας άλλος, Αμερικάνος καλλιτέχνης, είχε φάει 27 πίτες με καλαμάκι σε μια μέρα και κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα προσπαθεί να σπάσει το ρεκόρ του. Ήξερα και κάποια που πήρε δυο γύρους πίτα σε πακέτο στο αεροδρόμιο για να τους φάει στο αεροπλάνο, τους άφησε στον καναπέ που καθόταν και, την ώρα που ψώνιζε στα duty free, κάποιος τους έφαγε. Και -για δύο γύρους- έκλαιγε σε όλο το ταξίδι.

Κάποτε (πριν από είκοσι χρόνια) οι Slowdive, το dream pop/shogaze σχήμα από το Reading, είχαν ονομάσει το δεύτερο άλμπουμ τους Souvlaki και είχαν γράψει και μία ωδή για το πιο αγαπητό ελληνικό street food, στο Souvlaki Space Station.

Έχει πολύ καλό σουβλάκι η Αθήνα. Μπορεί άλλες πόλεις, κυρίως βόρειες, να έχουν το όνομα, αλλά αν ξέρεις πού να φας, βρίσκεις κι εδώ απίθανα σουβλάκια. Κι όποιον κι αν ρωτήσεις έχει να σου πει κι ένα διαφορετικό «συγκλονιστικό» σουβλατζίδικο, επειδή «καλό σουβλάκι» για τον καθέναν σημαίνει διαφορετικό πράγμα (για άλλους καλό είναι το πιο χορταστικό, τίγκα στην τηγανητή πατάτα, για άλλον η αλάδωτη πίτα, για άλλον η ξεχωριστή σάλτσα και το τούρμπο τζατζίκι). Γι’ αυτό και τα σουβλάκια που μ’ αρέσουν στάζουν και λερώνουν και θεωρώ το σουβλάκι του Λευτέρη «ιδανικό σουβλάκι», επειδή είναι ζουμερό, επειδή έχει μόνο τα βασικά και δεν χαλάνε οι γεύσεις (ντομάτα, κρεμμύδι, κάποιες φορές και καυτερή πιπεριά) και αν του ζητήσεις πατάτες μπορεί και να σε βρίσει. Κάποτε σε έβριζε και ο Κώστας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης (επίσης πολύ καλό ζουμερό σουβλάκι με κόκκινη σάλτσα –γλυκιά ή καυτερή), τώρα όμως το «απ’ όλα» εκτός από κρεμμύδι-μαϊντανό και ντομάτα περιέχει και πατάτες, «συμμορφώθηκε» με τις απαιτήσεις του κόσμου που αυτήν την απαίσια πατάτα του εμπορίου που είναι φτιαγμένη από τρία διαφορετικά αλεύρια (καλαμποκάλευρο, πατατάλευρο και χαρουπάλευρο) την θεωρεί βασικό υλικό. Φυσικά, περί ορέξεως… Σημασία έχει να απολαμβάνεις αυτό που τρως, δεν πάει να’ ναι και σόλα. Μερικοί άνθρωποι είναι καλόβολοι και δεν έχουν και τρελές απαιτήσεις.

Κάποτε που επέμενε η παρέα να καθίσουμε σε γνωστό σουβλατζίδικο του Μοναστηρακίου (που έχει κακό σουβλάκι) και αρνήθηκα να φάω τον στεγνό γύρο με την ανυπόφορη λαδίλα στην πίτα και την μαραμένη ντομάτα, κόντεψαν να με λυντσάρουν. «Για όνομα του Θεού, σουβλάκι είναι!», μου έλεγε μια φίλη που με θεωρεί weirdo και το σουβλάκι κάτι που το τρως για να γεμίσεις το στομάχι σου, χωρίς γευστικές απαιτήσεις. Ξέρω ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλα τα σουβλάκια είναι ίδια, αρκεί να έχουν πίτα και γύρο, ξέρω κι άλλους που τρώνε σουβλάκι vegetarian μόνο με πίτα και ντομάτα-κρεμμύδι-πατάτα, ξέρω κι έναν που παίρνει σουβλάκι με πίτα-καλαμάκι και τρώει μόνο το καλαμάκι.  

Το πιο ωραίο καλαμάκι που έχω πετύχει είναι στη λαϊκή της οδού Κεραμεικού κάθε Τρίτη από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, κάτι που το πιστοποίησε και ο Μπάμπης που είναι από τη Βέροια και ξέρει από καλό καλαμάκι.

Κι αυτά είναι 5 από τα κλασικά σουβλάκια με πίτα του κέντρου που είναι πάνω από τον μέσο όρο και αξίζει να δοκιμάσεις:

Λευτέρης ο Πολίτης, Σατωβριάνδου 20, πίσω από τον Χόντο στην Ομόνοια.

Εξαιρετικό. Μόνο ένα και μοναδικό, δεν μπορείς να διαλέξεις: με κεμπάπ μοσχαρίσιο, πίτα ψημένη πάνω στο κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι-μαϊντανό και καυτερή πάπρικα που το κάνει πικάντικο. Εκτός κι αν το ζητήσεις «γυναικείο», που σημαίνει χωρίς πάπρικα. Πατάτες δεν βάζει (και παίρνει έναν επιπλέον πόντο και φτάνει στο άριστα). Μικρού μεγέθους, ζουμερό, με κρεατένια γεύση και όσο χρειάζεται καυτερό. Αν είσαι τυχερός, μπορείς να πετύχεις και φρέσκια καυτερή πιπεριά που το κάνει τούρμπο.

Στοιχίζει 1,70 ευρώ.  

 

Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

 

Κώστας, Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2.

Από τα καλύτερα του κέντρου. Με κεμπάπ ή καλαμάκι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι-μαϊντανό, κόκκινη σάλτσα καυτερή ή γλυκιά. Βάζει και πατάτες (μείον δύο πόντους). Ζουμερό, μετρίου μεγέθους, με φανατικούς οπαδούς που κάνουν ουρά περιμένοντας, ό,τι ώρα και να πας. Κλείνει γύρω στις 3, κι όποιος πρόλαβε.

Στοιχίζει 2 ευρώ.


Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

 

Ο Κάββουρας, Θεμιστοκλέους 66, πλατεία Εξαρχείων.

Μεγάλη ποικιλία από σουβλάκια, με χοιρινό καλαμάκι που είναι από τα πιο γνωστά του κέντρου, αλλά αυτό που προτείνω είναι ένα εξαιρετικό new entry: πίτα καλαμποκίσια με μπιφτέκι κοτόπουλου. Με ντομάτα, κρεμμύδι και δύο διαφορετικές σάλτσες να διαλέξεις, είναι από τα καλύτερα σουβλάκια που μπορείς να πετύχεις στο κέντρο. Βάζει και πατάτες, αλλά είναι καλύτερο χωρίς. Ανοιχτό όλη την ημέρα, από τις δέκα το πρωί και μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης (το τέλειο σουβλάκι για after hours).

Στοιχίζει 2 ευρώ.  


Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

 

Γιώργος-Μανος, Θεμιστοκλέους 39 στη γωνία με Κωλέττη. Εξάρχεια.

Κι εδώ μεγάλη ποικιλία, με φανατικούς επίσης οπαδούς και ένα πολύ χορταστικό σουβλάκι-σπεσιαλιτέ: πίτα με χοιρινό κοντοσούβλι. Αλάδωτη πίτα, ντομάτα, κρεμμύδι-μαϊντανός, τζατζίκι και (φτου!) πατάτες. Από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα (το κοντοσούβλι τελειώνει πιο νωρίς).

Στοιχίζει 2,20 ευρώ.


Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

 

Ταχυφαγείον Ελληνικόν, Κολοκοτρώνη 39.

Κι ένα διαφορετικό σουβλάκι χωρίς κρέας: πίτα με ρεβιθοκεφτέ που τυλίγεται με κρεμμύδι-μαϊντανό και ντομάτα και καυτερή σάλτσα ή χούμους και (άντε ξανά) πατάτες τηγανητές. Δεν είναι φαλάφελ, είναι πολύ καλύτερο. Για νηστείες και διάλειμμα από την κρεοφαγία. Έχει και όλα τα straight σουβλάκια.  

Στοιχίζει 2 ευρώ.


Eat souvlaki Facebook Twitter

Eat souvlaki Facebook Twitter

 


 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος.

69

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Απο τότε που μας έπιασε η κρίση και άνοιξαν τόσα σουβλατζιδικα, ξεβρωμισαν οι χασάπηδες, τώρα αγοράζεις το καλύτερο κρέας για το σπιτι χωρίς πολύ πολύ ψάξιμο, ότι εχουν για πέταμα το δίνουν στα σουβλατζιδικα.
Εύγε για την λίστα, τσεκαρισμένη πολλάκις - με μια μικρή διαφορά. Μέσα οι πατάτες και μη με τσαντίζετε με τα παραδοσιακά ανσαμπλ. Εαν δεν είναι παπαριασμένες, ταιριάζουν μια χαρά - μα τους χίλιους χίπστερς. Ο δε Κώστας, σας παρακαλώ μην ασεβείτε, είναι εξαιρετικός μάστορας, να αναφερθεί και το σουβλάκι που φτιάχνει Με Μπιφτέκι...Οσοι πιστοί προσέλθετε και θα με καταλάβετε.
Χωρίς να θέλω να πληγώσω κανέναν:Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80, στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα σουβλατζίδικα δεν έιχαν ΟΥΤΕ γύρο, ΟΥΤΕ τζατζίκι, ΟΥΤΕ πατάτες.Εδώ και πολλά χρόνια, μπορείς να ζητήσεις από το σουβλατζή να μη σου βάλει πατάτες. Λογικό να διαμαρτύρεσαι το 1989, που δεν ήξερες ότι το «απ' όλα» τις περιλαμβάνει, αλλά το 2013 μου φαίνεται ελαφρώς αστείο.Υπάρχουν μαγαζιά με χειροποίητες τηγανητές πατάτες - όχι στο κέντρο της πόλης.Και τέλος, γύρο της προκοπής στη νότια Ελλάδα δε θα βρείς εύκολα. Ούτε καλοψημένο σουβλάκι στη βόρεια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Σόρι κιόλας, αλλά στην Καλλιθέα που μεγάλωσα στη δεκαετία του 80 μια χαρά υπήρχε και το τζατζίκι και οι πατάτες στο σουβλάκι. Υπήρχε το «απ' όλα» (τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, αλάτι-πιπέρι) και το «παιδικό» (ντομάτα πατάτες). Γύρος πράγματι δεν υπήρχε, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας
Ρωσίδες Γρυπάρη & Αναγνωσταρά, ΚαλλιθέαΜε συντηρεί από τότε που άρχισα να τρώω νομίζω. Το κρέας (μόνο χοιρινό σουβλάκι και μπιφτέκι) κομμένο στο χέρι και περασμένο στην σούβλα όχι ξύλινο καλαμάκι. Πατάτες απαγορεύονται! Κρεμμυδάκι - μαϊντανός, ντομάτα και μια κόκκινη σάλτσα μυστικό ετών! Προεραιτικά κόκκινο πιπέρι. Πίτα αλάδωτη. Επίσης φτιάχνει τα καλύτερα πιροσκί ever (πατάτα, τυρί, κιμάς). Δεν έχει ταμπέλα, δεν κάνει delivery, δεν έχει καθίσματα για να φας εκεί. Όσα χρόνια και να περάσουν δεν το συγκρίνω με κανένα!
Αθηνα εχει τα καλυτερα σουβλακια by far.Βορεια Ελλαδα οπου εχω φαει εχουν τοσο πολυ κρεας που χανεις την γευση απ’τα υπολοιπα. Εννοω αμα ηθελα κατι τετοιο θα επαιρνα μια μεριδαρα γυρο με μια πιτουλα και δυο κομματακια ντοματα. Ασε που τις πιτες τους τις τηγανιζουν σε φριτεζα (ελεος)
Στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά έχει εξαιρετικό σουβλάκι και κατά τη γνώμη μου καλύτερο από της Αθήνας. Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια και στις 2 πόλεις και έχοντας δοκιμάσει απειρα διαφορετικά σουβλατζίδικα...
Κάθε καλοκαίρι ο θείος μου ερχόμενος από την Αίγυπτο μας βάζει στις διαδικασίες της σουβλακοκατάνυξης.Κάθε μέρα,αλλά κάθε μέρα τρώμε σουβλάκια εώς την ημέρα που θα αποχωρήσει,φυσικά παίρνοντας μαζί του 30 με 40 σουβλάκια στις αποσκευές του γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα.Εμάς μας αφήνει με χοληστερίνη 800 ελπίζοντας ο ίδιος να την βγάλουμε σώοι μέχρι το επόμενο ταξίδι του στα πάτρια εδάφη για να ακολουθήσουμε τη παράδοση.
δεν έχω φάει καλύτερο στη ζωή μου από αυτό του Κώστα στην οδό Πεντέλης, στο Σύνταγμα. Το είχε αναφέρει και η Lifo σ' αυτό το άρθρο http://www.lifo.gr/mag/features/3527 Διαλεγμένα υλικά και με μότο "χωρίς άγχος" - και χωρίς πατάτες!
Σουβλάκι με πατάτες μέσα; Που είμαστε, στις Κάτω Χώρες; Σε λίγο θα ρίχνουν και ένα τόνο μαγιονέζα από πάνω για να μην μπορείς να βλέπεις το κομματάκι κρέας και να χορταίνεις με τον αφρό. Οι πατάτες απέξω, τα απ' όλα μέσα. Τα σουβλάκια στις φωτογραφίες αν βγάλεις τις πατάτες είναι διαίτης, μια μπουκιά, μίνι, για την Γκάγκα. Τα πραγματικά σουβλάκια είναι μάξι, σαν Τουρκάλες, Λιβανέζες, με γερά πιασίματα. Να χρειάζεσαι δυο χέρια, όχι δυο δάχτυλα να τα φας. Σουβλάκι φτιάξανε ή στρίψανε τσιγάρο; Δεν πρέπει να χρειάζεται να παραγγείλεις τρία σουβλάκια για καλή αρχή. Το σουβλάκι και τα παράγωγα του ήρθαν από την Ανατολή...που σημαίνει ότι τα καλύτερα σουβλάκια φτιάχνονται από Ανατολίτες, πρόσφυγες, ή μάστορες που δούλεψαν μαζί τους και έχουν το ίδιο μεράκι. Ο πραγματικός σουβλατζής δεν το παίζει Γκιωνάκης σε ασπρόμαυρη ταινία. Το καλό σουβλάκι δεν τρώγεται στο κέντρο. Εκεί τρως πανάκριβο νοίκι και κρέας από αδέσποτο σκύλο Εξαρχείων. Αποφεύγετε τους κιμάδες, τον γύρο, το μπιφτέκια εργοστασίου, μόνο αν είναι σπιτικά. Τα γνωστά μαγαζιά- τουριστικές παγίδες είναι για ... αυτούς και αυτές που δεν γνώρισαν ακόμη το πραγματικό Ελληνικό σουβλάκι. Οι πολύ πικάντικες σάλτσες κρύβουν τα βρώμικα. Στο εξωτερικό μόνο οι Ελληνικές και Ανατολίτικες μαγαζογειτονιές έχουν καλά σουβλατζίδικα, θα έλεγα καλύτερα από τα περισσότερα στην Αθήνα, αλλά εκεί βέβαια είναι άλλες τιμές. Σουβλατζίδικα που είναι ανοικτά για πολλά χρόνια στις συνοικίες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν τα καλύτερα. Είναι τόσα πολλά...
Τζατζίκι λέγεται και κάνει καλή επιδερμίδα. Η Κλεοπάτρα το έτρωγε έκανε και κρέμες προσώπου με το γιαούρτι. Οι καλύτεροι Γάλλοι σεφ από παλιά έτρωγαν σκελίδες σκόρδο και το φυσάγανε πάνω στο φαγητό που ετοίμαζαν. Η Δύση έκανε το Ελληνικό γιαούρτι μόδα μανία με κάψουλες σκόρδου για την υγεία τους και εμείς τα σνομπάρουμε;
"Εκτός κι αν το ζητήσεις «γυναικείο», που σημαίνει χωρίς πάπρικα." Εγώ, σε αντίθεση με εσάς από ότι φαίνεται, προτιμώ το σουβλάκι μου με πατάτες παρά με σεξισμό. Thanks.
Και το μπιφτέκι της Σοφίας στη Γερουλάνου στην Αργυρούπολη έχει ωραία σουβλάκια μόνο από σπιτικό μπιφτέκι.Εμένα που το ιδανικό σουβλάκι έχει λαδωμένη πίτα, ξεροψημένο γύρο, κρεμμύδι, ΤΟΥΡΜΠΟ τζατζίκι και ΙΔΑΝΙΚΑ και κόκκινη σάλτσα, έχει να μου προτείνει κάποιος;
Ειμαι τραγικα περιεργη στο φαγητο και δεν εχω δοκιμασει κανενα απ αυτα που προτινεις κι απ οτι φαινεται γιατι....τρελενομαι για τις πατατες!!! :PΔεν ξερω αν εχεις αποψη αλλα εγω θα συστηνα και Γυριστρουλα αμα εισαι κεντρο και πεινας παρα πολυ.Δεν εχω παθει κατι αν και δεν τους θεωρω τελειως καθαρους αλλα αμα πεινας...!Για τον Μπαιρακταρη τι αποψεις εχετε??
Έχω δοκιμάσει παραλλαγές σουβλακίου στην Αγγλία (με κάτι κρέατα άνοστα και πίτα που ήταν κάτι ανάμεσα σε ψωμί και φύλλο κρούστας) και στην Αυστραλία (που είναι από αρνίσιο κρέας και οι πίτες επίσης άγευστες). Το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα είναι η Γευστική Γωνιά στην Πλατεία Αγίου Παύλου. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη σως ή κάποιο μυστικό, απλώς πολύ καλής ποιότητας πρώτες ύλες και πίτα όσο πρέπει λαδωμένη.